Kun je tegenwoordig een gezonde relatie onderhouden zonder elkaar met vloeistoffen in te smeren?" /> Kun je tegenwoordig een gezonde relatie onderhouden zonder elkaar met vloeistoffen in te smeren?" />
Asset 14

Sploshing

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.


----

Beste Mees,
Wanneer worden jongens mannen? Ik vind echte mannen tegenwoordig veel aantrekkelijker dan 'jongens' van 20-25 jaar oud. Helaas neigt mijn vriend meer naar jonge(man) dan naar echte man. Moet je daarvoor de grens van dertig jaar zijn gepasseerd? Moet je zoveel vierkante centimeter aan lichaamsbeharing hebben? Ik weet het niet zo goed!
Liefs en bedankt!

L.S.,
Ook ik kan niet precies zeggen wanneer jongens mannen worden. Als ik naar mijn eigen vrienden kijk, zijn het in mijn optiek nog hartstikke jongens, maar mijn achttienjarige zusje denkt daar waarschijnlijk anders over. Persoonlijk trek ik mijn grens ergens rond de 35 jaar. Het blijft rommelen in de marge, want jongens zullen het altijd blijven. Dat is niet erg, want een beetje jeugdige energie kan goed zijn, zolang ze ook in staat zijn zich verantwoordelijk te gedragen. Wat betreft je verkering: ook hij wordt op den duur een man. Ik zou trouwens wel zijn satijnen Homer Simpson-boxer laten 'krimpen in de was’.

----

Lieve Mees,
Ik heb armhaar. Het is blond en ook best wel donzig. Ik heb veel vriendinnen die het scheren maar ik heb zelf geen zin om nog meer lichaamsdelen aan dat lijstje toe te voegen. Ik heb ook een vriendin die het in de fik steekt met een aansteker. Ze zei dat het dan langzamer terug groeit. Dat klonk top, maar nu zit ik met veel verschroeide zwarte haartjes en het stinkt best wel. Moet ik een andere methode verzinnen of het gewoon lekker laten zitten?

M. uit L.

L.S.,
Laat lekker zitten, zeker als het donzig is. Als je daaraan begint, kan je je lijf wel elke drie dagen in de fik steken. Maar je vraagt het dan ook aan iemand die eens per jaar haar benen scheert (op haar verjaardag) en zo nu en dan herinnert de oksels te doen, en dat is het wel wat betreft gebruik van scheermessen in huize List. Dat houdt de haartjes die je hebt namelijk zacht.

----

Lieve Mees,
Mijn nieuwe liefde is fan van 'sploshing'. We daten pas drie weken, en het is echt een hele lieve jongen. Hij is verder ook niet raar ofzo, misschien een beetje saai zelfs, en - niet onbelangrijk - een errrug lekker ding. Ik zal verder niet teveel in detail treden, maar hij is in bed ook echt een ster. Kortom: best wel een vangst! Maar ja, je raadt het al: nu wil hij dat ik met hem ga sploshen. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Ik ben erg verliefd op mijn nieuwe vriendje en ik wil hem niet kwijt, maar ik heb geen zin om straks de hele tijd chocoladesaus uit mijn oor en Joost mag weten waar nog meer te zitten peuteren. Wat moet ik doen?

E.

L.S.,
Je erg leuk geschreven mail doet me vermoeden dat je het totaal bij elkaar hebt verzonnen. Maar ik ben de belabberdste niet, dus we geven gewoon antwoord. Voor de mensen thuis: ‘sploshen’ (ook wel ‘wet and messy fetishism’) houdt een voorliefde in voor het insmeren van het lichaam met allerhande vloeibare producten. Van pindakaas tot scheerschuim. Let wel: lichaamssappen vallen hier niet onder. Ter zake. Wanneer je partner aangeeft een bepaalde fetisj te hebben, is er al sprake van een dialoog, en dat is prettig. Het is voor velen niet makkelijk om dergelijke zaken te bekennen. Je zou versteld staan wat de mens allemaal kan opwinden. Wees dus vooral tolerant in het aanhoren van je lief en schroom ook niet om zelf voor de boeg te komen als je voelt dat het vertrouwen daar is.
Echter, als jij deze fetisj niet deelt, kan je in een moeilijk parket komen. Je wilt namelijk je gezel plezieren, maar niet ten koste van jezelf. Ik zou zeggen: ga op zoek naar een compromis of waag het er op. Je kan alles een keer proberen, nietwaar? Vaak is er ook een lichte vorm uit te voeren: een pets op de billen met de hand in plaats van de zweep. Of in dit geval: op de borst een likje honing in plaats van een emmer acrylverf. Vermijd in ieder geval de slagroom. Uit eigen ervaring weet ik dat dat resulteert in een zurig plakkerig lijf. Vooral dat zure, gatver, is niet weg te douchen.

----

Hallo Mees,
Mijn vraag is wat je van de volgende site vindt: Loods. Is dit van het niveau knutselen en trommelen in de kleuterklas? Of mogen wij ons zelf doch subtiel kunstenaars noemen? Hierbij doel ik niet zo zeer op de eeuwige vraag: 'Wat is kunst' maar eerder op de vraag 'shit of hit?'
Groet,
V.

L.S.,
Hit.
(Tevens een slimme PR-zet. Wel even iets aan de opmaak van die site doen.)

----

Beste Mees,

Waarom zijn losers de enige die met mij praten willen? En, waarom zeggen zij 'Jij moet na een bezoek naar dorp X (waar zij wonen) denken' in plaats van 'kom mij in dorp X bezoeken?'. Eigenlijk ben ik geen dorp-liefhebber. Waarom denken zij dat dit een goede manier een meisje te behandelen is?

DB

Excuuse mijn Nederlands, maar ik spreek alleen een klein beetje Nederlands.

L.S.,
Ik snap eigenlijk niets van je vraag. Misschien kan iemand het ophelderen voor mij (mees@hardhoofd.com)? Wat ik er uit op kan maken, is dat je wat meer voor jezelf mag opkomen. Je hoeft helemaal niet naar dorp X als je daar geen zin in hebt, en je hoeft ook niet met sukkels te praten. Laat die kinkels inteelt kweken zonder een buitenlandse schone als jij. Maar wees ook weer niet te streng: dorpen kunnen beeldschoon zijn, en nerds zijn vaak best wel heel leuk (in bed!).

----

Lieve Mees,
Afgelopen zomer ontmoette ik een geweldige jongen: een intelligente Vlaamse kunstenaar met een donkere baard. Er was geen wolkje aan de lucht en we waren enkele maanden onbezorgd samen. De bomen werden langzaam kaal, het begon te vriezen, de afstand tussen Amsterdam en Antwerpen was moeilijk te overbruggen gezien ons beider drukke bestaan. Toen hij merkte dat ik meer wilde dan hij, liet hij weten de relatie te moeten stoppen. Hoe moeilijk hij het ook vond, het was niet eerlijk als ik meer moeite deed dan hij en hij had voor mij geen ruimte in zijn chaotische kunstenaarshoofd. Nu, drie maanden later, ben ik nog altijd radeloos. Nog twee keer heb ik in Antwerpen aan zijn voeten gelegen, zonder resultaat. Tijd heelt alle wonden, zegt men, en ondertussen moet ik stoppen met wachten en stoppen met hopen, zeg ik tegen mezelf. Maar mijn hart zegt me dat de aanhouder wint en verzint telkens weer redenen om naar Antwerpen af te reizen. Voor het eerst in mijn leven ben ik slachtoffer van hartverscheurend en wanhopig liefdesverdriet, de kringen onder mijn ogen worden donkerder en dieper en vrienden kijken bezorgd. Wat kan ik doen? En heelt tijd werkelijk alle wonden?

Lieve groeten
R

L.S.,
Ach lieverd, wat vervelend. Ik heb goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat het niets meer wordt met de chaotische Vlaming. Ik ken de gedachte die je hoofd binnensluipt, dat hij op een dag zich voor de kop slaat en denkt: “Waarom heb ik die vrouw laten gaan?!” Op die dag (in mijn fantasie is er meestal ook nog een sterfbed, hoe macaber) storten ze zich aan je voeten en grijpen ze zich desperaat aan je kuiten vast. Maar helaas, die dag komt nooit. Het goede nieuws – yes jongens – is dat tijd eerlijk, werkelijk, serieus, alles heelt. Sommige pijn zit dieper dan andere (bijvoorbeeld rouw) en er is dus ook geen vast tijdsbestek aan te plakken. Ik kan je echter stellig beloven dat deze man zal vervagen. Met de tijd zal je beseffen dat ook hij niet zo perfect was, dat zijn baard best wel goor was en dat zijn egocentrische gezwam over 'echte Kunst' alleen aantrekkelijk was dankzij het Vlaamse accent. Tot die tijd is een avond totaal opgetut uit dansen gaan met je mannelijke vrienden de beste remedie. Ze dragen je op handen. Maar ze weten ook wanneer het tijd is om bier te drinken en een flauwe grap te maken. Voor je het weet ben je aan het lachen. Bovendien komt de lente er weer met rasse schreden aan!

----

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Hoeveel doden voor ons feestje?

Hoeveel doden voor ons feestje?

Hoe komt het toch dat we onze pleziertjes niet willen opgeven, zelfs al weten we dat ze aan de andere kant van de wereld levens kosten? Dennis Faase werd getroffen door een simpele manier om deze mensenlevens niet uit het oog te verliezen. Lees meer

Het verlaten café blijft een haven 1

Tijdens corona blijft het café een vangnet

Tijdens de lockdown bezoekt Joost Ingen-Housz een Berlijns café dat nog een aantal stamgasten toelaat. Door de plotselinge rust valt het hem op hoe onmisbaar de kroeg is voor de mensen die er nog steeds naartoe gaan. Al is het maar voor een praatje. Lees meer

Hard//talk: Eerdmans is niet beter dan Baudet

Eerdmans is niet beter dan Baudet

Waarom kwam Eerdmans antisemitisme niet ter sprake, in de onschatbare hoeveelheid televisie-interviews die hij de afgelopen maanden gaf over zijn nieuwe partij? Lees meer

Festival Nieuwe Types vond een nieuwe vorm

Festival Nieuwe Types vond een nieuwe vorm

Hard//hoofd is trotse mediapartner van literair festival Nieuwe Types, dat gedurende de hele maand maart plaatsvindt in Arnhem én online. Lees meer

Nieuws in beeld: In Memoriam Daft Punk (1993-2021)

In Memoriam Daft Punk (1993-2021)

Illustrator Sebastian Eisenberg is aangedaan door het uit elkaar gaan van Daft Punk. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Revolutie in kleine stappen

In plaats van te praten

Deze week worden onze redacteuren nogmaals blij van Micha Wertheim en vinden ze alternatieve wijzen om gesprekken te voeren (of juist niet). Lees meer

Geef de hoop niet op. Elke graad is er een.

Geef de hoop niet op. Elke graad is er een.

Mannen die leven in luxe en vrede vertellen ons dat we de klimaatapocalyps moeten accepteren in plaats van ertegen te vechten. Onzin, vindt Harriët Bergman. Elke graad is er een, en elke graad is onze vrijheid waard. Lees meer

Sommige dagen kun je niet oplossen

Sommige dagen kun je niet oplossen

Twee geliefden die niet in elkaar opgaan blijven individuen en in Duo Penotti is eigenlijk best veel van jezelf terug te vinden. Marthe van Bronkhorst neemt een kijkje in haar ijskast, denkt na over wat je bewaart in je vriezer en komt tot de conclusie dat er voor sommige dingen geen oplossing bestaat. Lees meer

Blauwe maandagen

Blauwe maandagen

Max Beijneveld neemt de gevolgen van de coronamaatregelen onder de loep en observeert het gevoel van uitzichtloosheid dat hij zelf ervaart. Lees meer

Hoe je de maanden op je knokkels telt en andere vragen

Hoe je maanden op knokkels telt en andere vragen

Voor welke simpele zaken heb jij nooit meer opnieuw naar uitleg durven vragen? Voor Vivian MacGillavry was het maanden tellen op haar knokkels. Maar toen ze dat aan een vriendin durfde op te biechten, ontdekte ze iets moois. Lees meer

Automatische concepten 50

Eigen haard is fijnstof waard?

Bijna een kwart van de fijnstofuitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door houtkachels. Daarmee zijn ze de voornaamste bron van uitstoot. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Inkijkjes

Inkijkjes

Deze week worden onze redacteurs blij van een documentaire over Egypte, een succesvolle Zoomvoorstelling en een geheime tuin. Lees meer

Voltooid Herstelde Tijd 1

Voltooid Herstelde Tijd. Voorbij de schaamte rondom slachtofferschap

Beelden die we doorgaans te zien krijgen van intiem geweld zijn vaak oppervlakkig en sensationeel. Tessel ten Zweege deed mee aan het kunstproject van Lara van Gaalen, dat laat zien dat het ook anders kan. Lees meer

Interfriention

Interfriention

Eva van den Boogaard viert een vriendschapsjubileum met vriendin I. en blikt terug op een andere vriendschap, die kort daarvoor ten einde moest komen. Lees meer

Kleine witte slang (reptiel

Kleine witte slang (reptiel)

Drie mensen zorgen samen voor een kleine witte slang. De slang lijkt alleen niets van hen aan te willen nemen. Is dat iets ergs, of wordt er een probleem gemaakt waar geen oplossing voor is? Een kort verhaal van Eva Salman over een advertentie op marktplaats, een stoel waarin nooit iemand zit en over hoe soms je best doen niet alles oplost. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Ongehinderd door waarheid

Ongehinderd door waarheid

Deze week werden onze redacteurs blij van alternatieve werkelijkheden. Lees meer

Nieuws in beeld: Jongeren zijn moe en moedeloos

Jongeren zijn moe en moedeloos

Illustrator Simcha van der Veen zag het al in haar eigen vriendengroep, en haar vermoeden wordt nu steeds vaker in de media bevestigd: jongeren staan massaal op omvallen. Lees meer

Kinken in een ruggengraat

Kinken in een ruggengraat

''We liggen samen in bed en ik vraag je om een herhaling van de tijd.
‘Herhaling bestaat niet,’ zeg je, ‘alleen verandering.’''
Een kort verhaal van Welmoed Jonas over hoe nachtvlinders elkaar kunnen vinden in het donker en het wachten op een nieuwe huid. Lees meer

Hard//talk: Er schuilt een superkracht in autisme

Er schuilt een superkracht in autisme

Autisme wordt vaak gezien als een ingewikkelde afwijking. Sofie Hees vraagt zich af wie bepaalt wat normaal is. Het is tijd voor meer neurodiversiteit. Lees meer

Het Hoofd//stuk: Een ongepland moederboek

Een ongepland moederboek

Helena Hoogenkamp vertelt over hoe haar debuutroman helemaal geen verhaal over moeders moest worden, maar over liefde. Uiteindelijk schreef ze óók over moeders, maar vooral over een verlangen dat zo groot is dat niet uitgesproken kan worden. Maar wat laat je weg en wat vertel je juist wel als je wil vertellen over het onzegbare? Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bekijk de covers