Asset 14

Kleine witte slang (reptiel)

Kleine witte slang (reptiel

Drie mensen zorgen samen voor een kleine witte slang. De slang lijkt alleen niets van hen aan te willen nemen. Is dat iets ergs, of wordt er een probleem gemaakt waar geen oplossing voor is? Een kort verhaal van Eva Salman over een advertentie op marktplaats, een stoel waarin nooit iemand zit en over hoe soms je best doen niet alles oplost.

Met drie mensen zorgen we voor een kleine witte slang. Ze ligt in de hondenbench.
De hond is dood maar haar bench staat nog in de hoek van de woonkamer, tussen de monstera plant en de okergele stoel waar nooit iemand in zit.
Het is onduidelijk wat een kleine witte slang eet of hoe je datgene het beste aan haar kan voeren dus proberen we van alles. Mats zegt dat hij zijn moeder zal bellen, die een zus heeft die dierenarts is. Yoeri maakt een foto van de slang met haar telefoon en matched deze met google images om erachter te komen met welke kleine witte slang we eigenlijk te maken hebben.
Het eerste wat ik doe is het pipetje van de zoutoplossing afschroeven en schoonspoelen, zodat ik iets in de mond van de slang kan druppelen.

Ik wist dat als ik het dier nu zou aanraken het onomkeerbaar mijn probleem zou worden.

Als kind vond ik eens een net uitgekomen ei. Het kale vogeltje, wat net nog een ei geweest was, lag gewoon op de stoep schuin voor de ingang van de kapper waarnaast ik woonde.
Ik wist dat als ik het dier nu zou aanraken het onomkeerbaar mijn probleem zou worden.
Vogels laten hun jongen achter als ze naar mens ruiken, daarom mag je ook nooit aan een nestkast zitten. Het vogeltje wriemelde en ik keek rond waar het uit het nest zou moeten zijn gevallen. Hoog boven me was een dakrand en verder was er alleen straat.
Het leek onzeker dat de moeder het jong zou komen ophalen dus nam ik hem mee.
Ik plukte een leeg merelnest uit de heg bij mijn ouders, legde het vogeltje er in en zette het nest op de tafel in de kas achter in de tuin. Ook toen pakte ik een pipetje (in die tijd van de zoutoplossing van mijn vader) en spoelde die schoon.
De volgende dag was het vogeltje gestopt met wriemelen maar het sperde zijn bek ver open als ik het pipetje met water een beetje leeg liet lopen over zijn kop.

De slang doet helemaal niets als ik het pipetje leeg laat lopen over haar neusgaten.
Ik zet een petrischaaltje water voor haar neer. Ze maakt geen aanstalten.
In de bench leg ik kleine stukjes vlees, maden, groenteprakjes. Geen reactie.

Er ligt een A4 op de woonkamertafel waarop staat wie die dag moet proberen de slang haar mond open te laten doen om uit het pipetje te drinken. We hebben de hele avond gepraat en dit diagram met namen en systeem van afkruisen is het resultaat.
We druppelen om de beurt maar niks lijkt doorgeslikt te worden of de binnenkant van haar mond zelfs maar te bereiken. De dagen rijgen zich aaneen en we maken ons zorgen.
Hoelang kan een slangenbaby zonder eten? Drie weken zijn verstreken en de kleine witte slang is gegroeid noch gestorven. Ze lijkt altijd op dezelfde plek in de bench te liggen, met haar lijf in een u-vorm.

Toen de hond doodging beloofde ik aan de anderen dat ik de bench op marktplaats zou verkopen maar vervolgens deden de juiste omstandigheden zich nooit voor.
Allereerst moet je goede foto’s hebben voor een advertentie. Alleen onze woonkamer is ruim genoeg om de bench goed op de foto te zetten, maar daar zijn altijd mensen.
Voor een echt mooie foto moet er bovendien goed licht zijn, zacht en verwelkomend licht.
De ochtenden voorafgaand aan de komst van de kleine witte slang hadden mooi licht gehad en soms was ik zelfs op tijd uit bed om er wat van mee te krijgen.
Een keer was ik er zelfs uit voordat de anderen kwamen ontbijten. De bench moest alleen eerst gestofzuigd worden voordat ik er foto's van kon maken, want anders zie je op de foto plukken hondenhaar van een dode hond. Als mensen dan op de advertentie klikken zal onze bench scherp afsteken tegen de ongebruikt uitziende exemplaren die ook op de website staan.
Het opzetstukje van de stofzuiger, degene die we voor moeilijke hoekjes gebruiken, is bovendien kwijt. Maar nu is er de slang en die heeft niets te kiezen over de soort of hoeveelheid haar die er in haar bench ligt en wij hoeven niet te kiezen of we de bench toch maar gewoon weg zullen gooien.

Het is het einde van de middag, ik sta met natte haren in de keuken een ei te bakken.
Mats komt binnen, hij heeft zijn moeder gebeld. "Mijn tante gaat me een email sturen met tips voor het verzorgen van exotische reptielen.". Die avond pakt Yoeri het kopje van de slang beet en drukt met duim en wijsvinger zacht op haar kaken, in de hoop dat haar mond open zal gaan. De kleine witte slang schudt een beetje en Yoeri laat haar snel los. Mats vult een plantenspuit met water, misschien worden voedingsstoffen door de huid opgenomen. Ik houd haar vast boven de bench terwijl Yoeri de mist over haar hele lijf en mijn handen sproeit.
De druppels glijden van haar huid op het dak van de bench waar ze in kleine plasjes op het metaal blijven liggen. We moeten concluderen dat alle pogingen tevergeefs zijn en dat we de slang niet kunnen voeren. Dus geven we het op en zetten haar terug in de hondenbench.
De kleine witte slang heeft echter genoeg van haar onderkomen. Ze glijdt tussen twee spijlen door en gaat achter de bank onder de verwarming liggen. Ik ga op mijn knieën zitten en kijk onder de bank, in de hoop dat de slang daar iets heeft gevonden wat ze kan eten. De slang ligt opgekruld, kopje verstopt in de rol van haar lijf. 'Net een kleine burek.' Yoeri is naast me gaan zitten en legt haar hand laag op mijn rug, de duim op mijn ruggengraat. “Ja.” Zeg ik. Een kleine burek, omringd door koekkruimels, een mandarijnenschil en een laagje ongedefinieerd vuil.

De kleine witte slang ligt tien weken achter de bank en blijft gewoon doorleven. Soms glijdt ze er vanachter vandaan, vooral als het rustig is in huis. Ze krult zich om mijn nek of klemt haar lijf om Yoeri's polsen. Ik hoef niks, fluistert ze. Ik wil niks. Het is goed zo.

Het is ochtend en ik loop met mijn laptop naar de woonkamer. Yoeri is naar haar werk, Mats is naar de wc gegaan en toen weer terug naar bed, de slang is nergens te bekennen.
Het licht valt schuin over de bank, over de vloer, rijkt tot aan leuningen van de okergele stoel.
Ik ga er in zitten, klap de laptop open en begint te typen.

Vul een titel in.
Kleine witte slang (reptiel).
Dieren en Toebehoren > Reptielen en Amfibieën.
0 van 24 foto’s gebruikt.
Beschrijving.
Wegens omstandigheden doen wij afstand van onze kleine witte slang. Ze heeft een rustig karakter en is makkelijk in het onderhoud. Wilt u meer informatie of wilt u graag een keer kennis komen maken met haar, mail dan gerust voor een afspraak naar gutterscollectief@riseup.nl.

Mail

Eva Salman (1992) is schoonmaker, (brieven)schrijver en werkt bij de politieke partij BIJ1. Ze doet het over het algemeen rustig aan en zorgt graag voor de mensen van wie ze houdt.

Dünya Atay is een Turkse illustrator, graphic designer en muralist uit Den Haag. Het bespelen, bevragen en meestal het afwijzen van wat echt is om een eigen werkelijkheid te scheppen is waar ze haar dagen mee vult.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnChef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Ons Eiland en wat we vonden op de kust 3

Ons Eiland en wat we vonden op de kust

In Ons eiland en wat we vonden op de kust (het afstudeerwerk van Liene Schipper) wordt je meegenomen naar een wereld die bijna lijkt op de onze, maar waar olifanthotels kunnen praten, eenzame koeien luid loeien en brandstichting soms de oplossing lijkt. Een zoektocht naar hoe we elkaar kunnen proberen te begrijpen, en wat je nou eigenlijk moet doen als je denkt dat je elkaar eindelijk begrepen hebt.  Lees meer

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

''Het is een dag waarop je stevig in je schoenen moet staan.''
Lees een fragment uit het afstudeerwerk Stormvogel & Gelegenheidshaiku van Suzanne Reedijk: een tweeledige novelle over de zee, het leven dat soms vastloopt, en een reuzenkind dat in een veld verschijnt, en dat ook weer verdwijnt. Lees meer

Tendresse / Nederzettingen

Tendresse / Nederzettingen

Met zijn 'overrompelende, rijke poëzie' won dichter Erwin Hurenkamp dit jaar Editio's Debutantenschrijfwedstrijd. De jury roemde zijn poëzie, die vertrouwde thema's wonderlijk uitwerkt. Lees meer

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Malika Soudani verzamelt de herinneringen die ze nog heeft aan alle plekken waar ze een slaapkamer heeft gehad, vanaf haar geboorte tot aan het moment waarop ze haar afstudeerbundel schrijft. Hier lees je een fragment uit 'Waar ik een slaapkamer heb gehad'. Over een zusje met kanker, twee culturen onder één dak, bruin zijn in een witte familie en een gebroken gezin.  Lees meer

Wat ik mezelf beloof

Wat ik mezelf beloof

Een poging om alles te vergeten, om je af te sluiten voor je herinneringen, is op voorhand gedoemd om te mislukken. Een kort verhaal over de (on)mogelijkheid om schoon schip te maken. Lees meer

Kat, boom

Kat, boom

Een meisje klimt in een boom tijdens verstoppertje en wordt door de andere kinderen vergeten. Lees meer

Soon After Midnight 1

Soon After Midnight

Wat zegt de taal die we al gelezen of gehoord hebben ons nog? David Meijers onderzoekt de verhalen achter citaten. Zijn tekst is te vinden in de publicatie van de schrijfworkshop van Stichting Perdu in Amsterdam. Lees meer

Vertrouwen op iets wat niet bestaat

Vertrouwen op iets wat niet bestaat

Else Boer is dol op praktisch advies over schrijven. Een scène schrijven, een verhaallijn uitwerken, overal is wel een stappenplan voor te vinden. Het belangrijkste is: volhouden en nooit maar dan ook nooit stoppen. Simpel toch? Makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Else, die vertelt over hoe je soms wel en niet kan vertrouwen op je verhaal. Lees meer

Ruimtes

Een vertrouwd lichaam om in samen te zijn

Een jaar geleden moest Charlotte de Beus opnieuw leren praten, lezen en schrijven. In deze drie gedichten onderzoekt ze met poëtische scherpte haar herstel en het lichaam als “een onbetrouwbare woning voor dakloze gedachtes.” Lees meer

Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten

Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten

Een voorpublicatie uit de afstudeerbundel van Elianne van Elderen 'Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten'. Over opgroeien als buitenstaander in een dorp, een vluchtmisdrijf op een veulen, over drie vrienden en iemand die probeert om onvoorzichtig te worden. Lees meer

Slaapkamerraam, wereld

Slaapkamerraam, wereld

Buiten is het nacht. Maar wat gebeurt er als je je ogen sluit? Dan kan het buiten net zo goed een zomerse dag in New York zijn. Of een sneeuwlandschap uit je jeugd. De mogelijkheden zijn eindeloos. Lees meer

Hadden we dat altijd maar geweten

Hadden we dat altijd maar geweten

Emma Laura Schouten zit niet op de stoel van de schrijver, maar aan de andere kant van de tafel. Als manuscript-begeleider krijgt ze vaak de vraag of een tekst potentie heeft om Het Boek te worden. Maar heb je eigenlijk wel iets aan die vraag, en wat is het antwoord? Lees meer

Winterslaap

Winterslaap

Madeleine grapte al jaren over het houden van een winterslaap. Tot een onderzoeker dit ook echt mogelijk maakt. Wat als mensen een winterslaap zouden houden zoals dassen of beren dat doen? Een kort verhaal door Else Boer. Lees meer

Praat met mij, niet met de tekst

Praat met mij, niet met de tekst

Wout Waanders is niet alleen dichter en deel van een sexy boyband, maar ook schrijfcoach. Advies geven is natuurlijk leuk en aardig, maar wat gebeurt er als je zelf vastloopt tijdens het schrijven? Kan je jezelf terug de inspiratie in coachen? Alvast een tip: pak geen rode pen.  Lees meer

Een dag uit het leven

Een dag in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt

Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen zijn. Bioboer, au-pair à Paris, muze, schrijver, schilder, heks... En tegelijk heb je maar één leven om al je ambities in waar te maken. Lies Jo Vandenhende deconstrueert deze tragiek liefdevol door ons een dag mee te nemen in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt. Met een illustratie van Tonke Koppelaar. Lees meer

Een ritje maken

Een ritje maken

In dit verhaal van Sonja Buljevac maken Renée en haar oma een wandeling bij de boulevard van Vlissingen. Terwijl haar oma volop geniet, wordt Renée geconfronteerd met de gebeurtenissen van de vorige nacht. Lees meer

De dochter van Baba Yaga met illustratie van Micky Dirkzwager

De dochter van Baba Yaga

Saar, een slapeloze studente, leeft op dubbeldrop en kan haar ex niet vergeten. Op een nacht belt ze haar moeder. ‘Vanaf mijn drieëntwintigste werd het allemaal beter, Saar.’ Is er hoop? Een rauw sprookje van Lena Plantinga over het herstellen van je vrouwelijke intuïtie, of pogingen doen tot. Lees meer

Alsof het stil was 1

Alsof het stil was

In dit korte verhaal van Janna Claudius slapen een van elkaar vervreemde moeder en dochter een nachtje op dezelfde kamer. Lees meer

De tanden van opa

De tanden van opa

Bart en zijn vader brengen het kunstgebit van Barts opa terug naar een Duitse soldaat. Een verhaal van Pieter Drift over het onkenbare verleden en de anoniem gestorven vijand die we nooit helemaal zullen kennen. Lees meer

Ik Zeg Emily

Het verlangen naar Emily is simpel

De debuutbundel van Yentl van Stokkum bevindt zich tussen poëzie en spookverhaal in, waarin een jonge dichter het graf bezoekt van een door haar geliefde schrijver en bezeten terugkeert. Lees meer