Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />

Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />
Asset 14

#winning

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? De week drie korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

De Hofstad

Schoppen tegen Cohen

Er is een dunne lijn tussen branie en pesten. Het overkwam Geert Wilders in het debat met Job Cohen, zoals het mij overkwam op de basisschool met Bennie. Wilders probeerde tijdens de algemene beschouwingen Cohen steeds de verantwoordelijkheid voor het kabinetsbeleid in de schoenen te schuiven. Niet hij, maar Cohen was de Grote Gedoger. Er was een moment dat Wilders aan Cohen begon te trekken omdat hij vond dat ze van plaats moesten wisselen.
Toen ik in groep zeven van de basisschool zat, was Bennie de Geert Wilders van de klas. Hij kon niet zo goed leren, maar hij durfde meer dan de rest. Omdat hij voortdurend de klas werd uitgestuurd, moest hij pontificaal voor de juffrouw zitten. Dromerige jongetjes als ik zaten gewoon ergens achterin. Tot ik een keer ergens doorheen praatte. De juffrouw werd boos op mij, Bennie stond ogenblikkelijk op en begon aan mijn mouw te trekken. Nu moest ik voorin zitten, vond hij.
Van mijn vrienden moest ik Bennie negeren, maar dat werkt niet als iemand aan je mouw trekt. Of tijdens het debat door je heen schreeuwt. Je kan niet om Bennie en Geert Wilders heen.
Waar Bennie altijd populair was, omdat hij groter was dan de rest en goed kon voetballen, hield zijn tijdperk op toen hij aan mij begon te trekken. Eerst was hij gewoon een dappere schreeuwlelijk, maar toen werd hij een pestkop. Branie wordt onsympathiek als je naar beneden schopt en ik was een veel te makkelijk slachtoffer. Dat is Job Cohen ook. Cohen ligt op de grond. Schoppen heeft geen zin. Nu gaat Cohen opstaan en heeft Wilders een probleem.
Wilders beheerste opnieuw de beeldvorming van de algemene beschouwingen, maar als de PvdA opgelet heeft, kunnen ze hier de koers keren. Wilders was een dappere schreeuwlelijk, maar sinds vorige week is hij, net als Bennie, een onsympathieke pestkop.

Door Tim de Gier

Machtige Media

#winning

In een verbluffend staaltje van de open-source beweging is het gamers gelukt om in tien dagen een medisch probleem op te lossen waar wetenschappers zich al jaren op stuk beten. Zo is in één klap de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen AIDS een stuk dichterbij gekomen.
Het probleem betrof een enzym dat cruciaal is voor het overleven van het aids-virus. De wetenschappers wisten wel hoe het enzym was opgebouwd, maar niet hoe deze onderdelen in elkaar staken. Omdat er vele miljoenen mogelijkheden waren, was het onmogelijk om dit met een computerprogramma uit te zoeken. Maar dankzij de combinatie het menselijk ruimtelijk inzicht, het beloningssysteem van een game en 'the wisdom of the crowds' was het enzym in een recordtempo door de spelers van fold.it in elkaar gepuzzeld.
Er lopen op dit moment ook andere wetenschappelijke projecten waarin gebruikers op het Internet helpen zoeken naar nieuwe planeten, of helpen met het vertalen van antieke geschriften. In al deze gevallen is geen voorkennis nodig. De gebruikers hoeven het Grieks niet te beheersen om papyrusrollen te vertalen, hoeven niet voor NASA te werken om planeten te onderzoeken en geen biochemicus te zijn om mee te werken aan een medicijn voor AIDS.
Burgerwetenschap brengt net als andere open-source projecten democratiserende, en misschien zelfs revolutionaire mogelijkheden met zich mee. Het blijkt dat een legioen van gewone mensen achter een computer meer opmerkt en ontdekt dan een elite van hoogopgeleide wetenschappers alleen. Als we dan ook nog mogen gamen terwijl we de wereld kunnen redden, zijn we helemaal #winning.

Door Meredith Greer

Commentaar

Terug naar de toekomst

Heerlijk weer en hard sciences, de eerste week van de herfst verraste met onverwachte zaken. Zo belandden we van een regenachtige zomer in een zonnige herfst en van een wetenschappelijk dieptepunt in een revolutionair avontuur. De resultaten van drie jaar natuurkundig onderzoek in Zwitserland en Italië trekken namelijk de hoeksteen van Einsteins relativiteitstheorie in twijfel: dat het onmogelijk is sneller te reizen dan het licht.
Simpel uitgelegd: zeer grote hoeveelheden zeer kleine deeltjes (neutrino’s) werden over een afstand van 730 kilometer verstuurd en kwamen gemiddeld 60 nanoseconde eerder aan dan dat reizen met de lichtsnelheid mogelijk maakt. Aan wilde speculaties doen de tweehonderd aan de publicatie verbonden wetenschappers niet, maar fantaseren over tijdreizen ligt voor de hand, want als de metingen kloppen kwamen de neutrino’s in zekere zin eerder aan dat ze verstuurd werden.
Naast deze abstracte ver-van-ons-bed-show was er ook een wetenschappelijke doorbraak voor de wat meer visueel ingestelde medemens. Aan de universiteit van Berkeley slaagden onderzoekers er namelijk in breinactiviteit om te zetten in bewegend beeld. Wederom een ontdekking die de fantasie prikkelt, want een verfijnde toepassing van deze techniek zou het misschien mogelijk maken dromen op te nemen. Tot het zover is, zullen we voor een beeldverslag over toekomst en reizen in de tijd nog even op Back to the Future moeten vertrouwen.
Genoeg zinnenprikkelends dus, zo aan het begin van het nietszeggendste seizoen. De toekomst dient zich aan en doet dat in de vorm van de wetenschap. Niet tastbaar genoeg? Dan biedt Nike sinds kort soelaas. Wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of dat futuristisch schoeisel ook is voorbereid op een nabije toekomst, vol regenplassen en andere vertrouwde nattigheid.

Door Boy van Dijk

Nieuws in beeld

Catalonië neemt afscheid van een oude traditie. Stierenvechten is vanaf volgend jaar verboden.

Illustratie: Anne Brakema

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Hard//talk: Evita 3.0 1

Evita 3.0

De voormalige Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner overleeft een aanslag op haar leven, maar een twaalfjarige gevangenisstraf vanwege corruptie hangt boven haar hoofd. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 3/3: Métro

In ieder geval bleven we stuurloos - Métro

Zelfs de sterkste vriendschappen leden aan betonrot. Vrienden verjaren hier als sprinkhanen, hele groepen ontstonden en verdwenen in enkele seizoenen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 2/3: Á pied

In ieder geval bleven we stuurloos - À pied

 Voor eenzaamheid heb je geen kostschool nodig. Niemand keek op wanneer ik ‘DRRRAAAAK’ schreeuwde zonder mijn pas te vertragen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 1/3: Vélo

In ieder geval bleven we stuurloos - Vélo

Tijdens een afdaling vol kinderkoppen ging mijn hangslot uit zichzelf op slot, waarna mijn sleutelbos in een nabijgelegen afvoerputje verdween. Lees meer

Nieuws in beeld: Het kind in het badwater terugvinden

Het kind in het badwater terugvinden

Amerikaanse onderzoekers wisten het geheugen van 150 ouderen te verbeteren middels een schokkend badmutsje. Lees meer

Automatische concepten 78

De natuur huilt droge tranen

Europa maakt waarschijnlijk het ergste droogteseizoen mee in ruim 500 jaar. Lees meer

 1

Tijd voor een dekoloniale Indië-herdenking!

Benjamin Caton organiseert jaarlijks op 16 augustus een dekoloniale Indië/Indonesië-Nederland Herdenking, omdat een grote en groeiende groep mensen zich niet gezien voelt door de Nationale Indië-herdenking, een dag ervoor. Lees meer

Nieuws in beeld: Van Trump mag de FBI de pot op

Van Trump mag de FBI de pot op

Elf 'topgeheime' documenten nam de FBI mee van Donald Trumps landgoed. Hij wil ze terug. Lees meer

Nieuws in beeld: Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Sommige loofbomen begonnen vorige maand al hun bladeren af te stoten - veel vroeger dan normaal. Lees meer

Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Nieuws in beeld: We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

Hoelang kunnen we nog boven de zelfgegraven afgrond blijven bungelen? Lees meer

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij. Lees meer

Nieuws in beeld: We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

Om de gasvoorraden te ontzien, mogen de (uiterst vervuilende) kolencentrales jarenlang op volle toeren draaien. Lees meer

Nieuws in beeld: Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties tijdens boerenprotesten te ver gaan. Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Nieuws in beeld: Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Illustrator Finn Rogers liet zich inspireren door een gedachte-experiment: wat als we - met één zwaai van een toverstaf - al het plastic lieten verdwijnen? Lees meer

Evi Aarens is een troll 1

Evi Aarens is een troll

Je als gearriveerde schrijver verschuilen achter een pseudoniem om kritiek op anderen te spuiwen geeft geen pas, aldus Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Op een waddenvakantie dringt de vervreemding zich aan Nina op bij zoveel ingekaderd vertier. “Er klopt iets niet aan dit uitstapje.” Als de weidsheid van het Wad niet meer voldoende blijkt om uit de aangeharkte realiteit van onze maatschappij te ontsnappen, vindt ze elders een ervaring van oneindigheid. Lees meer

Nieuws in beeld: 'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

Voor de lezers van het 'lijfblad voor 's werelds allerrijksten' komt de echte wereld toch iets te dichtbij. Lees meer

Nieuws in beeld: Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Artsen en verpleegkundigen krijgen 'les in vreedzaam sterven'. Lees meer

Het is eindelijk zover: 12,5 jaar Hard//hoofd in Het HEM!

Op zaterdag 1 oktober viert Hard//hoofd haar 12,5-jarige jubileum in kunsthal Het HEM, een oude munitiefabriek die is omgetoverd tot culturele vrijplaats. In 2020 moesten we ons 10-jarige jubileum om bekende redenen helaas annuleren, nu vieren we alsnog het verleden, het heden en de toekomst van Hard//hoofd!

Bestel je ticket!