Asset 14

Kedi

Is Kedi een film uitsluitend bedoeld voor kattenliefhebbers? Of is deze documentaire, over de honderdduizenden straatkatten die rondzwerven op de straten van Istanbul, ook voor de hondenmensen onder ons aan te raden? Onze aaibare redacteurs Julius en Ella en gloednieuwe hoofdredacteur Sarah zochten het uit. Miauw.

Sarah: Allereerst de inkopper van de avond: zijn jullie kattenliefhebbers?

Ella: Eigenlijk ben ik een hondenliefhebber, maar kattenliefhebbers brengen me de laatste tijd aan het twijfelen. Ze zijn toch wel heel slim en sneaky, die poezen en katten. Dat vind ik leuk aan ze.

Julius: Ik ben echt een kattenmens, hoe vreselijk het ook klinkt, ‘kattenmens’.

Rattige katten hebben toch minder aaibaarheidsfactor.

Sarah: Ik ook. Maar niet in extreme vorm. Beetje zoals met mensen. Ik houd van ‘mijn’ mensen, en ook wel van andere, maar ik hoef niet alle mensen te aaien.

Julius: Nou moet ik zeggen, als ik in het park een hond zie die het water uit klimt, dan blijf ik ook wel altijd even kijken. Mijn natuurlijke reactie op een hond in de stad, vooral een grote, is een brede grijns, soms zelfs een hoorbare kreet van geluk.

Sarah: Dat heb ik dus bij katten. dat ik van die kreetjes uitsla als ik ze zie.

Julius: Met katten kan ik weer persoonlijker omgaan - hoewel ik niet zo close word als de mensen in deze film.

Ella: Ik had de neiging om alle katten op het witte doek te aaien. Ze hadden ook allemaal zo’n mooie vacht, wel erg goed verzorgd voor een ‘straatkat’.

Sarah: Dat vond ik ook verdacht. Het waren straatkatten die door mensen geadopteerd waren. En casting natuurlijk. Rattige katten hebben toch minder aaibaarheidsfactor. En daar ging deze film voor, de aaibaarheidsfactor.

Julius: Over pure straatkatten lijkt het me ook praktisch onmogelijk zo'n documentaire te maken.

Ella: Ze waren eerder half straatkat en half huisdier. De muziek was ook erg aandoenlijk en vrolijk. De film schetste een prachtig kattenleven. Alsof Istanbul voor hen de hemel op aarde is.

Julius: Ik vond het behoorlijk virtuoos hoe de katten op hun dagelijkse tochten gevolgd werden, en hoe dat gemonteerd was. Daar had ik graag meer van gezien. Maar dat is natuurlijk supermoeilijk. Toch een behoorlijke uitdaging, zo’n film over katten.

Ella: Precies! Ik heb me vaak over de cameratechniek verbaasd. Heel knap gedaan.

Julius: Hoe ze dan heen en weer knipten tussen de ene kat en de andere kat, die elkaar tegenkomen.

Sarah: Dat vond ik ook het mooiste: veel films over huisdieren gaat vaak toch vooral over de baasjes, en wat de dieren voor hen betekenen.

Ella: Het was het mooiste als je vanuit hun perspectief keek, zo laag bij de grond.

Sarah: Door die katten zo te volgen, door de straten, de bomen, in de holletjes waar ze muizen zoeken, kreeg je het idee in de huid van het dier te kruipen.

Julius: Wel jammer dat je er nooit eentje een rat zag vangen.

Sarah: Dat was misschien iets te gruwelijk geweest.

Ella: Ik heb hard moeten lachen toen die ene kat net de verkeerde kant op keek.

Sarah: Dat was fantastisch, dat moment dat je zo’n muis zijn hoofd uit een holletje ziet steken en even later de kat eraan komt.

Julius: Echt een klassiek suspensemomentje. Alsof het geregisseerd was.

Sarah: Dat feelgoodgehalte, namen jullie daar genoegen mee? Het was een beetje een sprookje.

Ella: Ik had meer harde realiteit verwacht. Ik kan me voorstellen dat het geen makkelijk leven is voor een kat.

Sarah: Ik weet niet of het goed is zo, of dat ik toch ook meer harde realiteit had gewild. Je krijgt het idee dat het leven voor een straatkat in Istanbul een feestje is.

Ella: Ja, maar dat lijkt me niet realistisch. Het was mooi, maar niet geloofwaardig.

Julius: Ze zullen ook wel eens weggeschopt worden, of verhongeren. Maar dat is moeilijker vast te leggen dan de levens van deze zwerfkatten.

Sarah: Ik ken iemand wiens schoonmaakster iedere zomer in een caravan naar Turkije gaat en zoveel mogelijk straatkatten mee terug neemt, omdat ze anders doodgeknuppeld worden. Maar als je deze film mag geloven kun je in Istanbul beter een straatkat zijn dan een mens.

Ella: In de introductie wordt verteld dat katten in Istanbul geliefd en gehaat worden, maar de haat werd niet getoond.

Sarah: Het werd wel wat saai soms, behalve op de momenten die echt dicht bij de katten bleven.

Julius: Ja. Hij duurt maar tachtig minuten, maar toch voelde het lang. Ook door gebrek aan structuur. Het is behoorlijk episodisch.

Sarah: Die confrontatie tussen die ene kat, die hele wilde, en haar ‘man’, als hij naar een andere kat kijkt. Dat soort momenten waren geweldig en minder zoet.
Ella: Ik had graag nog zo’n ruzie gezien. Dat was hilarisch, zo menselijk om te zien.

Je mensbeeld krijgt een opkikker door het kijken naar deze film.

Sarah: Ik vond het ook erg leuk om te horen hoe mensen over ‘hun’ katten praatten, en ze een karakter toedichten. Jaloers, een vechtertje, een gentleman. Het zegt ook veel over hen zelf, zonder dat je veel over die mensen te weten komt. Daar genoot ik van.
Julius: Ja, er wordt heel veel geprojecteerd op die katten.

Sarah: De stukjes waarin ze het te veel aan het leven van die mensen koppelden, vond ik weer saai.

Ella: Inderdaad, dan gaat het niet meer om te katten, maar om de mensen.

Julius: Het was leuk om te zien wat voor mensen het op zich nemen voor die katten te zorgen. Vaak wat oudere mensen die veel pech hebben gehad en het niet ruim hebben, als we deze film moeten geloven, en dat lijkt me ook wel logisch.

Ella: Als je zelf pech hebt ga je misschien sneller om ‘de ander’ geven. Sommigen maakten zelfs elke dag 10 kilo kip klaar voor de katten!

Julius: Die schipper die de kittens met een spuit melk voert, omdat hun moeder er niet is.

Ella: Inderdaad, zelfs een schipper die niets van katten moest hebben werd verliefd op ze.

Sarah: Ah ja dat was hartverwarmend. Maar ging het over meer dan de liefde voor katten?

Julius: Volgens mij ging het heel erg over hoe mensen zichzelf op dieren (willen) projecteren, en hoe we het blijkbaar nodig hebben om zo veel respect te hebben voor een dom beest. Het cliché dat katten ons zien als dienaren kwam ook vaak voorbij.

Ella: Je mensbeeld krijgt een opkikker door het kijken naar deze film.

Sarah: Er wordt wel een ideale wereld geschetst, waarin zorg voor elkaar hoog in het vaandel staat. Zorg van mensen voor dieren, voor dieren onderling. Die moederkat die uit jagen gaat en de beste prooien aan haar kinderen geeft.

Ella: Ik denk dat het niet om meer ging dan het leven van de katten en hoe wij als mensen zoveel respect voor dieren kunnen opbrengen. En wat dat over ons zegt.

Julius: Er zit daar ook een soort paradox. Veel van die katten zijn geheel afhankelijk van mensen, en de mensen zijn intelligenter dan de katten, maar toch kiezen ze ervoor de katten als hogere levensvorm te beschouwen.

Ella: Ik denk dat de mens het instinctieve gedrag van de kat waardeert. Dat lijkt heel slim. Ergens las ik de kritiek dat er geen aandacht werd gegeven aan de politieke situatie in het land. Maar dat lijkt me onnodig als je het over katten hebt, toch?

Sarah: Ik las dat de film een metafoor is voor het moderne Turkije. Dan heb je wel heel erg je best gedaan om dat er in te zien. Of voelden jullie dat wel? Voor mijn gevoel had het in elke Zuidelijk-Europese stad kunnen zijn met zwerfkatten. Er zit overigens één klein anti-Erdogan shotje in. Een shot van een prachtige pluizige kat die voor graffiti zit waar staat: 'Erdo-Gone'. Of is dat een spoiler?

Julius: Haha, dat lijkt me niet. Maar niet iedere film die zich in Turkije afspeelt hoeft daarover te gaan, toch.

Sarah: Nee. Voor mijn gevoel probeerde de film meer universele dingen over mens en dier te zeggen dan iets over katten in Istanbul specifiek.

Julius: Veel mensen hadden het over god. Wat zou daar over te zeggen zijn?

Sarah: Ja god was erg aanwezig. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat religie meer leeft daar?

Julius: Ja, maar dat er bij de montage is gekozen om juist die opmerkingen over god erin te houden, is wel van belang.

Ella: Ik denk dat het erin zat om te laten zien dat ze katten heel hoog hebben zitten. Dat ze voor hen iets ‘goddelijks’ hebben. Maar ik denk niet dat deze film wil zeggen dat dieren goddelijk zijn.

De aaibaarheid kon niet tegenvallen bij dit debuut!

Julius: De film wil dat niet zeggen. Maar hij zegt wel dat mensen het zo zien. Mensen zijn doorgaans geneigd de wereld in te delen in god(en), mens, en dier, en vaak worden bepaalde dieren ook in de god-categorie geplaatst. Of zelfs in de categorie superheld, zoals één jongen beschreef.

Sarah: Ik denk dat de filmmaakster het gebruikte om te laten zien welke kwaliteiten we allemaal aan die diertjes toedichten. Dat we graag iets ‘groters’ in ze willen zien. Erg tekenend vond ik daarom die bordjes met: “Deze bekertjes water zijn alleen voor katten, raak ze niet aan om niet in het volgend leven dorst te hebben.”

Julius: Dit is trouwens Ceyda Toruns debuut; wel een gewaagde keuze, als debuutfilm, gezien de onberekenbaarheid van je hoofdrolspelers.

Sarah: Ha! Inderdaad. Aan de andere kant qua thema wel veilig: iedereen houdt van kattenfilmpjes.

Ella: De aaibaarheid kon niet tegenvallen bij dit debuut!

Julius: Ook wel grappig dat hij in Amerika wordt gedistribueerd door YouTube Red. Het ultieme YouTube-kattenfilmpje.

Sarah: Maar dat garandeert nog geen goede film natuurlijk. Wat vinden jullie: overstijgt de film het kattenfilmpjes-aaibaarheidsniveau?

Julius: Ik vind van wel. Je kunt hem puur als kattenfilm kijken en vertederd raken, maar je kunt achteraf ook met een biertje licht filosofisch praten over de plek van dieren in ons wereldbeeld.

Ella: De aaibaarheid was voor mij voldoende, maar voor een ‘goede film’ had ik graag wat meer realiteit gezien. Het echte, harde, leven van een kat.

Sarah: Ja, het is allemaal wel heel lief. En toch nodigt het uit tot een gesprek. En hij is enorm kundig gemaakt. Hoe je in de huid van die dieren kruipt, dat vond ik heerlijk. Maar ik miste wel dat randje, het had hier en daar meer mogen schuren of gevaarlijker mogen zijn.

Julius: Van mij hoefde dat niet. Lekker katten kijken in de zomer.

Sarah: Het leven is al zwaar genoeg.

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem

Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem

When life gives you hepatitis A-bessen, kruipt Marthe van Bronkhorst in de pen om het toch nog eens over de voedselindustrie te hebben. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024) 1

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024)

De gemiddelde Nederlander koopt vaak kleding, en heeft er vaak ook nog geen overzicht over. Columnist Loïs Blank houdt haar eigen koopgedrag elk jaar weer bij. Lees meer

Even zweven de levende wezens

Even zweven de levende wezens

Voor Hard//hoofd dicht Pim te Bokkel over de verschillende facetten van water: de kalmte en geborgenheid ervan, of juist de dreigende weidsheid. Dit is een voorpublicatie uit de bundel 'Even zweven de levende wezens' die op 16 januari bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt. Lees meer

Een echte vis

Een echte vis

In dit verhaal van Maartje Franken dreigt er meer dan alleen een storm. Kinderen gaan op zomervakantie in de regen, ontdekken een verzonken stad en proberen te documenteren zoals Bear Grylls. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Oproep: bel de Hard//hoofd Biechtlijn

Op zoek naar een luisterend oor? Bel de Hard//hoofd Biechtlijn op 06 16 85 74 57 en word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier om de collectieve audiobiecht te beluisteren. Lees meer

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Misschien heb jij hem nu wel aan: de kersttrui. Een onschuldig grapje of een kledingstuk dat perfect toelicht wat er mis is met de kledingindustrie? Lees meer

Lichamen en monden

Lichamen en monden

Hoelang blijf je toekijken? Wanneer dondert alles in elkaar? Waar zit de zwakke plek van passiviteit? Pieter van de Walle neemt je in dit kortverhaal mee als apathische visverzorger in een Berlijns aquarium. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine! 1

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Welk verlangen kenmerkt jouw leven en waar snak jij naar? Stuur voor 14 februari 2025 je pitch in en voed ons met jouw ideeën over (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek voor het magazine ‘Honger’. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Voor ‘Honger’, het najaarsnummer van 2025 van Hard//hoofd, zijn we op zoek naar illustrator die de cover van ons magazine wil maken. Lees meer

Lieve groetjes van Venus

Lieve groetjes van Venus

Lieke van den Belt vertelt in deze column over haar relatie met en tot Venus. Kijken ze elkaar aan? En zien ze de ander dan ook? Lees meer

De Groep

De Groep

'Ik ben Jane en Kevin is een lul die te veel ruimte inneemt.' Amal Akbour schreef een verhaal over Jane, een narcistische jonge vrouw die voor het eerst deelneemt aan groepstherapie. Dit is een voorpublicatie van het verhaal dat Amal schreef als onderdeel van het Veerhuis Talentenprogramma. Lees meer

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars! 1

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars!

Als dank voor hun steun, ontvangen onze ruim 1.700 kunstverzamelaars in januari een prachtig werk van beeldend kunstenaar Dakota Magdalena Mokhammad. Om welk werk het precies gaat blijft een verrassing, maar in gesprek met onze chef Kunst Jorne Vriens licht Dakota een tipje van de sluier op. Lees meer

Auto Draft 1

Hoe jij politiek je zin weer krijgt: valse dilemma’s, overdrijven en nog drie tactieken die ik leerde van mijn vader

Marthe van Bronkhorst leerde van haar vader dat goed vals niet lelijk is. In deze column legt ze je drie technieken uit om je (politieke) zin te krijgen. "Links, doe nou eens wat mijn vader deed: nooit genoegen nemen met minder." Lees meer

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way'. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan. Lees meer

Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Word vóór 1 februari trouwe lezer en ontvang Hard//hoofd magazine ‘Ssst’ in maart!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Ssst’ verkennen we de (zelf)opgelegde stilte. Fluister je met ons mee? Word vóór 1 februari trouwe lezer voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart 120 pagina’s over de kracht, het geweld en de kwetsbaarheid van stilte op de mat. Veel leesplezier!

Word vóór 1 februari trouwe lezer