Beeld: Anna Berkhof

De vele tv-optredens maakten hem bekend, het briefje aan Mauro zo goed als onsterfelijk. Nu strijdt Henk Bleker voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Een kritisch portret." />

Beeld: Anna Berkhof

De vele tv-optredens maakten hem bekend, het briefje aan Mauro zo goed als onsterfelijk. Nu strijdt Henk Bleker voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Een kritisch portret." />
Asset 14

Zo. Nu eerst Henk Bleker.

Pony’s fokken, politiek bedrijven of plaatsnemen bij Pauw & Witteman: Henk Bleker draait er zijn hand niet voor om. Na een post in het gevallen kabinet, stelde hij zich op de valreep kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De leden van die partij hebben vooral veel redenen om níet voor hem te kiezen. Toch lijkt Henk niet stuk te krijgen.

Omheinde idylle

De kritiek op zijn handelen is Bleker inmiddels wel gewend. “Typisch geval van Bleker-bashing”, reageert hij wanneer een krant eind 2011 opnieuw een van zijn halve waarheden aan het licht brengt. De Volkskrant bericht indertijd dat het natuurproject Reiderwolde in Groningen – volgens Bleker een toonbeeld van zijn nieuwe natuurbeleid en zonder subsidie tot stand gekomen – in werkelijkheid meer dan 20 miljoen heeft gekost. Het project is gegund aan twee boeren die Bleker had leren kennen tijdens een boottocht naar Ameland. Over de resultaten zijn specialisten niet bepaald te spreken.

Ook mooi: in een interview met De Telegraaf meldt Bleker in 2011 dat Nederlanders maar eens van het ‘subsidie-infuus’ af moesten. De krant is zo vriendelijk hem niet te confronteren met de 174.372 euro en 96 cent die hij persoonlijk ontving om eigen land tot natuurbestemming om te toveren, zoals Trouw na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft aangetoond. Een bezoek aan Blekers natuuridylle is overigens onmogelijk: er staat een groot hek omheen.

Beeld: Anna Berkhof

Loopje met de waarheid

Als staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (inmiddels demissionair) is Bleker er vooral voor de boeren; de natuur komt bij hem op de laatste plaats, en wordt in zijn functieomschrijving niet eens genoemd. Een van zijn belangrijkste beslissingen is het niet laten doorgaan van het natuurproject Oostvaarderswold in Flevoland, tegen de wensen van de provincie en natuurorganisaties in. Hiermee brengt hij de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur in gevaar, waar Nederland op Europees niveau al harde afspraken over heeft gemaakt.

Amper in het zadel kiest Bleker direct voor de aanval. Meteen na zijn aantreden in oktober 2010 stelt hij dat de natuur in Nederland te veel voor de ‘elite’ is. Hij wijst erop dat je een universiteitsdiploma moet hebben om iets te snappen van Nederlandse natuurgebieden. Een vreemd verweer voor iemand die jarenlang aan de Universiteit van Groningen werkte. Hijzelf zou het allemaal donders goed moeten begrijpen.

Door zijn aanvallende houding verliest hij niet alleen de nuance, maar soms ook de waarheid uit het oog. Zo besluit Bleker eind 2011 dat 150 voorheen beschermde diersoorten niet langer in die categorie vallen. Hij houdt niet van de Nederlandse gewoonte beschermde diersoorten te “knuffelen”. Neem de grutto, aldus Bleker, daarmee gaat het al jaren prima. Als hij erop wordt gewezen dat deze weidevogel sinds de jaren tachtig juist steeds minder voorkomt, is zijn reactie eenvoudigweg: “O, nou ja, moet ik volgende keer beter opletten wat ik zeg.”

Claim to fame

Uiteraard was er het gehannes omtrent het ontpolderen van de Hedwigepolder, waarmee Bleker regelmatig in het nieuws verschijnt. Zijn echte doorbraak bij het grote publiek is echter het onsterfelijke optreden bij Pauw en Witteman, waar Bleker de achttienjarige Mauro Manuel mee vraagt naar een voetbalwedstrijd. Eerst legt hij in de uitzending aan Mauro en diens moeder uitlegt waarom de jongen naar Angola moet worden uitgezet, vervolgens schuift hij Mauro een briefje toe met het (eerst door Mauro afgewezen, later door commentatoren beschimpte) voorstel. Op de vraag wat “compassie” is volgens het CDA, moet Bleker het antwoord schuldig blijven.

Dan de val het gedoogkabinet. Opvallend genoeg is Henk Bleker een van de eerste CDA’ers die afstand neemt van de PVV. Terwijl hij als interim-voorzitter van zijn partij verantwoordelijk was voor het tot stand brengen van de gedoogconstructie, noemt hij de PVV nu een partij die alleen let op het “imago-effect” van maatregelen. Met zijn kandidaatstelling volgt niet lang daarna opnieuw een sterk staaltje blekeriaanse inconsequentie. In januari laat hij tegenover NRC Handelsblad weten zich alleen kandidaat te zullen stellen als er niemand anders is die de moeilijke klus kan klaren. Begin mei is hij als een blad aan een boom gedraaid. Terwijl elf andere CDA’ers zich als kandidaat hebben gemeld, wil Bleker toch graag meedoen.

Leugentje(s) om bestwil

De campagneleider van Bleker is niemand minder dan Jack de Vries, de man die in 2008 Jan-Peter Balkenende aan zijn verkiezingsoverwinning hielp door Wouter Bos en plein public van “draaien” te betichten. Een ervaringsdeskundige dus. Op persoonlijk vlak kunnen Henk en Jack het prima met elkaar vinden. Er is ook genoeg om over te praten. Beiden haalden het nieuws met hun amoureuze escapades. Zo kwam begin dit jaar aan het licht dat Henk Bleker een relatie heeft met een 26-jarige journaliste van NRC Handelsblad. Het hem normaal goedgezinde De Telegraaf berichtte er gretig over. De krant plaatste er een foto naast van de kalende staatssecretaris met een lammetje in zijn handen. Natuurlijk was de relatie op zich niet het probleem. Wel dat de journaliste in kwestie tijdens de verhouding nog een aantal positief getoonzette artikelen over Bleker voor de kwaliteitskrant schreef. In het geval van De Vries ging het om een buitenechtelijke relatie. En het ontroerende was, duidelijk te zien op de voorpagina van De Telegraaf: zijn vrouw en minnares leken op elkaar, ondanks het leeftijdsverschil.

Twee van meest geslepen, manipulatieve geesten van het CDA, zo niet de Nederlandse politiek, hebben elkaar nu gevonden. Bijgestaan door hun vriendinnen, leverde een avondje uit in de Scheveningse Crazy Piano's een slogan op: Eerlijk Helder Henk. Het is waarschijnlijk de meest cynische in de Nederlandse politieke geschiedenis. Dat maakt Bleker echter niet kansloos in de race naar het lijsttrekkerschap. Dinsdagavond zat de Groninger alweer bij zijn favoriete talkshow, Pauw & Witteman. De discussie spitste zich toe op de vraag of hij ‘kwetsbaar’ zou zijn omdat hij voor de samenwerking met de PVV was (niemand zei: omdat hij die samenwerking door de strot van zijn partij had geduwd). Bleker antwoordde dat 68 procent van de CDA-leden op het beroemde Arnhemse congres toch voor samenwerking had gestemd. Die 68 procent, zei Bleker mild, die moest niet worden uitgesloten.

Dit was wel erg cru, zelfs voor Henk Bleker. Binnen het CDA was Bleker immers een van de architecten van de ter ziele gegane minderheidscoalitie. Tegenstanders van een samenwerking met de PVV zette hij onder druk; de geblokte Groninger dreigde ze zelfs uit de partij te trappen. Zijn betrokkenheid werd beloond met een post in het kabinet, hoewel hij zelf in eerste instantie bij hoog en bij laag had beweerd niet in het kabinet zitting te gaan nemen. Het zou niet zijn laatste leugentje om bestwil zijn. Tegenstanders zijn nog niet van hem af, deze wendbare spits van Vlagtwedde. Nu zijn vrienden aan de uiterst rechtse flank zichzelf politiek buitenspel hebben gezet, ziet Bleker opeens weer ruimte op links. Als lijsttrekker van het CDA, zo liet hij deze week weten, wil hij op termijn van kernenergie af.

--
Dit is een gastbijdrage van H. Kuiphof, redacteur van Eurokanjers.

Lijsttrekker of niet, Henk Bleker is al geselecteerd voor Eurokanjers, de site die de Nederlandse machthebbers in één elftal samenbrengt. Onder meer Tofik Dibi, Els Swaab en Frits Bolkestein maken ook deel uit de van de selectie.

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent

Warning: Undefined variable $articleCount in /home/hardhoof/hardhoofd.com/releases/20220413071826/public/content/themes/hardhoofd6/components/ctas/latest-posts.php on line 24
het laatste
De draad

De draad

Sumai Yahya schreef een kort, poëtisch verhaal over menselijke vleermuizen slingerend aan een draad. Een korte versie verscheen in het papieren magazine, maar lees hier de volledige versie, vol symboliek, donkere massa's, naalden, konijnen met rode ogen en aangeslepen ruggengraten. Lees meer

Iets wat van zijn vader is geweest

Iets wat van zijn vader is geweest

Het is zwarte zaterdag en de tankstations zijn druk. Sigarettenrook en uitlaatgassen blijven "in de windstilte boven het asfalt verstikkend en bewegingsloos hangen." Tristan is, in dit korte verhaal, op weg naar het huis van wijlen zijn vader, een man op wie hij nooit heeft kunnen rekenen. Kan hij het opbrengen om door te rijden? Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Gedichten Alara Adilow (titel volgt) 2

Straatliedjes

Wat is een huis? 'Iets dat de wraak van de nacht buiten houdt. / Iets waar je naar terugkeert na een lange reis.' In deze nieuwe gedichten van Alara Adilow worden vaders ontvlucht, tijdelijke verblijfplaatsen gevonden en nieuwe relaties op zee aangegaan. Lees meer

De onwerkbare

De onwerkbare

Dit is het derde en tevens laatste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd! 

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Als je je nu aansluit, dan ontvang je jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel