Asset 14

Behoefte aan nabijheid

‘Somberheid is iets van alle tijden’

De moeder van Vivian Mac Gillavry heeft zo’n dertig jaar gewerkt als psychotherapeut en relatietherapeut. In dit interview gaat Vivian met haar moeder in gesprek over ruzies, relaties en (opnieuw) verbinden met elkaar. 'Je open durven stellen en je kwetsbare kanten tonen kan alleen als je je veilig voelt.' Dit gesprek is onderdeel van een twee-delige serie over geluk, verandering, loslaten en relaties. Deel 1 van deze serie, over verandering, kun je hier teruglezen.

Het leven is niet altijd even gemakkelijk. We lopen allemaal weleens tegen bepaalde vragen aan of hebben behoefte aan iemand die ons ondersteunt bij het vinden van antwoorden. Omdat niet iedereen een psycholoog in de familie heeft, of drie, in mijn geval, vroeg ik mijn moeder om wat tips and tricks te delen. Mijn moeder begon als pedagoog en volgde daarna de opleiding tot relatie- en gezinstherapeut met een specialisatie in echtscheidingsproblematiek. In de jaren daarna volgde ze de opleiding tot psychotherapeut. De afgelopen 30 jaar heeft ze als psychotherapeut gewerkt.

Ik ging met haar in gesprek over het belang van ruzies in relaties en hoe het komt dat alle drie de relatietherapeuten in mijn familie gescheiden zijn.

Bestaat er zoiets als een ‘goede of gezonde’ manier van ruziemaken?
Je kunt in ruzies grofweg drie ongezonde interactiepatronen onderscheiden: 1. Een doorlopend patroon van verwijten over en weer; 2. Een ‘verstijf en vlucht’ patroon en 3. Een patroon van aanvallen en terugtrekken (waarbij verdedigen ook weer aanvallen is).

Een gezonde manier van ruziemaken houdt vooral in dat je voorkomt dat je in zo'n (macht)strijd terechtkomt. Want zodra je in een machtsstrijd verzeild raakt, ben je niet zo snel bereid iets aan jezelf te veranderen. Dan vind je vooral dat de ruzie door de ander komt en dat die dus moet veranderen.

Waarom komen mensen in zo’n strijd terecht?
Als partners in een van deze drie ineffectieve patronen verzeild raken, zeggen ze eigenlijk tegen elkaar: ik laat me niet door jou kwetsen, ik wil meer aandacht, ik wil dat je er voor mij bent. Ik ben bang voor verwijdering tussen ons en ik ben bang de verbinding tussen ons te verliezen.

Die patronen tijdens een ruzie zijn ineffectieve pogingen om toenemende verwijdering tegen te gaan. Als je het gevoel hebt dat je niet gezien of gehoord wordt door de ander, ga je je wapenen.

Zodra je in een machtsstrijd verzeild raakt, ben je niet zo snel bereid iets aan jezelf te veranderen.

Als je je niet veilig voelt in de relatie, blijf je in die patronen vastzitten. Als partners bij mij in therapie komen, onderzoeken we gezamenlijk wat er eigenlijk onderliggend bij beiden gebeurt. Ik kijk dan naar wat beide partners aan de buitenkant laten zien (je uitstraling en gedrag) en wat er tegelijkertijd aan de binnenkant gebeurt (je gevoelens en gedachten). Zo gaan we na in welk ineffectief patroon zij verzeild zijn geraakt.

Vaak blijkt het te gaan om achterliggende, niet vervulde en/of niet uitgesproken verlangens en verwachtingen jegens de ander. Zo kan een van de partners behoefte hebben aan meer nabijheid, om begrepen te worden, om zich gewaardeerd en geliefd te voelen, maar dit niet direct durven te uiten. Wat ik ook vaak zie is dat het gaat om onderliggende angsten: de angst om verlaten te worden, om niet gewaardeerd te worden. Angst dat je de verbondenheid met je partner verliest. Iedereen heeft zo zijn eigen strategieën om zich te beschermen tegen de angst: vastklampen, aandringen of juist terugtrekken. Helaas temperen deze strategieën slechts tijdelijk je angst, maar de afstand tussen twee partners wordt uiteindelijk zo groot dat geen van beiden zich nog veilig en geborgen voelt in de relatie.

Wat kun je zelf doen als je in zo’n strijd terechtkomt?
Het is dan belangrijk dat je samen een uitweg uit de vicieuze cirkel van negatieve interacties vindt en een nieuwe veilige basis creëert. Ziet je partner alleen je (re)acties aan de buitenkant en niet je pijn en verlangens van binnen? Dan kun je een veiligere situatie creëren door bijvoorbeeld iets te delen over je dieperliggende gevoelens en gedachten en hoe die zich vertalen naar de buitenkant, dus naar je gedrag.

Bijvoorbeeld: ik bijt van me af – dat is dus gedrag - omdat ik me bedreigd voel. Maar van binnen ben ik bang je te verliezen en niet begrepen te worden. Ik leer mensen die onderliggende gevoelens te uiten, in plaats van alleen maar naar de ander te wijzen. Om weer emotioneel bereikbaar te zijn voor elkaar en op elkaar af te kunnen stemmen (qua verlangens, behoeften, verwachtingen) en samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken, is het belangrijk dat je je veilig voelt bij elkaar. Er moet sprake zijn van onderling vertrouwen. Want je open durven stellen en je kwetsbare kanten tonen kan alleen als je je veilig voelt.

Hoe helpt een relatietherapeut daarbij?
Bijvoorbeeld door het geven van uitleg over hoe je negatieve interactiepatronen kunt doorbreken en de verbinding weer kan herstellen. Het gaat daarbij ook soms ‘gewoon’ om het uitspreken van kleine woorden. Bijvoorbeeld het uitspreken van wat je waardeert aan je partner, en om gebaren, rituelen en dingen doen samen, waardoor je je relatie kunt verzorgen en verdiepen. Ik vraag mijn cliënten soms: hoe laat je merken, horen en voelen dat je graag bij hem/haar/hen wilt zijn? Ik nodig ze uit om elkaar de ruimte geven en te leren om wensen en grenzen uit te spreken en tegengas te geven op een effectieve wijze.

Ook al zijn we therapeut, uiteindelijk zijn we ook maar gewoon mensen, met onze eigen blinde vlekken.

Het uitspreken van wensen en grenzen is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je wensen en grenzen op seksueel gebied. Sue Johnson, relatietherapeut, spreekt bijvoorbeeld van een TOB gesprek: ben je Toegankelijk voor de ander? Ontvankelijk voor de ander? Betrokken bij de ander? Als je in een terugkerende conflictsituatie terechtkomt gaat het erom sensitief en met aandacht op elkaar te reageren. Natuurlijk kan dat niet op elk moment en dat hoeft ook niet. En soms wil de één wel praten en de ander niet. Dat is niet erg. Als je dan maar een moment afspreekt dat je wél met elkaar gaat praten. Zonder mobiel, tv, en andere stoorzenders.

Zowel jij als mijn tante en vader zijn alle drie relatietherapeut en allemaal gescheiden. Hoe kan dat?
Tja… Dat is een lastige vraag om zo even te beantwoorden, los van te persoonlijke redenen waarom het uiteindelijk niet meer ging. In ons geval is er een langdurig en pijnlijk proces aan vooraf gegaan. In het algemeen gaan stellen niet snel, gemakkelijk of ‘zomaar’ uit elkaar. Het is vaak een worsteling ín jezelf en met elkaar. Je vader en ik zijn trouwens ook in relatietherapie gegaan omdat wij hier hulp bij nodig hadden. Ook al zijn we therapeut, uiteindelijk zijn we ook maar gewoon mensen, met onze eigen blinde vlekken.

Soms ontdek je tijdens zo’n therapie dat het juist béter kan zijn om niet bij elkaar te blijven. Op een gegeven moment voelden we dat het ‘omwille van de kinderen bij elkaar blijven’ juist ten koste van jullie als kinderen zou gaan. Soms is scheiden dus weliswaar een pijnlijke en intens verdrietige beslissing, maar toch de beste optie.

Toen jullie gingen scheiden hoorde ik mijzelf op het schoolplein verontschuldigen met: “Als cardioloog kun je ook een hartaanval krijgen.”
Haha, dat is waar ja. Voor kinderen is het over het algemeen natuurlijk ontzettend verdrietig als je ouders uit elkaar gaan. Het kan je ook heel boos maken. Als kind ben je namelijk gewoon afhankelijk van je ouders, je hebt geen keuze, het overkomt je. Maar als kinderen onder voortdurende spanning leven door ouders die continu ruzie hebben - of elkaar negeren - kun je je afvragen wat er nou slechter is voor kinderen.

Het gaat erom dat je je verbonden voelt, je elkaar kunt vertrouwen, dat je je veilig voelt en voelt dat je van elkaar houdt, wat dat ‘houden van’ dan ook maar inhoudt.

Het is bijvoorbeeld slecht voor de emotionele ontwikkeling van kinderen als ouders vóór, tijdens of na de scheiding slecht over elkaar praten. Of als ouders niet het onderscheid kunnen maken tussen ex-partners zijn en betrouwbare ouders voor de kinderen blijven. Dat kan veel psychische schade veroorzaken. Dat is dan ook een van de eerste thema’s die ik bespreek met scheidende ouders wanneer ze bij mij in therapie komen.

Hoe weet je of je relatie goed is? Zit je in een verkeerde relatie als je (vaak) ruzie hebt, frictie of irritatie?
Nee, je hoeft niet in een verkeerde relatie te zitten als je vaak frictie hebt in de vorm van ruzie of irritatie. Het gaat erom dat je samen op een adequate manier om kunt gaan met gevoelens en conflicten. We hebben hier eigenlijk net uitvoerig bij stilgestaan. Het gaat erom dat je je verbonden voelt, je elkaar kunt vertrouwen, dat je je veilig voelt en voelt dat je van elkaar houdt, wat dat ‘houden van’ dan ook maar inhoudt. Dat kan immers voor ieder een andere inhoud en betekenis hebben.

Wij relatietherapeuten hebben vaak wel een rijtje in ons hoofd om een relatie als ‘goed’ in te schatten. Is er bijvoorbeeld sprake van relationele gelijkwaardigheid (het aan elkaar gewaagd zijn en elkaar ook kunnen aanvullen)? Is er sprake van ‘autonomie binnen de verbondenheid?’ Dus, is er sprake van niet alleen ‘wij’ – als partners en als gezin - maar ook ‘ik’. Is er tevredenheid over de onderlinge verdeling van tijd? Is er sprake van emotionele en communicatieve gelijkwaardigheid? Ben je tevreden over de onderlinge intimiteit en seksualiteit en over de afstemming tussen jou en je partner met betrekking tot jullie individuele behoeften op seksueel gebied? En last but not least: is er een taakverdeling met betrekking tot huishouden, kinderen, etc die jullie beiden tot tevredenheid stemt?

Als mensen nu zelf aan de slag willen met deze thema’s, welke boeken raad je aan?
Het boek Houd me vast van Sue Johnson raad ik vaak aan. Daarin worden met name relatiekwesties besproken. Het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen kan inzicht geven in welke stappen je kunt zetten richting meer eigenwaarde en verbinding.

Beeldcredits: Chaise longue, anoniem, naar Victor Léon Michel Quétin, 1878 - in of na 1904.

Mail

Vivian Mac Gillavry (zij/haar) is antropoloog, beeldend kunstenaar en dyslect. Ze verwondert zich graag over de mens en sociale constructen. Die verwondering uit zich in tekst, beeldend werk en beeld-taalcombinaties.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Auto Draft 8

Een transformatie van verlangen: brieven over consent

Wat als we consent en verlangen zélf als de voorwaarden van bevrijding en sociale rechtvaardigheid zien? Yousra Benfquih licht toe hoe genot-activisme ons niet alleen toelaat om ons tegen de dingen te verzetten, maar ook om te onderzoeken waar we naar verlangen. Lees meer

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

'Ik verlang zo erg naar een inspirerend figuur die logica ontdekt in de willekeur van wat ons allemaal overkomt. Die tegen me zegt: "Marthe, zó is het, en de rest is bullshit".' Lees meer

Auto Draft 7

Moederland

Zelfs in de Italiaanse zon lukt het niet altijd om donkere gedachten op afstand te houden. Roos Sinnige laat ons meedrijven op de ongrijpbare stroom die dan ontstaat. Lees meer

:Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

Hard//hoofd organiseert op 25 mei de eerste schrijfworkshop! Tijdens deze middag zul je onder begeleiding van Selm Merel Wenselaers, Marthe van Bronkhorst en Jochum Veenstra de tijd krijgen om met elkaar in gesprek te gaan en aan een tekst over mannelijkheid te werken. Aanmelden kan tot en met 22 april. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent! 1

Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent!

Ben je vrij in je verlangen? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer vóór 2 juni op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow. Lees meer

zonderverdergroet

zonder verdere groet

Rijk Kistemaker doet niet aan groeten. Rijk schrijft gedichten terwijl hij bezig is met andere dingen, zoals het opladen van een gehuurde Kia en huilen. Laat je meevoeren op zijn poëtische gedachtestroom. Lees meer

een interview met Abel Kamps

Interview met Abel Kamps: 'Ik hou ervan als mijn werk meer een ervaring wordt en minder een object.'

Aucke Paulusma gaat in gesprek met kunstenaar Abel Kamps: Hoe verweef je absurditeit of humor in je kunst, en welke rol spelen deze elementen in het creëren van de impact die je werk op de toeschouwer heeft? Lees meer

Jonathan de slakkenman

Jonathan de slakkenman

'Hij zag simpelweg hoe de slak zich terugtrok in zijn huisje wanneer het zich onveilig achtte. Vanwege hun gedeelde lot, voelde Jonathan zich geroepen om de naaktslak ook een toevluchtsoord te bieden.' In dit korte verhaal van Ivana Kalaš neemt Jonathans slakkenfascinatie langzaam zijn leven over. Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Het insectenhotel

Het insectenhotel

‘Ik kan wel voor je krimpen.' Dieuke Kingma onderzoekt in een kort verhaal vol spinnenpoten en keverschildjes of je de ruimte die je inneemt in een relatie ook weer terug kan geven. Lees meer

Afgebeeld is een vrouw in badpak, zwemmend tussen vissen.

Anders zijn is niet ‘tegen de natuur’

Marthe van Bronkhorst duikt in de diepzee en ontleert acht lessen die ze vroeger op school onderwezen kreeg. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

Oproep: De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer