Asset 14

King of the Belgians

Filmtrialoog: King of the Belgians

Voor deze editie van de trialoog keken onze redacteuren Else Boer, Rosanna Baas en Michal van der Toorn naar King of the Belgians, een mockumentary waarin Wallonië zich afsplitst van Vlaanderen op het moment dat de Belgische koning Nicolaas III op staatsbezoek in Turkije is. Een documentairemaker legt de pogingen van de koning om terug te keren naar zijn land vast, resulterend in deze bijzondere roadmovie.

Rosanna: Welke achtergrondmuziek zouden jullie kiezen om dit gesprek te voeren? Iets waarvan je denkt: dit past bij deze film?

Else: Ik zou zeggen: bombastisch klassiek. Als dat een genre is.

Rosanna: Oja! Dat klinkt bekend, haha. Grappig, ik zou zelf dus iets Balkan-achtigs hebben opgezet. Of iets van zang, zoals dat koor waardoor de koning de grens over werd gesmokkeld. Wat vonden jullie daarvan trouwens?

Else: Ik vond het heel grappig dat Wallonië zich afsplitste - dat vond ik een heel interessante vondst, omdat de koning daar iets mee moet en dus moet nadenken over zijn koningschap. En met de smokkel over de grens werd duidelijk dat ook de documentairemaker een echte rol zou spelen in het verhaal. Hij regelde dat de koning en zijn gevolg met het koor mee konden en was dus echt een actieve speler. Dat vond ik goed gevonden.

Michal: Misschien lag het aan mijn stemming, maar ik heb veel gelachen tijdens het kijken van King of the Belgians. Wat ik een leuke quote vond, vlak voordat ze weggingen: ‘We will capture our journey for the people’ - ‘wat doen we met het atomium?’

Rosanna: Het was allemaal bizar, maar superkomisch.

Else: Bizar, maar toch ook wel geloofwaardig!

Rosanna: Mijn favoriete quote was: ‘Mijn beste Carlos, ik heb drie universiteitsdiploma's, drie ambassadeursmandaten en ben bijna negen jaar in dienst bij de koning. Dus laat mij de koning adviseren.'

-'Mr Moreau, ik heb een vliegbrevet voor helikopters, ik ben vijf jaar scoutsleider geweest en kan drie minuten onder water blijven.'

Else: Ik vond die scene waarin de koning omhoogklimt achter dat koor erg geinig. En ook wel heel dramatisch. Je merkt aan alles dat hij het allemaal niet meer weet.

Michal: Ja, ik had ook een beetje medelijden met de man. Dat die documentairemaker zo belangrijk is, zorgde ook voor leuke beeldhoeken, veel shots in het begin waren scheef. En één keer liep hij terug om de camera te pakken.

Else: Inderdaad. Daardoor heb je het gevoel dat ze echt in het midden van de Balkan zijn gestrand, omdat zelfs de camera geen objectieve waarnemer is.

Michal: Aan het begin dacht ik trouwens dat Europa een belangrijk thema zou gaan worden, hadden jullie dat ook?

Die vraag is natuurlijk ook op de EU van toepassing: is het echt een goed idee, of een compromis?

Else: De vergelijking tussen het uiteenvallen van België in Vlaanderen en een onafhankelijk Wallonië, en de onvrede tussen Noord- en Zuid-Europa vond ik goed gevonden. Maar verder vond ik het meevallen.

Rosanna: Het ging in elk geval meer over Europa dan over Turkije. En grenzen waren natuurlijk wel een aspect. En het wel of niet bij de EU horen.

Michal: De quote uit het begin was wel lekker: 'Belgium. Is it a proper country or a political compromise?'

Else: Haha, ja! Maar die vraag is natuurlijk ook van toepassing op de EU: Is het nou echt een goed idee of een compromis? Even iets anders, maar ik vond het echt een feelgoodfilm. Er zaten veel folklore-elementen in, maar alles was heel lief gefilmd.

Rosanna: Hoe bedoel je dat, Else? Hoe film je iets niet-lief?

Else: Ik bedoel dat het geen 'aapjes kijken op de Balkan' was. Dat had ook gekund: kijk eens wat voor gekkigheid ze daar uithalen! Maar in plaats daarvan werd de blik op België gericht, op hoe gek ze dáár eigenlijk wel niet doen.

Rosanna: Ja, het ging toch vooral over hoe uptight we hier zijn.

Else: De mensen op de Balkan brengen koning Nicolaas juist dichter bij zichzelf en zijn gevoel (zoals hij zelf zegt). Terwijl België in een bizarre scheuring ligt.

Michal: Wat ik ook een grappige scène vond: hoe hij in the middle of the Balkan zijn speech gaat oefenen.

Rosanna: Jaaa, dat is dus waar mijn favoriete quote vandaan kwam. Dat zijn kamerjongen hem gaat adviseren.

Else: Die onbeholpenheid is echt heel mooi om te zien.

Rosanna: De film kreeg me wel even aan het twijfelen, trouwens: heeft België nou een koning of een koningin? Aangezien de koningin het voor het zeggen leek te hebben. Zij was degene die opdracht gaf tot het maken van deze documentaire over haar man. Waarin zijn glimlach vooral vaak in beeld moest komen. Of zoiets.

Else: Klopt! Overigens is hij wat dat betreft net zoals alle midlifecrisis-mannen op het witte doek: zijn vrouw heeft het voor het zeggen en hij doet maar wat. Maar België heeft (in de echte wereld) een koning.

Rosanna: Wordt Willem-Alexander ook met 'sire' aangesproken?

Michal: Hoe zou zo'n film met Willie eruitzien?

Een koning is het ultieme voorbeeld van iemand die gevangen zit in protocollen.

Rosanna: Haha, Willem-Alexander op tour door de Balkan was ook leuk geweest. Maar misschien wel een beetje flauw. Ik denk dat het hielp dat we de koning van België niet echt kennen. Ben benieuwd hoe een Vlaming of Waal deze film zou beleven.

Michal: Ja, ik ook. Misschien zitten er nog wel meer verwijzingen in die wij niet snappen. Maar ik denk dat het ook weer niet zoveel uitmaakt, het zou misschien niet per se om een koning hoeven te gaan?

Else: Een koning is natuurlijk het ultieme voorbeeld van iemand die gevangen zit in protocollen en dingen die buiten hem om worden besloten. Een gewone midlifecrisis-man is al snel een beetje sneu: kom gewoon voor jezelf op! Maar in dit geval is het heel legitiem. Hij moet ook aan het koningshuis denken. Dus zijn gebrek aan daadkracht is heel begrijpelijk.

Michal: Goed punt.

Rosanna: Dat was wel mooi. Dat hij op een gegeven moment rechtstreeks aan zijn entourage vraagt hoe zij de toekomst van de monarchie zien. En dat sommigen dan heel politiek correct antwoorden.

Michal: Ja, haha, die Louise zei iets van ‘ik respecteer het’. Zelfs de entourage van de koning blijkt stiekem republikeins te zijn.

Geeft de camera de documentairemaker het recht om in andermans leven te graven?

Else: Ik vond in haar verhaallijn heel goed dat Floyd haar een beetje loopt te bekijken met zijn camera, en dat zij daartegen in opstand komt.

Michal: Ik vond het mooi dat ze hem vroeg of de camera hem het recht gaf in andermans leven te graven.

Rosanna: En ze vroeg steeds: with what greater purpose? Was die er?

Michal: Nou, aan het begin zei regisseur Lloyd dat het volgen van royals hem er bovenop had geholpen. Maar zijn andere film was ook al nooit vertoond.

Rosanna: Oh ja, hij had een of ander duister oorlogsverleden, hè?

Michal: En een drankprobleem.

Rosanna: En kennis van Servische Missverkiezingen.

Else: Louise was eigenlijk de enige die niet echt gelukkig werd van de roadtrip.

Rosanna: Op haar naaldhakken, hè. Heel de trip! Die zat duidelijk beter in Brussel.

Else: Wat vonden jullie van de koning? Ik vond hem zeer aandoenlijk, maar daardoor soms ook een beetje irritant. Ik voelde me af en toe net Louise, haha.

Rosanna: Want wat vond Louise van de koning volgens jou?

Else: Volgens mij vond ze vooral dat hij goed moest luisteren. Ze hield erg van het protocol. Maar nog even over het einde: vonden jullie dat niet wat abrupt? Wat ging hij nou zeggen in die speech! Dat kregen we helemaal niet te zien.

Rosanna: Dat had toch alleen maar kunnen tegenvallen? Of het was zo'n sentimenteel alles-komt-goed-moment geweest. Ik kon het wel waarderen dat dat achterwege bleef.

Michal: Mee eens. Er werd ook gezegd dat een koning zijn eigen lot nu eenmaal niet kan beïnvloeden. Misschien had je naar aanleiding van de speech ook weer veel vragen gehad.

Else: Ik snap wat je bedoelt. Maar toch had ik graag íets gezien: dat hij naar het podium zou stappen, of zoiets, en dat er daarna wordt weggeknipt. Dat in elk geval duidelijk was geweest dat hij het ging doen. Want dat blijft nu de vraag: mag hij zijn eigen speech wel houden?

Rosanna: Op deze manier ging de film misschien uiteindelijk toch over Floyd die de koning filmt, en niet over de koning zelf?

Else: De 'emancipatie' van de koning is nu dat de film online komt. Dat is zijn eigen keuze. Dus misschien maakt de speech dan inderdaad niet meer uit - het doel van de koning (een soort zelfbeschikking) is dan bereikt. Alleen ligt het land nog steeds in puin, maar soit. Dat valt ook niet op te lossen met een speech, haha.

Rosanna: Het blijft België, hè. In dat kader: hij spreekt zelfs even Duits aan het begin. Drie talen, jongens! Dat moet je niet willen. Ik vroeg me trouwens af of het verplicht is dat de koning evenveel Frans als Nederlands praat.

Else: In België is het volgens mij vrij gebruikelijk.

Michal: Maar vaak kunnen ze één taal wel beduidend beter. Volgens mij sprak Louise trouwens ook geen Nederlands in de film?

Rosanna: In mijn ervaring is zelfs Brussel niet echt tweetalig. Alleen het treinpersoneel soms wel!

Else: Al met al vind ik King of the Belgians een enorme aanrader. Geen verrassing dat het veel prijzen heeft gewonnen.

Michal: Ik raad hem ook zeker aan! Een luchtige roadmovie die rijk is aan cultuur.

Mail

Redactie

Margriet Osinga is freelance illustrator en woont en werkt in Utrecht. Gewapend met een herkenbaar kleurenpalet maakt ze het liefst illustraties met geometrische composities en grafische patronen. www.margrietosinga.nl

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
Lees meer
het laatste
Leven in een grijs gebied

Leven in een grijs gebied

Wat gebeurt er met je zelfbeeld als je chronisch ziek wordt? Accepteer je de ziekte als een deel van jezelf, of blijf je uitkijken naar de dag waarop je genezen bent? Lees meer

 Digikunst spuwt broeikasgassen in de cloud

Digikunst spuwt broeikasgassen in de cloud

Het maken van de digitale kunstwerken kost ‘kolossale hoeveelheden’ rekenkracht van computers, aldus the New York Times. Lees meer

Nederland is boos. Waarom Jesse niet?

Nederland is boos. Waarom Jesse niet?

De nieuwste verkiezingen lieten ons weer eens zien hoe Nederland aan het afglijden is naar het rechtereinde van de politiek. Hoe kan dat? Is het niet tijd dat links even boos wordt als Wilders en Baudet? Lees meer

Gezien door een kunstwerk

Gezien door een kunstwerk

Doordat fysieke kunstexposities bijna nergens georganiseerd worden, zoeken kunstinstellingen andere wegen om hun werk ten toon te spreiden. Caecilia Rasch mist de ontmoeting met het kunstwerk, en vooral: erdoor gezien worden. Lees meer

Automatische concepten 54

Een miljoen huizen houden het te droog

Zeker een miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken, en dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. De boosdoener: droogte. Lees meer

Hard//talk: Onderdak is een mensenrecht

Onderdak is een mensenrecht

Over dakloosheid hoeven we geen uitvoerige politieke discussies te voeren, aldus Jihane Chaara. Onderdak is namelijk niets minder dan een mensenrecht (iets wat men in de Nederlandse politiek even vergeten lijkt te zijn). Lees meer

Filmtrialoog: Nocturne

Nocturne

Onze redacteurs zagen Nocturne, een film over het maken van een film. Hoofdpersonage Alex rent een nacht lang door zijn eigen hoofd, op zoek naar het sluitende idee, de juiste acteurs, een kloppend verhaal. Het sprak esthetisch heel erg aan, maar zaaide ook een hoop verwarring. Lees meer

Nieuws in beeld: 13

Onze corona-aanpak laat talloze aardbewoners stikken

Dat het materiaal waarmee we onszelf tegen corona beschermen voor een golf aan afval zou zorgen, zagen we al van verre aankomen. Illustrator Simcha van der Veen is dan ook verbijsterd: waarom doen we hier niets tegen? Lees meer

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Dat je niet op zoek hoeft naar de diepere betekenis en ook enkel de vorm van een film kan waarderen, bewijst de animatiefilm 'The Nose or Conspiracy of Mavericks'. Lees meer

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Anna Visser is van jongs af aan een fervent liefhebber van Jane Austen. Een onlangs verschenen hervertelling van Emma werpt nieuw licht op haar hartstocht voor het kostuumdrama, maar misschien nog meer op haar zelfbeeld. Lees meer

Schijn bedriegt 2

Schijn bedriegt

Ons stemgedrag wordt (te) vaak bepaald door onderbuikgevoelens en eerste indrukken. Om ons daartegen te wapenen hebben we gedegen onderwijs nodig. Laat dat nu precies hetgeen zijn waar de politieke winnaar op bezuinigt. Lees meer

Nieuws in beeld: 12

'App me als je thuis bent'

Na de dood van de 33-jarige Sarah Everard uiten steeds meer Britse feministen hun woede over de mensen die hen zouden moeten beschermen: de politie is onderdeel van hun onveiligheid, zeggen zij. Lees meer

Verveling als verhullend eufemisme

Verveling als verhullend eufemisme

Verveling kreeg het afgelopen jaar duizend gezichten. Rijk Kistemaker vraagt zich af: hoe herinneren we ons die gezichten, zodra de coronacrisis (min of meer) voorbij is? Lees meer

Kolen en olie zwaaien ook in Nederland met de scepter 

Kolen en olie zwaaien ook in Nederland met de scepter 

Wanneer grote bedrijven landen uit het Globale Zuiden in een economische wurggreep houden, knijpt Nederland een oogje toe. Maar ons land is evengoed overgeleverd aan de wensen van grote bedrijven. Lees meer

Een brein dat vergeet hoe geluk wordt gemaakt

Een brein dat vergeet hoe geluk wordt gemaakt

Evangeline Agape ontdekte tijdens een zomer in het ziekenhuis de kracht van vriendschap en gedeeld leed. "De coronacrisis heeft voor de hele wereld duidelijk gemaakt: isolatie maakt je ongelukkig. En depressie isoleert je. Doet je voelen alsof je de enige in de wereld bent met een brein dat vergeet hoe geluk wordt gemaakt." Lees meer

Nieuws in beeld: 'Waarde Nederlanders'

'Waarde Nederlanders'

Immigranten moeten zich ‘de Nederlandse waarden’ aanleren, roept onder andere de ChristenUnie tijdens de verkiezingsstrijd. Illustrator Rueben Millenaar vraagt zich af wat hij zich daarbij voor moet stellen. Lees meer

Nieuws in beeld: Onder de (geluids)golven

Onder de (geluids)golven

Je staat er misschien niet bij stil, maar de mensheid maakt enórm veel herrie in zee. We boren naar gas en olie, heien voor windmolens en boorplatforms en onze schepen zijn ook niet bepaald stil. Terwijl water ontzettend goed en ver geluidsgolven doorgeeft - veel beter dan lucht. Lees meer

Filmtrialoog: Cold War

Cold War

De film Cold War is een verhaal over een onmogelijke liefde in Polen ten tijde van de Koude Oorlog. Onze redacteuren bespreken deze veelgeprezen film en beraden zich op de esthetiek, de diepgang van de liefdesrelatie en de raakvlakken met hun eigen leven. Lees meer

Hoeveel doden voor ons feestje?

Hoeveel doden voor ons feestje?

Hoe komt het toch dat we onze pleziertjes niet willen opgeven, zelfs al weten we dat ze aan de andere kant van de wereld levens kosten? Dennis Faase werd getroffen door een simpele manier om deze mensenlevens niet uit het oog te verliezen. Lees meer

Het verlaten café blijft een haven 1

Tijdens corona blijft het café een vangnet

Tijdens de lockdown bezoekt Joost Ingen-Housz een Berlijns café dat nog een aantal stamgasten toelaat. Door de plotselinge rust valt het hem op hoe onmisbaar de kroeg is voor de mensen die er nog steeds naartoe gaan. Al is het maar voor een praatje. Lees meer