Asset 14

King of the Belgians

Filmtrialoog: King of the Belgians

Voor deze editie van de trialoog keken onze redacteuren Else Boer, Rosanna Baas en Michal van der Toorn naar King of the Belgians, een mockumentary waarin Wallonië zich afsplitst van Vlaanderen op het moment dat de Belgische koning Nicolaas III op staatsbezoek in Turkije is. Een documentairemaker legt de pogingen van de koning om terug te keren naar zijn land vast, resulterend in deze bijzondere roadmovie.

Rosanna: Welke achtergrondmuziek zouden jullie kiezen om dit gesprek te voeren? Iets waarvan je denkt: dit past bij deze film?

Else: Ik zou zeggen: bombastisch klassiek. Als dat een genre is.

Rosanna: Oja! Dat klinkt bekend, haha. Grappig, ik zou zelf dus iets Balkan-achtigs hebben opgezet. Of iets van zang, zoals dat koor waardoor de koning de grens over werd gesmokkeld. Wat vonden jullie daarvan trouwens?

Else: Ik vond het heel grappig dat Wallonië zich afsplitste - dat vond ik een heel interessante vondst, omdat de koning daar iets mee moet en dus moet nadenken over zijn koningschap. En met de smokkel over de grens werd duidelijk dat ook de documentairemaker een echte rol zou spelen in het verhaal. Hij regelde dat de koning en zijn gevolg met het koor mee konden en was dus echt een actieve speler. Dat vond ik goed gevonden.

Michal: Misschien lag het aan mijn stemming, maar ik heb veel gelachen tijdens het kijken van King of the Belgians. Wat ik een leuke quote vond, vlak voordat ze weggingen: ‘We will capture our journey for the people’ - ‘wat doen we met het atomium?’

Rosanna: Het was allemaal bizar, maar superkomisch.

Else: Bizar, maar toch ook wel geloofwaardig!

Rosanna: Mijn favoriete quote was: ‘Mijn beste Carlos, ik heb drie universiteitsdiploma's, drie ambassadeursmandaten en ben bijna negen jaar in dienst bij de koning. Dus laat mij de koning adviseren.'

-'Mr Moreau, ik heb een vliegbrevet voor helikopters, ik ben vijf jaar scoutsleider geweest en kan drie minuten onder water blijven.'

Else: Ik vond die scene waarin de koning omhoogklimt achter dat koor erg geinig. En ook wel heel dramatisch. Je merkt aan alles dat hij het allemaal niet meer weet.

Michal: Ja, ik had ook een beetje medelijden met de man. Dat die documentairemaker zo belangrijk is, zorgde ook voor leuke beeldhoeken, veel shots in het begin waren scheef. En één keer liep hij terug om de camera te pakken.

Else: Inderdaad. Daardoor heb je het gevoel dat ze echt in het midden van de Balkan zijn gestrand, omdat zelfs de camera geen objectieve waarnemer is.

Michal: Aan het begin dacht ik trouwens dat Europa een belangrijk thema zou gaan worden, hadden jullie dat ook?

Die vraag is natuurlijk ook op de EU van toepassing: is het echt een goed idee, of een compromis?

Else: De vergelijking tussen het uiteenvallen van België in Vlaanderen en een onafhankelijk Wallonië, en de onvrede tussen Noord- en Zuid-Europa vond ik goed gevonden. Maar verder vond ik het meevallen.

Rosanna: Het ging in elk geval meer over Europa dan over Turkije. En grenzen waren natuurlijk wel een aspect. En het wel of niet bij de EU horen.

Michal: De quote uit het begin was wel lekker: 'Belgium. Is it a proper country or a political compromise?'

Else: Haha, ja! Maar die vraag is natuurlijk ook van toepassing op de EU: Is het nou echt een goed idee of een compromis? Even iets anders, maar ik vond het echt een feelgoodfilm. Er zaten veel folklore-elementen in, maar alles was heel lief gefilmd.

Rosanna: Hoe bedoel je dat, Else? Hoe film je iets niet-lief?

Else: Ik bedoel dat het geen 'aapjes kijken op de Balkan' was. Dat had ook gekund: kijk eens wat voor gekkigheid ze daar uithalen! Maar in plaats daarvan werd de blik op België gericht, op hoe gek ze dáár eigenlijk wel niet doen.

Rosanna: Ja, het ging toch vooral over hoe uptight we hier zijn.

Else: De mensen op de Balkan brengen koning Nicolaas juist dichter bij zichzelf en zijn gevoel (zoals hij zelf zegt). Terwijl België in een bizarre scheuring ligt.

Michal: Wat ik ook een grappige scène vond: hoe hij in the middle of the Balkan zijn speech gaat oefenen.

Rosanna: Jaaa, dat is dus waar mijn favoriete quote vandaan kwam. Dat zijn kamerjongen hem gaat adviseren.

Else: Die onbeholpenheid is echt heel mooi om te zien.

Rosanna: De film kreeg me wel even aan het twijfelen, trouwens: heeft België nou een koning of een koningin? Aangezien de koningin het voor het zeggen leek te hebben. Zij was degene die opdracht gaf tot het maken van deze documentaire over haar man. Waarin zijn glimlach vooral vaak in beeld moest komen. Of zoiets.

Else: Klopt! Overigens is hij wat dat betreft net zoals alle midlifecrisis-mannen op het witte doek: zijn vrouw heeft het voor het zeggen en hij doet maar wat. Maar België heeft (in de echte wereld) een koning.

Rosanna: Wordt Willem-Alexander ook met 'sire' aangesproken?

Michal: Hoe zou zo'n film met Willie eruitzien?

Een koning is het ultieme voorbeeld van iemand die gevangen zit in protocollen.

Rosanna: Haha, Willem-Alexander op tour door de Balkan was ook leuk geweest. Maar misschien wel een beetje flauw. Ik denk dat het hielp dat we de koning van België niet echt kennen. Ben benieuwd hoe een Vlaming of Waal deze film zou beleven.

Michal: Ja, ik ook. Misschien zitten er nog wel meer verwijzingen in die wij niet snappen. Maar ik denk dat het ook weer niet zoveel uitmaakt, het zou misschien niet per se om een koning hoeven te gaan?

Else: Een koning is natuurlijk het ultieme voorbeeld van iemand die gevangen zit in protocollen en dingen die buiten hem om worden besloten. Een gewone midlifecrisis-man is al snel een beetje sneu: kom gewoon voor jezelf op! Maar in dit geval is het heel legitiem. Hij moet ook aan het koningshuis denken. Dus zijn gebrek aan daadkracht is heel begrijpelijk.

Michal: Goed punt.

Rosanna: Dat was wel mooi. Dat hij op een gegeven moment rechtstreeks aan zijn entourage vraagt hoe zij de toekomst van de monarchie zien. En dat sommigen dan heel politiek correct antwoorden.

Michal: Ja, haha, die Louise zei iets van ‘ik respecteer het’. Zelfs de entourage van de koning blijkt stiekem republikeins te zijn.

Geeft de camera de documentairemaker het recht om in andermans leven te graven?

Else: Ik vond in haar verhaallijn heel goed dat Floyd haar een beetje loopt te bekijken met zijn camera, en dat zij daartegen in opstand komt.

Michal: Ik vond het mooi dat ze hem vroeg of de camera hem het recht gaf in andermans leven te graven.

Rosanna: En ze vroeg steeds: with what greater purpose? Was die er?

Michal: Nou, aan het begin zei regisseur Lloyd dat het volgen van royals hem er bovenop had geholpen. Maar zijn andere film was ook al nooit vertoond.

Rosanna: Oh ja, hij had een of ander duister oorlogsverleden, hè?

Michal: En een drankprobleem.

Rosanna: En kennis van Servische Missverkiezingen.

Else: Louise was eigenlijk de enige die niet echt gelukkig werd van de roadtrip.

Rosanna: Op haar naaldhakken, hè. Heel de trip! Die zat duidelijk beter in Brussel.

Else: Wat vonden jullie van de koning? Ik vond hem zeer aandoenlijk, maar daardoor soms ook een beetje irritant. Ik voelde me af en toe net Louise, haha.

Rosanna: Want wat vond Louise van de koning volgens jou?

Else: Volgens mij vond ze vooral dat hij goed moest luisteren. Ze hield erg van het protocol. Maar nog even over het einde: vonden jullie dat niet wat abrupt? Wat ging hij nou zeggen in die speech! Dat kregen we helemaal niet te zien.

Rosanna: Dat had toch alleen maar kunnen tegenvallen? Of het was zo'n sentimenteel alles-komt-goed-moment geweest. Ik kon het wel waarderen dat dat achterwege bleef.

Michal: Mee eens. Er werd ook gezegd dat een koning zijn eigen lot nu eenmaal niet kan beïnvloeden. Misschien had je naar aanleiding van de speech ook weer veel vragen gehad.

Else: Ik snap wat je bedoelt. Maar toch had ik graag íets gezien: dat hij naar het podium zou stappen, of zoiets, en dat er daarna wordt weggeknipt. Dat in elk geval duidelijk was geweest dat hij het ging doen. Want dat blijft nu de vraag: mag hij zijn eigen speech wel houden?

Rosanna: Op deze manier ging de film misschien uiteindelijk toch over Floyd die de koning filmt, en niet over de koning zelf?

Else: De 'emancipatie' van de koning is nu dat de film online komt. Dat is zijn eigen keuze. Dus misschien maakt de speech dan inderdaad niet meer uit - het doel van de koning (een soort zelfbeschikking) is dan bereikt. Alleen ligt het land nog steeds in puin, maar soit. Dat valt ook niet op te lossen met een speech, haha.

Rosanna: Het blijft België, hè. In dat kader: hij spreekt zelfs even Duits aan het begin. Drie talen, jongens! Dat moet je niet willen. Ik vroeg me trouwens af of het verplicht is dat de koning evenveel Frans als Nederlands praat.

Else: In België is het volgens mij vrij gebruikelijk.

Michal: Maar vaak kunnen ze één taal wel beduidend beter. Volgens mij sprak Louise trouwens ook geen Nederlands in de film?

Rosanna: In mijn ervaring is zelfs Brussel niet echt tweetalig. Alleen het treinpersoneel soms wel!

Else: Al met al vind ik King of the Belgians een enorme aanrader. Geen verrassing dat het veel prijzen heeft gewonnen.

Michal: Ik raad hem ook zeker aan! Een luchtige roadmovie die rijk is aan cultuur.

Mail

Redactie

Margriet Osinga is freelance illustrator en woont en werkt in Utrecht. Gewapend met een herkenbaar kleurenpalet maakt ze het liefst illustraties met geometrische composities en grafische patronen. www.margrietosinga.nl

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
Lees meer
het laatste
Nieuws in beeld: In de klauwen van de blauwe leeuw

In de klauwen van de blauwe leeuw

Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten de 30.000 euro, die zij ter compensatie krijgen, grotendeels weer terugbetalen. Lees meer

Koop online bij je favoriete boekhandel 1

Koop online bij je favoriete boekhandel

Max Beijneveld ziet met lede ogen aan hoe de boekhandels uit het straatbeeld verdwijnen door de coronacrisis, ondanks het feit dat we het afgelopen jaar gezamenlijk meer boeken hebben gekocht. Steun juist nu je favoriete boekhandels door direct op hun site onze aankopen te doen. Lees meer

Succes is geen keuze

Succes is geen keuze

Krijgen we in onze samenleving altijd wat ons toekomt? Bas van Weegberg ziet meritocratie als een optimistisch rookgordijn waarachter sociale ongelijkheid makkelijker in stand wordt gehouden. Lees meer

Het populisme van de VVD, gekraakt

Het populisme van de VVD, gekraakt

De #DanielKoerhuisChallenge begon als een ludieke hashtag, maar bleek gaandeweg om veel meer te gaan, schrijft Sander van der Kraan. Lees meer

Hard//talk: De goede kant van de geschiedenis is solidair, ook als het even niet uitkomt

Het beste van 2020

Tien hoogtepunten van een jaar discussies, ruzies en gepassioneerde betogen die de revue passeerden. Lees meer

Alain Bachellier

Te vaccineren of niet te vaccineren, dat is de kwestie

De keuze om je wel te vaccineren is vaak net zo irrationeel als de keuze om je niet te vaccineren. Uiteindelijk is niet kennis, maar vertrouwen de doorslaggevende factor. Jihane Chaara heeft vertrouwen. Lees meer

 Staat er een doctor voor de zaal?

Staat er een doctor voor de zaal?

Epsteins gastbijdrage was tekenend voor het seksisme en de neerbuigendheid waarmee vrouwelijke academici te maken krijgen. Lees meer

Vergeet het lichaam van de ander niet 1

Vergeet het lichaam van de ander niet

Juist in een tijd waarin gezondheid als een individuele verplichting wordt gezien, dwingt een pandemie ons om over onze lichamelijkheid na te denken, merkt Rijk Kistemaker. En over die van de ander. Lees meer

Nieuws in beeld: Met afstand de raarste kerst

Met afstand de raarste kerst

Illustrator Loes van Gils blikt vooruit op een afstandelijke kerst. Lees meer

Diversiteit in het academisch curriculum

De 'pure gaze' van de witte wetenschapper

Grâce Ndjako neemt ons mee langs schrijvers en denkers uit alle tijdperken die de academische wereld probeerden te dekoloniseren. Lees meer

 Minister Kaag houdt het bij een kledingadvies

Minister Kaag houdt het bij een kledingadvies

Minister Kaag (Buitenlandse Handel) hield deze week twee Kamermoties tegen, die ons in staat hadden moeten stellen de import te beperken van kleding die onder dwang is gemaakt door Oeigoeren. Lees meer

Een cruciaal EU-wetsvoorstel over Big Tech laten we zomaar aan onze aandacht ontglippen

Waarom laten we een cruciaal EU-wetsvoorstel over Big Tech zomaar vallen?

Na jaren van kritiek en waarschuwingen van klokkenluiders komt de Europese Commissie eindelijk met een wetsvoorstel over de macht en invloed van Big Tech. En wat gebeurt er? De grootste bedrijven lobbyen het voorstel gewoon van de baan. Kom op, media: reageer! Lees meer

 Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met name kleine webshops zijn vaak genoodzaakt om (veel) groter verpakkingsmateriaal te gebruiken. Illustrator Chloé Pérès-Labourdette brengt het nieuws in beeld. Lees meer

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Moeten we een minister-president die Thatcher-fan is verwelkomen, alleen omdat ze een vrouw is? Lees meer

Ware kennis… Wat is dat eigenlijk en hoe vinden we die?

Ware kennis... Wat is dat precies en hoe vinden we die?

Ware kennis is kennis die door zo veel mogelijk mensen is ingegeven. Toch houden sommige leerprogramma’s van de studie filosofie nog geen of erg weinig rekening met de wijze waarop categorieën als gender, klasse en etniciteit invloed hebben op de politieke theorieën van een filosoof. En daar moet heel snel verandering in komen, aldus Stefanie Gordin. Lees meer

 Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

'Ik neem de eerste hap, dan neem jij de tweede,' zegt Sara Sadok, voor ze een hap neemt van een karameldonut. Lees meer

Hard//talk: Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Door haar eigen universiteit voor het gerecht te slepen, hoopt UvA-student Tammie Schoots de vrije en emancipatoire kern van het onderwijs te beschermen. Lees meer

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Hoe kunnen we zorgen dat een ziekte ‘gewoon’ een ziekte is en het lijden niet wordt versterkt door de denkbeelden die we eropna houden? In een tijd waarin bijna 60% van de bevolking met een chronische ziekte leeft is het belangrijk stil te staan bij hoe een ziekte-idee van invloed kan zijn op de ervaring van het ziek zijn, stelt Tiare van Paridon. Lees meer

 Geen regenboog op de refoschool

Geen regenboog op de refoschool

Jongeren op reformatorische scholen geven aan dat er in de praktijk best over verschillen in geaardheid kan worden gepraat, maar dat betekent niet dat ze zelf voor hun identiteit uit durven komen. Lees meer

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

De schrijver van deze brief ging tegelijkertijd en naar dezelfde school als de kinderen van minister Arie Slob, en leeft nog altijd met de wonden van de homofobie op die school. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan