Illustratie: Tejo Verstappen

Kasper wil zijn mondhygiëniste niet kennen. " />

Illustratie: Tejo Verstappen

Kasper wil zijn mondhygiëniste niet kennen. " />
tickets
Asset 14

De intimiteit van een gebit

“Hoe is het ermee?” vroeg de mondhygiëniste. “Wel”, zei ik, “het bekende verhaal. Pas wanneer ik een herinnering in de bus krijg dat ik over een week een afspraak hier heb staan, begin ik met flossen en stoken, maar dan is het natuurlijk te laat. Elke keer neem ik mij weer voor om het hele jaar door mijn gebit goed te verzorgen, maar het wil maar niet in mijn systeem. En ja, ik rook ook nog steeds, en ik drink veel zwarte koffie, dus het zal wel weer geen vrolijk aangezicht worden daarbinnen. Verder geen specifieke klachten.” De mondhygiëniste keek mij glazig aan. Aan de andere kant van het gordijn klonken geluiden van gezaag en gegorgel. “En hoe is het met je kind?” vroeg ze, alsof we een scène overdeden. Een groot schuldgevoel overviel me. De mondhygiëniste kende mij al mijn hele leven en toch zag ik haar nog steeds alleen maar als mondhygiëniste.

Dat er iemand op aarde rondloopt die mijn gebit - met al zijn geheimen, zwaktes en eventuele sluiproutes - beter kent dan ik het ooit zal kunnen kennen, heb ik altijd een troostrijke gedachte gevonden. Ik doe elke keer wel alsof ik meekijk in het ronde spiegeltje dat boven mij wordt gehouden, maar de tanden en kiezen zijn wezens uit een slechte horrorfilm die niets met mijn werkelijkheid van doen hebben. Ik wil dat alle ware kennis bij de mondhygiëniste blijft. “Ik ben trots op je tandvlees,” fluisterde ze eens in mijn oor. Ik wist niet of ik haar moest bedanken, maar de polijstborstel maakte gelukkig elke reactie onmogelijk.

Illustratie: Tejo Verstappen

De mondhygiëniste behandelt mijn gehele familie en die heeft al generaties lang in parodontologische kringen een slechte naam, dus dit compliment kon mijn tandvlees in zijn broekzak steken.

Ik weet niets van mijn mondhygiëniste. Ik weet niet of ze getrouwd is, kinderen heeft, van westerns houdt, of ze graag draadjesvlees eet. Misschien wil ik haar niet kennen, ben ik angstig om haar menselijk te maken. Want als haar realiteit en de mijne samenvallen word ik de drager van de monsters in het spiegeltje. Natuurlijk bestaan ze in zekere zin wel voor mij, want ik poets ze tweemaal per dag en soms word ik erop geattendeerd dat er spinazie op ze zit, maar daar moet onze relatie bij blijven. Mijn gebit is van mijn mondhygiëniste, voor haar alleen wil ik het met de grootste eerbied onderhouden.

Door te vragen hoe het met mijn kind ging, doorbrak de mondhygiëniste het stilzwijgende verbond van persoonlijke afstand die ik met haar dacht te hebben. Ik wilde echter niet kinderachtig zijn. “Ze heeft twee tandjes”, antwoordde ik daarom op vertrouwelijke toon. Aan de andere kant van het gordijn werd een boor gestart.

Mail

Kasper van Royen is Hard//hoofd-redactielid, is naast vader ook filosoof, ex-docent, ex-dichter, ex-echtgenoot, popfetisjist en postbode.

Sluit je aan en verzamel kunst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Zonder advertenties en helemaal gratis.

En dat heeft resultaat. Hard//hoofd’ers Iduna Paalman en Joost Oomen werden dit jaar door de Volkskrant verkozen tot literair talent van het jaar.

Een plek als Hard//hoofd kan alleen bestaan met jouw steun. Sluit je daarom bij ons aan en ontvang kunstwerken van veelbelovende makers, een Hard//hoofd-tasje en voorrang voor ons jubileum.

Sluit je aan
het laatste
Tip: Wees een exoot

Wees een exoot

Eva van den Boogaard ontwaakt in een onbekend huis. Is zij hier de vreemdeling? Of is het vooral vreemd dat haar gastheer haar dat laat denken? Een tip om je niet neer te leggen bij xenofobie. Lees meer

 Wat betekent het om erbij te horen?

Wat betekent het om erbij te horen?

In deze extra Beeldspraak, speciaal voor de Trotse week, zoomt Alex Avgud in op de lichamen van zij die zich niet aan de norm wensen te houden: migranten, lhbt'ers of beide. Lees meer

Column: Jouw haar is ook mooi, hoor

Jouw haar is ook mooi, hoor

Iduna Paalman kan nog steeds met schaamte terugdenken aan die keer dat een jongen op het festival vond dat ze tof haar had, en hoe ze dat voor even geloofde. Lees meer

Train je trots

Train je trots

Roos Wolthers besefte dat ze eigenlijk nooit trots is op zichzelf. Sterker nog: ze ziet vooral wat ze verkeerd doet. Maar trots kun je trainen. Een tip om je eigen prestaties te benoemen. Lees meer

Ga zweven

Ga zweven

Ooit had ze er weinig mee, maar tegenwoordig staat Jihane Chaara open voor het zweverige. Ze maakt plezier met tarotkaarten en voelt de vibes van mensen op een feestje. Een tip om ‘de’ waarheid wat minder te serieus te nemen. Lees meer

Column: En zo is het goed?

En zo is het goed?

‘De toekomst ligt niet vast, ze ligt open,’ concludeert Iduna Paalman tijdens een intergalactische reis op 1 januari. 'Meer verantwoordelijkheid in 2020, en meer sterren zien.' Lees meer

 2020, tijd om te spelen met eten!

2020, tijd om te spelen met eten!

In Beeldspraak richt Hard//hoofd de lens op de wereld en biedt een andere kijk op het dagelijks leven. Deze keer met Marc Elisabeth, die tegen de 30 loopt, maar het spelen met eten nooit verleerd is! Lees meer

Luister naar je coupé

Luister naar je coupé

Nora van Arkel las het liefst een boek in de trein, maar stoorde zich aan pratende mensen in de stiltecoupé. Tot ze besloot de gesprekken in haar voordeel te gebruiken. Een tip om je niet te ergeren in het OV. Lees meer

Tip: Zeg je reisverzekering op

Zeg je reisverzekering op

Redacteur Wieneke van Koppen is er klaar mee, ze sluit geen speciale reisverzekering meer af als ze op avontuur gaat. 'Brave burgers betalen in vrijwel alle gevallen meer aan reisverzekeringen dan ze in hun leven uitgekeerd krijgen.' Lees meer

Column: So nice

So nice

Iduna Paalman heeft een VIP-kaart voor het concert van Guy Sebastian in de Melkweg in Amsterdam. 'Naast een korte meet-en-greet mag ik op de foto en eventueel een handtekening.' Lees meer

Tip: Geef jezelf een winterbeurt

Geef jezelf een winterbeurt

Ruby Sanders voelt zich ouder dan ooit en vraagt zich af: waarom geven we onze auto en fiets een winterbeurt, maar niet ons lichaam? Om daad bij woord te voegen maakt ze een afspraak bij Dr. Wang. Een tip om je eens te laten doorlichten bij een acupuncturist. Lees meer

Column: Een traan op de kerstbal

Een traan op de kerstbal

Voor Trudy zijn kerst en afscheid onlosmakelijk met elkaar verbonden, vertelt ze in haar laatste column op Hard//hoofd. Zoals tijdens de kerstvakantie 22 jaar geleden, toen er een postbode aanbelde met een onheilspellende expresbrief. Lees meer

 De dingen in de kamer zouden levenloze dingen zijn, zonder jou

De dingen in de kamer zouden levenloze dingen zijn, zonder jou

In Beeldspraak richt Hard//hoofd de lens op de wereld en biedt een andere kijk op het dagelijks leven. In deze Beeldspraak van Lotte van Uittert is niemand zo aanwezig als de afwezige mens in zijn eigen kamer. Lees meer

Tip: Luister eens echt naar tips

Luister eens echt naar tips

De Tip is 10! Anouk Evertse kijkt terug op haar favoriete tips en vraagt zich af waarom we zo verlangen naar tips van vreemden, terwijl adviezen van mensen die dichtbij ons staan vaak afschrikken. Een tip voor liefhebbers van tips. Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze tip uit 2018 geeft Emma Stomp een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Tip: 1

Maak een toetje

De kleine keuken van Lotte Akkerman weerhoudt haar er niet van om toetjes te maken. Een tip voor winteravonden (inclusief recept). Lees meer

Column: Ongehoorzaam watje 1

Ongehoorzaam watje

Iduna Paalman ziet de IDFA-documentaire Objector en denkt na over de mens in opstand. Lees meer

Tip: Leren om het leren

Leren om het leren

Else Boer is het leren nog niet verleerd. Op YouTube is namelijk een schat aan smakelijke en nutteloze informatie te vinden, waar je toch een stuk wijzer van wordt. Een tip om eens wat te leren van de onvolprezen video-essays. Lees meer

Column: Een nieuwe man

Een nieuwe man

Trudy poetste haar tanden en dacht: 'als ik het nú niet probeer, hoeft het niet meer. Hoeveel jaar heb ik nog? Moet ik wachten tot ik achter een rollator loop? Tot ik mijn huis heb opgegeten? Nou dan!' Lees meer

Tip: Vraag het je filmpersonage 1

Vraag het je filmpersonage

'Hebben jullie wel eens goed geluisterd naar wat acteurs in films eigenlijk zeggen? En vooral ook hoe mooi ze dat in woorden weten te vangen?' Emma Stomp tipt de magie van dialogen. Lees meer

Sluit je aan en verzamel kunst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n platform is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan en ontvang kunst, een Hard//hoofd-tasje en voorrang voor ons jubileum.

Sluit je aan