Asset 14

Behoefte aan nabijheid

‘Somberheid is iets van alle tijden’

De moeder van Vivian Mac Gillavry heeft zo’n dertig jaar gewerkt als psychotherapeut en relatietherapeut. In dit interview gaat Vivian met haar moeder in gesprek over ruzies, relaties en (opnieuw) verbinden met elkaar. 'Je open durven stellen en je kwetsbare kanten tonen kan alleen als je je veilig voelt.' Dit gesprek is onderdeel van een twee-delige serie over geluk, verandering, loslaten en relaties. Deel 1 van deze serie, over verandering, kun je hier teruglezen.

Het leven is niet altijd even gemakkelijk. We lopen allemaal weleens tegen bepaalde vragen aan of hebben behoefte aan iemand die ons ondersteunt bij het vinden van antwoorden. Omdat niet iedereen een psycholoog in de familie heeft, of drie, in mijn geval, vroeg ik mijn moeder om wat tips and tricks te delen. Mijn moeder begon als pedagoog en volgde daarna de opleiding tot relatie- en gezinstherapeut met een specialisatie in echtscheidingsproblematiek. In de jaren daarna volgde ze de opleiding tot psychotherapeut. De afgelopen 30 jaar heeft ze als psychotherapeut gewerkt.

Ik ging met haar in gesprek over het belang van ruzies in relaties en hoe het komt dat alle drie de relatietherapeuten in mijn familie gescheiden zijn.

Bestaat er zoiets als een ‘goede of gezonde’ manier van ruziemaken?
Je kunt in ruzies grofweg drie ongezonde interactiepatronen onderscheiden: 1. Een doorlopend patroon van verwijten over en weer; 2. Een ‘verstijf en vlucht’ patroon en 3. Een patroon van aanvallen en terugtrekken (waarbij verdedigen ook weer aanvallen is).

Een gezonde manier van ruziemaken houdt vooral in dat je voorkomt dat je in zo'n (macht)strijd terechtkomt. Want zodra je in een machtsstrijd verzeild raakt, ben je niet zo snel bereid iets aan jezelf te veranderen. Dan vind je vooral dat de ruzie door de ander komt en dat die dus moet veranderen.

Waarom komen mensen in zo’n strijd terecht?
Als partners in een van deze drie ineffectieve patronen verzeild raken, zeggen ze eigenlijk tegen elkaar: ik laat me niet door jou kwetsen, ik wil meer aandacht, ik wil dat je er voor mij bent. Ik ben bang voor verwijdering tussen ons en ik ben bang de verbinding tussen ons te verliezen.

Die patronen tijdens een ruzie zijn ineffectieve pogingen om toenemende verwijdering tegen te gaan. Als je het gevoel hebt dat je niet gezien of gehoord wordt door de ander, ga je je wapenen.

Zodra je in een machtsstrijd verzeild raakt, ben je niet zo snel bereid iets aan jezelf te veranderen.

Als je je niet veilig voelt in de relatie, blijf je in die patronen vastzitten. Als partners bij mij in therapie komen, onderzoeken we gezamenlijk wat er eigenlijk onderliggend bij beiden gebeurt. Ik kijk dan naar wat beide partners aan de buitenkant laten zien (je uitstraling en gedrag) en wat er tegelijkertijd aan de binnenkant gebeurt (je gevoelens en gedachten). Zo gaan we na in welk ineffectief patroon zij verzeild zijn geraakt.

Vaak blijkt het te gaan om achterliggende, niet vervulde en/of niet uitgesproken verlangens en verwachtingen jegens de ander. Zo kan een van de partners behoefte hebben aan meer nabijheid, om begrepen te worden, om zich gewaardeerd en geliefd te voelen, maar dit niet direct durven te uiten. Wat ik ook vaak zie is dat het gaat om onderliggende angsten: de angst om verlaten te worden, om niet gewaardeerd te worden. Angst dat je de verbondenheid met je partner verliest. Iedereen heeft zo zijn eigen strategieën om zich te beschermen tegen de angst: vastklampen, aandringen of juist terugtrekken. Helaas temperen deze strategieën slechts tijdelijk je angst, maar de afstand tussen twee partners wordt uiteindelijk zo groot dat geen van beiden zich nog veilig en geborgen voelt in de relatie.

Wat kun je zelf doen als je in zo’n strijd terechtkomt?
Het is dan belangrijk dat je samen een uitweg uit de vicieuze cirkel van negatieve interacties vindt en een nieuwe veilige basis creëert. Ziet je partner alleen je (re)acties aan de buitenkant en niet je pijn en verlangens van binnen? Dan kun je een veiligere situatie creëren door bijvoorbeeld iets te delen over je dieperliggende gevoelens en gedachten en hoe die zich vertalen naar de buitenkant, dus naar je gedrag.

Bijvoorbeeld: ik bijt van me af – dat is dus gedrag - omdat ik me bedreigd voel. Maar van binnen ben ik bang je te verliezen en niet begrepen te worden. Ik leer mensen die onderliggende gevoelens te uiten, in plaats van alleen maar naar de ander te wijzen. Om weer emotioneel bereikbaar te zijn voor elkaar en op elkaar af te kunnen stemmen (qua verlangens, behoeften, verwachtingen) en samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken, is het belangrijk dat je je veilig voelt bij elkaar. Er moet sprake zijn van onderling vertrouwen. Want je open durven stellen en je kwetsbare kanten tonen kan alleen als je je veilig voelt.

Hoe helpt een relatietherapeut daarbij?
Bijvoorbeeld door het geven van uitleg over hoe je negatieve interactiepatronen kunt doorbreken en de verbinding weer kan herstellen. Het gaat daarbij ook soms ‘gewoon’ om het uitspreken van kleine woorden. Bijvoorbeeld het uitspreken van wat je waardeert aan je partner, en om gebaren, rituelen en dingen doen samen, waardoor je je relatie kunt verzorgen en verdiepen. Ik vraag mijn cliënten soms: hoe laat je merken, horen en voelen dat je graag bij hem/haar/hen wilt zijn? Ik nodig ze uit om elkaar de ruimte geven en te leren om wensen en grenzen uit te spreken en tegengas te geven op een effectieve wijze.

Ook al zijn we therapeut, uiteindelijk zijn we ook maar gewoon mensen, met onze eigen blinde vlekken.

Het uitspreken van wensen en grenzen is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je wensen en grenzen op seksueel gebied. Sue Johnson, relatietherapeut, spreekt bijvoorbeeld van een TOB gesprek: ben je Toegankelijk voor de ander? Ontvankelijk voor de ander? Betrokken bij de ander? Als je in een terugkerende conflictsituatie terechtkomt gaat het erom sensitief en met aandacht op elkaar te reageren. Natuurlijk kan dat niet op elk moment en dat hoeft ook niet. En soms wil de één wel praten en de ander niet. Dat is niet erg. Als je dan maar een moment afspreekt dat je wél met elkaar gaat praten. Zonder mobiel, tv, en andere stoorzenders.

Zowel jij als mijn tante en vader zijn alle drie relatietherapeut en allemaal gescheiden. Hoe kan dat?
Tja… Dat is een lastige vraag om zo even te beantwoorden, los van te persoonlijke redenen waarom het uiteindelijk niet meer ging. In ons geval is er een langdurig en pijnlijk proces aan vooraf gegaan. In het algemeen gaan stellen niet snel, gemakkelijk of ‘zomaar’ uit elkaar. Het is vaak een worsteling ín jezelf en met elkaar. Je vader en ik zijn trouwens ook in relatietherapie gegaan omdat wij hier hulp bij nodig hadden. Ook al zijn we therapeut, uiteindelijk zijn we ook maar gewoon mensen, met onze eigen blinde vlekken.

Soms ontdek je tijdens zo’n therapie dat het juist béter kan zijn om niet bij elkaar te blijven. Op een gegeven moment voelden we dat het ‘omwille van de kinderen bij elkaar blijven’ juist ten koste van jullie als kinderen zou gaan. Soms is scheiden dus weliswaar een pijnlijke en intens verdrietige beslissing, maar toch de beste optie.

Toen jullie gingen scheiden hoorde ik mijzelf op het schoolplein verontschuldigen met: “Als cardioloog kun je ook een hartaanval krijgen.”
Haha, dat is waar ja. Voor kinderen is het over het algemeen natuurlijk ontzettend verdrietig als je ouders uit elkaar gaan. Het kan je ook heel boos maken. Als kind ben je namelijk gewoon afhankelijk van je ouders, je hebt geen keuze, het overkomt je. Maar als kinderen onder voortdurende spanning leven door ouders die continu ruzie hebben - of elkaar negeren - kun je je afvragen wat er nou slechter is voor kinderen.

Het gaat erom dat je je verbonden voelt, je elkaar kunt vertrouwen, dat je je veilig voelt en voelt dat je van elkaar houdt, wat dat ‘houden van’ dan ook maar inhoudt.

Het is bijvoorbeeld slecht voor de emotionele ontwikkeling van kinderen als ouders vóór, tijdens of na de scheiding slecht over elkaar praten. Of als ouders niet het onderscheid kunnen maken tussen ex-partners zijn en betrouwbare ouders voor de kinderen blijven. Dat kan veel psychische schade veroorzaken. Dat is dan ook een van de eerste thema’s die ik bespreek met scheidende ouders wanneer ze bij mij in therapie komen.

Hoe weet je of je relatie goed is? Zit je in een verkeerde relatie als je (vaak) ruzie hebt, frictie of irritatie?
Nee, je hoeft niet in een verkeerde relatie te zitten als je vaak frictie hebt in de vorm van ruzie of irritatie. Het gaat erom dat je samen op een adequate manier om kunt gaan met gevoelens en conflicten. We hebben hier eigenlijk net uitvoerig bij stilgestaan. Het gaat erom dat je je verbonden voelt, je elkaar kunt vertrouwen, dat je je veilig voelt en voelt dat je van elkaar houdt, wat dat ‘houden van’ dan ook maar inhoudt. Dat kan immers voor ieder een andere inhoud en betekenis hebben.

Wij relatietherapeuten hebben vaak wel een rijtje in ons hoofd om een relatie als ‘goed’ in te schatten. Is er bijvoorbeeld sprake van relationele gelijkwaardigheid (het aan elkaar gewaagd zijn en elkaar ook kunnen aanvullen)? Is er sprake van ‘autonomie binnen de verbondenheid?’ Dus, is er sprake van niet alleen ‘wij’ – als partners en als gezin - maar ook ‘ik’. Is er tevredenheid over de onderlinge verdeling van tijd? Is er sprake van emotionele en communicatieve gelijkwaardigheid? Ben je tevreden over de onderlinge intimiteit en seksualiteit en over de afstemming tussen jou en je partner met betrekking tot jullie individuele behoeften op seksueel gebied? En last but not least: is er een taakverdeling met betrekking tot huishouden, kinderen, etc die jullie beiden tot tevredenheid stemt?

Als mensen nu zelf aan de slag willen met deze thema’s, welke boeken raad je aan?
Het boek Houd me vast van Sue Johnson raad ik vaak aan. Daarin worden met name relatiekwesties besproken. Het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen kan inzicht geven in welke stappen je kunt zetten richting meer eigenwaarde en verbinding.

Beeldcredits: Chaise longue, anoniem, naar Victor Léon Michel Quétin, 1878 - in of na 1904.

Mail

Vivian Mac Gillavry (zij/haar) is antropoloog, beeldend kunstenaar en dyslect. Ze verwondert zich graag over de mens en sociale constructen. Die verwondering uit zich in tekst, beeldend werk en beeld-taalcombinaties.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars! 1

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars!

Als dank voor hun steun, ontvangen onze ruim 1.700 kunstverzamelaars in januari een prachtig werk van beeldend kunstenaar Dakota Magdalena Mokhammad. Om welk werk het precies gaat blijft een verrassing, maar in gesprek met onze chef Kunst Jorne Vriens licht Dakota een tipje van de sluier op. Lees meer

Auto Draft 1

Hoe jij politiek je zin weer krijgt: valse dilemma’s, overdrijven en nog drie tactieken die ik leerde van mijn vader

Marthe van Bronkhorst leerde van haar vader dat goed vals niet lelijk is. In deze column legt ze je drie technieken uit om je (politieke) zin te krijgen. "Links, doe nou eens wat mijn vader deed: nooit genoegen nemen met minder." Lees meer

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way'. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan. Lees meer

Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Zoals dagtoeristen in Amsterdam naar het grachtenmuseum, het microbenmuseum en het hennepmuseum kunnen, heeft Barcelona een chocolademuseum, mummiemuseum en sinds vorig jaar ook: het Museum voor Verboden Kunst. Ferenz Jacobs bracht een bezoek en ontdekte al snel dat de werken uit deze privécollectie, afkomstig uit verschillende gebieden en tijdsperiodes, allen een gemeenschappelijke deler hebben: controverse. Lees meer

Verboden toegang 8

Verboden toegang

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In woord én beeld dicht Maaike Rijntjes over iemand die terugkeert naar het bungalowpark waar die opgroeide. Lees meer

Momentum

Momentum

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Sanne Lolkema dicht op drie levels over de prestatiemaatschappij: van micro-, naar macro- en mesoniveau. Lees meer

Herkauwen

Herkauwen

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tussen ongemak en walging in dicht Moni Zwitserloot over zowel baren als geboren worden: 'je kruipt uit je dode vel / naar buiten / de broeierige nacht in'. Lees meer

Podiumgeil

Podiumgeil

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Birsu Tamer schreef een tekst voor een acteur die als het monster van Frankenstein diens publiek bespeelt. Lees meer

Handleiding

Handleiding

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In 'Handleiding' schrijft Ettie Edens over eenzaamheid, identiteit en gezien willen worden - en over iemand die een muur van haar kamer verft en daar zo in doorslaat dat ze in de kamer verdwijnt. Lees meer

Pokon

Pokon

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Melanie Neeleman onderzoekt in haar poëzie de selectieve empathie die ze ervaart bij een bezoek aan een expositie van opgezette dieren, die allemaal op absurde wijze stierven.  Lees meer

De serre

De serre

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Johanna Loman schreef een verhaal over een jonge vrouw op een klimaatprotest: Wat als je wel moreel besef hebt, maar liever je kop in het zand steekt? Lees meer

Hertenkalf 2

Hertenkalf

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tessa van Rooijen dicht in dit vierluik over het aangaan van verbindingen en het dragen van een dood hertenkalf: 'jongens is het sexy om een dood hertenkalf in je lichaam te hebben?' Lees meer

De tondeuse

De tondeuse

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Jana Flekken legt in fragmenten de band en rolverdeling tussen ouders en hun kind vast, en hoe die verandert wanneer een van de ouders ziek wordt. Lees meer

Mijn huid een rekbare grens (Frontaal)

Mijn huid een rekbare grens

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In dit drieluik bevraagt Isa/Isa Bob van Rooy de kaders die er gesteld zijn rondom onze natuurlijke wereld. Bestaat er eigenlijk wel een verschil tussen zelf en natuur, of tussen plant en organisme? Lees meer

Whisper Heart, The Movie

Whisper Heart: the movie

Hoe ver ga jij voor De Ware? Anne Sikma onderzoekt in dit bloedstollende verhaal de grenzen op tussen fictie en realiteit. Ben je er klaar voor? Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al veertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 januari aan als kunstverzamelaar en ontvang in januari je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar