Asset 14

De tondeuse

De tondeuse

Jana Flekken legt in fragmenten de band en rolverdeling tussen ouders en hun kind vast, en hoe die verandert wanneer een van de ouders ziek wordt.

Toen ik klein was maakte mijn moeder voor iedere verjaardag een verjaardagskroon. Ze knipte zorgvuldig lange stropen gekleurd papier, niette die aan elkaar en schreef in zwierige letters mijn leeftijd erop. Ze schilderde mijn kledingkast in mijn favoriete kleuren, roze, rood en oranje, en zette gouden stippen op de rand. Ze las me voor uit Pluk van de Petteflet en deed daarbij de stemmetjes van Zaza de kakkerlak en de Lispeltuut, en toen ik met carnaval verkleed wilde gaan als Pippi Langkous weefde ze ijzerdraad door mijn rood gespoten vlechten.
Als kind dacht ik dat we niet op elkaar leken omdat zij bruin haar had en dat van mij blond was, maar nu ik ouder ben zie ik meer gelijkenissen dan verschillen. Toen ik laatst oude foto’s tegenkwam van haar, eind twintig, was het alsof ik in een spiegel keek.

***

Het is een jonge verpleegkundige. Met fijne, onzekere vingers omvat ze de tondeuse alsof ze die voor het eerst in haar leven ziet. De tondeuse is wit met paars, misleidend vrolijke kleuren voor een voorwerp dat ook uit snijmessen bestaat.
‘Hij heeft maar één stand,’ zegt ze tegen niemand in het bijzonder.
Ik kijk naar het gesloten gordijn dat een gevoel van privacy zou moeten geven maar eerder een gevoel van schaamte opwekt. Alsof we iets gaan doen wat eigenlijk niet mag.
‘Dat is niet erg,’ zegt mijn moeder dapper. ‘Het moet er toch allemaal af.’
Ze zit op een stoel naast het ziekenhuisbed, op het kussen liggen verdwaalde plukjes grijs haar. Ze wilde graag dat we haar eigen kussen meenamen van thuis, dat van het ziekenhuis lag niet lekker. Ik heb het van haar bed gepakt en in een te kleine tas gewrongen. Mijn vaders kussen bleef alleen achter.

***

We waren in gesprek met de dokter die bijna met pensioen ging. Het was in zijn doffe ogen geschreven; het verlangen naar stilte, een kopje koffie, de puzzel in de krant. Af en toe vroeg hij iets aan mijn moeder, haar antwoord tikte hij met een frons op zijn toetsenbord. Naast het geklak van de toetsen en het gezoem van de computer was het stil.
‘Zo,’ zei hij toen. Hij wierp een blik op zijn horloge en maakte aanstalten om op te staan.
‘Je had nog een paar vragen toch?’ zei ik snel tegen mijn moeder.
‘Ik wil door met het spreekuur.’ sprak de dokter.
Mijn moeder aarzelde. ‘Ja, ik ben soms wat kortademig. En ik heb nog steeds erg veel pijn in mijn rug. Vooral ’s nachts. Moet ik me daar zorgen over maken? Die pijn..?’
De dokter keek naar het scherm en klikte een paar keer verstrooid met de muis.
‘Ja, ik weet niet… Wat is zorgen?’
Toen hij opstond schraapten zijn stoelpoten over de linoleumvloer.

***

Mijn vader haalt me altijd van station en hij was ook die dag zoals altijd te vroeg. Wanneer je jarenlang in dienst bent geweest bij Defensie kom je niet zomaar te laat. In de auto naar huis vroeg ik hem hoe Moos het deed op de hondencursus, of ze een beetje luisterde. Ik was die dag voornamelijk aan het woord, ik voelde me nerveus al wist ik niet waarom. Ik liet een stilte vallen.
Mijn vader schraapte zijn keel, het stoplicht sprong op rood.
‘De uitslag van de scan is binnen. Het is niet goed.’

***

Met het warme licht en het gesloten gordijn bevinden we ons in een cocon waar de tijd langzamer tikt en de buitenwereld vergeten is.

De verpleegkundige heeft het grote licht uitgedaan en een schemerlampje aangeknipt. Met het warme licht en het gesloten gordijn bevinden we ons in een cocon waar de tijd langzamer tikt en de buitenwereld vergeten is.
De stilte wordt doorbroken door het mechanische gegrom van de tondeuse. De
verpleegkundige legt haar vrije hand lichtjes tegen de achterkant van mijn moeders nek. Ik kijk naar mijn vader, zie het licht in zijn tranen weerkaatsen.
Dan maakt de tondeuse de eerste baan over mijn moeders hoofd. De verpleegkundige vangt het haar op en laat het weer los boven het bed, waar het in een opengevouwen blauwe vuilniszak dwarrelt. Mijn moeders mond trekt zich samen, haar onderlip beeft en even denk ik dat ze zal breken als een porseleinen eierdopje op een keukenvloer. Maar het trillen stopt en er verschijnt een blik in haar ogen die ik nog nooit eerder heb gezien, een die thuis lijkt te horen op het grote doek. Pure verslagenheid, en leegte. Zo staart ze voor zich uit, haar mond een stukje open. Mijlenver bij ons vandaan.

***

‘Ik heb een ambulance gebeld.’
Na die woorden liep mijn vader mijn kamer weer uit. Het was een rare zin om mee wakker te worden, mijn kamer was nog donker en mijn wang lag nog warm op mijn kussen. Ik stond op en ging naar hun slaapkamer. Mijn moeder lag in bed, haar gezicht vertrokken van de pijn.
‘Het gaat niet goed,’ piepte ze. ‘We gaan naar het ziekenhuis.’ Ik pakte haar hand.
Mijn vader drentelde door de kamer met een weekendtas in zijn hand.
‘Hoeveel shirts moet ik pakken? Wat voor broeken moeten mee?’
Ik schrok van de paniek in zijn ogen. De ex-militair met de ijzeren discipline. Die het hoofd altijd koel hield en in Srebrenica medicijnen wist te smokkelen ondanks het pistool tegen zijn hoofd.
‘Hoeveel sokken moet ik pakken? Je sokken, waar zijn je sokken?’
‘Hou eens op,’ snauwde mijn moeder, ‘Ik ga vandaag nog niet dood.’
Mijn vader stootte een kort geluid uit, hief zijn armen omhoog en liep de slaapkamer uit. Ik verzamelde bolletjes sokken uit hun sokkenla.

***

Het hagelde paracetamol, ze landden met een tik op de keukentafel.

De behandeling werd vervroegd gestart. Iedere week kreeg ze injecties, iedere dag slikte ze pillen. We leerden nieuwe woorden. Daratumumab, lenalidomide, dexamethason. Iedere 72 uur een nieuwe morfinepleister tegen de pijn.
Mijn vader had pillendoosjes gekocht, mijn moeder en ik lieten de pillen erin vallen.
Blauwe, ovaalvormige pillen, gele ronde pilletjes en in geval van nood kleine witte pillen. Pijnstillers, misselijkheidsremmers, maagbeschermers. Ze moest iedere dag zoveel paracetamol slikken dat het handiger was om eerst alle strips van het doosje leeg te drukken. Het hagelde paracetamol, ze landden met een tik op de keukentafel.

***

Bijna de hele rechterhelft van mijn moeders hoofd is nu kaal, waardoor ze wel wat weg heeft van een personage uit een cyberpunk-film. Onwillekeurig moet ik beetje lachen.
‘Je ziet er zo best stoer uit, mam.’
Mijn moeder lacht ook, twijfelachtig, maar met een sprankje hoop in haar ogen. Ze haalt haar neus op en kijkt niet meer in de verte maar naar mijn vader, en naar mij.
Even later is al het haar in de vuilniszak verdwenen. Mijn moeder schuifelt naar de
badkamer om het in de spiegel te bekijken, ik loop achter haar aan. Ze schrikt van haar eigen spiegelbeeld.
‘Oh god, het is wel echt heel kaal hè?’
Onwennig voelt ze met haar vingers over haar naakte schedel. Ze lacht voorzichtig.
‘Ik lijk wel een gabbertje.’

Hertenkalf 10

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Sara Mertens maakte het beeld bij deze teksten en gaf ze allemaal een plekje in een zachte, groene zoekplaat.

Mail

Jana Flekken is een schrijver met een groot observerend vermogen en oog voor detail. Ze schrijft graag beeldende verhalen met hier en daar wat humor, maar schuwt de donkere kant van het leven niet. Ook schrijft ze graag columns over dingen die haar verwonderen, raken of gewoonweg overkomen. Ze zet nu haar eerste stappen in de journalistiek als verslaggever bij Het Parool.

Sara Mertens (1994) is illustrator en striptekenaar. In de beelden die ze maakt lopen droom en werkelijkheid door elkaar. In een heldere lijn verbeeldt ze de meest onopvallende gebeurtenissen. Centraal in haar werk staat de relatie die we aangaan met elkaar en onze omgeving.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Verboden toegang 8

Verboden toegang

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In woord én beeld dicht Maaike Rijntjes over iemand die terugkeert naar het bungalowpark waar die opgroeide. Lees meer

Momentum

Momentum

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Sanne Lolkema dicht op drie levels over de prestatiemaatschappij: van micro-, naar macro- en mesoniveau. Lees meer

Herkauwen

Herkauwen

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tussen ongemak en walging in dicht Moni Zwitserloot over zowel baren als geboren worden: 'je kruipt uit je dode vel / naar buiten / de broeierige nacht in'. Lees meer

Podiumgeil

Podiumgeil

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Birsu Tamer schreef een tekst voor een acteur die als het monster van Frankenstein diens publiek bespeelt. Lees meer

Handleiding

Handleiding

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In 'Handleiding' schrijft Ettie Edens over eenzaamheid, identiteit en gezien willen worden - en over iemand die een muur van haar kamer verft en daar zo in doorslaat dat ze in de kamer verdwijnt. Lees meer

De serre

De serre

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Johanna Loman schreef een verhaal over een jonge vrouw op een klimaatprotest: Wat als je wel moreel besef hebt, maar liever je kop in het zand steekt? Lees meer

Hertenkalf 2

Hertenkalf

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tessa van Rooijen dicht in dit vierluik over het aangaan van verbindingen en het dragen van een dood hertenkalf: 'jongens is het sexy om een dood hertenkalf in je lichaam te hebben?' Lees meer

Mijn huid een rekbare grens (Frontaal)

Mijn huid een rekbare grens

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In dit drieluik bevraagt Isa/Isa Bob van Rooy de kaders die er gesteld zijn rondom onze natuurlijke wereld. Bestaat er eigenlijk wel een verschil tussen zelf en natuur, of tussen plant en organisme? Lees meer

Whisper Heart, The Movie

Whisper Heart: the movie

Hoe ver ga jij voor De Ware? Anne Sikma onderzoekt in dit bloedstollende verhaal de grenzen op tussen fictie en realiteit. Ben je er klaar voor? Lees meer

Voorland

Voorland

Hoe ga je om met de grote kans dat je, net als vele vrouwen in je familie, jongdementie zal krijgen? Yanaika Zomer bereidt zich voor in de vorm van een gedicht. Lees meer

Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

Lieselot 1

bloedbanen

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

Niet aan denken

Niet aan denken

Aan de feesttafel zoekt Aafke van Pelt tussen de koetjes en kalfjes naar het contrast, de diepere laag in het banale. Lees meer

Galatea 1

Galatea

Een bezoek aan een Airbnb aan zee blijkt ook een bezoek aan asfalt, beton en een cementfabriek te betekenen. Andrea Koll plaatst dit beeld in dit door haar zelf geïllustreerde, tweestemmige gedicht tegenover het beeld van de door Pygmalion uit ivoor gemaakte Galatea. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 7

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al veertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 januari aan als kunstverzamelaar en ontvang in januari je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar