Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />

Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />
Asset 14

#winning

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? De week drie korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

De Hofstad

Schoppen tegen Cohen

Er is een dunne lijn tussen branie en pesten. Het overkwam Geert Wilders in het debat met Job Cohen, zoals het mij overkwam op de basisschool met Bennie. Wilders probeerde tijdens de algemene beschouwingen Cohen steeds de verantwoordelijkheid voor het kabinetsbeleid in de schoenen te schuiven. Niet hij, maar Cohen was de Grote Gedoger. Er was een moment dat Wilders aan Cohen begon te trekken omdat hij vond dat ze van plaats moesten wisselen.
Toen ik in groep zeven van de basisschool zat, was Bennie de Geert Wilders van de klas. Hij kon niet zo goed leren, maar hij durfde meer dan de rest. Omdat hij voortdurend de klas werd uitgestuurd, moest hij pontificaal voor de juffrouw zitten. Dromerige jongetjes als ik zaten gewoon ergens achterin. Tot ik een keer ergens doorheen praatte. De juffrouw werd boos op mij, Bennie stond ogenblikkelijk op en begon aan mijn mouw te trekken. Nu moest ik voorin zitten, vond hij.
Van mijn vrienden moest ik Bennie negeren, maar dat werkt niet als iemand aan je mouw trekt. Of tijdens het debat door je heen schreeuwt. Je kan niet om Bennie en Geert Wilders heen.
Waar Bennie altijd populair was, omdat hij groter was dan de rest en goed kon voetballen, hield zijn tijdperk op toen hij aan mij begon te trekken. Eerst was hij gewoon een dappere schreeuwlelijk, maar toen werd hij een pestkop. Branie wordt onsympathiek als je naar beneden schopt en ik was een veel te makkelijk slachtoffer. Dat is Job Cohen ook. Cohen ligt op de grond. Schoppen heeft geen zin. Nu gaat Cohen opstaan en heeft Wilders een probleem.
Wilders beheerste opnieuw de beeldvorming van de algemene beschouwingen, maar als de PvdA opgelet heeft, kunnen ze hier de koers keren. Wilders was een dappere schreeuwlelijk, maar sinds vorige week is hij, net als Bennie, een onsympathieke pestkop.

Door Tim de Gier

Machtige Media

#winning

In een verbluffend staaltje van de open-source beweging is het gamers gelukt om in tien dagen een medisch probleem op te lossen waar wetenschappers zich al jaren op stuk beten. Zo is in één klap de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen AIDS een stuk dichterbij gekomen.
Het probleem betrof een enzym dat cruciaal is voor het overleven van het aids-virus. De wetenschappers wisten wel hoe het enzym was opgebouwd, maar niet hoe deze onderdelen in elkaar staken. Omdat er vele miljoenen mogelijkheden waren, was het onmogelijk om dit met een computerprogramma uit te zoeken. Maar dankzij de combinatie het menselijk ruimtelijk inzicht, het beloningssysteem van een game en 'the wisdom of the crowds' was het enzym in een recordtempo door de spelers van fold.it in elkaar gepuzzeld.
Er lopen op dit moment ook andere wetenschappelijke projecten waarin gebruikers op het Internet helpen zoeken naar nieuwe planeten, of helpen met het vertalen van antieke geschriften. In al deze gevallen is geen voorkennis nodig. De gebruikers hoeven het Grieks niet te beheersen om papyrusrollen te vertalen, hoeven niet voor NASA te werken om planeten te onderzoeken en geen biochemicus te zijn om mee te werken aan een medicijn voor AIDS.
Burgerwetenschap brengt net als andere open-source projecten democratiserende, en misschien zelfs revolutionaire mogelijkheden met zich mee. Het blijkt dat een legioen van gewone mensen achter een computer meer opmerkt en ontdekt dan een elite van hoogopgeleide wetenschappers alleen. Als we dan ook nog mogen gamen terwijl we de wereld kunnen redden, zijn we helemaal #winning.

Door Meredith Greer

Commentaar

Terug naar de toekomst

Heerlijk weer en hard sciences, de eerste week van de herfst verraste met onverwachte zaken. Zo belandden we van een regenachtige zomer in een zonnige herfst en van een wetenschappelijk dieptepunt in een revolutionair avontuur. De resultaten van drie jaar natuurkundig onderzoek in Zwitserland en Italië trekken namelijk de hoeksteen van Einsteins relativiteitstheorie in twijfel: dat het onmogelijk is sneller te reizen dan het licht.
Simpel uitgelegd: zeer grote hoeveelheden zeer kleine deeltjes (neutrino’s) werden over een afstand van 730 kilometer verstuurd en kwamen gemiddeld 60 nanoseconde eerder aan dan dat reizen met de lichtsnelheid mogelijk maakt. Aan wilde speculaties doen de tweehonderd aan de publicatie verbonden wetenschappers niet, maar fantaseren over tijdreizen ligt voor de hand, want als de metingen kloppen kwamen de neutrino’s in zekere zin eerder aan dat ze verstuurd werden.
Naast deze abstracte ver-van-ons-bed-show was er ook een wetenschappelijke doorbraak voor de wat meer visueel ingestelde medemens. Aan de universiteit van Berkeley slaagden onderzoekers er namelijk in breinactiviteit om te zetten in bewegend beeld. Wederom een ontdekking die de fantasie prikkelt, want een verfijnde toepassing van deze techniek zou het misschien mogelijk maken dromen op te nemen. Tot het zover is, zullen we voor een beeldverslag over toekomst en reizen in de tijd nog even op Back to the Future moeten vertrouwen.
Genoeg zinnenprikkelends dus, zo aan het begin van het nietszeggendste seizoen. De toekomst dient zich aan en doet dat in de vorm van de wetenschap. Niet tastbaar genoeg? Dan biedt Nike sinds kort soelaas. Wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of dat futuristisch schoeisel ook is voorbereid op een nabije toekomst, vol regenplassen en andere vertrouwde nattigheid.

Door Boy van Dijk

Nieuws in beeld

Catalonië neemt afscheid van een oude traditie. Stierenvechten is vanaf volgend jaar verboden.

Illustratie: Anne Brakema

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
 Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met name kleine webshops zijn vaak genoodzaakt om (veel) groter verpakkingsmateriaal te gebruiken. Illustrator Chloé Pérès-Labourdette brengt het nieuws in beeld. Lees meer

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Moeten we een minister-president die Thatcher-fan is verwelkomen, alleen omdat ze een vrouw is? Lees meer

Ware kennis… Wat is dat eigenlijk en hoe vinden we die?

Ware kennis... Wat is dat precies en hoe vinden we die?

Ware kennis is kennis die door zo veel mogelijk mensen is ingegeven. Toch houden sommige leerprogramma’s van de studie filosofie nog geen of erg weinig rekening met de wijze waarop categorieën als gender, klasse en etniciteit invloed hebben op de politieke theorieën van een filosoof. En daar moet heel snel verandering in komen, aldus Stefanie Gordin. Lees meer

 Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

'Ik neem de eerste hap, dan neem jij de tweede,' zegt Sara Sadok, voor ze een hap neemt van een karameldonut. Lees meer

Hard//talk: Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Door haar eigen universiteit voor het gerecht te slepen, hoopt UvA-student Tammie Schoots de vrije en emancipatoire kern van het onderwijs te beschermen. Lees meer

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Hoe kunnen we zorgen dat een ziekte ‘gewoon’ een ziekte is en het lijden niet wordt versterkt door de denkbeelden die we eropna houden? In een tijd waarin bijna 60% van de bevolking met een chronische ziekte leeft is het belangrijk stil te staan bij hoe een ziekte-idee van invloed kan zijn op de ervaring van het ziek zijn, stelt Tiare van Paridon. Lees meer

 Geen regenboog op de refoschool

Geen regenboog op de refoschool

Jongeren op reformatorische scholen geven aan dat er in de praktijk best over verschillen in geaardheid kan worden gepraat, maar dat betekent niet dat ze zelf voor hun identiteit uit durven komen. Lees meer

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

De schrijver van deze brief ging tegelijkertijd en naar dezelfde school als de kinderen van minister Arie Slob, en leeft nog altijd met de wonden van de homofobie op die school. Lees meer

Teleurstellende feministen

Teleurstellende feministen

Vivian Mac Gillavry voert gesprekken met vrienden over de discrepantie in het feminisme tussen theorie en keuzes in het persoonlijke leven. 'De definitie van feminisme is zo breed dat het lijkt alsof álles wat met keuzevrijheid en gelijkwaardigheid te maken heeft, onder de noemer geplaatst kan worden.' Lees meer

Filmtrialoog

Kajillionaire

Redacteurs Jozien Wijkhuis, Loren Snel en Oscar Spaans togen naar de bioscoop voor Kajillionaire van Miranda July, en zagen een absurdistisch verhaal over een paar ouders dat hun dochter als verdienmodel ziet. Lees meer

Racisme, weet je nog?

Racisme, weet je nog?

We zijn een halfjaar verder en het gesprek over racisme is weer terug bij af. Waar wachten we op? De volgende catastrofe? Lees meer

 1

Antropoloog op de barricades
(David Graeber, 1961 - 2020)

Jonathan Luger eert de helaas te vroeg overleden antropoloog-activist David Graeber, door onder andere terug te blikken op Graebers inspirerende optreden bij de Maagdenhuisbezetting. Lees meer

 Nee, jijbakt er niets van!

Nee, jijbakt er niets van!

De in Los Angeles geboren illustrator Sebastian Eisenberg woont sinds kort in België. Hij ervaart hoe het is om de Amerikaanse verkiezingen vanuit Europa te volgen. Lees meer

Hard//talk: het nieuwste EU-migratiepact houdt ongelijkheid in stand

Het EU-migratiepact versterkt ongelijkheid

Het nieuwe EU-migratiepact is geen ‘oplossing’ voor het ‘probleem’ van migratie. Lees meer

 Kerkgangers gaan viraal

Kerkgangers gaan viraal

Voor fervente kerkgangers is het te hopen dat het virus zich deze maand niet van zijn vrome kant laat zien. Lees meer

 Kolven tegen corona

Kolven tegen corona

Vanaf volgende week wordt de moedermelk van zo'n 7500 oud-coronapatiënten opgehaald. Die bevat antistoffen, en is dus een perfect ingrediënt in - bijvoorbeeld - ijsjes! Lees meer

 Inktviswijsheid

Inktviswijsheid

Gaat de inktvis ons een pijnstillend medicijn leveren, beter leren plannen of de oorzaken van autisme blootleggen? Lees meer

Trialoog: Antebellum

Antebellum

Onze redacteuren durfden het aan om de horrorfilm Antebellum te gaan zien. Ze hopen op een golf aan sociaalbewuste horror, maar twijfelen of deze film een van de klassiekers van die stroming wordt. Lees meer

 Zij kozen níet voor deze mannen

Zij kozen níet voor deze mannen

Over iets meer dan vijf weken mogen de Amerikanen ja zeggen tegen een van deze mannen. Illustrator Veerle van der Veer toont ons de mensen die dat eerder níet deden. Lees meer

 The Notorious RBG is niet meer

The Notorious RBG is niet meer

Illustrator Pirmin Rengers maakte dit prachtige portret ter ere van Ruth Bader Ginsburg, de Amerikaanse opperrechter die afgelopen vrijdag overleed. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan