Asset 14

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Schrijver Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan: een collectie kleine vormen van verzet tegen systemen van onderdrukking en autoriteit.

Jorne Vriens: Hoe was jouw eerste ervaring met het moezeum?

Laura Korvinus: moezeum voelde voor mij als een warm bad, ondanks de herfstkou die door de dunne muren van de oude garage kroop. Tijdens New Radicalisms: Doe Neutraal, het tweejaarlijkse festival van culturele organisatie (A)WAKE, bruiste en borrelde het overal in de betonnen ruimtes. Kunstwerken werden opgehangen, talks werden voorbereid, er werd thee gezet en vanuit achterruimtes werden taperollen en boren doorgegeven. Het was zo aanstekelijk dat ik voor ik het wist zelf een boor in mijn handen had.
Aan de hand van kunstinstallaties, een expositie, een publiek programma met performances, workshops en talks werd tijdens deze dag onderzocht wat ‘neutraal’ betekent. Het idee van neutraliteit dient immers als een effectief rookgordijn voor zaken waar veel mensen - en vooral politici het liever niet over hebben, zoals institutioneel of alledaags racisme, seksisme en islamofobie. Journalisten, activisten en kunstenaars kwamen samen om dit op het scherpst van de snede te bespreken, waarna iedereen kon loslaten en elkaar ontmoeten in een uitgebreid nachtprogramma.

Het idee van neutraliteit dient immers als een effectief rookgordijn voor zaken waar veel mensen - en vooral politici het liever niet over hebben

Kunstenaar Ghita Skali noemde neutraliteit treffend 'het diplomatieke gezicht van de gewelddadige status quo'. Het moezeum geeft in de tentoonstelling By the Way een antwoord op deze status quo met kleine vormen van verzet tegen systemen van onderdrukking en autoriteit. Ze tonen dat het anders kan. Hun krachtigste wapen? Humor. Zo mag je bij het werk Real Integration van Qiaochu Guo & Jing He, een parodie op het inburgeringsexamen, kiezen uit cynische antwoorden op dagelijks racisme, en is de Nederlandse vlag in het werk van Willum Geert eigenlijk een witte bierbuik met rood t-shirt en een blauwe spijkerbroek. Ik vraag me af me af welk museum humor zou durven vermelden in het gedeelte over hun maatschappelijke belang in hun beleidsplan.

Terug naar het moezeum 3
Je maintiendrai, Willum Geert.

Jorne: Nadat we de tentoonstelling samen bekeken lijkt daar de kern te zitten. Wat mogen we van hedendaagse kunstinstellingen verwachten als het gaat om maatschappelijke kwesties?

Jorne: Misschien is het begrip 'hyperpolitiek', zoals bedacht door Anton Jäger, een lens om de rol van kunstinstellingen te bekijken. Hyperpolitiek is een kritische manier om politieke betrokkenheid te begrijpen, waarbij betrokkenheid niet tot actie leidt. Anders gezegd: betrokkenheid blijft een lippendienst. Hoewel er bij hedendaagse kunstinstellingen veel behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, blijft het vaak hangen bij goede bedoelingen.
Bijna elke maand wordt er wel een symposium gehouden over de rol van het museum of verschijnt er een opiniestuk waarin de politieke relevantie van een culturele instelling. Museologisch is dat heel interessant, maar het steekt toch wat bleek af bij het echte werk dat door moezeum wordt verricht: we zagen op de eerste etage een ruimte waar protestborden kunnen worden gemaakt en staan opgeslagen.

Hoewel er bij hedendaagse kunstinstellingen veel behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, blijft het vaak hangen bij goede bedoelingen

Juist daarom kan een kleine presentatieruimte zoals het moezeum dienen als een interessant tegenvoorbeeld. De wendbaarheid en het eigenaarschap van kleinere instellingen bieden hun de kans om buiten de gebaande paden te treden en werkelijk impactvolle tentoonstellingen te organiseren. Daarom ben ik blij dat je me meenam: het illustreert hoe kleinere instellingen vaak gemakkelijker flexibel en origineel kunnen zijn dan grote instellingen.

Ook het werk vond ik goed. Dat van Deniz Eroglu bijvoorbeeld: zijn installatie, die de ervaring van zijn besnijdenis in Turkije beschrijft en de gevolgen daarvan voor zijn zelfbewustzijn in Europese contexten, zoals het afdrogen na de gymles, biedt een heel persoonlijke kijk op culturele verschillen en persoonlijke verhalen. Het werk van Mohamed Laouli prikkelt met zijn video L'économe, waarin hij een papieren pagina eet, afkomstig van een economisch tijdschrift. Deze handeling, vast een kwelling, draagt een krachtige en ironische boodschap uit tegen economische druk en de absurditeit ervan. Eat the rich?

Terug naar het moezeum 1
L'économe, Mohamed Laouli.

Laura: Over eten gesproken: Tijdens de zaterdagmiddag van de New Radicalisms Biënnale was ik aanwezig bij een performance van diezelfde Deniz Eroglu. Tussen het kunstpubliek renden de twee jonge kinderen van de kunstenaar heen en weer. Terwijl Eroglu zijn performance begon, besloot een van hen bij hem op schoot te klimmen. Met zijn zachte en zelfverzekerde stem vertelde Eroglu een verhaal over de levens van zijn grootvader en vader. Tijdens deze vertelling deelde hij eten uit dat in zijn verhaal voorkwam en toonde hij eigen videowerk. Dit zorgde voor een intieme ervaring, versterkt door de aanwezigheid van toekomstige generaties op zijn schoot.

Het werk van kunstenaars wordt vaak gebruikt door musea om zich politiek uit te spreken, maar de makers krijgen vervolgens weinig rugdekking vanuit de instituties die hen zouden moeten ondersteunen

Eroglu eindigde de performance door een brief te laten zien van zijn vader aan een Deense ambtenaar, waarin hij in gebrekkig Deens beschrijft hoeveel last hij als Turkse man had van racisme in Denemarken. Eroglu vertelde hoe een museum interesse had om de brief aan te kopen en hem vroeg er meer context over te geven; na het delen van zijn levensverhaal hoorde hij nooit meer iets van hen. De diepe emotionele kracht die vrijkomt uit het besef dat leven en kunst zo nauw verweven zijn, raakte me sterk tijdens zijn performance. Aan het einde vroeg Eroglu zich terecht af waarom musea zo onhandig omgaan met deze emoties. Het werk van kunstenaars wordt vaak gebruikt door musea om zich politiek uit te spreken, maar de makers krijgen vervolgens weinig rugdekking vanuit de instituties die hen zouden moeten ondersteunen. Misschien moet er wat vaker nagedacht worden over hoe zij een veilige plek kunnen faciliteren voor wat kunstenaars te zeggen hebben?

Jorne: Precies, als museum of culturele instelling moet je de verantwoordelijkheid erkennen die komt kijken bij het ondersteunen van kunstenaars die uitgesproken ideeën en visies delen. Als je accepteert dat uitspraken en stellingen bedoeld zijn om verandering teweeg te brengen, dan moet je ook bereid zijn om daar actief een rol in te spelen.

Laura: Daar ben ik het mee eens. Nu veel kunstinstituten zich graag willen uitspreken, lijken ze daarbij het belang van goed luisteren te vergeten. Een hoogleraar die ik ongelofelijk bewonder, Tina Campt, leerde me dat goed luisteren een actieve daad is. Het vereist dat je begrijpt dat er iets op het spel staat. Dat je begrijpt dat er een keuze moet worden gemaakt. En dat, wanneer jij niks doet, dat consequenties heeft.

Terug naar het moezeum 2
Let's Go to the Toilet, Tewa Barnosa.

Zowel de werken in By the Way als de talks tijdens New Radicalisms maakten me bewust van mijn eigen implicaties in systemen van onderdrukking en autoriteit. Tegelijk wordt er ruimte geboden om een standpunt in te nemen. Ik zag dat in het kunstwerk van Tewa Barnosa - een paars wc-hokje waar je in kan kruipen en uitgenodigd wordt om op de muren te schrijven. Zo wordt de wc een plek voor reflectie en kleine daden van verzet. De vele Arabische woorden op de muren wezen me op mijn positie hier, als buitenstaander - een gevoel dat musea mensen doorgaans als geen ander kunnen laten voelen.

Jorne: Het feit dat we hier direct worden verwelkomd door de maker van de tentoonstelling is echt bijzonder. Dat zie je niet vaak in andere musea. Je kunt meteen in gesprek met iemand en je voelt eigenlijk aan alles dat de kunstenaar hier niet alleen maar een uitvoerder is of een leverancier van een werk, maar onderdeel is van een gemeenschap. En nog belangrijker, als bezoeker kun je daar ook onderdeel van worden.

Kunst hoeft niet alleen maar mooi of heilig te zijn; het kan daadwerkelijk impact hebben

Laura: Bovendien is de ruimte zelf zo uitnodigend! Je kunt er gewoon wat rondhangen, iets drinken of uitrusten op de vide. Dat is heel anders dan vooraf bepaalde routes in de meeste musea.

Jorne: Ja, in grote musea krijg je vaak het gevoel dat je door de zalen heen wordt gejaagd. Ik begrijp natuurlijk dat grote instellingen veel bezoekers moeten verwerken en dat hoort erbij als je een instelling van een bepaalde grootte bent. Maar als je naar tegenvoorbeelden zoals dit museum kijkt, realiseer je je wat daarbij verloren gaat: de rust, het gesprek en het idee dat je vorm kunt geven aan je leven. Kunst hoeft niet alleen maar mooi of heilig te zijn; het kan daadwerkelijk impact hebben.

Laura: Sterker nog; ik geloof dat de esthetische en politieke kracht van kunst heel goed samen kunnen gaan. Noem me Gen Z, maar het scheiden van die twee vind ik ouderwets. Naast dat By The Way deze tweedeling doorbreekt, doet de tentoonstelling er nog een schepje bovenop; Hij laat zien dat activisme en lichtheid hand in hand kunnen gaan. Dat ironie, ongemak en verveling wapens zijn (en altijd zijn geweest) tegen autoritaire, onderdrukkende en kapitalistische systemen. Musea zijn hier uiteraard een onderdeel van, of ze nu willen of niet, door hun afhankelijkheid van subsidies en private geldstromen. Maar dat ontslaat hen niet van hun taak om verantwoordelijkheid te nemen, deze positie te erkennen, en een goede luisteraar te zijn voor wat de kunstenaars te zeggen hebben. Ik vraag me soms af waar musea zo bang voor zijn. Waardoor toch dat ongemak? Tegen alle museumdirecteuren, curatoren en andere professionals binnen het culturele veld zou ik willen zeggen: ga naar het moezeum, drink een kopje thee, en luister naar wat jouw ongemak je wil vertellen.

By the Way is tot 20 december 2024 te zien in moezum, Vijverhofstraat 29, Rotterdam.
Culturele organisatie (A)WAKE bestaat uit cultureel werkers, kunstenaars en organisatoren die hun verbondenheid met de West Aziatische en Noord-Afrikaanse regio en tweerichting-burgerschap gebruiken om het -naar eigen zeggen - in Nederland wat op te schudden.

Beeld: Liza Wolters.

Mail

Laura Korvinus en Jorne Vriens

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:Hoe te dromen:  Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Hoe te dromen: Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Als Stella Kummer ’s ochtends wakker wordt, bespreekt ze in bed haar dromen met haar vriend. Terwijl ze aan hem vertelt wat er die nacht in haar droomwereld is omgegaan, denkt ze na over dromen over de wereld. Begint het veranderen van de wereld niet eigenlijk gewoon in bed? Lees meer

Auto Draft 9

Dat het was

Hoe ga je om met herinneringen die te pijnlijk zijn om onder ogen te komen? Olivier Herter maakt het publiek getuige van een versnipperd landschap van herinneringen. Vloeiend, stemmig en ogenschijnlijk zonder plot wordt geprobeerd woorden te vinden, waar geen woorden voor te vinden zijn. Dit verhaal werd eerder op toneel gebracht door t Barre Land. Lees meer

:De archivaris en haar dochter: De eeuwige lijsten

De archivaris en haar dochter: De eeuwige lijsten

‘Ik wil geen literatuur van je maken.’ Hoe berg je je moeder in je schrijven, zonder haar essentie te bevriezen? Bareez Majid dicht in woord en beeld over ‘soon-to-be-dead-mothers’ en onderzoekt hoe hun lichamen functioneren als vergankelijk archief. Lees meer

Nog een keer: baas in eigen buik! 1

Nog een keer: baas in eigen buik!

Je zou zeggen dat het abortusrecht in Nederland vanzelfsprekend is, maar is dat eigenlijk wel zo? Een abortus is wettelijk gezien namelijk nog steeds strafbaar. Jihane Chaara neemt je mee in de politieke geschiedenis van het verworven abortusrecht in Nederland, die gepaard gaat met weerstand tegen dit recht op zelfbeschikking, maar ook met veel feministisch verzet en solidariteit. Lees meer

Auto Draft 8

Een transformatie van verlangen: brieven over consent

Wat als we consent en verlangen zélf als de voorwaarden van bevrijding en sociale rechtvaardigheid zien? Yousra Benfquih licht toe hoe genot-activisme ons niet alleen toelaat om ons tegen de dingen te verzetten, maar ook om te onderzoeken waar we naar verlangen. Lees meer

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

'Ik verlang zo erg naar een inspirerend figuur die logica ontdekt in de willekeur van wat ons allemaal overkomt. Die tegen me zegt: "Marthe, zó is het, en de rest is bullshit".' Lees meer

Auto Draft 7

Moederland

Zelfs in de Italiaanse zon lukt het niet altijd om donkere gedachten op afstand te houden. Roos Sinnige laat ons meedrijven op de ongrijpbare stroom die dan ontstaat. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent! 1

Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent!

Ben je vrij in je verlangen? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer vóór 2 juni op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow. Lees meer

zonderverdergroet

zonder verdere groet

Rijk Kistemaker doet niet aan groeten. Rijk schrijft gedichten terwijl hij bezig is met andere dingen, zoals het opladen van een gehuurde Kia en huilen. Laat je meevoeren op zijn poëtische gedachtestroom. Lees meer

een interview met Abel Kamps

Interview met Abel Kamps: 'Ik hou ervan als mijn werk meer een ervaring wordt en minder een object.'

Aucke Paulusma gaat in gesprek met kunstenaar Abel Kamps: Hoe verweef je absurditeit of humor in je kunst, en welke rol spelen deze elementen in het creëren van de impact die je werk op de toeschouwer heeft? Lees meer

Jonathan de slakkenman

Jonathan de slakkenman

'Hij zag simpelweg hoe de slak zich terugtrok in zijn huisje wanneer het zich onveilig achtte. Vanwege hun gedeelde lot, voelde Jonathan zich geroepen om de naaktslak ook een toevluchtsoord te bieden.' In dit korte verhaal van Ivana Kalaš neemt Jonathans slakkenfascinatie langzaam zijn leven over. Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Het insectenhotel

Het insectenhotel

‘Ik kan wel voor je krimpen.' Dieuke Kingma onderzoekt in een kort verhaal vol spinnenpoten en keverschildjes of je de ruimte die je inneemt in een relatie ook weer terug kan geven. Lees meer

Afgebeeld is een vrouw in badpak, zwemmend tussen vissen.

Anders zijn is niet ‘tegen de natuur’

Marthe van Bronkhorst duikt in de diepzee en ontleert acht lessen die ze vroeger op school onderwezen kreeg. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

Oproep: De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer