Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." /> Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." />
Asset 14

Een onderzoekje

-Onze roep om zomerproza leverde een hoop verhalen op. We hebben vier stukken uitgezocht. Dit is "Een onderzoekje" van Kasper C. Jansen.-


Beeld: David Wasch

Op een zonnige zaterdagmiddag werd er kort aan mijn deur gebeld. Ik deed open en zag een keurig in het pak gestoken heer vriendelijk naar me glimlachen.

‘Goedemiddag! Mag ik u een paar vragen stellen?’

Ik vreesde meteen al voor een preek of poging tot verkoop van iets zonder waarde.

‘Waarvoor is het precies?’ vroeg ik.

‘Het gaat over de diertjes in en rond uw woning. Een onderzoekje. Het duurt niet lang.’

‘Vooruit dan maar,’ zei ik en liet de kleurklink los.

‘Goed. Vraag één: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een bruine beer, welk dier zou dat dan zijn?’

‘Lastig, lastig,’ zei ik. ‘Maar ik denk toch dat ik voor mijn hond zou kiezen.’

‘En waarom dan wel? Of ben ik dan te nieuwsgierig?’

‘Nee hoor. Om te beginnen is mijn hond een zoogdier, net als een beer...’

‘Correct, ja, maar een dolfijn is ook een zoogdier, doch niet met een beer te vergelijken. Zijn er misschien meer overeenkomsten te vinden dan enkel en alleen het zoogdierschap?’

‘Nou, u hoeft mijn hond niet te zien om te weten dat hij harig is, net als de gemiddelde beer, en dat zijn neus een zwart dopje op zijn snuit is, zoals men dat bij beren ook aantreft. Daar komt nog bij dat mijn hond soms vrij beerachtig bromt als hij zich verveelt. Ik wil best geloven dat zoiets bij honden niet zeer gebruikelijk is, maar ik kan u niet bewijzen dat hij het doet. U zult me op mijn woord moeten geloven.’

‘Geen probleem, hoor. We gaan altijd uit van de oprechtheid van de ondervraagde. Ik denk dat u mijn eerste vraag naar tevredenheid hebt beantwoord. De tweede is moeilijker: als u in of rond uw huis één enkel dier moest duiden dat vervolgens door zou moeten gaan voor een haas, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Deze is inderdaad wat moeilijker,’ zei ik en krabde achter mijn oor.

‘Tsja, riskerend dat u mij gemakzucht zult verwijten, laat ik mijn keuze opnieuw op mijn hond vallen. Hij heeft namelijk een flink stel oren en kan redelijk springen. Bovendien heeft hij snorharen, die in de verte aan die van een haas doen denken.’

‘Ik verwijt u niets, meneer. Tot nu toe geeft u prima antwoord op de vragen. Ik ga u het laatste en moeilijkste vraagstuk voorleggen: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een havik, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Een havik? Jeminee, nu vraagt u me toch wat. Ik heb werkelijk niets in huis wat ook maar het kleinste detail met een havik gemeen heeft. Is dat een schande?’

‘In het geheel niet. Haviken zijn nare beesten, die gemeen kunnen bijten. Ik wil u wél vragen iets dieper na te denken, want ik weet bijna zeker dat u iets over het hoofd ziet. Wat dacht u namelijk van de kwieke wezentjes die bij tijd en wijlen ongevraagd in uw tuin vertoeven?’

‘Maar natuurlijk! De vogeltjes in mijn tuin hebben tenmínste hun verenkleed, snavel en globale lichaamsbouw gemeen met een havik!’

‘Dat was een weggevertje. Stel nu dat u de vogeltjes niet mee mag rekenen. Welk dier zou dán als havik door het leven moeten?’

‘Nou, het klinkt misschien flauw, maar dat zou wederom op mijn hond neerkomen. Niet omdat mijn hond op enigerlei wijze lijkt op een havik, maar simpelweg omdat ik buiten mijn hond geen huisdieren bezit.’

‘Perfect. U heeft het in zich om een echte bioloog te worden. Als u het niet erg vindt, zou ik u graag nog één vraagje stellen.’

‘Gaat uw gang,’ zei ik, want na de havikvraag had ik het gevoel alles te kunnen beantwoorden.

‘Goed. Wat is een Foeziewoek voor dier?’

‘Niets. Zo’n dier bestaat niet. U heeft het verzonnen.’

‘En een Kombatsoe?’

‘Bestaat evenmin.’

‘Wat zou u doen, als ik uw hond zou ontvoeren, vastbinden en met, laten we zeggen, een fiets over hem heen rijden?’

‘Ik zou heel boos op u worden. Misschien zou ik u slaan.’

‘En als ik een snor had, zou uw reactie dan anders zijn?’

‘Ik betwijfel het.’

‘Dit is een ja-neevraag.’

‘In dat geval: nee.’

‘Ik noem een woord. U zegt het eerste wat in u opkomt...HAVIK!’

‘U heeft iets met haviken, geloof ik. Meneer, zou u een eind aan uw interview kunnen breien?’

‘ACHTERKALF!’

‘Ik weet niet wat dat is. Meneer, alstublieft, kunnen we dit afsluiten?’

‘Wat zou u doen, als ik u met een rauwe varkenslever in uw gezicht zou slaan?’

‘Bent u dat van plan, dan?’

‘Dat vraag ik niet.’

‘Nee, dat vraag ik aan u.’

‘Waar denkt u aan bij de woordencombinatie lippenbeer-dennenboom?’

‘Nergens aan.’

‘Denkt u nog eens goed na.’

‘Nee, meneer. Dit is het einde van het onderzoek. Tot ziens!’
Vlug sloot ik de deur. Toen ging ik naar de keuken en gluurde door mijn gordijnen tot de hoekige, donkere gestalte op mijn tuinpad zich omdraaide en, met klakkende leren hakken, verdween achter de haag van de buren.

Kasper C. Jansen

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Dé vluchteling bestaat niet

Dé vluchteling bestaat niet

Marthe van Bronkhorst hoort bij de huisartsenpraktijk verhalen van vluchtelingen. Ze raakt gefrustreerd, omdat de politiek niet ziet 'dat een individu meer is dan twee vierkante meter ruimte en een lichaam dat gevoed moet worden'. Lees meer

De bomen in Roemenië zijn ook vaderloos 2

De bomen in Roemenië zijn ook vaderloos

'ik miste collectieve haast / treinen waar de airco nooit gewerkt heeft / de eenheid die in eenzaamheid zit'. In gedichten die geuren naar 'oostblokstank' onderzoekt Francesca Birlogeanu vervreemding en verdwenen vaders. Lees meer

Column: Objectief gelukkiger met onszelf

Objectief gelukkiger met onszelf

Ook op vakantie blijkt de tijd niet stil te staan, merken Eva en haar vrienden in Zuid-Frankrijk. Gelukkig gaan ze er qua uiterlijk alleen maar op vooruit, vindt één van hen. Lees meer

Hard//talk: Evita 3.0 1

Evita 3.0

De voormalige Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner overleeft een aanslag op haar leven, maar een twaalfjarige gevangenisstraf vanwege corruptie hangt boven haar hoofd. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 3/3: Métro

In ieder geval bleven we stuurloos - Métro

Zelfs de sterkste vriendschappen leden aan betonrot. Vrienden verjaren hier als sprinkhanen, hele groepen ontstonden en verdwenen in enkele seizoenen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 2/3: Á pied

In ieder geval bleven we stuurloos - À pied

 Voor eenzaamheid heb je geen kostschool nodig. Niemand keek op wanneer ik ‘DRRRAAAAK’ schreeuwde zonder mijn pas te vertragen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 1/3: Vélo

In ieder geval bleven we stuurloos - Vélo

Tijdens een afdaling vol kinderkoppen ging mijn hangslot uit zichzelf op slot, waarna mijn sleutelbos in een nabijgelegen afvoerputje verdween. Lees meer

Automatische concepten 77

Lang niet alles klopte bij Zomergast Bessel van der Kolk

Van een echt gesprek kwam het niet, zag Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Nieuws in beeld: Het kind in het badwater terugvinden

Het kind in het badwater terugvinden

Amerikaanse onderzoekers wisten het geheugen van 150 ouderen te verbeteren middels een schokkend badmutsje. Lees meer

Dit is ook mijn vakantie

Dit is ook mijn vakantie

"Dit ben ik, met mijn nieuwe wandelschoenen, helemaal uitgerust en braaf nog." Hij hoogtevrees. Zij onverschrokken. In dit korte verhaal van Werner de Valk pakt een hike door de bergen wel heel anders uit dan verwacht. Na afloop zijn daar gelukkig altijd nog de foto's. Lees meer

Wat Chinees porselein ons kan leren over de geschiedenis van de Chinese vrouw

Wat Chinees porselein ons kan leren over de geschiedenis van de Chinese vrouw

Martine Bontjes legt een link tussen de porseleincollecties van het Rijksmuseum en de rol van vrouwen in de Chinese cultuurgeschiedenis. Lees meer

Automatische concepten 78

De natuur huilt droge tranen

Europa maakt waarschijnlijk het ergste droogteseizoen mee in ruim 500 jaar. Lees meer

Wanneer je jezelf vergeet

Een klein beetje Selbstvergessenheit

Jezelf vergeten in een relatie, wat betekent dat eigenlijk? Marthe van Bronkhorst worstelt met hoe ze is veranderd door een geliefde. Lees meer

Automatische concepten 76

Een ontwapenende Raven van Dorst kaatste de bal regelmatig terug

Zomergast Raven van Dorst was openhartig en verlangde hetzelfde van Janine Abbring. Lees meer

Bloed en havermout

Bloed en havermout

Een verhaal van Jan Wester over twee zussen, onvoorwaardelijke liefde, klauwende vingers, mantelzorg en Teletubbies. Lees meer

 1

Tijd voor een dekoloniale Indië-herdenking!

Benjamin Caton organiseert jaarlijks op 16 augustus een dekoloniale Indië/Indonesië-Nederland Herdenking, omdat een grote en groeiende groep mensen zich niet gezien voelt door de Nationale Indië-herdenking, een dag ervoor. Lees meer

Zomergast Lieke Marsman was eenzaam tussen de camera's

Zomergast Lieke Marsman was eenzaam tussen de camera's

Lieke Marsman bleek een eerlijke en grootmoedige Zomergast, met liefde voor het onverklaarbare en het ongemakkelijke. Lees meer

Nieuws in beeld: Van Trump mag de FBI de pot op

Van Trump mag de FBI de pot op

Elf 'topgeheime' documenten nam de FBI mee van Donald Trumps landgoed. Hij wil ze terug. Lees meer

Nieuws in beeld: Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Sommige loofbomen begonnen vorige maand al hun bladeren af te stoten - veel vroeger dan normaal. Lees meer

Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Het is eindelijk zover: 12,5 jaar Hard//hoofd in Het HEM!

Op zaterdag 1 oktober viert Hard//hoofd haar 12,5-jarige jubileum in kunsthal Het HEM, een oude munitiefabriek die is omgetoverd tot culturele vrijplaats. In 2020 moesten we ons 10-jarige jubileum om bekende redenen helaas annuleren, nu vieren we alsnog het verleden, het heden en de toekomst van Hard//hoofd!

Bestel je ticket!