Asset 14

De Halve Bol

Frank Bloem is acht weken lang de Zondagsschrijver. Hij schrijft voor hard//hoofd een bijzondere verhalenserie over personen die worstelen met hun lichaam, of met dat van een ander. Acht verhalen die op ingenieuze wijze in elkaar grijpen. Acht verhalen die onder je huid kruipen. Vandaag deel V: "De Halve Bol".

We staan in de rij voor de skilift in het Oostenrijkse plaatsje Fügen, een niet al te druk skigebied in het Zillertal. Rick en ik, broer en zus Zuiderveld. De tweeling. Rick heeft me het weekje skiën cadeau gedaan. Hij werkt voor de bank en kan het makkelijk betalen.

Omdat ik niet durf te vliegen zijn we maar met de trein naar Oostenrijk gegaan. Tijdens elke vliegreis die ik maak stort het vliegtuig waarin ik zit minstens tien keer neer. Elke trein die ik neem derailleert en de auto's waarin ik zit vliegen in de vangrail, rijden in een kanaal of slaan over de kop. Als ik mijn huis verlaat wordt het leeggeroofd en de keren dat ik bij de dokter in de wachtkamer heb gezeten omdat ik weer kanker had zijn niet meer op twee handen te tellen. Zelfs niet op vier handen. De laatste keer dat ik daar zat en de dokter me wederom vertelde dat ik niets onder de leden had, adviseerde hij mij om naar een psycholoog te gaan.

Daar ben ik niet naartoe gegaan, want ik ben niet gek. Mijn probleem is lichamelijk, niet psychisch.

Met mijn hersens zit het juist wél goed, ik ben assistent in opleiding! Ik schrijf een dissertatie over Emily Davison. Over haar dood in het bijzonder. De onbevreesde militante vrouwenactiviste die onder andere streed voor het vrouwenkiesrecht, en de dood vond toen ze met twee vlaggen het renparcours van de Epsom Derby oprende en daarbij werd vertrappeld door het paard van Koning George V. Haar dood is gefilmd, het is triest en afschrikwekkend om te zien, maar het heeft ook iets komisch. Een zwart-wit filmpje met dezelfde verrassende wending als menige slapstick, vrolijk en tegelijk afschuwelijk.

Ik heb geen psycholoog nodig om het verband te leggen met de dood van onze vader, die tijdens een vakantie op Vlieland door een krachtpatser met een paal op het wad werd geslagen.

We zaten op de waddendijk, mijn broer en ik en we zagen hoe onze vader, tijdens een door kampeerders georganiseerd spel, na eerst vier tegenstanders te hebben uitgeschakeld uiteindelijk zelf met een brute slag van de paal werd geslagen. In eerste instantie ging er gejuich op van de kant. Ik vond het wel leuk om mijn vader in de modder te zien neerkomen. Maar toen hij daar bleef liggen, kregen Rick en ik door dat het goed mis was. Toen sloeg de slapstick om in een hel.

HardHoofdHalveBol
Beeld: Lisa-Marie van Barneveld

Na papa's dood is het veel erger geworden. Ik durf de deur niet uit te gaan zonder vijf keer te controleren of ik de deur op slot heb gedaan en het gas uit is.

Ik weet dat mijn moeder niet slecht was. Dat haar depressie na onze geboorte niet háár schuld was, noch de onze. Ik kan me inmiddels invoelen hoe zij zich bestolen voelde door haar kinderen, die, in haar woorden, een deel van haar geroofd hadden. Haar achter hadden gelaten als een lege huls. Een huls die mijn moeder meteen weer had willen vullen, maar daar dacht onze vader anders over. Die had na de zwangerschap gedacht: 'Dit nooit meer', en volhardde in zijn weigering na de tweeling nog een kind te nemen.

Niet alleen mijn moeder verloor iets van zichzelf, ook ik moest na de geboorte een deel dat mij toebehoorde missen. De helft van mijn wezen bleek in een ander lichaam gehuisvest. In dat van mijn broer. Sindsdien jaag ik op het deel dat in mijn broer is opgeslagen. Dat hij me heeft afgenomen. Zijn succes had mijn succes moeten zijn.

In dromen verenig ik het lichaam van mijn broer wel eens met het mijne. Toen ik veertien was en mijn leven zich hulde in de nevelen van mijn puberteit waren die dromen seksueel en met schaamte omkleed. Later, toen Rick successen vierde in het bankwezen werden ze gewelddadiger. Soms zelfs op het walgelijke af. Ik heb hem ooit in een droom opgegeten.

Maar meestal beleven we op weg ergens naartoe, tijdens een autorit of in een vliegtuig een catastrofaal ongeluk. Dat ook mijn lichaam het ongeluk niet doorstaat, dat deert niet. De twee Maagdenburger halve bollen, die bij de geboorte gescheiden werden horen samen te komen.

Ik ga liever niet op reis en vind skiën eng, maar ik heb toch maar ingestemd om mee te gaan. Ik ben dankbaar dat hij me deze reis heeft aangeboden. En heb me erop verheugd om weer in zijn nabijheid te zijn. Nu, op de eerste dag van onze week in Oostenrijk sta ik met knikkende knieën voor de skilift. Ik ben al een keer uit de rij gegaan om te plassen en moet nu weer, maar ik durf niet nog eens te gaan. Rick heeft mij de ski's van zijn vriendin geleend, die dezelfde schoenmaat heeft als ik. Terwijl het moment van instappen nadert, klem ik de ski's stevig vast. De rij voor de lift slingert langs een ruimte waarin een aantal kabelbaan-cabines hangen die zijn losgekoppeld van de kabel, voor onderhoud.

Dat kan dus. Ze kunnen los. Het zweet staat in mijn handen als we instappen. De cabine is groot genoeg voor vier personen, maar we zitten er met zijn tweeën in. De ski's staan in een bakje aan de buitenkant van de cabine. Bij het loskomen uit het station zwiept het kabinetje naar buiten, de ski's klapperen, ik slaak een gil en schaam me daar meteen voor.

We bungelen aan de kabel door een verticale wereld. Afwisselend glijden we dicht, dan weer ver van de bergwand door de lucht. Ik kijk paranoïde mee naar alles waar Rick me op wijst. Waar ons huisje is. Waar de treinbaan loopt. Hij laat me de houtzagerij zien, die in een groot deel van het dal de aangename geur van gezaagd hout verspreidt. Ik aanschouw alles met toegeknepen kringspier.

Hij wil het kleine raampje naar beneden schuiven om wat frisse berglucht in het wagentje te laten, maar ik verbied het hem.

Dan staan we met een schok stil. Of nee, we krijgen een ferme klap. De kabel stokt en het gondeltje zwiept gevaarlijk heen en weer. Eén skistok valt uit het bakje. Ik verstijf, maar als ik naar Rick kijk, die tegenover mij zit, zie ik mezelf. Ik zie het bloed uit zijn gezicht wegtrekken en de angst in hem sluipen. Hij wordt overweldigd. In het bungelende en op en neer gaande kabinetje ben ik het niet die doodgaat van angst, het is mijn broer.

'Ik wil niet.' Het komt piepend uit hem. 'Ik kán niet dood!'

Er golft iets op. Hij slikt het weg. Ik ziet het nogmaals opkomen. Rick schuift met een klap het raampje open. Door de kleine opening past geen mensenhoofd. Mijn broer slaakt de hardste en ijselijkste kreet om hulp die ik ooit hoorde.

Met een licht schokje zet de gondel zich weer in beweging.

Ik kijk naar buiten. Ik zie de maagdelijk witte sneeuw onder ons doorglijden en we komen langzaamaan wiegend boven de wolken uit.

--
Frank Bloem (1978) is beeldend kunstenaar, bedenkt corporate identities, is internetradiopionier en schrijft. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveldacademie en was Artist in Residence bij Het Vijfde Seizoen, AiR! en Badgast.

Lisa-Marie van Barneveld is editorial illustrator. Ze houdt van korte deadlines en moeilijke onderwerpen. Haar geheime superkracht is meer verf op haar handen/kleren/tafel/kat krijgen dan op het papier. 

Mail

Lisa-Marie van Barneveld is editorial illustrator. Ze houdt van korte deadlines en moeilijke onderwerpen. Haar geheime superkracht is meer verf op haar handen/kleren/tafel/kat krijgen dan op het papier.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Auto Draft 8

Een transformatie van verlangen: brieven over consent

Wat als we consent en verlangen zélf als de voorwaarden van bevrijding en sociale rechtvaardigheid zien? Yousra Benfquih licht toe hoe genot-activisme ons niet alleen toelaat om ons tegen de dingen te verzetten, maar ook om te onderzoeken waar we naar verlangen. Lees meer

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

'Ik verlang zo erg naar een inspirerend figuur die logica ontdekt in de willekeur van wat ons allemaal overkomt. Die tegen me zegt: "Marthe, zó is het, en de rest is bullshit".' Lees meer

Auto Draft 7

Moederland

Zelfs in de Italiaanse zon lukt het niet altijd om donkere gedachten op afstand te houden. Roos Sinnige laat ons meedrijven op de ongrijpbare stroom die dan ontstaat. Lees meer

:Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

Hard//hoofd organiseert op 25 mei de eerste schrijfworkshop! Tijdens deze middag zul je onder begeleiding van Selm Merel Wenselaers, Marthe van Bronkhorst en Jochum Veenstra de tijd krijgen om met elkaar in gesprek te gaan en aan een tekst over mannelijkheid te werken. Aanmelden kan tot en met 22 april. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent! 1

Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent!

Ben je vrij in je verlangen? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer vóór 2 juni op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow. Lees meer

zonderverdergroet

zonder verdere groet

Rijk Kistemaker doet niet aan groeten. Rijk schrijft gedichten terwijl hij bezig is met andere dingen, zoals het opladen van een gehuurde Kia en huilen. Laat je meevoeren op zijn poëtische gedachtestroom. Lees meer

een interview met Abel Kamps

Interview met Abel Kamps: 'Ik hou ervan als mijn werk meer een ervaring wordt en minder een object.'

Aucke Paulusma gaat in gesprek met kunstenaar Abel Kamps: Hoe verweef je absurditeit of humor in je kunst, en welke rol spelen deze elementen in het creëren van de impact die je werk op de toeschouwer heeft? Lees meer

Jonathan de slakkenman

Jonathan de slakkenman

'Hij zag simpelweg hoe de slak zich terugtrok in zijn huisje wanneer het zich onveilig achtte. Vanwege hun gedeelde lot, voelde Jonathan zich geroepen om de naaktslak ook een toevluchtsoord te bieden.' In dit korte verhaal van Ivana Kalaš neemt Jonathans slakkenfascinatie langzaam zijn leven over. Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Het insectenhotel

Het insectenhotel

‘Ik kan wel voor je krimpen.' Dieuke Kingma onderzoekt in een kort verhaal vol spinnenpoten en keverschildjes of je de ruimte die je inneemt in een relatie ook weer terug kan geven. Lees meer

Afgebeeld is een vrouw in badpak, zwemmend tussen vissen.

Anders zijn is niet ‘tegen de natuur’

Marthe van Bronkhorst duikt in de diepzee en ontleert acht lessen die ze vroeger op school onderwezen kreeg. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

Oproep: De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer