Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: een geraffineerde strategie om irritant gedrag van mensen in de nabije ruimte te beïnvloeden." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Ongevraagd Advies

TIP

Tekst Eva

Blijkbaar geef ik wildvreemden al jaren ‘tips,’ terwijl ik dacht dat ik ze slechts van ‘ongevraagd advies’ voorzag. Het is een geraffineerde strategie om irritant gedrag van mensen in de nabije ruimte te beïnvloeden, ontwikkeld omdat jarenlang onderzoek uitwijst dat blikken niet kunnen doden, al helemaal niet als je ze richt op het achterhoofd van iemand die hard door de film heen praat. Daarnaast ben ik bang dat iemand direct ‘aanspreken op zijn gedrag’ me een bloedneus zal opleveren.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een tip en ongevraagd advies? De Van Dale zegt dat een tip een uiterst waardevolle, doorslaggevende inlichting is, terwijl advies slechts iemand voorlichting geven betekend. Een tip heeft dus effect, terwijl advies genegeerd kan worden.


Het beste is om een vreemde met welwillende, vriendelijke, ietwat naïeve stem te vertellen dat het beter is om niet in een museum te bellen, want voor sommige mensen heeft Kunst de plaats van religie ingenomen en “zij zijn hier in de kerk”. Of dat je hier niet luidkeels je seksleven wilt bespreken, omdat die man aan de andere kant van de coupé schaamteloos mee zit te luisteren. Het werkt altijd, maar vooral omdat mijn slachtoffers er niet agressief uitzien en ik altijd de vluchtroute in de gaten houd.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Eva
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd