Mees is terug." /> Mees is terug." />
Asset 14

Dijspieroefening

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.


----

Noot vooraf:
Het was natuurlijk de goden (of in dit geval Arnon Grunberg) verzoeken toen ik me tijdens de vorige editie afvroeg hoe ik het kon bewerkstelligen minder tijd online door te brengen en meer te lezen. Nog geen dag later begaf mijn computer het en was ik voor mijn vermaak tijdens de kleine uren in de nacht opeens aangewezen op de bibliotheek. Ik besloot om een tijdje zonder computer te leven, als experiment – en uiteraard ook uit geldgebrek. Het bevalt bijzonder goed, ik heb al weken niemand gestalkt op ons aller Facebook, en het vreemde ritueel waarbij ’s ochtends als eerste een beeldscherm open werd geklapt verdwijnt langzaam uit mijn motorische geheugen. Maar jongens, ik ben jullie niet vergeten, en waar er een wil is, is een weg. Bij deze mijn excuses voor de radiostilte, en blijf vooral vragen sturen!

----
Beste Mees,

Ik dacht dat ik inmiddels wel wist hoe ik mijn vriendin moest pleasen met mijn vingers, maar het lijkt alsof haar clitoris met de dag van voorkeur verandert. Soms is wat ik altijd doe ineens te pijnlijk, of vraagt mijn vriendin me juist wat minder rustig te wrijven. Waarom is dat ding zo ingewikkeld? En hoe weet ik hoe hard of zacht ik hem moet bewerken zonder dat m'n vriendin het hoeft te zeggen? Heb jij misschien een fool-proof methode?

J.

L.S.,
Nee, ik heb geen enkele fool-proof seksmethode die voor iedereen werkt. Behalve misschien dat je nooit, maar dan ook nooit, de dwingend-een-hand-boven-op-je-hoofd-en-dan-maar-naar-beneden-duwen-in-de-hoop-dat-ze-overgaat-op-fellatio-move. Dat mannen daar daadwerkelijk nog mee weg denken te komen is me een groot raadsel. Enfin, het bevredigen van je dame. Ik heb, naar aanleiding van je vraag, het idee dat jullie wel open genoeg zijn met elkaar om te communiceren, ook in bed. Een goed uitgangspunt. Maar praten is niet de enige manier waarop je iemand iets duidelijk kunt maken. Let op haar aanraking en haar ademhaling, op haar blik. Grijpt ze je harder vast, dan wil ze hetzelfde van jou. Is het loom, in de ochtend, dan lijkt me een zachtaardig beleid beter. Zonder woorden kun je elkaar ook veel duidelijk maken. Maar hou het immer subtiel - tenzij jullie het graag ruw aanpakken. Met de hand stroken: ja. Met de hand op het hoofd drukken: nee.

----
Beste Mees,

Ik haat, haat, haat sporten. Op zich niet eens de activiteit maar het gedoe: het kost tijd, je wordt er vies van, het kost belachelijk veel geld. En ok, ik ben ook gewoon een heel lui mens. Helaas houd ik wel heel erg veel van eten, veel en lekker eten. Een logisch gevolg is dus dat ik een beetje vadsig begin te worden, en it ain't pretty..
Weet je een alternatief, of een goede motivatiecoach, of een sport die nog redelijk te doen is? Of een ander wondermiddel?
Thanks Mees! You're the best!

L.S.,
Ik kan je niet zeggen dat ik de juiste persoon ben om advies te geven over sporten, maar ik kan je wel het volgende vertellen: de sportschool is kut. Doe er niet aan. Het stinkt, het werkt demotiverend (dat geld stilletjes van je rekening wordt afgeschreven terwijl je al maanden niet bent geweest werkt eerder struisvogelgedrag in de hand dan dat het je aanspoort om alsnog te gaan) en je voelt je bekeken terwijl je stompzinnige bewegingen uitvoert op een nog stompzinniger apparaat – serieus, wie ooit die crosstrainer heeft bedacht?! Genoeg daarover dus. Ik zeg: zoek een groepssport. Voor mij was voetballen de oplossing. Het wedstrijdelement, de kniekousen, de lekkere coach, het gras, en de leuke pottenwijven waar je grove grappen mee kan maken. Als iemand je op het veld verwacht ga je er sneller heen, en achteraf kan je bier drinken. Helemaal top eigenlijk.

----
Lieve Mees,

Weet jij hoe het met Hyves is? Ik hoor er niets meer over...

Groeten,
Gijs

L.S.,
Je zou denken, met de huidige populariteit van Facebook, dat Hyves naar de eeuwige internetjachtvelden zou zijn vertrokken, om aldaar tussen het heidegras te dartelen met MySpace en af en toe een bezoekje aan opa Friendster, maar het tegendeel blijkt waar. Hyves is in de bloei van haar leven. Ze heeft een hoop nieuwe vrienden gemaakt, ze is onder de hoede genomen door een steenrijke mediamagnaat, je hoeft haar ook niet meer te bellen, want ze heeft je niet meer nodig. Mocht het een troost zijn: ze draagt nog steeds dat afschuwelijke geel en ze schrijft nog steeds in comic sans. Ugh. Je bent beter af zonder haar.

----
Lieve Mees,

Ik ben zo'n neurotisch mens dat constant naar de wc moet. Dan sta ik altijd voor de keuze bij een lange rij lege wc's; welke zal ik nemen? Want is nou juist de eerste het schoonst, omdat iedereen denkt dat de laatste meer gebruikt wordt? Of moet je juist de laatste nemen, omdat iedereen bij hoge nood de eerste wc pakt? Of nou juist de middelste; niet heel vies, maar ook niet erg schoon?
Ik vind het een dilemma...

XxS

L.S.,
Ik ga meestal voor de laatste, maar dit heeft te maken met een vreemde schaamte voor alle geluiden die bij toiletbezoek komen kijken. Statistieken* wijzen uit dat het eerste toilet het minst wordt gebruikt, omdat iedereen aanneemt dat deze het goorst is. Wat betreft algemene hygiëne: zolang er geen kots of bloed of stront te bekennen is (toiletten die ten allen tijden geschuwd moeten worden!) zal het wel goed zitten. Pis veeg je zo van de bril, of je gaat hangen. Gelijk een goede dijspieroefening.

*Met statistieken bedoel ik uiteraard ‘totaal uit mijn duim gezogen waarheid’.

----
Lieve Mees,

Ongeveer vijf weken geleden ben ik bij mijn vriend ingetrokken. Over het algemeen is het heel gezellig en gaat het samenwonen goed. Ik vind het ook heel fijn dat ik nu een huis heb en niet meer een kleine studentenkamer.
Maar nu het probleem. Mijn vriend ziet het nog steeds als zijn huis! Net nog: ik zat in de woonkamer een tentamen te leren met Bob Dylan op de achtergrond. Hij wilde gitaar spelen en toen ik hem vroeg dat boven te gaan doen kreeg ik als antwoord: "Dit is mijn woonkamer! Ik mag zelf weten wat ik hier doe." Boos heb ik Bob een beetje harder gezet en gedaan alsof ik leerde. Hij is inmiddels boven.
Hoe kan ik er voor zorgen dat hij accepteert (want dat is het eigenlijk..) dat we nu samenwonen en het dus ook MIJN woonkamer is? Ik heb geen zin om het hele huis opnieuw in te richten of zoiets. Heb jij misschien een tip?

Xx Julia

L.S.,
Lieverd, ik denk dat je je een beetje kinderachtig hebt opgesteld wat betreft het Bob Dylan-akkefietje. Als jij ervoor kiest om in de woonkamer te studeren, zul je hem in de kamer moeten dulden, ook als hij daar gitaar wil spelen. Het is namelijk jullie woonkamer. Niet die van jou, niet die van hem. Om als conclusie de muziek harder te zetten in plaats van je persoonlijke troubadour z'n gang te laten gaan, klinkt onbeholpen en onaardig. Hij woont er langer dan jij en je zult hem tijd moeten gunnen om volledig te wennen aan je aanwezigheid. Drammerig aan een volumeknop wentelen is niet de manier waarop dit aangenaam zal gaan. Gun elkaar tijd en ruimte, uiteindelijk zullen jullie je draai samen wel vinden. In de tussentijd adviseer ik je in de bibliotheek te leren met een koptelefoon op. Zo bewaar je de goede vrede in huis, krijg jij nog wat gedaan, en krijgt meneer Dylan wellicht ook een plek in je leven.

Mail

Ava Mees List

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Nederland is boos. Waarom Jesse niet?

Nederland is boos. Waarom Jesse niet?

De nieuwste verkiezingen lieten ons weer eens zien hoe Nederland aan het afglijden is naar het rechtereinde van de politiek. Hoe kan dat? Is het niet tijd dat links even boos wordt als Wilders en Baudet? Lees meer

Gezien door een kunstwerk

Gezien door een kunstwerk

Doordat fysieke kunstexposities bijna nergens georganiseerd worden, zoeken kunstinstellingen andere wegen om hun werk ten toon te spreiden. Caecilia Rasch mist de ontmoeting met het kunstwerk, en vooral: erdoor gezien worden. Lees meer

Een dag uit het leven

Een dag in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt

Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen zijn. Bioboer, au-pair à Paris, muze, schrijver, schilder, heks... En tegelijk heb je maar één leven om al je ambities in waar te maken. Lies Jo Vandenhende deconstrueert deze tragiek liefdevol door ons een dag mee te nemen in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt. Met een illustratie van Tonke Koppelaar. Lees meer

Automatische concepten 38

Hard//hoofd zoekt een nieuwe adjunct-hoofdredacteur

De adjunct-hoofdredacteur denkt mee over de koers van het tijdschrift en heeft een stem in belangrijke beslissingen. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties) 2

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties)

Ter ondersteuning van de chef Illustratie zijn wij op zoek naar een beeldredacteur illustraties. Lees meer

Automatische concepten 54

Een miljoen huizen houden het te droog

Zeker een miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken, en dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. De boosdoener: droogte. Lees meer

Alles Vijf Sterren: 43

Lekker soggen

Deze week worden onze redacteurs blij van lachen om Mark R., lessen over de media en het kunnen bijdragen aan de vismigratie in Utrecht. Lees meer

Een ritje maken

Een ritje maken

In dit verhaal van Sonja Buljevac maken Renée en haar oma een wandeling bij de boulevard van Vlissingen. Terwijl haar oma volop geniet, wordt Renée geconfronteerd met de gebeurtenissen van de vorige nacht. Lees meer

Hard//talk: Onderdak is een mensenrecht

Onderdak is een mensenrecht

Over dakloosheid hoeven we geen uitvoerige politieke discussies te voeren, aldus Jihane Chaara. Onderdak is namelijk niets minder dan een mensenrecht (iets wat men in de Nederlandse politiek even vergeten lijkt te zijn). Lees meer

De nobele kunst van het missen

De nobele kunst van het missen

Marthe van Bronkhorst mist een hoop dingen in haar leven. Haarelastiekjes, de deuk in de bank die ze maakte in het vakantiehuisje, en ze kan maar niet vergeten dat Philip Freriks gestopt is met het journaal. (kom terug, Philip!). Maar waar komt dit missen vandaan?
Met (voor de laatste keer!) een illustratie van Jessica Bacuna. Lees meer

Filmtrialoog: Nocturne

Nocturne

Onze redacteurs zagen Nocturne, een film over het maken van een film. Hoofdpersonage Alex rent een nacht lang door zijn eigen hoofd, op zoek naar het sluitende idee, de juiste acteurs, een kloppend verhaal. Het sprak esthetisch heel erg aan, maar zaaide ook een hoop verwarring. Lees meer

Nieuws in beeld: 13

Onze corona-aanpak laat talloze aardbewoners stikken

Dat het materiaal waarmee we onszelf tegen corona beschermen voor een golf aan afval zou zorgen, zagen we al van verre aankomen. Illustrator Simcha van der Veen is dan ook verbijsterd: waarom doen we hier niets tegen? Lees meer

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Dat je niet op zoek hoeft naar de diepere betekenis en ook enkel de vorm van een film kan waarderen, bewijst de animatiefilm 'The Nose or Conspiracy of Mavericks'. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Eindelijk lente

Eindelijk lente

Deze week worden we blij van een fijn boek, roze k-pop en Den Bosch. Lees meer

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Anna Visser is van jongs af aan een fervent liefhebber van Jane Austen. Een onlangs verschenen hervertelling van Emma werpt nieuw licht op haar hartstocht voor het kostuumdrama, maar misschien nog meer op haar zelfbeeld. Lees meer

Column: Wasverzachter

Wasverzachter

Een fietstochtje met twee vrienden voert Eva naar een nieuwbouwwijk, waar het leven bij nader inzien toch zo slecht nog niet zou zijn. Lees meer

Schijn bedriegt 2

Schijn bedriegt

Ons stemgedrag wordt (te) vaak bepaald door onderbuikgevoelens en eerste indrukken. Om ons daartegen te wapenen hebben we gedegen onderwijs nodig. Laat dat nu precies hetgeen zijn waar de politieke winnaar op bezuinigt. Lees meer

De dochter van Baba Yaga met illustratie van Micky Dirkzwager

De dochter van Baba Yaga

Saar, een slapeloze studente, leeft op dubbeldrop en kan haar ex niet vergeten. Op een nacht belt ze haar moeder. ‘Vanaf mijn drieëntwintigste werd het allemaal beter, Saar.’ Is er hoop? Een rauw sprookje van Lena Plantinga over het herstellen van je vrouwelijke intuïtie, of pogingen doen tot. Lees meer

Nieuws in beeld: 12

'App me als je thuis bent'

Na de dood van de 33-jarige Sarah Everard uiten steeds meer Britse feministen hun woede over de mensen die hen zouden moeten beschermen: de politie is onderdeel van hun onveiligheid, zeggen zij. Lees meer

Alsof het stil was 1

Alsof het stil was

In dit korte verhaal van Janna Claudius slapen een van elkaar vervreemde moeder en dochter een nachtje op dezelfde kamer. Lees meer