Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" /> Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" />
Asset 14

Matige gezichtsbeharing

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.

------
Lieve Mees,
Sinds het uit is met mijn vorige lief ben ik de naïeve, romantische liefde een beetje kwijt. Ik kijk naar vrouwen als mogelijke sekspartners in plaats van mogelijke geliefden en zoek voornamelijk naar manieren om met ze naar bed te gaan. Ik vroeg me af of het goed is aan deze driften gehoor te geven en met zo veel mogelijk leuke jonge vrouwen naar bed te gaan of dat het beter is te wachten tot ik weer echt verliefd word ook al duurt dat een hele tijd?

In dat eerste geval: hoe gedraag je je het best bij een leuke vrouw waar je mee naar bed wilt of bent gegaan, maar waarvan je bijna zeker weet dat het niets wordt?

Liefs
A

L.S.,
Sjonge, ik word van deze mail bijna net zo onrustig als jij. Allereerst: als je de behoefte voelt om losbandig de halve stad af te werken, dan zou ik dat vooral heel erg doen. Immers, neuk er liever ongebonden dan als bezet man op los met deze en gene. Na een relatie kan het bevrijdend werken om er vluchtige contacten op na te houden en te kijken hoe het is om met anderen naar bed te gaan. Maar, lieve A, kwantiteit gaat niet perse boven kwaliteit. De hoofdpersoon uit Turks Fruit zoekt nadat hij Olga verliest zijn heil in tal van jonge vrouwen, die stuk voor stuk onbevredigend blijken. Wanneer je enkel als motivatie hebt zovéél mogelijk partners te hebben, ga dan bij jezelf te rade wat hier in godsnaam achter schuilt. Echter, als je lol hebt in wat je doet, dan lijkt me dat er niets aan de hand is. Op een dag word je weer verliefd en heb je geen zin meer in dit gescharrel. Dat is ook leuk.

P.S. Leuke vrouwen waar je enkel het bed mee wilt delen, kan je het beste benaderen als volwassen vrienden – maar dan met meer lichamelijk contact. Vermijd ten strengste uitspraken als “Je moet niet verliefd op me worden hoor!” en “Ik vind je heel aardig, maar ik ben gewoon nog niet toe aan een relatie.” Daar krijgen leuke vrouwen schurft van. Zeg gewoon waar het op staat (“Ik vind je een leuk persoon en ik wil met je flikflooien.”) en dan komt het vast goed.
P.P.S. Kijk trouwens uit met het bestempelen van liefde als enkel naïef en romantisch. Ook liefde kan best pit hebben. Behoorlijk veel zelfs.

----

Lieve Mees,
Ik kijk liever een film over de holocaust dan dat ik ga dansen. Is er iets mis met me?

gr. DM

L.S.,
Misschien hou je wel heel erg van historische films, en misschien vind je het niet leuk om te dansen. Soit, ieder zijn meug. Maar bekijk het leven niet al te veel van een sombere kant. Je hoeft er niet voor op de dansvloer te gaan staan (of toch wel?), je kan ook beginnen met het kijken van Benigni’s La vita è bella.

----

Hey Mees,
Ik ben al 26, maar mijn gezichtsbeharing is nog steeds van een ietwat matige kwaliteit. Al mijn vrienden hebben volle glanzende baarden, maar op mijn kin en wangen zit enkel wat verspreid gruis. Is dat erg? Moet ik me ergens zorgen om maken?

Gr E.

L.S.,
Ik heb niet het idee dat het nog zal komen, tenzij je vader opeens met verhalen op de proppen komt over een baardgroeispurt op zijn dertigste. Ik zou me vooral geen zorgen maken. Over een paar maanden zijn die ironische snorren weer uit de mode en doen je behaarde vrienden bij jou hun beklag dat ze zich elke dag moeten scheren. Mocht het een troost zijn, wat mij betreft mocht die Burt Reynolds-look gisteren al voorbij zijn.

----

Lieve Mees,

Wanneer zijn alle tweedehands spullen op?

XC

L.S.,
Dit lijkt een stomme vraag. Zo lang er kleding wordt geproduceerd, zal er tweedehands kleding bestaan. Maar eigenlijk is het zo’n domme vraag helemaal niet. Want de duurzaamheid van kleren gaat rap achteruit door zogeheten 'fastfashionketens' als H&M en Zara. Deze kleding wordt er op gemaakt om in de prullenbak te belanden. Als de eerste eigenaar van een vest de knopen er al af ziet vallen door er naar te kijken en de stof na drie wasbeurten al verkleurd en gepluisd is, is de kans klein dat er nog een tweede eigenaar zal komen. Kleding uit vroegere tijden (of bijvoorbeeld goed geproduceerde producten van sterk garen en steviger stof) is vaak langer houdbaar omdat het hiervoor gemaakt is. Het is dus belangrijk om stil te staan bij de massaproductie die zich om ons heen manifesteert. Koop liever tweedehands kleren, of kleding die van kwaliteit is gemaakt, dan die ene jurk bij de Hennes van acht euro (“Alsof het gratis is!”). Waarschijnlijk maak je onbewust ook nog eens een statement tegen kinderarbeid en wie weet kun je jouw kleren ooit weer aan iemand anders weggeven. Leuk hè, hoe ik een moralistische twist aan je vraag wist te geven?

----

Hoi Mees,
Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion en beweren mannen bij hoog en laag dat ze dat niet doen? Is dit een heimelijk genot dat ze liever voor zichzelf houden? Of kan ik in het vervolg beter damesbladen niet meer geloven?

Groetjes P.

L.S.,
BELANGRIJK ADVIES: GELOOF NIETS WAT IN DAMESBLADEN STAAT.
Zo, nu we dat uit de weg hebben geruimd: ik ben zoals je hopelijk al wist geen man, dus ik weet niet wat zich afspeelt als wij vrouwen er niet zijn. Zelf ben ik nog nooit in de weer geweest met bodylotion/glijmiddel/Vaseline/massageolie/boter, omdat ik het idee had dat een beetje (zorgzame) grip juist wel handig was en deze middelen dit allemaal grondig compliceren. Andere dingen vergemakkelijken ze dan weer, maar dat is een ander hoofdstuk. Ik heb even een hulplijn ingeschakeld voor het beantwoorden van je vraag. Zijn respons was: “Fuck lotion, een stevige hand is optimaal effect.” Daar laat ik het maar bij.

----

Lieve Mees,
Ik heb een heel goede band met mijn ouders. Ik denk wel eens: misschien is een iets slechtere relatie beter. Ik ben nu al bang voor het moment dat ze doodgaan, hoe cru dat ook is. Zelfs mijn vader is een lieverd. Wat is erger, een best wel slechte jeugd of een te gelukkige?

W. uit L.

L.S.,
Tot het moment dat wij zelf ouders worden en we voor onze kinderen zorg moeten dragen, is voor veel mensen de grootste angst het verlies van hun ouders. Het is in ieder geval wel mijn grootste angst. Nachtenlang kan ik in paniek wakker liggen bij het idee dat ik ooit zonder hen verder zal moeten, en de notie dat dit een onvermijdelijke gang van zaken is, maakt het er niet bepaald beter op. De verstikkende angst komt echter voort uit een diepgewortelde wederzijdse liefde, en het is voor ons vooral belangrijk daarbij stil te staan. Er komt een dag dat we misschien geen advies meer zullen kunnen vragen over dagelijkse zaken, niet meer kunnen praten over filosofische levenskwesties, of ze simpelweg niet meer kunnen omhelzen. Maar we zullen altijd in ons hart weten dat er veel liefde is, en dat is uiteindelijk alles waard. Zoals de vaak geciteerde versregels uit Lord Tennyson’s gedicht 'In Memoriam A.H.H.', wat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van een goede vriend van hem:

I hold it true, whate'er befall;
I feel it when I sorrow most;
'Tis better to have loved and lost
Than never to have loved at all.

----

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Gezien door een kunstwerk

Gezien door een kunstwerk

Doordat fysieke kunstexposities bijna nergens georganiseerd worden, zoeken kunstinstellingen andere wegen om hun werk ten toon te spreiden. Caecilia Rasch mist de ontmoeting met het kunstwerk, en vooral: erdoor gezien worden. Lees meer

Een dag uit het leven

Een dag in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt

Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen zijn. Bioboer, au-pair à Paris, muze, schrijver, schilder, heks... En tegelijk heb je maar één leven om al je ambities in waar te maken. Lies Jo Vandenhende deconstrueert deze tragiek liefdevol door ons een dag mee te nemen in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt. Met een illustratie van Tonke Koppelaar. Lees meer

Automatische concepten 38

Hard//hoofd zoekt een nieuwe adjunct-hoofdredacteur

De adjunct-hoofdredacteur denkt mee over de koers van het tijdschrift en heeft een stem in belangrijke beslissingen. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties) 2

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties)

Ter ondersteuning van de chef Illustratie zijn wij op zoek naar een beeldredacteur illustraties. Lees meer

Automatische concepten 54

Een miljoen huizen houden het te droog

Zeker een miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken, en dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. De boosdoener: droogte. Lees meer

Alles Vijf Sterren: 43

Lekker soggen

Deze week worden onze redacteurs blij van lachen om Mark R., lessen over de media en het kunnen bijdragen aan de vismigratie in Utrecht. Lees meer

Een ritje maken

Een ritje maken

In dit verhaal van Sonja Buljevac maken Renée en haar oma een wandeling bij de boulevard van Vlissingen. Terwijl haar oma volop geniet, wordt Renée geconfronteerd met de gebeurtenissen van de vorige nacht. Lees meer

Hard//talk: Onderdak is een mensenrecht

Onderdak is een mensenrecht

Over dakloosheid hoeven we geen uitvoerige politieke discussies te voeren, aldus Jihane Chaara. Onderdak is namelijk niets minder dan een mensenrecht (iets wat men in de Nederlandse politiek even vergeten lijkt te zijn). Lees meer

De nobele kunst van het missen

De nobele kunst van het missen

Marthe van Bronkhorst mist een hoop dingen in haar leven. Haarelastiekjes, de deuk in de bank die ze maakte in het vakantiehuisje, en ze kan maar niet vergeten dat Philip Freriks gestopt is met het journaal. (kom terug, Philip!). Maar waar komt dit missen vandaan?
Met (voor de laatste keer!) een illustratie van Jessica Bacuna. Lees meer

Filmtrialoog: Nocturne

Nocturne

Onze redacteurs zagen Nocturne, een film over het maken van een film. Hoofdpersonage Alex rent een nacht lang door zijn eigen hoofd, op zoek naar het sluitende idee, de juiste acteurs, een kloppend verhaal. Het sprak esthetisch heel erg aan, maar zaaide ook een hoop verwarring. Lees meer

Nieuws in beeld: 13

Onze corona-aanpak laat talloze aardbewoners stikken

Dat het materiaal waarmee we onszelf tegen corona beschermen voor een golf aan afval zou zorgen, zagen we al van verre aankomen. Illustrator Simcha van der Veen is dan ook verbijsterd: waarom doen we hier niets tegen? Lees meer

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Dat je niet op zoek hoeft naar de diepere betekenis en ook enkel de vorm van een film kan waarderen, bewijst de animatiefilm 'The Nose or Conspiracy of Mavericks'. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Eindelijk lente

Eindelijk lente

Deze week worden we blij van een fijn boek, roze k-pop en Den Bosch. Lees meer

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Anna Visser is van jongs af aan een fervent liefhebber van Jane Austen. Een onlangs verschenen hervertelling van Emma werpt nieuw licht op haar hartstocht voor het kostuumdrama, maar misschien nog meer op haar zelfbeeld. Lees meer

Column: Wasverzachter

Wasverzachter

Een fietstochtje met twee vrienden voert Eva naar een nieuwbouwwijk, waar het leven bij nader inzien toch zo slecht nog niet zou zijn. Lees meer

Schijn bedriegt 2

Schijn bedriegt

Ons stemgedrag wordt (te) vaak bepaald door onderbuikgevoelens en eerste indrukken. Om ons daartegen te wapenen hebben we gedegen onderwijs nodig. Laat dat nu precies hetgeen zijn waar de politieke winnaar op bezuinigt. Lees meer

De dochter van Baba Yaga met illustratie van Micky Dirkzwager

De dochter van Baba Yaga

Saar, een slapeloze studente, leeft op dubbeldrop en kan haar ex niet vergeten. Op een nacht belt ze haar moeder. ‘Vanaf mijn drieëntwintigste werd het allemaal beter, Saar.’ Is er hoop? Een rauw sprookje van Lena Plantinga over het herstellen van je vrouwelijke intuïtie, of pogingen doen tot. Lees meer

Nieuws in beeld: 12

'App me als je thuis bent'

Na de dood van de 33-jarige Sarah Everard uiten steeds meer Britse feministen hun woede over de mensen die hen zouden moeten beschermen: de politie is onderdeel van hun onveiligheid, zeggen zij. Lees meer

Alsof het stil was 1

Alsof het stil was

In dit korte verhaal van Janna Claudius slapen een van elkaar vervreemde moeder en dochter een nachtje op dezelfde kamer. Lees meer

Alles Vijf Sterren: We bekijken het positief

We bekijken het positief

Deze week worden we blij van LuckyTV, een WhatsAppgroep en een tweeëntwintig jaar oude miniserie over kunst. Lees meer