Asset 14

Blijf bij je tandarts

TIP: Blijf bij je tandarts

Mijn tandarts is een geweldige man. Ik lig altijd met blind vertrouwen in zijn stoel, want hij heeft altijd gelijk. Hij is ook een beetje streng en zegt, als hij een gaatje moet boren: ‘Niet zo piepen, hé, dan had je beter moeten poetsen’. Heerlijk vind ik dat. Mijn gebit verdient wat het ondergaat, en ik ook. Dat klinkt masochistisch, maar mijn tandarts is ook héél kundig. Pijn doet het eigenlijk nooit. Ik hoefde nog nooit een verdoving, terwijl ik toch al zeker wel 8 vullingen heb.

Mijn tandartsassistente is ook geweldig. Ze kent me al vanaf mijn geboorte, weet wat ik doe in het dagelijks leven en vraagt daarnaar. Ze schrijft mijn nieuwe afspraken op een kartonnen kaartje dat ik niet mag verliezen en ik krijg vaak een proefmonstertje tandpasta.

Ik betrap mezelf er weleens op dat ik in gesprekken die over tanden gaan mijn zinnen begin met ‘mijn tandarts zegt…’. Zo ook laatst in een gesprek met mijn nieuwe tandarts, die mij vreemd aankeek, omdat zij nu al anderhalf jaar mijn gebit verzorgt. Ik heb namelijk het dorpse praktijkje verruild voor een giga-tandartsencomplex in Utrecht waar ik ook ’s avonds na mijn werk afspraken kon maken. Dat was efficiënter en flexibeler.

Mijn tandarts zei nog: ‘je gaat ons nog wel missen, Schönbeck’. Toch nam ik afscheid. Ik nam het papieren gebitsdossier dat mijn tandartsassistente elk halfjaar nauwkeurig bijwerkte mee. Er zaten fotootjes in van iedere kies en daarbij stond de levensgeschiedenis van die kies beschreven.
De nieuwe tandarts zag het dossier en grinnikte. Ze stootte een collega aan, die begon te gieren van het lachen. Ha ha nnnghahahah. Ze haalde de mij zo dierbare blaadjes met een nonchalant gebaar door een scanner en daarna door de papierversnipperaar.

Ik werd vastgebonden in een stoel waar een 3D-film van mijn hele schedel werd gemaakt. De nieuwe tandarts zei: ‘Uw derde molaar rechtsonder moet geëxtraheerd worden’. Ik: ‘Dat zei mijn tandarts ook al’. De 3D-film kostte 200,-.

Ook ging ze een klein gaatje vullen. Ze boorde wat in kies 44, de eerste kleine kies, rechtsonderin, distaal dan. Moest toen opnieuw kijken. En nog een beetje boren. Het deed pijn. Ze maakte het gaatje schoon met een venijnig blazend apparaatje. En moest toen nog een beetje boren. Ik lag daar maar en dacht: je kan er niks van.

Kennelijk zijn niet alle tandartsen even goed. Ik had mijn leven lang kwaliteit en zorg voor lief genomen en realiseerde me nu pas wat ik had opgegeven. Lees je dit nu en denk je: ik houd ook ontzettend van mijn tandarts!? Ga dan nooit bij hem weg. Want mijn tandarts had natuurlijk weer gelijk. Ik mis hem ontzettend.

   
Mail

Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en eindredacteur bij Hard//hoofd.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
Lees meer
het laatste
Column: The mask is the face

The mask is the face

Een versleten meubelstuk zet Eva van den Boogaard tijdens haar verhuizing aan het denken over de betekenis van uiterlijk vertoon. Lees meer

Beeldspraak: The City is a Choreography

Vraag de stad eens ten dans

Fotograaf Melissa Schriek heeft oog voor het subtiele en eigenaardige ritme van de stad. 'Zodra we de straat op gaan, worden we daar deel van.' Lees meer

Column: Onherroepelijk nee

Onherroepelijk nee

Iduna Paalman leest brieven uit 1764 en herkent daar iets in: de angst voor het verlies van vrijheid. Lees meer

Tip: Tinder toch maar

Tinder toch maar

Nog geen jaar geleden schreef Emma Stomp de dating app af als een grabbelton zonder prijs. Maar na een succesvolle Tinder-date, slikt ze haar woorden weer in. Waar anders maak je in crisistijd kans op romantiek? Lees meer

De puinhopen van vier jaar Trump - een terugblik

De puinhopen van vier jaar Trump - een terugblik

Marthe van Bronkhorst ging langs in de crèche van het Witte Huis, om antwoord te vinden op de vraag: moeten we Donald nog vier jaar laten kleuteren? Lees meer

Vriendschapsparadox

Vriendschapsparadox

Tijdens een etentje met vrienden wordt Eva van den Boogaard geconfronteerd met de relativiteit van vriendschappen. Lees meer

Volg de voetnoot

Volg de voetnoot

Laat je ogen vaker afdwalen. Je raadt namelijk nooit welke parels van details er in de voetnoten verborgen liggen. Een tip van Wolter de Boer, die in de marge van zijn ‘imposter syndrome’ een vruchtbare lust voor details ontdekte. Lees meer

Alfa's en Omega's

Alfa's en Omega's

Marthe van Bronkhorst verkent de verhoudingen in het dierenrijk, waarin de mens als absolute alfa de wereld domineert. Lees meer

Schrödingers Donnie

Schrödingers Donnie

De dood van Eva's kat Donnie beweegt haar tot filosofisch mijmeren over een natuurkundig experiment. Lees meer

Column: Boomstronk-achtig

Boomstronk-achtig

‘Is dit een gouden match of settelen we voor less omdat we te druk en niet wanhopig genoeg zijn om verder te zoeken?’, vraagt Iduna Paalman aan haar geliefde. Lees meer

Tip: Bereken je deadline

Bereken je deadline

Else Boer kreeg een deadline opgelegd waar niet alleen een kersverse roman uit voortkwam, maar ook een ontnuchterend inzicht. Een tip over stilstaan bij je eigen sterfelijkheid. Lees meer

Automatische concepten 46

Demoontjes

Marthe van Bronkhorst laat haar demoontjes uit. Dat scheelt, want dan hoeft ze ze even niet zelf te dragen. Lees meer

Fantoompijn Evangeline Habarurema

Fantoompijn

Alle dingen gaan voorbij, de mooiste, maar ook de pijnlijkste dingen. Een troostvolle tip voor iedereen die verliest en rouwt, en het officiële Hard//hoofd-debuut van schrijver en illustrator Evangeline Agape. Lees meer

Als het doek valt

Als het doek valt

De gevoelens van heimwee waardoor Eva als kind geteisterd werd, ervaart ze als volwassen vrouw van tijd tot tijd nog steeds. Lees meer

 Samen alleen op de wereld

Samen alleen op de wereld

Speciaal voor de Heimweek delen tien fotografen beelden die hen doen terugverlangen naar een plek of een moment in hun leven. Het resultaat is een uniek inkijkje in de diversiteit van heimwee en nostalgie; misschien wel de allerindividueelste emoties. Lees meer

Slentermijmeringen uit Oxford

Slentermijmeringen uit Oxford

In de zomerserie ‘Slentermijmeringen’ reist Annelies van Wijk naar vier Europese steden. Dolend langs Manneken Pis, reuzencitroenen en pijnlijke herinneringen, treedt ze in een sprankelende dialoog met de plekken, hun taal en hun bewoners, maar vooral ook met zichzelf. Vandaag: Oxford. Lees meer

Komt een gangster bij de dokter

Komt een gangster bij de dokter

Nu ze zelf psycholoog is, kijkt Marthe van Bronkhorst heel anders naar een van haar favoriete series. Lees meer

Column: Een Bert of een Ernie

Een Bert of een Ernie

Eva van den Boogaard is met vrienden op vakantie in de Ardèche. Liggend bij het zwembad stelt één van haar vrienden een vraag die in alle eenvoud doet nadenken over de groepsverhoudingen. Lees meer

Column: Volhouden stoppen volhouden 3

Volhouden stoppen volhouden

Iduna Paalman bezoekt haar zieke hond, en hoort haar 's nachts onrustig ademen. 'Ze jankt een beetje, dat doen honden als ze dromen. Of heeft ze pijn?' Lees meer

Complete overgave

Complete overgave

Marthe van Bronkhorst liet zich meevoeren door de Waddenzee - om zichzelf te herontdekken. De rustgevende bezigheid maakt haar al snel doodsbenauwd. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan