Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " /> Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " />
Asset 14

Wijwaterke

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar maandelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma’s van de moderne mens op te lossen. Deze keer alleen maar Valentijnsvragen, zoals Mees ze ook live beantwoordde tijdens 'Hardhoofd offline' in het Parooltheater van 14 februari jongstleden. Heb jij nog een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.


----
Lieve Mees,

Ik voel me heel erg aangetrokken tot een vriend van mij die in het buitenland woont. Toen hij de vorige keer op bezoek was durfde ik hem niet te zoenen uit angst onze vriendschap te verpesten. Inmiddels, na veel Skypen, is onze wederzijdse romantische aantrekkingskracht expliciet gemaakt. Echter, fysiek is er nog niets gebeurd. Over een maandje komt hij weer deze kant op, en ik kan niet wachten om hem te zien, maar door deze idioot lange aanloop periode ben ik superzenuwachtig. Wat als er geen lichamelijke klik is, of als hij een heel ander seksueel beeld van mij heeft dan waar ik aan kan voldoen? Hoe zorg ik dat ik niet weer net als de laatste keer dichtklap, en hem in plaats van met die geweldige zoen weer begroet met drie smakkerds op zijn wangen?

A. uit A.

L.S.,
Ik begrijp dat het eng is, omdat er veel vanaf lijkt te hangen, maar ik zou je toch aanraden om in het diepe te springen met deze man, voor je tot in de eeuwigheid blijft zitten met een ‘wat-als’-scenario in je hoofd. Het aller-aller-belangrijkste wat ik je vooral op het hart wil drukken, is om niet van de zenuwen maar heel veel te gaan drinken. Als je de eerste keer dat je met elkaar het bed deelt, dronken-apenseks beleeft, krijg je spijt. Bovendien moet je je bedenken, dat de zenuwen eigenlijk leuk zijn, voorzichtig beginnen met wat kusjes terwijl je maag eigenlijk zich omkeert en het zweet je uit de klieren gutst. Dat heet ook wel, in eufemismen, vlinders.
----
Beste Mees,
ik heb eigenlijk niet echt een vraag, meer een overpeinzing waar je eventueel je licht over zou kunnen laten schijnen.
Denk je dat het onvermijdelijk is dat de seks minder wordt hoe langer je samen bent met iemand? Kwantitatief en kwalitatief gezien, bedoel ik?
Subvraag: geloof je eigenlijk in monogamie?

Veel liefs,
E

L.S.,
Een moeilijke, grootse en meeslepende kwestie waar ik vanuit persoonlijke ervaring in ieder geval geen antwoord op kan geven, omdat ik iets dergelijks nog niet heb mogen ervaren. Ooit kreeg ik les van een professor in seksualiteit, en hij verzekerde de hele collegezaal ervan dat we onze romantische ideeën over een lang en monogaam liefdesseksleven wel konden vergeten en dat elke relatie op een gegeven moment droog zou komen te staan. Zijn oplossing hiervoor was het er op na houden van buitenechtelijke liaisons, maar wel met wederzijdse wetenschap van je partner. Nu klinkt dit allemaal in theorie erg mooi en idealistisch, maar of het in de praktijk uit te houden is, jaloezie en SOA’s in acht nemend, is nog maar de vraag. Ik denk zelf dat het wel degelijk onvermijdelijk is dat je minder seks hebt in een (zeer) lange relatie, maar of het kwalitatief achteruit hoeft te gaan weet ik niet. En wat betreft monogamie: verschillende relaties vergen een verschillende aanpak. Soms is exclusiviteit niet vanzelfsprekend, al is de relatie semi-vast. Soms ben je zo verliefd dat je er niet eens aan denkt om ‘vreemd te gaan’. Maar wat te allen tijde zou moeten kunnen, is goed flirten. Flirten, hoewel een kutwoord, is veel te leuk om te doen, en onwijs goed voor je humeur. Bovendien geeft het je relatie iets meer vering.
----
Hoi Mees
Stel je hebt een scharrel die best oké is voor wat ie moet zijn, behalve dat ie zodra de seksklok luidt alleen nog maar aan zichzelf kan denken. Afkappen die handel of moet er een moreel egaliteitsgesprek begonnen worden?
L. R.

L.S.,
Mocht hij nou het ‘best oké’ voorbijstreven (met andere woorden: heeft hij potentie een goeie te worden?) dan is het misschien nog de moeite waard om te investeren in een hoogstwaarschijnlijk ongerieflijk gesprek, maar als je mijn ongezouten mening wilt horen – en dat wil je – zeg ik: nokken met die kerel. Een scharrel is een relatie gebaseerd op seks, dus dan kan je maar beter zorgen dat je een beetje aan je trekken komt, nietwaar?
----
Beste Mees,

Ik vraag me al een tijdje af waarom er nog steeds vooroordelen bestaan over seksueel nogal actieve vrouwen. Altijd als een vrouw/meisje veel bedpartners heeft zeggen (vooral andere vrouwen) dingen in de trant van: ‘ze zal wel iets moeten compenseren’ of ‘ze is eigenlijk vast heel onzeker.’ Heb jij een andere verklaring dan het standaard dubbele moraalverhaal?

Huismus

L.S.,
Het feit dat er nog steeds vooroordelen bestaan komt gedeeltelijk voort uit het gegeven dat vrouwelijke vrijpostigheid nog niet heel lang de tijd heeft gehad om te nestelen in onze cultuur. Bovendien moet gezegd worden dat deze houding ook écht niet altijd vrijwillig is. Soms zijn vrouwen inderdaad onzeker of op zoek naar compensatie. Het is jammer dat mensen hier een oordeel over vellen zonder de confrontatie aan te gaan met de persoon in kwestie. Hierdoor blijft het bij kwetsend dorpsgeroddel. Over het algemeen is het zo dat mensen net zo moeilijk doen als jij. Dus wanneer je als vrouw open bent over je seksualiteit, is het over het algemeen zo dat je omgeving (mits niet streng religieus) er ook niet zo’n probleem van maakt. Er is hoop lieve huismus, en langzaamaan komen we er wel, met z'n allen.
----
Lieve Mees,

Hoe kan het dat elke keer als ik ongeschoren, ongewassen, chagrijnig en bekaterd de deur uitga, ik enorm veel sjans heb van vrouwen? Ik kan er de klok op gelijk zetten, maar ik snap er niks van.
Gr DD

L.S.,
Ik moet zeggen dat dit mij bekend in de oren klinkt. Om de één of andere reden krijg ik vaak, als ik in joggingbroek meurend boven een kop koffie hang in het café (weliswaar nog met make-up van de voorgaande dag), de opmerking: "Wat zie je er goed uit!" Zelf hou je het niet voor mogelijk, met een mond als een glasbak, maar ik denk dat de aantrekkingskracht te maken heeft met een bepaalde relaxtheid die je uitstraalt als je niet in pauwenpak bent. Het is een combinatie van je ‘laisser faire’-instelling en de feromonen die je nog niet met Badedas hebt weggeschrobd die je aantrekkelijk maakt voor de dames. Ongeschoren mannenzweet doet toch denken aan een soort 'echte man' van Coca Cola Light. Je weet wel, zo’n lekkere bouwvakker met een wit hemd en een gele helm op zijn kop, mmm.
---
Hoi Mees,

Om even met de deur in huis te vallen: Ik kan het heel leuk vinden als een jongen me beft, er heel erg van genieten, maar vaak gaan ze zo lang door, en dat hoeft van mij ook weer niet. Hoe laat ik dit subtiel weten, zonder dat ik zijn ego kwets?

-AM

PS. Weet je ook een normaal leuk gezellig woord voor ‘beffen’, in godsnaam?
---
L.S.,
Oké oké, deze vraag heb ik eigenlijk zelf bedacht.
Bed-etiquette is soms wat onhandig uit te voeren. Subtiele hints worden vaak niet helemaal begrepen – iets wat ik beschouw als een tedere heupbeweging die zegt ‘kom je naar boven’ kan zomaar onopgemerkt gaan -  maar om nou iemand aan het haar te trekken en hees ‘neuk me!’ te commanderen is ook weer zo onsubtiel. Toch is het het beste om met liefdevolle handbewegingen aan te geven dat het tijd is voor een nieuwe positie. Mocht het geval trouwens zijn dat hij er niets van kan - een wat ingewikkelder kwestie - dan kan je misschien beter aangeven dat je er eigenlijk niet zo van houdt. Liever niet dan slecht, zeg ik maar, en god behoede dat je een orgasme moet gaan nabootsen om hem te laten ophouden.

P.S. Nee. Hoewel het Engels wat lievere werkwoorden bezigt, zoals ‘giving head’ en ‘going down’ of ‘taking the southern route’, bestaat er in het Nederlands niet echt een goed alternatief. Schrale troost: na het lezen van de online synoniemen op het Fok!-forum (de hostie ontvangen, likken, kuttebutten, minetten, pan uit eten, pruim likken, aan de postzegel likken, aan de rosbief snuffelen, tongracen, vrouwelijkevoorhuidvoenzen, wijwaterke, greppeltsje likken, een zoute snor halen, met je neus in de bosjes en de tong in de sloot) wordt het woord ‘beffen’ toch een stuk aantrekkelijker.

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Gezien door een kunstwerk

Gezien door een kunstwerk

Doordat fysieke kunstexposities bijna nergens georganiseerd worden, zoeken kunstinstellingen andere wegen om hun werk ten toon te spreiden. Caecilia Rasch mist de ontmoeting met het kunstwerk, en vooral: erdoor gezien worden. Lees meer

Een dag uit het leven

Een dag in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt

Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen zijn. Bioboer, au-pair à Paris, muze, schrijver, schilder, heks... En tegelijk heb je maar één leven om al je ambities in waar te maken. Lies Jo Vandenhende deconstrueert deze tragiek liefdevol door ons een dag mee te nemen in het hoofd van een lichaam dat niet uit bed raakt. Met een illustratie van Tonke Koppelaar. Lees meer

Automatische concepten 38

Hard//hoofd zoekt een nieuwe adjunct-hoofdredacteur

De adjunct-hoofdredacteur denkt mee over de koers van het tijdschrift en heeft een stem in belangrijke beslissingen. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties) 2

Hard//hoofd zoekt een beeldredacteur (illustraties)

Ter ondersteuning van de chef Illustratie zijn wij op zoek naar een beeldredacteur illustraties. Lees meer

Automatische concepten 54

Een miljoen huizen houden het te droog

Zeker een miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken, en dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen. De boosdoener: droogte. Lees meer

Alles Vijf Sterren: 43

Lekker soggen

Deze week worden onze redacteurs blij van lachen om Mark R., lessen over de media en het kunnen bijdragen aan de vismigratie in Utrecht. Lees meer

Een ritje maken

Een ritje maken

In dit verhaal van Sonja Buljevac maken Renée en haar oma een wandeling bij de boulevard van Vlissingen. Terwijl haar oma volop geniet, wordt Renée geconfronteerd met de gebeurtenissen van de vorige nacht. Lees meer

Hard//talk: Onderdak is een mensenrecht

Onderdak is een mensenrecht

Over dakloosheid hoeven we geen uitvoerige politieke discussies te voeren, aldus Jihane Chaara. Onderdak is namelijk niets minder dan een mensenrecht (iets wat men in de Nederlandse politiek even vergeten lijkt te zijn). Lees meer

De nobele kunst van het missen

De nobele kunst van het missen

Marthe van Bronkhorst mist een hoop dingen in haar leven. Haarelastiekjes, de deuk in de bank die ze maakte in het vakantiehuisje, en ze kan maar niet vergeten dat Philip Freriks gestopt is met het journaal. (kom terug, Philip!). Maar waar komt dit missen vandaan?
Met (voor de laatste keer!) een illustratie van Jessica Bacuna. Lees meer

Filmtrialoog: Nocturne

Nocturne

Onze redacteurs zagen Nocturne, een film over het maken van een film. Hoofdpersonage Alex rent een nacht lang door zijn eigen hoofd, op zoek naar het sluitende idee, de juiste acteurs, een kloppend verhaal. Het sprak esthetisch heel erg aan, maar zaaide ook een hoop verwarring. Lees meer

Nieuws in beeld: 13

Onze corona-aanpak laat talloze aardbewoners stikken

Dat het materiaal waarmee we onszelf tegen corona beschermen voor een golf aan afval zou zorgen, zagen we al van verre aankomen. Illustrator Simcha van der Veen is dan ook verbijsterd: waarom doen we hier niets tegen? Lees meer

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Absurditeit is de kracht van The Nose or Conspiracy of Mavericks

Dat je niet op zoek hoeft naar de diepere betekenis en ook enkel de vorm van een film kan waarderen, bewijst de animatiefilm 'The Nose or Conspiracy of Mavericks'. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Eindelijk lente

Eindelijk lente

Deze week worden we blij van een fijn boek, roze k-pop en Den Bosch. Lees meer

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Over Emma, millennials en de kostuumdramafase

Anna Visser is van jongs af aan een fervent liefhebber van Jane Austen. Een onlangs verschenen hervertelling van Emma werpt nieuw licht op haar hartstocht voor het kostuumdrama, maar misschien nog meer op haar zelfbeeld. Lees meer

Column: Wasverzachter

Wasverzachter

Een fietstochtje met twee vrienden voert Eva naar een nieuwbouwwijk, waar het leven bij nader inzien toch zo slecht nog niet zou zijn. Lees meer

Schijn bedriegt 2

Schijn bedriegt

Ons stemgedrag wordt (te) vaak bepaald door onderbuikgevoelens en eerste indrukken. Om ons daartegen te wapenen hebben we gedegen onderwijs nodig. Laat dat nu precies hetgeen zijn waar de politieke winnaar op bezuinigt. Lees meer

De dochter van Baba Yaga met illustratie van Micky Dirkzwager

De dochter van Baba Yaga

Saar, een slapeloze studente, leeft op dubbeldrop en kan haar ex niet vergeten. Op een nacht belt ze haar moeder. ‘Vanaf mijn drieëntwintigste werd het allemaal beter, Saar.’ Is er hoop? Een rauw sprookje van Lena Plantinga over het herstellen van je vrouwelijke intuïtie, of pogingen doen tot. Lees meer

Nieuws in beeld: 12

'App me als je thuis bent'

Na de dood van de 33-jarige Sarah Everard uiten steeds meer Britse feministen hun woede over de mensen die hen zouden moeten beschermen: de politie is onderdeel van hun onveiligheid, zeggen zij. Lees meer

Alsof het stil was 1

Alsof het stil was

In dit korte verhaal van Janna Claudius slapen een van elkaar vervreemde moeder en dochter een nachtje op dezelfde kamer. Lees meer

Alles Vijf Sterren: We bekijken het positief

We bekijken het positief

Deze week worden we blij van LuckyTV, een WhatsAppgroep en een tweeëntwintig jaar oude miniserie over kunst. Lees meer