Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />

Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />
Asset 14

Rimpels

Beeld: beeldredactie

Niet dat ze er zelf al last van heeft. Maar toch, Brankele vraagt zich af waarom mensen rimpelen. En helpen alle middeltjes die we op ons gezicht smeren om rimpels te bestrijden?

De wetenschap en technologie streven er voortdurend naar ons ouder te laten worden, terwijl de mensheid er alles aan doet jong te blijven. De televisie wordt gedomineerd door reclames van de anti-aging business en liedjes over “forever young”, en ondertussen staan zelfs pubers al fervent antirimpel-crèmes op hun nog pukkelige gezichtjes te smeren. Strak staat gelijk aan jong staat gelijk aan begerig en veelbelovend, dus hoe gladder je huid hoe rimpellozer je toekomst. Begin twintig en de paniek slaat al toe. Met vriendinnen klagen we, ons voor de spiegel verdringend, over de rimpels die zich op onze frêle voorhoofdjes beginnen af te tekenen. We zijn nog steeds jong en fruitig maar de verandering van perzik naar sinaasappel is al ingezet. Onze vervolgens uit paniek gefronste wenkbrauwen doen het proces natuurlijk slechts versnellen. Waarom gaat je huid rimpelen en hoe kom je er van af?

Er bestaan verschillende soorten rimpels: de fijne lijntjes worden veroorzaakt door een afnemende elasticiteit van je huid wegens ouderdom, overmatige blootstelling aan de zon of roken. Daarnaast heb je de voorhoofdsfronzen en kraaienpootjes, die worden veroorzaakt door al dan niet bewuste samentrekkingen van je huidspiertjes. Zo een rimpel is eigenlijk een onbewuste tetanus – continue aanspanning – van een huidspier.

Roken, zon en stress

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen die samen zorgen voor verweer en toevoer van voedingsstoffen. In de diepere lagen bevindt zich veel collageen, een eiwit dat onderhuidse netwerken vormt en zo voor stevigheid en soepelheid zorgt. Deze netwerken worden bij elkaar gehouden door elastinevezels, die het mogelijk maken dat de huid weer elastisch uitdeukt nadat je er op gedrukt hebt. Op jonge leeftijd worden veel collageen en elastine aangemaakt, maar deze productie neemt gestaag af naarmate we ouder worden. Bij gebrek aan ferm en verend binnenwerk wordt de huid daardoor slapper.

Door roken vernauwen de bloedvaatjes in je huid, waardoor er minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen mogelijk is en de kwaliteit van de huid afneemt.
Ook de veerkracht van elastine neemt af met ouderdom; een effect dat wordt versterkt door UV-straling. Vandaar dat van die oranjegebruinde campinglieden die niets anders doen dan met armen en benen wijdgespreid de zon op zich laten neerdalen, vaak overdadig veel rimpels hebben. Dit is overigens ook de reden dat mensen met een donkere huidskleur minder snel rimpels krijgen: doordat er veel pigment in hun huid zit wordt deze beter beschermd tegen UV-straling.

Hoe kan het dat bijvoorbeeld de nieuw gekozen president van Amerika na zijn eerste ambtsjaar een onevenredig verouderd gezicht gekregen heeft? Stress - en laten we aannemen dat de gemiddelde president daar toch wel in zekere mate mee te maken krijgt - zorgt voor veroudering van de huid. Het stimuleert namelijk de afgifte van cortisol, een stresshormoon, dat op zijn beurt de aanval opent op collageen. Hoe meer stress, hoe minder elasticiteit en stevigheid, hoe meer zakkerige rimpelachtige flubberhuid. Dus probeer die overdaad aan levensdruk te beperken.

Waterrimpels

Nog een heel ander soort is de waterrimpel. Een van de verschrikkelijkste dingen aan in bad zitten is het krijgen van rimpelvingers. Na een minuutje of tien ondergedompeld te hebben gezeten begint je handoppervlakte eruit te zien als een glooiende zandberg in de Sahara net nadat er een slang zijwaarts vanaf is gegleden. We leggen eigenlijk de tegenovergestelde weg af van een rozijntje dat in het water ligt: die zwelt op tot het formaat druif, terwijl wij na weken tot een verschrompeld vruchtje verworden.

Bij een langdurig waterverblijf absorbeert de buitenste laag van je huid water en weet dat niet helemaal gelijkmatig te verdelen. Vandaar de hobbels. Een andere theorie is dat het water bij binnenkomst de inwendige balans zodanig verandert dat de bloedvaten in je hand zich gaan samentrekken en daarbij de huid naar binnen zuigen. Hoe dan ook zijn deze huidplooiingen slechts tijdelijk van aard.

Botox

Gelukkig voor hen die zich bevinden in de lastige spagaat tussen ouderdomsschmerz en jeugdigheidssucht, is er Botox. Botulinum toxine is een zenuwgif dat door een bacterie geproduceerd wordt en naar hartenlust in voorhoofden en om lippen heen gespoten wordt. Het vult rimpels niet op maar schakelt een bepaald eiwit uit dat de communicatie tussen zenuwcellen verhindert, waardoor spieren zich niet meer kunnen aanspannen. Oftewel, het verlamt je gezichtsspieren plaatselijk zodanig dat er geen rimpels meer gevormd kunnen worden. Vandaar de karakteristieke uitdrukkingloze leegte die ermee gepaard gaat: in het gezicht van een Marijke van Helwegen kan geen enkele spier zich nog verrekken. Woede en euforie zijn gedwongen zich te verzoenen in één effen geheel.

Het kan ook gevaarlijk zijn trouwens: als het gif niet goed gezuiverd is kan het uitlopen en zich bijvoorbeeld richting ogen verplaatsen. Dan heb je vijf tot zes maanden de tijd – totdat het gif uitwerkt – om een schoonheidsslaapje te doen. Naarmate men langer in de Botoxtrein zit, blijf het effect langer aanhouden, voornamelijk omdat de huidspiertjes steeds slapper en dunner worden door stilstand.

Crème de la crème

Als je het injecteren van collageen te ver vindt gaan, kan je je storten op alle crèmes die om het hardst pretenderen alle plooien uit uw prachtige gezicht weer glad te kunnen strijken. Maar werken die krengen wel? De enige stof die echt werkt, vitamine A-zuur, is alleen op recept te verkrijgen voor de behandeling van acné. Er zijn wel stoffen die de collageenproductie kunnen stimuleren en daardoor de elasticiteit van de huid bevorderen. Ook kan je dode huidcellen verwijderen met behulp van een flinke scrub. Maar ze zullen niet alle kreukels kunnen ontvouwen. Het beste advies voor het in de plooi houden van uw gezicht blijft nog altijd: goed slapen, eten, reinigen en weinig roken, stress en luchtvervuiling.

Voor mannen die op zoek zijn naar een wat indrukwekkender charismatisch uiterlijk is het wellicht een idee de rimpelvorming een handje te helpen door enorm veel te roken, lachen en stressen in de volle zon. Een baantje als tabaksplantage-manager in de Tropen wellicht?

Mail

Brankele Frank

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Geef de hoop niet op. Elke graad is er een.

Geef de hoop niet op. Elke graad is er een.

Mannen die leven in luxe en vrede vertellen ons dat we de klimaatapocalyps moeten accepteren in plaats van ertegen te vechten. Onzin, vindt Harriët Bergman. Elke graad is er een, en elke graad is onze vrijheid waard. Lees meer

Sommige dagen kun je niet oplossen

Sommige dagen kun je niet oplossen

Twee geliefden die niet in elkaar opgaan blijven individuen en in Duo Penotti is eigenlijk best veel van jezelf terug te vinden. Marthe van Bronkhorst neemt een kijkje in haar ijskast, denkt na over wat je bewaart in je vriezer en komt tot de conclusie dat er voor sommige dingen geen oplossing bestaat. Lees meer

Blauwe maandagen

Blauwe maandagen

Max Beijneveld neemt de gevolgen van de coronamaatregelen onder de loep en observeert het gevoel van uitzichtloosheid dat hij zelf ervaart. Lees meer

Hoe je de maanden op je knokkels telt en andere vragen

Hoe je maanden op knokkels telt en andere vragen

Voor welke simpele zaken heb jij nooit meer opnieuw naar uitleg durven vragen? Voor Vivian MacGillavry was het maanden tellen op haar knokkels. Maar toen ze dat aan een vriendin durfde op te biechten, ontdekte ze iets moois. Lees meer

Automatische concepten 50

Eigen haard is fijnstof waard?

Bijna een kwart van de fijnstofuitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door houtkachels. Daarmee zijn ze de voornaamste bron van uitstoot. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Inkijkjes

Inkijkjes

Deze week worden onze redacteurs blij van een documentaire over Egypte, een succesvolle Zoomvoorstelling en een geheime tuin. Lees meer

Voltooid Herstelde Tijd 1

Voltooid Herstelde Tijd. Voorbij de schaamte rondom slachtofferschap

Beelden die we doorgaans te zien krijgen van intiem geweld zijn vaak oppervlakkig en sensationeel. Tessel ten Zweege deed mee aan het kunstproject van Lara van Gaalen, dat laat zien dat het ook anders kan. Lees meer

Interfriention

Interfriention

Eva van den Boogaard viert een vriendschapsjubileum met vriendin I. en blikt terug op een andere vriendschap, die kort daarvoor ten einde moest komen. Lees meer

Kleine witte slang (reptiel

Kleine witte slang (reptiel)

Drie mensen zorgen samen voor een kleine witte slang. De slang lijkt alleen niets van hen aan te willen nemen. Is dat iets ergs, of wordt er een probleem gemaakt waar geen oplossing voor is? Een kort verhaal van Eva Salman over een advertentie op marktplaats, een stoel waarin nooit iemand zit en over hoe soms je best doen niet alles oplost. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Ongehinderd door waarheid

Ongehinderd door waarheid

Deze week werden onze redacteurs blij van alternatieve werkelijkheden. Lees meer

Nieuws in beeld: Jongeren zijn moe en moedeloos

Jongeren zijn moe en moedeloos

Illustrator Simcha van der Veen zag het al in haar eigen vriendengroep, en haar vermoeden wordt nu steeds vaker in de media bevestigd: jongeren staan massaal op omvallen. Lees meer

Kinken in een ruggengraat

Kinken in een ruggengraat

''We liggen samen in bed en ik vraag je om een herhaling van de tijd.
‘Herhaling bestaat niet,’ zeg je, ‘alleen verandering.’''
Een kort verhaal van Welmoed Jonas over hoe nachtvlinders elkaar kunnen vinden in het donker en het wachten op een nieuwe huid. Lees meer

Hard//talk: Er schuilt een superkracht in autisme

Er schuilt een superkracht in autisme

Autisme wordt vaak gezien als een ingewikkelde afwijking. Sofie Hees vraagt zich af wie bepaalt wat normaal is. Het is tijd voor meer neurodiversiteit. Lees meer

Het Hoofd//stuk: Een ongepland moederboek

Een ongepland moederboek

Helena Hoogenkamp vertelt over hoe haar debuutroman helemaal geen verhaal over moeders moest worden, maar over liefde. Uiteindelijk schreef ze óók over moeders, maar vooral over een verlangen dat zo groot is dat niet uitgesproken kan worden. Maar wat laat je weg en wat vertel je juist wel als je wil vertellen over het onzegbare? Lees meer

Vervolgzomer

Vervolgzomer

In de rubriek Luister Even vragen we Hard//hoofd-makers om een kort stukje audio te maken over de toekomst, wanneer er weer feest kan zijn, of reizen, of drukte. Het is een proeftuin voor het maken van audio, maar ook voor onze werkelijkheid. De eerste aflevering is van Annelies van Wijk. Lees meer

Tip van Else Boer Wees een meeloper

Wees een meeloper

Soms is een meeloper zijn gewoon een heel goed plan. Schrijver Else Boer legt uit waarom aan de hand van haar nieuwste niet-originele hobby: schaken. Lees meer

Nieuws in beeld: Zij speelt met kanker (en wint)

Zij speelt met kanker (en wint)

Na de dood van een goede vriend en mentor, besloot een Tsjechische speltheoreticus haar kennis in te zetten in de strijd tegen kanker. Lees meer

Joost Oomen wil de maan bezielen 3

Joost Oomen wil de maan bezielen

Onlangs verscheen Het Perenlied, de eerste roman van Joost Oomen. Roos Wolthers ging met hem in gesprek over vrolijkheid en twinkelende schuimspanen. Lees meer

Tijdens de avondklok

Tijdens de avondklok

Deze week geven onze redacteurs een inkijkje in wat zij doen als je na 21.00 uur niet meer op straat mag komen. Lees meer

Maken worsten echt de man?

Maken worsten echt de man?

De mannelijkste manier om direct bij te dragen aan een duurzame planeet is het vermijden van dierlijke producten. Maar voornamelijk mannen vinden de overstap naar een veganistisch dieet lastig. 'Echte' mannen eten immers vlees, toch? Tijd om met die genderverwachtingen te spelen, vindt Esther Lamberigts. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bekijk de covers