Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />

Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />
Asset 14

minister Kuthuls

In een opvallend openhartig interview met Ronald Snijders geeft de VVD-minister Kuthuls commentaar op zijn ambtsperiode, zijn verhouding met kinderen, sleutelhangers, krullen en de politiek. "Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Eigenlijk is meer dan de helft van wat ik zeg niet interessant. Een kleine 40% is leuk om naar te luisteren of om even op de Twitter te gooien," zegt minister Kuthuls van de VVD, een politieke partij in Nederland die opkomt voor de rijke mensen.

Hij spuugt wat speeksel op zijn handpalm en smeert het in zijn haar. Het is één van de pijlers waarop de VVD zijn ministers uitzoekt: of althans, dat is wat minister Kuthuls zegt tussen het eten van twee boterhammen lijkenjam door. "Ze willen mensen met ambitie, met visie en met spuug in hun haar." De arme mensen komen er bekaaid van af. "Maar wat als al die mensen rijker worden," antwoordt hij plotseling, "wat is dan nog de lol in dit land? Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Soms ga ik in mijn eentje naar de film en eet zoete popcorn op de eerste rij. Zomaar."

Minister Kuthuls is een emotionele man. Hij wil het liefst met 200 kilometer per uur in een oude auto door het Groene Hart crossen om te voelen dat hij leeft, maar er is geen tijd voor: "Ik red het gewoon niet met mijn dubbele agenda." Aan de ene kant wil hij er graag zijn voor zijn vrouw en twee kinderen, aan de andere kant heeft hij een minnares die hij graag ziet. "En dat weet mijn gezin niet. Het is enorm schipperen. En dan heb ik ook nog die banaan als minister. Baan bedoel ik, baan." Kuthuls heeft besloten zich af te zonderen in een donkere hoek op een stomend underground feestje met harde beats en babes. "Daar… in de anonimiteit van de technodrukte kom ik tot rust en denk ik na over mijn ijdelheid. Het ontbreekt in dit land aan mensen met visie."

Illustratie: Gemma Pauwels

Als we hem spreken aan de keukentafel, met zijn handen om een koffiemok gesloten en uitkijkend op een weinig figuratieve aquarel van zijn verstandelijk gehandicapte neefje, begint hij ineens zachtjes te neuriën. "Ik bedenk me iets." Dan loopt hij naar de schuur en komt weer terug. "Nee, niks." Het wordt stil in het huis. Uit de houtoven kringelen pluimen rook. Desgevraagd: "Dat is het brood voor de lunch dat aan het verbranden is. Je hebt toch mensen die hun horloge altijd een kwartier vroeger zetten om ergens op tijd te komen? Dat heb ik met de timer op houtovens maar dan omgekeerd." De vraag dringt zich op wie deze man werkelijk is: Wendy van Dijk? Jeroen Krabbé? Sinterklaas?

Achter een plant staat een groot kartonnen bord. De zeer luchtig geklede assistente van minister Kuthuls, die ineens achter een pilaar vandaan komt, pakt het bord achter de plant vandaan en loopt ermee naar voren. Erop staat een schema: 'hoe ik gelukkig word in 154 stappen'. "Het zijn nog te veel stappen," zegt Kuthuls. "Dat moeten er minder worden, ik streef naar 8 stappen. 154 is onoverzichtelijk. Aan de andere kant: een mens wordt niet zomaar gelukkig. Zie die 154 stappen als een wandeling. Een wandeling naar het geluk. Chantal, bedankt." Chantal loopt weg met het bord, deinend met haar fijne bilpartij, alsof dat de verleidende beweging is naar het ultieme geluk, maar Kuthuls weet als geen ander dat de vleselijke belofte geen garantie is voor vervulling.

"Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."

"Althans, geen blijvende. Vorige week stond hier de politie op de stoep. Henneponderzoek. Drugs. Niet belangrijk verder, maar die agent had ook zo’n blik die erom smeekte in elkaar geslagen te worden. Terwijl: je moet toch juist een blik hebben die schreeuwt: ‘maak mij gelukkig’ en dan niet in de seksueel-verlossende zin, maar in opbouwende, positief humanistische zin, ook als agent. Dat zegt wat dat betreft ook wel iets: politieagenten zijn altijd op zoek naar drugs. Althans dat is mijn ervaring. Maar drugs bieden geen oplossing. Wel om aan geld te komen, dus doorverkopen. Maar zij lijken wel verslaafd. En dat is nooit goed. Staat ook in mijn geluksschema."

Minister Kuthuls heeft twee kinderen, eentje van 11 en één van 5. Graag zou hij nog een derde, mooier kind willen hebben.

"Ik maak me druk om de rijke mensen – hebben die het wel goed? De sterkste schouders worden vaak vergeten in dit land. En de kinderen zijn de eerste die dat vergeten. Is dat slecht? Ja. Daarom moet je kinderen opvoeden, hen bijbrengen dat er ook andere kinderen zijn die het minder breed hebben en die dus uit zijn op jouw geld. En dat is de uitdaging waar dit land voor staat. Moeten we raketten sturen naar Palestina? Nee. Maar misschien wel naar andere landen. Kan iemand dan een lijstje maken met welke landen dan? Ik kan niet alles tegelijk. Dat spookt allemaal door mijn hoofd als ik op de wc zit."

"Kinderen zijn ook mensen. Dat vergeet ik te vaak."

Over de politiek is Kuthuls nuchter: "Overal moeten mensen maar samenwerken, maar we zijn uiteindelijk allemaal alleen. Behalve dan de buurman boven ons, die is nooit alleen. Altijd mensen over de vloer. Hij kent ook geen angst. Is nooit bang. Nou ja so what. Die zal dan weer een of ander raar eczeem hebben denk ik dan." Dat is, naast een heleboel andere zaken, voor Kuthuls de kern: "Bezig blijven, mensen in de weg zitten, lullige regels doorvoeren. En kijken waar je mensen kan raken. Ook dat is vrijheid. Die macht, daar leef ik voor."

Absurdist Ronald Snijders treedt op donderdag 20 oktober op in het Comedytheater in Amsterdam. Wij mogen 3 keer 2 vrijkaarten weggeven! Stuur een mailtje met als onderwerp 'Minister Kuthuls, een man met visie' naar redactie@hardhoofd.com en wie weet ben jij een van de winnaars!

Mail

Gemma Pauwels is freelance illustrator en woont in Amsterdam.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent

Warning: Undefined variable $articleCount in /home/hardhoof/hardhoofd.com/releases/20220413071826/public/content/themes/hardhoofd6/components/ctas/latest-posts.php on line 24
het laatste
Nieuws in beeld: Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Sommige loofbomen begonnen vorige maand al hun bladeren af te stoten - veel vroeger dan normaal. Lees meer

Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Nieuws in beeld: We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

Hoelang kunnen we nog boven de zelfgegraven afgrond blijven bungelen? Lees meer

Automatische concepten 38

Hard//hoofd zoekt een nieuwe hoofdredacteur!

De hoofdredacteur van Hard//hoofd is de spin in het web van een groeiende, creatieve organisatie. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Essay & Opinie!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Eindredactie!

Als Chef Eindredactie breng je schrijvers en eindredacteuren met elkaar in contact, en zie je erop toe dat teksten tijdig gepubliceerd worden. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Eindredactie!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Essay & Opinie!

Als Chef Essay & Opinie onderhoud je contact met getalenteerde essayisten en opiniemakers, en draag je de verantwoordelijkheid over jouw tak op Hard//hoofd. Lees meer

De draad

De draad

Sumai Yahya schreef een kort, poëtisch verhaal over menselijke vleermuizen slingerend aan een draad. Een korte versie verscheen in het papieren magazine, maar lees hier de volledige versie, vol symboliek, donkere massa's, naalden, konijnen met rode ogen en aangeslepen ruggengraten. Lees meer

Als cavia's in de val

Als cavia's in de val

Marthe van Bronkhorst wil niet meer vliegen maar loopt tegen allerlei problemen aan als ze een duurzame vakantie probeert te boeken. Lees meer

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij. Lees meer

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Wat zegt het huis waarin je woont, en de meubels erin, over jou? En ben je in een ander huis, tussen andere spullen, nog wel precies dezelfde persoon? Eva past deze zomer op wat woningen van bekenden en onderzoekt wat ze beleeft. Lees meer

Nieuws in beeld: We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

Om de gasvoorraden te ontzien, mogen de (uiterst vervuilende) kolencentrales jarenlang op volle toeren draaien. Lees meer

Iets wat van zijn vader is geweest

Iets wat van zijn vader is geweest

Het is zwarte zaterdag en de tankstations zijn druk. Sigarettenrook en uitlaatgassen blijven "in de windstilte boven het asfalt verstikkend en bewegingsloos hangen." Tristan is, in dit korte verhaal, op weg naar het huis van wijlen zijn vader, een man op wie hij nooit heeft kunnen rekenen. Kan hij het opbrengen om door te rijden? Lees meer

Nieuws in beeld: Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties tijdens boerenprotesten te ver gaan. Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Gedichten Alara Adilow (titel volgt) 2

Straatliedjes

Wat is een huis? 'Iets dat de wraak van de nacht buiten houdt. / Iets waar je naar terugkeert na een lange reis.' In deze nieuwe gedichten van Alara Adilow worden vaders ontvlucht, tijdelijke verblijfplaatsen gevonden en nieuwe relaties op zee aangegaan. Lees meer

Nieuws in beeld: Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Illustrator Finn Rogers liet zich inspireren door een gedachte-experiment: wat als we - met één zwaai van een toverstaf - al het plastic lieten verdwijnen? Lees meer

Woordenboek der Obscure Melancholieën

Woordenboek der Obscure Melancholieën

De schaamte en toch het gemis wanneer je in je oude dagboek je zorgen terugleest - waarom is er geen woord voor dat gevoel? Marthe van Bronkhorst bedenkt daarom een woordenboek voor melancholische emoties. Lees meer

De onwerkbare

De onwerkbare

Dit is het derde en tevens laatste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Evi Aarens is een troll 1

Evi Aarens is een troll

Je als gearriveerde schrijver verschuilen achter een pseudoniem om kritiek op anderen te spuiwen geeft geen pas, aldus Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Voor niemand vindbaar

Voor niemand vindbaar

Het kan fijn zijn als je familie aan je denkt wanneer je er niet bent. Maar voor af en toe onvindbaar zijn is ook iets te zeggen, vermoedt Eva tijdens een werkbezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd! 

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Als je je nu aansluit, dan ontvang je jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel