Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'
Poëzieweek: Beketenis

Beketenis

Poëzieweek

Tekst Naomí Combrink

Naomí Combrink schreef een gedicht over het verschil tussen toedichten en dichten, het verschil tussen de bescheidenheid van een minderheid en de hoogmoed van iemand die altijd hoorde: 'Natuurlijk mag jij er zijn'.


Lees je dit gedicht op je smartphone? Door je telefoon in de landscape-modus te houden, zie je het gedicht zoals het bedoeld is.


Beketenis


een trieste appel
een opgetogen courgette
wat voor eigenschappen kan ik dit Alles toedichten?

waar Dichten me neerzet als almachtige God
iemand die alles uit niets maakt
iemand die op een witte pagina
een wereld schept

maakt toedichten me een bescheiden subject
Alles bestaat al
ik kan er alleen méér betekenis
beschuldiging
betekenis aan geven

toedichten is de bescheidenheid van een minderheid
lijdend aan twijfel of ze hier wel mag zijn
lijdend aan bewustzijn van wat het betekent

ruimte in te nemen

Dichten vergt de Hoogmoed van een Witte Man
vergt de hoogmoed van iemand die altijd hoorde:
Natuurlijk mag jij er zijn
De wereld is er voor jou
Dit blanke papier is er voor jou

Dichten vergt Zekerheid die velen niet hebben
toedichten is voor ons veiliger
kijkend aan de keukentafel
naar al wat er al is

Beeld: Yasmeen via Flickr.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Naomí Combrink (@naominarrates) is literatuur- en cultuurwetenschapper, gespecialiseerd in narratieve en kritische theorie. Tegenwoordig houdt ze zich vooral bezig met feministische zaken als emotional labour, representatie en #metoo.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd