Asset 14

Queen & Slim

Filmtrialoog: Queen & Slim

Redactieleden Jihane Chaara, Stefanie Gordin en Oscar Spaans togen naar de bioscoop voor het speelfilmdebuut van regisseur Melina Matsoukas en scenarist Lena Waithe. Ze hadden weinig moeite om het eens te worden: Queen & Slim is een instant classic met een hoge mate van urgentie en een perfecte mengeling van spanning, romantiek en esthetiek.

Jihane: Ik ben echt waanzinnig onder de indruk, sta er nog steeds ondersteboven van!

Stefanie: Deze film heeft mij overspoeld met emoties.

Oscar: Oké, dit wordt duidelijk een avondje flink veren uitdelen, haha. Ik ben ook nog steeds onder de indruk.

Jihane: Misschien beginnen bij de esthetiek van de film? Want ik was heel blij met alle beelden die we te zien kregen. Al had ik hier twee uur naar moeten kijken zonder geluid of context, was ik nog blij geweest. Mooie beelden, mooie mensen, mooie omgevingen.

Stefanie: Ik heb wat achtergrondinformatie opgezocht omdat ik zo onder de indruk was van de beelden. De regisseur, Melina Matsoukas, blijkt heel veel videoclips voor artiesten te maken, onder andere voor Beyoncé. Dit was haar debuutfilm! Dat vond ik interessant en inspirerend, dat ze van videoclips uiteindelijk naar een film is gegaan. En dat verklaart ook de goede keuze van muziek, en shots...

Oscar: Videoclips zijn natuurlijk oefeningen in sfeer en een huwelijk van beeld en geluid. In die zin mag het niet verbazen dat het daarmee dik in orde was met deze film. Maar toch: zo'n film als debuut! Ik vond de compositie en belichting van de shots zo geweldig dat ik soms dacht dat Stanley Kubrick gereïncarneerd was.

Jihane: Die stap van mooie videoclips naar film vind ik eigenlijk een logische stap. Soms kijk ik naar videoclips of zelfs naar van die aftermovies na festivals, en die zitten dan zó krankzinnig goed in elkaar.

Oscar: De dialogen en de plot zelf zaten ook geramd in elkaar.

Stefanie: Lena Waithe heeft het scenario geschreven. Een sterke samenwerking, zo te zien.

Jihane: Ik hoop dat ze vaker gaan samenwerken. De wereld heeft dit nodig (oké, ik heb dit nodig, maar de wereld vast ook!).

Stefanie: Omdat ik zo veel bezig ben met feminisme en genderrepresentatie in de media, sprong ik een gat in de lucht toen ik las dat het beide vrouwen waren.

Deze film moet gezien worden door iedereen.

Jihane: Verhalen die verteld worden door vrouwen (van kleur)? Ik ben er helemaal voor.

Stefanie: Wat vonden jullie van het begin? Ik verwachtte dat er qua spanningsboog iets cruciaals in het midden van de film zou gebeuren, maar dat gebeurde al zo snel! Daardoor ging je vanaf de eerste minuten mee met hun verhaal.

Oscar: Het was vooral goed gedaan hoe de verhouding tussen het stel meteen duidelijk was, wat voor types het waren. Queen de powerlady, die de eieren wilde terugsturen omdat ze niet scrambled waren. En Slim de goedzak, die niet snel ergens een probleem van maakt.

Jihane: Zelf voelde ik spanning omdat ik wist dat er ergens iets zou gebeuren met politie. Maar verder was die scene heel goed omdat het gesprek voelde als een pingpongspelletje.

Stefanie: Juist omdat het iets te maken had met politie, krom mijn maag ineen. Ik vind het onwaarschijnlijk dat zulke dingen nog steeds relevant zijn in deze tijd; we weten dat natuurlijk door wat er de afgelopen weken wereldnieuws was... deze film moet door iedereen gezien worden.

Oscar: Het is toch bijzonder dat deze film zó goed aansluit bij de actualiteit. Want een film duurt lang om te maken, en natuurlijk waren er jaren geleden al protesten in Ferguson. Maar wat momenteel gaande is met BLM loopt echt parallel aan wat er in de film gebeurt.

Jihane: Houden jullie van spannende films, trouwens? Ik zat, na die eerste politie-scene (dat liep trouwens anders dan ik verwacht had!) op het puntje van mijn stoel. Ik was al zó gehecht aan Queen en Slim, dat ik elke benarde situatie voor ze wilde oplossen.

Stefanie: En wat ik mooi vond waren de dingen die ze tijdens hun rit meemaken. Alledaagse dingen, zoals stoppen om te dansen in een bar, maar met in hun achterhoofd die benarde situatie; echt een goede afwisseling tussen spanning en hun beleving van de wereld zelf.

Jihane: Ja met de spanningsboog werd mooi gespeeld.

Oscar: Ik moest mezelf soms echt bedwingen om niet op te staan, Jihane, zo verontwaardigd was ik. Gebeurt niet vaak dat ik fysiek reageer op een film.

Knap dat er ruimte voor humor en liefde gevonden werd door de regisseur en scenarist, binnen een plot zo wreed en onrechtvaardig.

Jihane: Het is geen fantasieverhaaltje, helaas.

Stefanie: Goed om te weten dat we allemaal onder de indruk waren. Spijtig genoeg heb ik het gevoel dat niet veel mensen de film gezien hebben.

Oscar: Die afwisseling tussen lichtvoetig en serieus vond ik ook interessant. Dat er ruimte voor humor en liefde gevonden werd door de regisseur en scenarist, binnen een plot die zo wreed en onrechtvaardig is.

Jihane: Ja - en het werd ook niet gehaast, zoals je soms ziet in Hollywoodfilms. Zijn er eigenlijk dingen die jullie minder goed vonden aan de film?

Oscar: Haha heel heerlijk? Nee.

Stefanie: Ik denk dat ik ook weinig slecht vond aan deze film, ik weet niet waarom.

Jihane: Ha, mooi! Dan was ik niet de enige. Ik vond alleen soms dat mijn hart wel heel vaak gebroken werd. Maar goed, dat doet de krant ook dagelijks. En dat was ook wel het punt: sommige dingen gaan gewoon niet zoals je wilt.

Oscar: Ik ben de film ook gelijk aan het promoten geslagen bij vrienden. Ook bij vrienden die kritisch zijn op de BLM-beweging, vooral die moeten 'm zien.

Jihane: Denk je dat deze film iemand zal 'overtuigen' sympathieker te zijn ten opzichte van de BLM-beweging, als ze dat eerst niet waren?

Stefanie: Goede vraag. Ik ben er wel zeker van dat mensen zich meer moeten verdiepen, door literatuur en film. Het lijkt soms of mensen niet de juiste films kijken om een beter beeld te krijgen.

Oscar: Ik denk dat mensen over het algemeen niet snel in één klap van mening veranderen, zeker niet met zulke gevoelige, complexe kwesties. Maar geleidelijk kan dat zeker wel gebeuren, en niets werkt dan zo krachtig als een goed verteld, menselijk verhaal.

Jihane: Ik weet het niet zo goed... Ik geloof stellig in de kracht van verhalen. Taylor Mali zegt in een gedicht: changing your mind is one of the best ways / of finding out whether or not you still have one. Ik denk dat je met empathie en sympathie een heel eind komt, door met een open en warme blik naar de wereld te kijken. En op die manier ook verhalen in je opneemt: dan zijn ze het sterkst.

Stefanie: Mooi citaat. Ik heb de afgelopen tijd veel lessen gehad over rechtvaardigheid tijdens mijn studie filosofie. Misschien is het gek om te zeggen, maar ik snap nooit dat zulke dingen in de wereld überhaupt gebeuren. Het frustreert mij altijd!

Proberen we nu gewoon De WERELD op te lossen in een Trialoog?

Oscar: Ik denk dat veel mensen dat gevoel herkennen. Maar toch denk ik dat het gevaarlijk is om te geloven dat het kwaad aan de ander toebehoort en niet in jezelf zit.

Stefanie: Helemaal mee eens.

Jihane: Ja, ik denk dat we allemaal verschrikkelijk kwaad in ons hebben. Maar ook veel goeds. Ik denk dat het menseigen is om dingen kapot te maken, maar ook om ze weer aan elkaar te lijmen. Door ervaringen en levenslopen zijn sommige mensen meer geneigd naar het een, en anderen naar het andere. We moeten er samen maar uit zien te komen. Misschien is de truc om degenen die het minst wankel zijn, in machtsposities te plaatsen (als in, bijvoorbeeld bij de politie, die een monopolie heeft op geweld). Haha, proberen we nu gewoon De WERELD op te lossen in een Trialoog? Kijk eens wat de film teweeg brengt!

Oscar: Ik wilde nog heel even terug naar het schaamteloos ophemelen van deze film, hoe interessant deze filosofische discussie ook is.

Jihane: Natuurlijk! Dat is waarom we hier zitten.

Oscar: Nog iets wat ik erg knap gedaan vind van Matsoukas en Waithe, is dat ze meerdere genres zo evenwichtig en effectief hebben gecombineerd.

Jihane: Eens - het was zo'n veelzijdig verhaal.

Oscar: De film wordt aangekondigd als een moderne Bonnie and Clyde, maar dan met een zwart stel op de vlucht voor de politie. Dus je weet wat er komen gaat, dat het een heel beladen onderwerp is. Maar het is óók een heel geslaagde romance.

Jihane: Er zat humor in, er zat romantiek in, het was spannend én mooi om naar te kijken. Tegen al onze lezers wil ik met klem zeggen: ga deze film kijken.

Stefanie: Het heeft een hele eigentijdse stijl en vorm.

Oscar: Ik had ook nooit het idee dat me een moraal door de keel geduwd werd. Je volgde gewoon twee mensen om wie je vanaf de eerste minuut veel geeft, en het beste toewenst.

Jihane: Ze hadden zélf niet eens een politieke agenda. Ze werden meegesleurd door alles dat hen overkwam. Natuurlijk is de politieke lading onontkoombaar, maar die voerde niet de boventoon.

Oscar: Precies, het werd nergens geforceerd. Ook omdat er van beide 'kanten' zowel domme als verstandige individuen voorkwamen. Het werd - gelukkig - nergens wit tegen zwart.

Ik heb echt tranen met tuiten zitten janken.

Stefanie: Goede speling tussen tijd en ruimte ook. Voor hun ging de tijd soms snel - door de spanning - maar het moment dat ze de liefde bedreven, leek wel met vertraging te gaan.

Oscar: Goed dat je dat nog benoemt. Lang geleden dat ik zo'n functionele en steengoed gefilmde en gespeelde seksscène heb gezien.

Jihane: Die seksscène was echt goed. En geloofwaardig!

Oscar: De parallelmontage met de protesten tegen de oproerpolitie - wauw.

Jihane: In die scène hadden zij alleen oog voor elkaar, terwijl de wereld oog had voor het idee dat ze waren geworden.

Oscar: Verder wil ik nog opbiechten dat ik op het einde een traantje moest wegpinken. En dat gebeurt me echt zelden bij het kijken van een film.

Jihane: Oh man, een traantje? Ik heb echt zitten janken. Tranen met tuiten.

Stefanie: Ook ik had een emotionele bui, maar ik ben om de kleinste dingen ontroerd.

Jihane: Ik huil ook snel om films, hoor. Maar dit was meer dan gemiddeld huilen. Dit is een film die mij bij gaat blijven. Duizend sterren!

Queen & Slim is nu te zien met

Mail

Redactie

Friso Blankevoort (a.k.a. Freshco) is een illustrator/designer die woont en werkt in Amsterdam. De skateboardcultuur heeft een grote invloed op zijn werk, dat ook beïnvloed wordt door de traditie van grafisch ontwerp in Nederland.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staat weer open! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

De rode draad 1

De rode draad? Dat zijn wij, voor elkaar

Jihane Chaara is geen determinist, maar vraagt zich toch af of sommige ontmoetingen in het leven wel echt toeval zijn. Wat als we allemaal volgens een rode draad met elkaar verbonden zijn, zowel in ons huidige netwerk, als ook met degenen die op magische wijze ons leven in komen? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

Huizen, omhulsels 1

richtingen, ruimtes, rijping

Anne Ballon schreef drie gedichten over een innerlijk dialoog. Met zachte, precieze en lichamelijke beelden neemt Anne ons mee in een conflict tussen een ‘jij’ die naar geborgenheid in seksuele ervaringen zoekt en een ‘ik’ die aan dit zoeken probeert te ontsnappen. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Luister de collectieve biecht uit 'Ssst'!

Voor Hard//hoofd magazine 'Ssst' verzamelden we biechten; de collectieve audiobiecht luister je hier! Lees meer

Met deze column kan ik de wereldvernietigen

Met deze column kan ik de wereld vernietigen

‘Maar als ik die column nu verder schrijf’ zegt Marthe van Bronkhorst, ‘dan komt deze informatie online, en kan ik die AI op ideeën brengen.' Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Stilte

Stilte

Haren wassen bij de kapper, of een ochtendkoffie in een treincoupé. Angelika Geronymaki neemt je in dit gedicht mee langs vormen van stilte. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Lieve Yas 1

Lieve Yas

'Ik ben langzamerhand gaan inzien dat voor mij de scheidslijn tussen absolute vrijheid en eenzaamheid vaag is.' Mischa Daanen schrijft een brief aan zijn ex-date, die na een lange relatie vooral toe was aan vrijblijvendheid. Kan iets wel echte liefde zijn, als je beide andere voorwaarden stelt aan een relatie? Lees meer

Schieten op de maan

Schieten op de maan

'I shot the moon, and I’ll do it again if I have to.' Julien Staartjes vindt het moeilijk te bevatten hoe de wereld letterlijk in brand staat, maar er toch vooral ogen zijn gericht op wie de grootste raket kan bouwen. Daar kan geen fictie tegenop, maar je moet het toch proberen. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Ik was elf

Ik was elf

In dit verhaal onderzoekt Jochum Veenstra waar de grens tussen fictie en werkelijkheid ligt voor kinderen. En tot welk punt kan je als ouder je zoon beschermen? Lees meer

Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem 1

Kun je liefde delen?

Marthe van Bronkhorst onderzoekt polyamorie: 'Als ik mijn hart versplinterd heb, kan ik het dan minder hard breken?' Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer