Asset 14

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023 4

Al meer dan 1.660 kunstverzamelaars sloten zich aan bij Hard//hoofd. Zo steunen zij onze missie om talentvolle schrijvers, denkers en makers van de toekomst bij te staan door hen een ruimte te bieden om te experimenteren en zich te ontwikkelen. De steun van donateurs gaat voor ons hand in hand met de verantwoordelijkheid om transparant te zijn in hoe en waaraan we de donaties besteden. We leggen daarom graag uit hoe we de donaties van onze kunstverzamelaars in 2023 hebben besteed.

Sluit je ook aan en verzamel kunst!

 

Lancering abonnement op het papieren magazine
In 2023 ging een langgekoesterde droom in vervulling: we lanceerden een magazine-abonnement! De structurele donaties van onze kunstverzamelaars maken het voor ons mogelijk om risico’s te nemen. Door het abonnement kunnen we vanaf 2024 twee keer per jaar, in plaats van één keer per jaar, een papieren magazine uitbrengen. We brengen de magazines uit om een nog groter podium te bieden aan nieuwe schrijvers, denkers en kunstenaars. Want hoewel internet toegankelijk is, komen longreads en beeldverhalen nog beter uit de verf op papier.

Er kwamen meer dan honderd pitches binnen voor Aaah!, onze derde editie. Op papier verschijnen zorgt ervoor dat veel meer – ook voor Hard//hoofd nieuwe – schrijvers en makers ons weten te vinden. Het magazine draagt dus bij aan onze doelstelling om nog meer nieuwe makers een vrije ruimte te bieden.

Er kwamen meer dan honderd inzendingen binnen voor het magazine

We zetten in de zomer van 2023 een campagne op om trouwe lezers voor het magazine te werven, met als doel: 1.000 abonnees. En dat lukte. Mede dankzij de donaties van onze kunstverzamelaars hebben we een vlammende campagne kunnen voeren waarin ruim 1.600 (!) mensen zich aansloten als trouwe lezer van Hard//hoofd op papier, in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. We kunnen onze jonge talenten dus aan heel veel enthousiaste lezers introduceren.

Betere ondersteuning van makers
De uitbreiding naar papier is ons dierbaar. Hard//hoofd is van oudsher een digitaal tijdschrift maar, naast artistieke redenen, geven magazines ons ook de mogelijkheid om een vergoeding te geven aan makers, in lijn met wat we ons kunnen veroorloven uit de beoogde verkoop van het tijdschrift en uit de donaties van de kunstverzamelaars.

Alle betrokken makers worden voor hun bijdrage betaald, zij het bescheiden, in lijn met de financiële slagkracht van ons tijdschrift. Het twee keer per jaar laten verschijnen van dit bezoldigde tijdschrift is voor ons heel belangrijk om nieuwe stemmen niet alleen te presenteren aan het publiek, maar hen ook financieel te kunnen ondersteunen.

Ondertussen is de oplage het grootst van alle onafhankelijke literaire magazines in Nederland

Voor de nieuwe uitgever Lisanne Brouwer, die eind 2023 het stokje overnam van Mark de Boorder, is het bijdragen aan een eerlijker cultureel veld voor alle creatieve makers een belangrijk speerpunt. De steun van kunstverzamelaars is daarbij onmisbaar. Ondertussen heeft het Hard//hoofd magazine met ongeveer 1.800 abonnees de grootste oplage van alle onafhankelijke literaire magazines in Nederland; deze overstap naar een abonnementsmodel was alleen mogelijk dankzij onze kunstverzamelaars.

Magazine: Aaah!
In september 2023 kwam het derde magazine Aaah! uit, de eerste binnen het abonnementsmodel. In ruim 120 pagina’s namen schrijvers, denkers en kunstenaars de lezer mee in Aaah! De aaah die klonk, verscheen in vele vormen. Ging het om oprechte verwondering of was het een uiting van tedere liefkozing, een uitspatting van woede of gekmakende wanhoop? Of misschien: een lang opgebouwde spanning, uiteindelijk uitmondend in een niet te stuiten, orgastische: aaah!

