Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." /> Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." />
tickets
Asset 14

Een onderzoekje

-Onze roep om zomerproza leverde een hoop verhalen op. We hebben vier stukken uitgezocht. Dit is "Een onderzoekje" van Kasper C. Jansen.-


Beeld: David Wasch

Op een zonnige zaterdagmiddag werd er kort aan mijn deur gebeld. Ik deed open en zag een keurig in het pak gestoken heer vriendelijk naar me glimlachen.

‘Goedemiddag! Mag ik u een paar vragen stellen?’

Ik vreesde meteen al voor een preek of poging tot verkoop van iets zonder waarde.

‘Waarvoor is het precies?’ vroeg ik.

‘Het gaat over de diertjes in en rond uw woning. Een onderzoekje. Het duurt niet lang.’

‘Vooruit dan maar,’ zei ik en liet de kleurklink los.

‘Goed. Vraag één: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een bruine beer, welk dier zou dat dan zijn?’

‘Lastig, lastig,’ zei ik. ‘Maar ik denk toch dat ik voor mijn hond zou kiezen.’

‘En waarom dan wel? Of ben ik dan te nieuwsgierig?’

‘Nee hoor. Om te beginnen is mijn hond een zoogdier, net als een beer...’

‘Correct, ja, maar een dolfijn is ook een zoogdier, doch niet met een beer te vergelijken. Zijn er misschien meer overeenkomsten te vinden dan enkel en alleen het zoogdierschap?’

‘Nou, u hoeft mijn hond niet te zien om te weten dat hij harig is, net als de gemiddelde beer, en dat zijn neus een zwart dopje op zijn snuit is, zoals men dat bij beren ook aantreft. Daar komt nog bij dat mijn hond soms vrij beerachtig bromt als hij zich verveelt. Ik wil best geloven dat zoiets bij honden niet zeer gebruikelijk is, maar ik kan u niet bewijzen dat hij het doet. U zult me op mijn woord moeten geloven.’

‘Geen probleem, hoor. We gaan altijd uit van de oprechtheid van de ondervraagde. Ik denk dat u mijn eerste vraag naar tevredenheid hebt beantwoord. De tweede is moeilijker: als u in of rond uw huis één enkel dier moest duiden dat vervolgens door zou moeten gaan voor een haas, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Deze is inderdaad wat moeilijker,’ zei ik en krabde achter mijn oor.

‘Tsja, riskerend dat u mij gemakzucht zult verwijten, laat ik mijn keuze opnieuw op mijn hond vallen. Hij heeft namelijk een flink stel oren en kan redelijk springen. Bovendien heeft hij snorharen, die in de verte aan die van een haas doen denken.’

‘Ik verwijt u niets, meneer. Tot nu toe geeft u prima antwoord op de vragen. Ik ga u het laatste en moeilijkste vraagstuk voorleggen: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een havik, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Een havik? Jeminee, nu vraagt u me toch wat. Ik heb werkelijk niets in huis wat ook maar het kleinste detail met een havik gemeen heeft. Is dat een schande?’

‘In het geheel niet. Haviken zijn nare beesten, die gemeen kunnen bijten. Ik wil u wél vragen iets dieper na te denken, want ik weet bijna zeker dat u iets over het hoofd ziet. Wat dacht u namelijk van de kwieke wezentjes die bij tijd en wijlen ongevraagd in uw tuin vertoeven?’

‘Maar natuurlijk! De vogeltjes in mijn tuin hebben tenmínste hun verenkleed, snavel en globale lichaamsbouw gemeen met een havik!’

‘Dat was een weggevertje. Stel nu dat u de vogeltjes niet mee mag rekenen. Welk dier zou dán als havik door het leven moeten?’

‘Nou, het klinkt misschien flauw, maar dat zou wederom op mijn hond neerkomen. Niet omdat mijn hond op enigerlei wijze lijkt op een havik, maar simpelweg omdat ik buiten mijn hond geen huisdieren bezit.’

‘Perfect. U heeft het in zich om een echte bioloog te worden. Als u het niet erg vindt, zou ik u graag nog één vraagje stellen.’

‘Gaat uw gang,’ zei ik, want na de havikvraag had ik het gevoel alles te kunnen beantwoorden.

‘Goed. Wat is een Foeziewoek voor dier?’

‘Niets. Zo’n dier bestaat niet. U heeft het verzonnen.’

‘En een Kombatsoe?’

‘Bestaat evenmin.’

‘Wat zou u doen, als ik uw hond zou ontvoeren, vastbinden en met, laten we zeggen, een fiets over hem heen rijden?’

‘Ik zou heel boos op u worden. Misschien zou ik u slaan.’

‘En als ik een snor had, zou uw reactie dan anders zijn?’

‘Ik betwijfel het.’

‘Dit is een ja-neevraag.’

‘In dat geval: nee.’

‘Ik noem een woord. U zegt het eerste wat in u opkomt...HAVIK!’

‘U heeft iets met haviken, geloof ik. Meneer, zou u een eind aan uw interview kunnen breien?’

‘ACHTERKALF!’

‘Ik weet niet wat dat is. Meneer, alstublieft, kunnen we dit afsluiten?’

‘Wat zou u doen, als ik u met een rauwe varkenslever in uw gezicht zou slaan?’

‘Bent u dat van plan, dan?’

‘Dat vraag ik niet.’

‘Nee, dat vraag ik aan u.’

‘Waar denkt u aan bij de woordencombinatie lippenbeer-dennenboom?’

‘Nergens aan.’

‘Denkt u nog eens goed na.’

‘Nee, meneer. Dit is het einde van het onderzoek. Tot ziens!’
Vlug sloot ik de deur. Toen ging ik naar de keuken en gluurde door mijn gordijnen tot de hoekige, donkere gestalte op mijn tuinpad zich omdraaide en, met klakkende leren hakken, verdween achter de haag van de buren.

Kasper C. Jansen

Mail

Sluit je aan en verzamel kunst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Zonder advertenties en helemaal gratis.

En dat heeft resultaat. Hard//hoofd’ers Iduna Paalman en Joost Oomen werden dit jaar door de Volkskrant verkozen tot literair talent van het jaar.

Een plek als Hard//hoofd kan alleen bestaan met jouw steun. Sluit je daarom bij ons aan en ontvang kunstwerken van veelbelovende makers, een Hard//hoofd-tasje en voorrang voor ons jubileum.

Sluit je aan
het laatste
10 jaar Hard//hoofd in Het HEM

10 jaar Hard//hoofd in Het HEM

Op de eerste lentedag van dit decennium viert Hard//hoofd haar 10-jarig bestaan in Het HEM. Samen met de alchemisten van deze tijd toveren we Het HEM om tot nachtlaboratorium. Vier met ons mee! Lees meer

Alles vijf sterren: 19

Trots op onze menselijkheid

Deze week worden we blij (en trots) van burlesque, zwart-witfoto's in elke kleur van de regenboog en het tweede seizoen van Sex Education. Lees meer

De humblebrag

De humblebrag

Anne Staal gaat in gesprek met haar miereneter, want er moet haar iets van het hart. Lees meer

Stemmen die wegsterven in de wind

Stemmen die wegsterven in de wind

Een auteur heeft zich teruggetrokken in een grauwe hotelkamer en werkt aan een boek, om niet te hoeven praten en niks uit te hoeven leggen. Voor zolang het duurt. Want van wie is het boek uiteindelijk: van de schrijver of van de lezers? Lees meer

 Wat betekent het om erbij te horen?

Wat betekent het om erbij te horen?

In deze extra Beeldspraak, speciaal voor de Trotse week, zoomt Alex Avgud in op de lichamen van zij die zich niet aan de norm wensen te houden: migranten, lhbt'ers of beide. Lees meer

Zondeval 2.0: hoe (niet) te leven in de klimaathel

Zondeval 2.0 Hoe (niet) te leven in de klimaathel

Terwijl de aarde warmer wordt dan goed voor ons is, ziet Iris Blaak dat mensen naar uitersten grijpen om hiermee om te gaan. Waar de een zijn kop in het zand steekt, neemt de ander juist het drastische besluit om zich niet meer voort te planten. Lees meer

Column: Jouw haar is ook mooi, hoor

Jouw haar is ook mooi, hoor

Iduna Paalman kan nog steeds met schaamte terugdenken aan die keer dat een jongen op het festival vond dat ze tof haar had, en hoe ze dat voor even geloofde. Lees meer

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Uiterlijk schoon is zowel een vloek als een zegen voor Jihane Chaara. Ze merkt dat het al te vaak het zicht ontneemt op alles wat er onder de oppervlakte aanwezig is. Ze zoekt haar heil in de filosofie van body neutrality. Lees meer

Trots zoals _ zich verhoudt tot _

Trots zoals _ zich verhoudt tot _

Yentl van Stokkum onderzoekt de trots die ze in haar dagelijks leven om zich heen ziet: in kleedkamers, in opgeruimde kamers en in primetime televisieprogramma's. Lees meer

Waarom etaleren we onze trots op sociale media?

Waarom etaleren we onze trots op sociale media?

Honger en rampspoed te over in de wereld, maar op sociale media ziet Wieneke van Koppen alleen maar voorspoed en persoonlijk geluk. Hoe zit dat? Ze gaat te rade bij emotie-psycholoog Ad Vingerhoets. Lees meer

Train je trots

Train je trots

Roos Wolthers besefte dat ze eigenlijk nooit trots is op zichzelf. Sterker nog: ze ziet vooral wat ze verkeerd doet. Maar trots kun je trainen. Een tip om je eigen prestaties te benoemen. Lees meer

Hard//hoofd hult zich in een fluwelen harnas

Hard//hoofd hult zich in een fluwelen harnas

Deze week paradeert, poseert en flaneert Hard//hoofd erop los, want wij zijn trots, en de hele wereld mag het weten. Lees meer

 Kikker-K'NEX

Kikker-K'NEX

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd kleine robotjes te maken met levende cellen uit kikkerembryo's. Aida de Jong bracht het nieuws in beeld. Lees meer

 1

Lieflijkheid, comfort, en verbeelding

Deze week worden we blij van een boek van Jenny Slate, een fleecepyjama en de horoscopen van Rob Breszny. Lees meer

 1

Collectief protest is nodig voor individueel geluk

Wolter de Boer luisterde naar de kersttoespraak van de koning en was verheugd dat hij over onze geluksobsessie sprak. Wel liet de koning een paar belangrijke maatschappelijke factoren voor de ellende van individuen achterwege in zijn rede. Lees meer

Seoul 2

Seoul

Thijs Joores schreef deze ritmische gedichtencyclus tijdens de jaarwisseling in Seoul. Het begint kalm, maar eindigt in een wervelwind aan gedachten en reflecties. Lees meer

Petrov zit

Petrov zit

Maria draaide zich om en liep de kamer uit. Petrov staarde naar het bruine plastic, de hoorn, de zwart met witte cijfers. Zijn starre billen raakten het leer en zijn ogen werden naar het tafeltje naast het raam getrokken. Het tafeltje met de telefoon, ver buiten zijn bereik. Zijn gedachtes vormden woorden die hij niet... Lees meer

Ga zweven

Ga zweven

Ooit had ze er weinig mee, maar tegenwoordig staat Jihane Chaara open voor het zweverige. Ze maakt plezier met tarotkaarten en voelt de vibes van mensen op een feestje. Een tip om ‘de’ waarheid wat minder te serieus te nemen. Lees meer

Column: En zo is het goed?

En zo is het goed?

‘De toekomst ligt niet vast, ze ligt open,’ concludeert Iduna Paalman tijdens een intergalactische reis op 1 januari. 'Meer verantwoordelijkheid in 2020, en meer sterren zien.' Lees meer

 2020, tijd om te spelen met eten!

2020, tijd om te spelen met eten!

In Beeldspraak richt Hard//hoofd de lens op de wereld en biedt een andere kijk op het dagelijks leven. Deze keer met Marc Elisabeth, die tegen de 30 loopt, maar het spelen met eten nooit verleerd is! Lees meer

Sluit je aan en verzamel kunst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n platform is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan en ontvang kunst, een Hard//hoofd-tasje en voorrang voor ons jubileum.

Sluit je aan