Asset 14

OH NOES, WEG IS M'N MONEY!

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Mare-columnist Emma betoogt in een gastbijdrage dat het aangekondigde leenstelsel voor studenten niet zo'n slechte zaak is.

"Betekent dit dat we een Amerikaanse toestand krijgen, met enorme studieschulden waardoor studenten later een kutbaan moeten nemen?", vroeg een knaap die ik ken zich af op Facebook, met een link naar het nieuws dat hem noopte tot deze angstkreet: exit studiefinanciering, welkom leenstelsel. Vanaf 2015 al.
Angstkreten nodigen mij altijd uit om de andere kant van een verhaal te bekijken. Daar was ik al een paar weken geleden onbewust mee begonnen. Ik keek Big Tips Texas (hier een obligate opmerking over de dikke boeken vol voetnoten die ik dagelijks lees), een realityserie op MTV over schaars geklede serveersters in een Texaanse zuipschuur. Eén van de hoofdpersonages, een boomlange slungel met een pienter gezicht, wil dolgraag studeren. Haar middelbare school had ze succesvol afgerond, inclusief activiteiten op Harvard. Beren op de weg: haar familie die vindt dat ze haar zuurverdiende geld aan hen moet afdragen, want wie betaalt anders de boodschappen - en oh, een vierjarige bachelorstudie aan een universiteit in de buurt (niet Harvard): 36.000,- dollar, alsjeblieft. Dat is dus $9.000,- per jaar, dat is dus €6613,76 per jaar, dat is dus meer dan drie keer zoveel als een jaar college hier in ons kleine koude kikkerlandje. Dat is dus niet eerlijk.
Dus.
Wie als eerste roept dat studeren nu voor de elite is, krijgt van mij een biertje. De bedoeling is dat die elite (mijzelf incluis) die meer dan een kwart van €1000,- per maand niet meer krijgt; en zij die het echt nodig hebben (maar echt hè! Niet voor een tussenjas of een abonnement op een groentetas) krijgen een aanvullende beurs. Bijvoorbeeld studenten die kind zijn van mensen met een laag inkomen, of die helemaal geen ouders hebben.
Natuurlijk schreeuwen we als ons iets afgepakt wordt. Boze mensen rekenen op dit moment voor mij uit hoeveel schuld we zullen hebben: €15.000,- (want €250,- per maand x 12 maanden per jaar x 5 jaar). De maximale afbetalingstermijn is verhoogd naar 35 jaar. Heb je inderdaad €15.000,- studieschuld, dan moet je iets van €35,- per maand betalen – maar niet als je onder het minimumloon verdient. Ik vraag deze mensen: is studeren niet een van de beste investeringen die je ooit in jezelf zult doen? Geld lenen is niet leuk en terugbetalen al helemaal niet. Maar welk recht wordt ons ontnomen, behalve het recht om gratis geld te krijgen omdat we student zijn? Nog steeds kan iedereen studeren, als je bereid bent om vooruit te kijken en in te zien dat je datgene waar je aan begint, ook moet afmaken. Verschil is dat ik (VPRO-gezin, tennis en viool, alle boeken die ik wilde lezen, elk jaar op vakantie) niet meer gratis elke maand €279,- krijg, en iemand anders (ouders in de bijstand, bijvoorbeeld) wel. Waarom zou ik zeuren? Ik zeur wel tijdens het instemmingsrecht voor studenten en docenten dat ingevoerd wordt, zodat ik invloed heb op de uitgaven van mijn universiteit.

-

Deze gastbijdrage werd geschreven door Emma Anbeek van der Meijden. Ze studeert en is columnist van het Leidse universiteitsblad Mare.

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Filmtrialoog: Cold War

Cold War

De film Cold War is een verhaal over een onmogelijke liefde in Polen ten tijde van de Koude Oorlog. Onze redacteuren bespreken deze veelgeprezen film en beraden zich op de esthetiek, de diepgang van de liefdesrelatie en de raakvlakken met hun eigen leven. Lees meer

Maken worsten echt de man?

Maken worsten echt de man?

De mannelijkste manier om direct bij te dragen aan een duurzame planeet is het vermijden van dierlijke producten. Maar voornamelijk mannen vinden de overstap naar een veganistisch dieet lastig. 'Echte' mannen eten immers vlees, toch? Tijd om met die genderverwachtingen te spelen, vindt Esther Lamberigts. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bekijk de covers