Asset 14

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023

Sluit je aan en verzamel kunst 7

Al meer dan 1.660 kunstverzamelaars sloten zich aan bij Hard//hoofd. Zo steunen zij onze missie om talentvolle schrijvers, denkers en makers van de toekomst bij te staan door hen een ruimte te bieden om te experimenteren en zich te ontwikkelen. De steun van donateurs gaat voor ons hand in hand met de verantwoordelijkheid om transparant te zijn in hoe en waaraan we de donaties besteden. We leggen daarom graag uit hoe we de donaties van onze kunstverzamelaars in 2023 hebben besteed.

Sluit je ook aan en verzamel kunst!

 

Lancering abonnement op het papieren magazine
In 2023 ging een langgekoesterde droom in vervulling: we lanceerden een magazine-abonnement! De structurele donaties van onze kunstverzamelaars maken het voor ons mogelijk om risico’s te nemen. Door het abonnement kunnen we vanaf 2024 twee keer per jaar, in plaats van één keer per jaar, een papieren magazine uitbrengen. We brengen de magazines uit om een nog groter podium te bieden aan nieuwe schrijvers, denkers en kunstenaars. Want hoewel internet toegankelijk is, komen longreads en beeldverhalen nog beter uit de verf op papier.

Er kwamen meer dan honderd pitches binnen voor Aaah!, onze derde editie. Op papier verschijnen zorgt ervoor dat veel meer – ook voor Hard//hoofd nieuwe – schrijvers en makers ons weten te vinden. Het magazine draagt dus bij aan onze doelstelling om nog meer nieuwe makers een vrije ruimte te bieden.

Er kwamen meer dan honderd inzendingen binnen voor het magazine

We zetten in de zomer van 2023 een campagne op om trouwe lezers voor het magazine te werven, met als doel: 1.000 abonnees. En dat lukte. Mede dankzij de donaties van onze kunstverzamelaars hebben we een vlammende campagne kunnen voeren waarin ruim 1.600 (!) mensen zich aansloten als trouwe lezer van Hard//hoofd op papier, in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. We kunnen onze jonge talenten dus aan heel veel enthousiaste lezers introduceren.

Betere ondersteuning van makers
De uitbreiding naar papier is ons dierbaar. Hard//hoofd is van oudsher een digitaal tijdschrift maar, naast artistieke redenen, geven magazines ons ook de mogelijkheid om een vergoeding te geven aan makers, in lijn met wat we ons kunnen veroorloven uit de beoogde verkoop van het tijdschrift en uit de donaties van de kunstverzamelaars.

Alle betrokken makers worden voor hun bijdrage betaald, zij het bescheiden, in lijn met de financiële slagkracht van ons tijdschrift. Het twee keer per jaar laten verschijnen van dit bezoldigde tijdschrift is voor ons heel belangrijk om nieuwe stemmen niet alleen te presenteren aan het publiek, maar hen ook financieel te kunnen ondersteunen.

Ondertussen is de oplage het grootst van alle onafhankelijke literaire magazines in Nederland

Voor de nieuwe uitgever Lisanne Brouwer, die eind 2023 het stokje overnam van Mark de Boorder, is het bijdragen aan een eerlijker cultureel veld voor alle creatieve makers een belangrijk speerpunt. De steun van kunstverzamelaars is daarbij onmisbaar. Ondertussen heeft het Hard//hoofd magazine met ongeveer 1.800 abonnees de grootste oplage van alle onafhankelijke literaire magazines in Nederland; deze overstap naar een abonnementsmodel was alleen mogelijk dankzij onze kunstverzamelaars.

Magazine: Aaah!
In september 2023 kwam het derde magazine Aaah! uit, de eerste binnen het abonnementsmodel. In ruim 120 pagina’s namen schrijvers, denkers en kunstenaars de lezer mee in Aaah! De aaah die klonk, verscheen in vele vormen. Ging het om oprechte verwondering of was het een uiting van tedere liefkozing, een uitspatting van woede of gekmakende wanhoop? Of misschien: een lang opgebouwde spanning, uiteindelijk uitmondend in een niet te stuiten, orgastische: aaah!

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier 2

Meer dan 40 talentvolle schrijvers en beeldmakers werkten mee aan het magazine, maar ook tientallen redacteuren achter de schermen. In het magazine is elke pagina uniek vormgegeven en op zichzelf een symbiotisch kunstwerk van tekst en beeld. Onder leiding van hoofdredacteur Jochum Veenstra nam oud-hoofdredacteur Marte Hoogenboom voor Aaah! de handschoen op als Chef Magazine. Het magazine werd gemaakt door een open oproep te plaatsen waarop meer dan honderd inzendingen volgden. De hoofdredactie, tekstchefs (Nina Läuger, Jorne Vriens, Charlotte Duistermaat en Juul Kruse) en beeldredactie (Katja Grosskinsky, Sterre Kranenburg en Suzanne Tromp) maakten uit deze inzendingen een selectie.

Tot onze enorme trots ontving Aaah! een positieve recensie in de Volkskrant:

In het duizelingwekkende tijdschrift Aaah! – het aantal a’s en h’s varieert, op de cover zijn het er meer dan respectievelijk drie en één – gebeuren wonderlijke dingen. [...] Meer dan duizend sympathisanten bleken bereid om maandelijks 2,50 euro te betalen, voor twee tijdschriften per jaar. Ze hebben geen ongelijk. Aaah! is om te beginnen gevarieerd vormgegeven. Geen pagina is hetzelfde, voor illustraties is ruim baan gemaakt en op de inhoud is geen peil te trekken.

- Paul Onkenhout

Live bijeenkomsten
Naast ons online platform en papieren magazine biedt Hard//hoofd onze nieuwe makers de kans om waardevolle podiumervaring op te doen en met hun lezerspubliek en het werkveld in contact te komen tijdens onze live evenementen. In 2023 konden we er dankzij onze donateurs maar liefst drie organiseren: een avond vol voordrachten en paneldiscussies om de lancering van het Aaah! magazine te vieren, het literaire diner ‘De on//smakelijke maaltijd’ en de masterclass ‘Voorbij het zwarte gat’.

Tijdens ‘De on//smakelijke maaltijd’ ontleedden we door persoonlijke ervaringen en poëtische overpeinzingen hoe we onze grenzen kunnen verleggen, hoe onze smaken verschillen en hoe die cultureel bepaald zijn. Er waren bijdragen van o.a. culinair schrijver Kiriko Mechanicus en onze columnist Aisha Mansaray.

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023 3

Daarnaast organiseerden we samen met Pakhuis de Zwijger, de Illustratie Ambassade en Pictoright Fonds een groot programma voor illustratoren: de tweede editie van onze succesvolle masterclass ‘Voorbij het zwarte gat’. Een avond voor beginnende illustratoren over ondernemerschap, werken met opdrachtgevers en hedendaagse beeldcultuur.

Trouw aan onze missie
Hard//hoofd is nog altijd een podium voor literatuur, opinie en kunstkritiek en een platform voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie schrijvers en illustratoren. Onze kunstverzamelaars zorgen ervoor dat we in 2023 123 stukken van nieuwe makers op onze website konden publiceren, waarmee we zo'n 150.000 unieke lezers bereikten. Onze wekelijkse nieuwsbrief wordt ondertussen verstuurd naar meer dan 4.500 lezers. En we zijn nog altijd gratis en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem ontwikkelen als zij niet worden verleid tot sensatie; die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen. Hard//hoofd lees je om ontroerd, verrast of boos te worden

In ons 14-jarige bestaan hebben we ons meerdere keren herijkt waardoor de artistieke signatuur is veranderd met vernieuwende stemmen. De huidige artistieke missie van Hard//hoofd is nieuwe makers een podium bieden die in (beeld)verhalen een liefdevolle interactie aangaan met personen, wezens, systemen, neigingen, dreigingen, toekomstbeelden of zichzelf. Doordat nieuwe stemmen zich in ‘de ander’ verplaatsen, ontstaan er nieuwe ideeën en vormen we een tegenbeweging in een gepolariseerde maatschappij.

Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen. Hard//hoofd lees je om ontroerd, verrast of boos te worden. Liefde is namelijk niet alleen de zoete roes van het eerste contact. Wanneer de liefde zich verdiept kent die vele uitingsvormen. Steun dat onderzoek van nieuwe makers!

Sluit je ook aan en verzamel kunst!

 

Ons 2023 in vier verhalen
In 2023 heeft Aisha Mansaray zich als columnist bij Hard//hoofd gevoegd. Via beeldende taal schrijft ze reflecties over de vorming van haar identiteit in Nederland. Soms uit ze dat politiek geëngageerd zoals in Zwarte prinsessen bestaan wél waarbij de titel boekdelen spreekt. Soms klein zoals bijvoorbeeld in (Ont)hechting: Mijn gouden kettinkje met mijn rozenkwarts gua sha in het beschermzakje, en zelfs mijn scheermes - ze doen me denken aan mijn vrouwelijke onafhankelijkheid en het fijne leventje dat ik eigenhandig heb opgebouwd. Het voelt alsof, als ik niet voorzichtig ben, dit alles in het andere huis zal breken.’

Onze verschillende pijlers – fictie (verhalen en poëzie), journalistiek (essay en opinie), en kunstkritiek – spelen vaak op elkaar in en onderzoeken ook in vorm waar de grens van het ene genre ophoudt en het andere begint. Een goed voorbeeld van zo’n vormonderzoek is hands over face hands together van Puck Füsers waarin ze poëzie gebruikt om kritiek te leveren op een overzichtstentoonstelling van Keith Haring in het SCHUNCK in Heerlen.

Martien van Agtmaal schreef een ecofictie verhaal waarin hij ons op een andere manier laat kijken naar naar liefdesrelaties tussen andere soorten dan de mens. In De diepte in gaat een klein zeedier op zoek naar een liefdespartner: Ik zeg het maar meteen: de laatste maanden waren een kwelling. Terwijl iedereen genoot van de lente, heb ik op haar gewacht. Tot halverwege de zomer torste ik een onrust met me mee die me ieder getij tot waanzin dreef. We hebben het niet over iets leuks, maar over liefde, die totaal overrompelende, once in a lifetime, ongrijpbare maar allesverterende liefde. Liefde op latere leeftijd, ook dat nog eens, de liefde waarvan je niet wist dat je ertoe in staat was.’

Jihane Chaara schreef in Komiek schreeuwt tegen wolk over haar verhouding tot de Amerikaanse komiek Dave Chapelle. Het mooie aan haar essay is dat ze zich enerzijds afzet tegen en tegelijkertijd verbindt met zijn humor: ‘Ik zag Chapelle als iemand die precies is wat een komiek hoort te zijn: gevat, vol humor, iemand met het talent scherpe cultuurkritiek te geven, vooral over het racisme in Amerika.’ Bij zijn laatste show bekruipt haar het gevoel dat ze niet meer om zijn humor wil lachen: Bij de lhbtqia+-gemeenschap denkt Chapelle aan witte homo’s, witte lesbiennes of witte trans mensen. En dan ervaart hij frustratie omdat hij gelooft waar te nemen dat deze mensen genieten van meer maatschappelijke steun voor hun strijd dan zwarte mensen. [...] Maar zijn frustratie is misplaatst en niet doordacht. Dat is het directe gevolg van wat ik een culturele tunnelvisie noem: wanneer het onvermogen (of de onwil) om uit te zoomen en het breedst mogelijke plaatje te zien leidt tot haastige en onzorgvuldige analyses van de (sociale) stand van zaken.’

Bedankt!
Ben je al kunstverzamelaar? Duizendmaal dank dat je onze ruimte voor experiment mogelijk maakt. Dankzij jou kunnen wij een plek zijn voor nieuwe schrijvers en makers om zich te ontwikkelen. We hopen met jouw steun nog jaren nieuwe makers een podium te bieden!

Nog geen kunstverzamelaar? Hoe meer kunstverzamelaars ons steunen met een donatie, hoe meer makers wij een platform voor experiment en kwetsbaarheid kunnen bieden. Sluit je nu aan voor 5 of 10 euro per maand en steun de makers van de toekomst! Als dank sturen we je één of twee keer per jaar een prachtig kunstwerk van een veelbelovende kunstenaar toe. Als je je vóór 1 juli aansluit, valt het eerste kunstwerk al in juli bij je op de mat: een unieke print van kunstenaar en fotograaf Hanane El Ouardani. Alvast heel erg bedankt, en veel verzamelplezier!

Mail

Lisanne Brouwer en Jochum Veenstra zijn uitgever (zakelijk leider) en hoofdredacteur (artistiek leider) van Hard//hoofd.

Bram Dirven is oud-chef Illustratie van Hard//hoofd.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Niet aan denken

Niet aan denken

Aan de feesttafel zoekt Aafke van Pelt tussen de koetjes en kalfjes naar het contrast, de diepere laag in het banale. Lees meer

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Voor ‘Ssst’, het voorjaarsnummer van 2025 van Hard//hoofd, zijn we op zoek naar illustrator die de cover van ons magazine willen maken. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Levensweg

Levensweg

Als Aisha een trouwerij op een Limburgse boerderij bezoekt, mijmert ze ineens over haar eigen bruiloft. Ach, trouwen is niks voor haar. Toch? Lees meer

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Martine Bontjes doet verslag van een zoektocht naar duurzaamheid tijdens kunstresidentie SOPRA SOTTO. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Op het moment dat je overweegt om iets te zeggen, hoor je: ‘Ssst!’ Wie fluistert dit naar je, en waarom? Fantaseer je met ons mee? Dien uiterlijk 24 augustus 2024 een pitch in voor het magazine ‘Ssst’! Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Marktplaatsgekkies

Marktplaatsgekkies

Marthe van Bronkhorst besluit de relatiemarkt opnieuw te betreden en vraagt zich af: ben ik een koopje, of een langetermijn-investering? Lees meer

Kunstverzamelaars opgelet! Interview met Hanane El Ouardani

Kunstverzamelaars opgelet! Interview met Hanane El Ouardani

Hanane El Ouardani (1994) is de fotograaf van het prachtige, nieuwe kunstwerk dat de kunstverzamelaars van Hard//hoofd thuis gaan ontvangen. De foto komt uit de serie The Skies are Blue, the Walls are Red (2018) en Jorne Vriens (onze Chef Kunst) heeft El Ouardani geïnterviewd over haar werk. Zij gaan met elkaar in gesprek over hoe zij als fotograaf te werk gaat, hoe deze foto tot stand is gekomen en praten over smaak, tegenstellingen en het hervinden van thuis. Lees meer

Galatea 1

Galatea

Een bezoek aan een Airbnb aan zee blijkt ook een bezoek aan asfalt, beton en een cementfabriek te betekenen. Andrea Koll plaatst dit beeld in dit door haar zelf geïllustreerde, tweestemmige gedicht tegenover het beeld van de door Pygmalion uit ivoor gemaakte Galatea. Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

:Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 7

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 6

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Nooit Verzonden - wacht op titel

Afscheidsbrief aan een waardeloze dokter

Er zijn nog steeds dokters die de gezondheidsklachten van hun patiënten niet serieus nemen. Luuk Schokker schreef een openhartige brief aan één van hen. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1) 1

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

Zo beweegt ze niet

Zo beweegt ze niet

Ze had zich er grondig op voorbereid. Spotify-playlists, het juiste jurkje, en zelfs een plan voor gespreksonderwerpen. Maar nu, in de rij voor de club, voelt alles vreemd en ongepast. Een audioverhaal van Lakaver (Werner de Valk en Roderik Maes). Lees meer

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

"Ofwel we noemen mij voortaan een tokkie, en ik zal de titel met trots dragen. Of we stoppen met het gebruik van het woord tokkie en laten het weer alleen een familienaam zijn." In deze gastcolumn geeft Anne Schepers een ijzersterk pleidooi tegen het negatieve gebruik van het woord 'tokkie'. Lees meer

Tot morgen

Tot morgen

Na bijna vier jaar als columnist voor Hard//hoofd is het voor Eva tijd voor iets nieuws, maar afscheid nemen is niet haar ding. 'Dus lieve lezers: voor jullie nu een kus op de wang, en tot morgen!' Lees meer

Hard//hoofd zoekt vóór 28 juli 2.000 trouwe lezers!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Lief kutland’ klinken de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Schrijf je vóór 28 juli in voor slechts €2,50 per maand en ontvang ‘Lief kutland’ in september in de brievenbus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer