Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />

Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />
Asset 14

minister Kuthuls

In een opvallend openhartig interview met Ronald Snijders geeft de VVD-minister Kuthuls commentaar op zijn ambtsperiode, zijn verhouding met kinderen, sleutelhangers, krullen en de politiek. "Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Eigenlijk is meer dan de helft van wat ik zeg niet interessant. Een kleine 40% is leuk om naar te luisteren of om even op de Twitter te gooien," zegt minister Kuthuls van de VVD, een politieke partij in Nederland die opkomt voor de rijke mensen.

Hij spuugt wat speeksel op zijn handpalm en smeert het in zijn haar. Het is één van de pijlers waarop de VVD zijn ministers uitzoekt: of althans, dat is wat minister Kuthuls zegt tussen het eten van twee boterhammen lijkenjam door. "Ze willen mensen met ambitie, met visie en met spuug in hun haar." De arme mensen komen er bekaaid van af. "Maar wat als al die mensen rijker worden," antwoordt hij plotseling, "wat is dan nog de lol in dit land? Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Soms ga ik in mijn eentje naar de film en eet zoete popcorn op de eerste rij. Zomaar."

Minister Kuthuls is een emotionele man. Hij wil het liefst met 200 kilometer per uur in een oude auto door het Groene Hart crossen om te voelen dat hij leeft, maar er is geen tijd voor: "Ik red het gewoon niet met mijn dubbele agenda." Aan de ene kant wil hij er graag zijn voor zijn vrouw en twee kinderen, aan de andere kant heeft hij een minnares die hij graag ziet. "En dat weet mijn gezin niet. Het is enorm schipperen. En dan heb ik ook nog die banaan als minister. Baan bedoel ik, baan." Kuthuls heeft besloten zich af te zonderen in een donkere hoek op een stomend underground feestje met harde beats en babes. "Daar… in de anonimiteit van de technodrukte kom ik tot rust en denk ik na over mijn ijdelheid. Het ontbreekt in dit land aan mensen met visie."

Illustratie: Gemma Pauwels

Als we hem spreken aan de keukentafel, met zijn handen om een koffiemok gesloten en uitkijkend op een weinig figuratieve aquarel van zijn verstandelijk gehandicapte neefje, begint hij ineens zachtjes te neuriën. "Ik bedenk me iets." Dan loopt hij naar de schuur en komt weer terug. "Nee, niks." Het wordt stil in het huis. Uit de houtoven kringelen pluimen rook. Desgevraagd: "Dat is het brood voor de lunch dat aan het verbranden is. Je hebt toch mensen die hun horloge altijd een kwartier vroeger zetten om ergens op tijd te komen? Dat heb ik met de timer op houtovens maar dan omgekeerd." De vraag dringt zich op wie deze man werkelijk is: Wendy van Dijk? Jeroen Krabbé? Sinterklaas?

Achter een plant staat een groot kartonnen bord. De zeer luchtig geklede assistente van minister Kuthuls, die ineens achter een pilaar vandaan komt, pakt het bord achter de plant vandaan en loopt ermee naar voren. Erop staat een schema: 'hoe ik gelukkig word in 154 stappen'. "Het zijn nog te veel stappen," zegt Kuthuls. "Dat moeten er minder worden, ik streef naar 8 stappen. 154 is onoverzichtelijk. Aan de andere kant: een mens wordt niet zomaar gelukkig. Zie die 154 stappen als een wandeling. Een wandeling naar het geluk. Chantal, bedankt." Chantal loopt weg met het bord, deinend met haar fijne bilpartij, alsof dat de verleidende beweging is naar het ultieme geluk, maar Kuthuls weet als geen ander dat de vleselijke belofte geen garantie is voor vervulling.

"Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."

"Althans, geen blijvende. Vorige week stond hier de politie op de stoep. Henneponderzoek. Drugs. Niet belangrijk verder, maar die agent had ook zo’n blik die erom smeekte in elkaar geslagen te worden. Terwijl: je moet toch juist een blik hebben die schreeuwt: ‘maak mij gelukkig’ en dan niet in de seksueel-verlossende zin, maar in opbouwende, positief humanistische zin, ook als agent. Dat zegt wat dat betreft ook wel iets: politieagenten zijn altijd op zoek naar drugs. Althans dat is mijn ervaring. Maar drugs bieden geen oplossing. Wel om aan geld te komen, dus doorverkopen. Maar zij lijken wel verslaafd. En dat is nooit goed. Staat ook in mijn geluksschema."

Minister Kuthuls heeft twee kinderen, eentje van 11 en één van 5. Graag zou hij nog een derde, mooier kind willen hebben.

"Ik maak me druk om de rijke mensen – hebben die het wel goed? De sterkste schouders worden vaak vergeten in dit land. En de kinderen zijn de eerste die dat vergeten. Is dat slecht? Ja. Daarom moet je kinderen opvoeden, hen bijbrengen dat er ook andere kinderen zijn die het minder breed hebben en die dus uit zijn op jouw geld. En dat is de uitdaging waar dit land voor staat. Moeten we raketten sturen naar Palestina? Nee. Maar misschien wel naar andere landen. Kan iemand dan een lijstje maken met welke landen dan? Ik kan niet alles tegelijk. Dat spookt allemaal door mijn hoofd als ik op de wc zit."

"Kinderen zijn ook mensen. Dat vergeet ik te vaak."

Over de politiek is Kuthuls nuchter: "Overal moeten mensen maar samenwerken, maar we zijn uiteindelijk allemaal alleen. Behalve dan de buurman boven ons, die is nooit alleen. Altijd mensen over de vloer. Hij kent ook geen angst. Is nooit bang. Nou ja so what. Die zal dan weer een of ander raar eczeem hebben denk ik dan." Dat is, naast een heleboel andere zaken, voor Kuthuls de kern: "Bezig blijven, mensen in de weg zitten, lullige regels doorvoeren. En kijken waar je mensen kan raken. Ook dat is vrijheid. Die macht, daar leef ik voor."

Absurdist Ronald Snijders treedt op donderdag 20 oktober op in het Comedytheater in Amsterdam. Wij mogen 3 keer 2 vrijkaarten weggeven! Stuur een mailtje met als onderwerp 'Minister Kuthuls, een man met visie' naar redactie@hardhoofd.com en wie weet ben jij een van de winnaars!

Mail

Gemma Pauwels is freelance illustrator en woont in Amsterdam.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Kak! Een kritische kunstkoerier over De Kunstbode 1

Kak! Een kritische kunstkoerier over De Kunstbode

Als 'kritische kunstkoerier' neemt Marc Schoorl je mee door de kunstbijlage van zijn favoriete ochtendkrant. Lees meer

Nieuws in beeld: En hoe zit het met de achterstand in welzijn?

En hoe zit het met de achterstand in welzijn?

Na twee jaar af en aan wel en geen onderwijs op school te hebben gehad, ervaren leerlingen dat er 'hiaten in hun kennis' zijn ontstaan. Lees meer

Koop de roze bril

Koop de roze bril

Lang geloofde Shulamit Löwensteyn dat een ingebouwd stapelbed de oplossing zou zijn voor al haar moeilijkheden. Had ze daar gelijk in? Een tip over tulpen, taart en het kopen van troost. Lees meer

Automatische concepten 73

Engeland is gesloten

Maar liefst 28.000 vluchtelingen staken in 2021 het Engelse Kanaal over, met gevaar voor eigen leven. Lees meer

Nieuwe coronificatie

Nieuwe coronificatie

Marthe van Bronkhorst opent het nieuwe jaar op poëtische wijze. Lees meer

Column: Het enige woord dat het omschrijft

Het enige woord dat het omschrijft

Het voorlopig laatste uitstapje naar de bios met haar vader krijgt voor Eva een duistere lading. Lees meer

Verf op je kleren #1 - Het Proces

Verf op je kleren #1 - Het Proces

In Verf op je Kleren onderzoekt schrijver en documentairemaker Tiemen Hageman alle aspecten van het creatieve proces. Hij gaat in gesprek met allerlei creatieve makers, over hun proces en hoe je dat nou eigenlijk doet, werk maken. In deze eerste aflevering: schrijvers Martijn Brugman en Merlijn Huntjens. Lees meer

Stop met schrijven!

Stop met schrijven!

Jens Meijen vergelijkt het schrijfproces met auto-onderhoud en weet hoe je als schrijver goed zorgt voor je mentale gezondheid. Wat heeft schrijven te maken met het worden van een popster en waarom moet je volgens Jens eerst stoppen met schrijven? Lees meer

Ballen en Engelen

Ballen en Engelen

Na een klassiek ongemakkelijke kerstborrel op kantoor gaat Sascha mee naar huis met Ariane van hr. Maar dan neemt de avond een griezelige onverwachte wending... Een kerstverhaal van Loren Snel. Lees meer

Op elk potje past een probleempje

Op elk potje past een probleempje

Waarom moeten lesbische relaties in films altijd zo tragisch afgelopen? Esther Lamberigts pleit voor een positiever beeld van queer levens in hedendaagse media. Lees meer

Kon je maar aanbeden worden

Kon je maar aanbeden worden

Hologrammen, goud licht en een religieus lam laten Marthe van Bronkhorst zich klein voelen tijdens een kerkbezoek. Lees meer

Nieuws in beeld: Wat 'huist' er op de achterkant van de maan?

Wat 'huist' er op de achterkant van de maan?

Vond de Chinese maanlander een hutje, een kleine triomfboog, of toch maar gewoon een grote rots? Lees meer

Wees talentloos

Wees talentloos

Tijdens een date raakt Wolter de Boer verwikkeld in een socratisch vraaggesprek rond talent. Een tip over het afschaffen van aanleg. Lees meer

Nieuws in beeld: Weg met het kerstpakket!

Weg met het kerstpakket!

Er zit zelden iets in waar je op zit te wachten, laat staan iets van kwaliteit. Lees meer

Over geluk is het moeilijk praten 2

Over geluk is het moeilijk praten

Filmmaker Agnès Varda was een uitgesproken feminist. Julia de Dreu zag in haar een geestdriftige, politiek geëngageerde vrouw. Maar Varda's film 'Le bonheur' lijkt een ode aan het traditionele huwelijksgeluk. Wat wilde ze ons vertellen met dit onuitgesproken drama? Lees meer

Masterclass

Een vrouw die met zichzelf in de knoop zit besluit om een masterclass acteren te volgen. Een kort verhaal door Renske van den Broek over opnieuw leren lopen, majorettemeisjes en vrede sluiten met wie je bent. Lees meer

Stemmen op je zestiende voor een sterkere democratie

Het is goed voor Nederland als zestienjarigen mochten stemmen, zegt Jazz Komproe. Lees meer

Ik sla een praatje op het Godenpad

Shimanto Reza gaat tegen zijn achterhoofdstem in en ontdekt de waarde van taboes. Lees meer

Mede//makers met Iduna Paalman, Nisrine Mbarki en Babs Gons

Mede//makers met Iduna Paalman, Nisrine Mbarki en Babs Gons

In Mede//makers gaan Hard//hoofders van vroeger en nu in gesprek met makers in wier werk ze zich herkennen of met wie ze raakvlakken voelen. In deze aflevering spreken dichters Iduna Paalman (jarenlang columnist van Hard//hoofd), Nisrine Mbarki en Babs Gons over het thema ‘moederschap’ in hun werk. Lees meer

Een nieuw feminisme zet sociale media naar zijn hand

Een nieuw feminisme zet sociale media naar zijn hand

Sociale media moedigen ‘seksuele objectificatie’ aan zodat we langer van hun diensten gebruik maken. Des te interessanter is daarom het recente tegengeluid vanuit de traditionele ‘tempels’ van seksuele objectificatie: de pop-, mode- en pornoindustrie. Lees meer