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier 2

Meer dan 40 talentvolle schrijvers en beeldmakers werkten mee aan het magazine, maar ook tientallen redacteuren achter de schermen. In het magazine is elke pagina uniek vormgegeven en op zichzelf een symbiotisch kunstwerk van tekst en beeld. Onder leiding van hoofdredacteur Jochum Veenstra nam oud-hoofdredacteur Marte Hoogenboom voor Aaah! de handschoen op als Chef Magazine. Het magazine werd gemaakt door een open oproep te plaatsen waarop meer dan honderd inzendingen volgden. De hoofdredactie, tekstchefs (Nina Läuger, Jorne Vriens, Charlotte Duistermaat en Juul Kruse) en beeldredactie (Katja Grosskinsky, Sterre Kranenburg en Suzanne Tromp) maakten uit deze inzendingen een selectie.

Tot onze enorme trots ontving Aaah! een positieve recensie in de Volkskrant:

In het duizelingwekkende tijdschrift Aaah! – het aantal a’s en h’s varieert, op de cover zijn het er meer dan respectievelijk drie en één – gebeuren wonderlijke dingen. [...] Meer dan duizend sympathisanten bleken bereid om maandelijks 2,50 euro te betalen, voor twee tijdschriften per jaar. Ze hebben geen ongelijk. Aaah! is om te beginnen gevarieerd vormgegeven. Geen pagina is hetzelfde, voor illustraties is ruim baan gemaakt en op de inhoud is geen peil te trekken.

- Paul Onkenhout

Live bijeenkomsten
Naast ons online platform en papieren magazine biedt Hard//hoofd onze nieuwe makers de kans om waardevolle podiumervaring op te doen en met hun lezerspubliek en het werkveld in contact te komen tijdens onze live evenementen. In 2023 konden we er dankzij onze donateurs maar liefst drie organiseren: een avond vol voordrachten en paneldiscussies om de lancering van het Aaah! magazine te vieren, het literaire diner ‘De on//smakelijke maaltijd’ en de masterclass ‘Voorbij het zwarte gat’.

Tijdens ‘De on//smakelijke maaltijd’ ontleedden we door persoonlijke ervaringen en poëtische overpeinzingen hoe we onze grenzen kunnen verleggen, hoe onze smaken verschillen en hoe die cultureel bepaald zijn. Er waren bijdragen van o.a. culinair schrijver Kiriko Mechanicus en onze columnist Aisha Mansaray.

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023 3

Daarnaast organiseerden we samen met Pakhuis de Zwijger, de Illustratie Ambassade en Pictoright Fonds een groot programma voor illustratoren: de tweede editie van onze succesvolle masterclass ‘Voorbij het zwarte gat’. Een avond voor beginnende illustratoren over ondernemerschap, werken met opdrachtgevers en hedendaagse beeldcultuur.

Trouw aan onze missie
Hard//hoofd is nog altijd een podium voor literatuur, opinie en kunstkritiek en een platform voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie schrijvers en illustratoren. Onze kunstverzamelaars zorgen ervoor dat we in 2023 123 stukken van nieuwe makers op onze website konden publiceren, waarmee we zo'n 150.000 unieke lezers bereikten. Onze wekelijkse nieuwsbrief wordt ondertussen verstuurd naar meer dan 4.500 lezers. En we zijn nog altijd gratis en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem ontwikkelen als zij niet worden verleid tot sensatie; die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen. Hard//hoofd lees je om ontroerd, verrast of boos te worden

In ons 14-jarige bestaan hebben we ons meerdere keren herijkt waardoor de artistieke signatuur is veranderd met vernieuwende stemmen. De huidige artistieke missie van Hard//hoofd is nieuwe makers een podium bieden die in (beeld)verhalen een liefdevolle interactie aangaan met personen, wezens, systemen, neigingen, dreigingen, toekomstbeelden of zichzelf. Doordat nieuwe stemmen zich in ‘de ander’ verplaatsen, ontstaan er nieuwe ideeën en vormen we een tegenbeweging in een gepolariseerde maatschappij.

Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen. Hard//hoofd lees je om ontroerd, verrast of boos te worden. Liefde is namelijk niet alleen de zoete roes van het eerste contact. Wanneer de liefde zich verdiept kent die vele uitingsvormen. Steun dat onderzoek van nieuwe makers!

Sluit je ook aan en verzamel kunst!

 

Ons 2023 in vier verhalen
In 2023 heeft Aisha Mansaray zich als columnist bij Hard//hoofd gevoegd. Via beeldende taal schrijft ze reflecties over de vorming van haar identiteit in Nederland. Soms uit ze dat politiek geëngageerd zoals in Zwarte prinsessen bestaan wél waarbij de titel boekdelen spreekt. Soms klein zoals bijvoorbeeld in (Ont)hechting: Mijn gouden kettinkje met mijn rozenkwarts gua sha in het beschermzakje, en zelfs mijn scheermes - ze doen me denken aan mijn vrouwelijke onafhankelijkheid en het fijne leventje dat ik eigenhandig heb opgebouwd. Het voelt alsof, als ik niet voorzichtig ben, dit alles in het andere huis zal breken.’

Onze verschillende pijlers – fictie (verhalen en poëzie), journalistiek (essay en opinie), en kunstkritiek – spelen vaak op elkaar in en onderzoeken ook in vorm waar de grens van het ene genre ophoudt en het andere begint. Een goed voorbeeld van zo’n vormonderzoek is hands over face hands together van Puck Füsers waarin ze poëzie gebruikt om kritiek te leveren op een overzichtstentoonstelling van Keith Haring in het SCHUNCK in Heerlen.

Martien van Agtmaal schreef een ecofictie verhaal waarin hij ons op een andere manier laat kijken naar naar liefdesrelaties tussen andere soorten dan de mens. In De diepte in gaat een klein zeedier op zoek naar een liefdespartner: Ik zeg het maar meteen: de laatste maanden waren een kwelling. Terwijl iedereen genoot van de lente, heb ik op haar gewacht. Tot halverwege de zomer torste ik een onrust met me mee die me ieder getij tot waanzin dreef. We hebben het niet over iets leuks, maar over liefde, die totaal overrompelende, once in a lifetime, ongrijpbare maar allesverterende liefde. Liefde op latere leeftijd, ook dat nog eens, de liefde waarvan je niet wist dat je ertoe in staat was.’

Jihane Chaara schreef in Komiek schreeuwt tegen wolk over haar verhouding tot de Amerikaanse komiek Dave Chapelle. Het mooie aan haar essay is dat ze zich enerzijds afzet tegen en tegelijkertijd verbindt met zijn humor: ‘Ik zag Chapelle als iemand die precies is wat een komiek hoort te zijn: gevat, vol humor, iemand met het talent scherpe cultuurkritiek te geven, vooral over het racisme in Amerika.’ Bij zijn laatste show bekruipt haar het gevoel dat ze niet meer om zijn humor wil lachen: Bij de lhbtqia+-gemeenschap denkt Chapelle aan witte homo’s, witte lesbiennes of witte trans mensen. En dan ervaart hij frustratie omdat hij gelooft waar te nemen dat deze mensen genieten van meer maatschappelijke steun voor hun strijd dan zwarte mensen. [...] Maar zijn frustratie is misplaatst en niet doordacht. Dat is het directe gevolg van wat ik een culturele tunnelvisie noem: wanneer het onvermogen (of de onwil) om uit te zoomen en het breedst mogelijke plaatje te zien leidt tot haastige en onzorgvuldige analyses van de (sociale) stand van zaken.’

Bedankt!
Ben je al kunstverzamelaar? Duizendmaal dank dat je onze ruimte voor experiment mogelijk maakt. Dankzij jou kunnen wij een plek zijn voor nieuwe schrijvers en makers om zich te ontwikkelen. We hopen met jouw steun nog jaren nieuwe makers een podium te bieden!

Nog geen kunstverzamelaar? Hoe meer kunstverzamelaars ons steunen met een donatie, hoe meer makers wij een platform voor experiment en kwetsbaarheid kunnen bieden. Sluit je nu aan voor 5 of 10 euro per maand en steun de makers van de toekomst! Als dank sturen we je één of twee keer per jaar een prachtig kunstwerk van een veelbelovende kunstenaar toe. Als je je vóór 1 juli aansluit, valt het eerste kunstwerk al in juli bij je op de mat: een unieke print van kunstenaar en fotograaf Hanane El Ouardani. Alvast heel erg bedankt, en veel verzamelplezier!

Mail

Lisanne Brouwer en Jochum Veenstra zijn uitgever (zakelijk leider) en hoofdredacteur (artistiek leider) van Hard//hoofd.

Bram Dirven is oud-chef Illustratie van Hard//hoofd.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Zoals dagtoeristen in Amsterdam naar het grachtenmuseum, het microbenmuseum en het hennepmuseum kunnen, heeft Barcelona een chocolademuseum, mummiemuseum en sinds vorig jaar ook: het Museum voor Verboden Kunst. Ferenz Jacobs bracht een bezoek en ontdekte al snel dat de werken uit deze privécollectie, afkomstig uit verschillende gebieden en tijdsperiodes, allen een gemeenschappelijke deler hebben: controverse. Lees meer

Verboden toegang 8

Verboden toegang

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In woord én beeld dicht Maaike Rijntjes over iemand die terugkeert naar het bungalowpark waar die opgroeide. Lees meer

Momentum

Momentum

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Sanne Lolkema dicht op drie levels over de prestatiemaatschappij: van micro-, naar macro- en mesoniveau. Lees meer

Herkauwen

Herkauwen

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tussen ongemak en walging in dicht Moni Zwitserloot over zowel baren als geboren worden: 'je kruipt uit je dode vel / naar buiten / de broeierige nacht in'. Lees meer

Podiumgeil

Podiumgeil

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Birsu Tamer schreef een tekst voor een acteur die als het monster van Frankenstein diens publiek bespeelt. Lees meer

Handleiding

Handleiding

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In 'Handleiding' schrijft Ettie Edens over eenzaamheid, identiteit en gezien willen worden - en over iemand die een muur van haar kamer verft en daar zo in doorslaat dat ze in de kamer verdwijnt. Lees meer

Pokon

Pokon

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Melanie Neeleman onderzoekt in haar poëzie de selectieve empathie die ze ervaart bij een bezoek aan een expositie van opgezette dieren, die allemaal op absurde wijze stierven.  Lees meer

De serre

De serre

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Johanna Loman schreef een verhaal over een jonge vrouw op een klimaatprotest: Wat als je wel moreel besef hebt, maar liever je kop in het zand steekt? Lees meer

Hertenkalf 2

Hertenkalf

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tessa van Rooijen dicht in dit vierluik over het aangaan van verbindingen en het dragen van een dood hertenkalf: 'jongens is het sexy om een dood hertenkalf in je lichaam te hebben?' Lees meer

De tondeuse

De tondeuse

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Jana Flekken legt in fragmenten de band en rolverdeling tussen ouders en hun kind vast, en hoe die verandert wanneer een van de ouders ziek wordt. Lees meer

Mijn huid een rekbare grens (Frontaal)

Mijn huid een rekbare grens

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In dit drieluik bevraagt Isa/Isa Bob van Rooy de kaders die er gesteld zijn rondom onze natuurlijke wereld. Bestaat er eigenlijk wel een verschil tussen zelf en natuur, of tussen plant en organisme? Lees meer

Whisper Heart, The Movie

Whisper Heart: the movie

Hoe ver ga jij voor De Ware? Anne Sikma onderzoekt in dit bloedstollende verhaal de grenzen op tussen fictie en realiteit. Ben je er klaar voor? Lees meer

We hebben armoede opgelost: een toneelstukje

Marthe van Bronkhorst schreef een kort toneelstukje waarin Ruben Brekelmans en Dilan Yesilgöz uiteenzetten hoe ze armoede willen gaan oplossen. Lees meer

Lief kutland // Lancering 1

Kijk de lancering van 'Lief kutland' terug

Tijdens de lancering van het vijfde Hard//hoofd magazine, 'Lief kutland', plozen we dit neokoloniale stipje op de aardbol uit. Bekijk de registratie. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al veertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 januari aan als kunstverzamelaar en ontvang in januari je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar