Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar maandelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.
Mees, waarom denken sommige mensen dat het oké is om te chatten of smsen aan de eettafel? 'Ik bel toch niet ofzo?' is het veelgehoorde antwoord.
Anoniem
L.S., ik kan hier een heel betoog houden over de jeugd van tegenwoordig en dat niemand meer manieren heeft. En eigenlijk is dat ook zo. Aan tafel zitten twitteren of smsen kan echt niet, maar over het algemeen heeft men hier maling aan. Toevallig zat ik gisteren nog aan een kerstdiner waar ik mijn gezelschap en plein public er op attendeerde dat welgeteld drie van de negen mensen naar het scherm van hun iPhone zaten te staren. Beschaamd legden ze het weg, maar het duurde niet lang eer iemand zijn draadloze telefoon weer te voorschijn had gehaald. Mijn buurman zat voortdurend op Facebook. Nu zitten we allemaal wel eens op Facebook, maar de kunst is om dit in private sferen te doen. We moeten ons allemaal leren inhouden. Zoals de bekende socioloog Norbert Elias al argumenteerde in Het Civilisatieproces: echte beschaving zit van binnen, en gaat over restrictie. Een beschaafd mens onderscheidt zich van beest en twitteraar door netjes te eten, met mes en vork, ellebogen op de tafel, en telefoon op de trilstand. Als je echt je status wilt updaten doe je dat maar tijdens het toiletbezoek, en als je je stierlijk verveelt kan je altijd nog beginnen over kopvoddentaks.
----
Lieve Mees, mijn vriend is voor vier weken naar het buitenland, precies rond de feestdagen. Al mijn vrienden zijn ervan overtuigd dat ik hem vreselijk moet missen maar eigenlijk vind ik het heerlijk dat ik het rijk een tijdje alleen heb. En ik vind iemand missen eigenlijk wel een prettig gevoel soms. Is er wat mis met mij?
Michiel B.
L.S., natuurlijk is er niets mis. Het is voor elke relatie gezond om af en toe wat afstand te nemen. Distance makes the heart grow fonder. Zeker als je samenwoont, geeft dit je de kans om ongegeneerd ‘Tom Cruise in die ene film die niemand daadwerkelijk heeft gezien’ na te doen. En tja, feestdagen. Koop een fles wijn, kijk naar de BBC, en bewaar het kroelen op een berenvel bij het haardvuur voor januari. Geloof me, dan is het nog steeds ijskoud en donker. Geniet er van!
----
Lieve Mees,
Ik heb een goede vriend. Het was een beetje de bedoeling van onze vriendschap dat we later, als we oud en dik zijn, met ons beider gezinnen op vakantie zouden gaan in Frankrijk en mijn kinderen zijn peetkinderen zouden zijn en vice versa. Maar dit wil ik niet meer, ik ben stom genoeg verliefd op hem geworden. Het probleem is alleen dat ondanks enkele vluchtige zoenen en logeerpartijen in het verleden, ik er vrij zeker van ben dat hij dit niet weet. Soms lijkt het of hij ook van mij houdt (echt houden van, niet de vriendschap met bier manier), maar vaak ook niet. Wat moet ik doen?
gr. M. uit. U.
L.S., allereerst: is hij bezet? Een niet onbelangrijk detail. Laten we geen gezinnetjes opbreken die potentieel in Frankrijk zullen ontbijten aan een rustieke houten tafel onder een plataan. Verder ben ik erg benieuwd wat jij verstaat onder logeerpartijen. In mijn lexicon betekent dit namelijk meestal wat andere mensen doktertje spelen noemen. Of van bil gaan. Of de liefde bedrijven. U begrijpt wat ik bedoel. Is dit het geval, dan is er overduidelijk aantrekkingskracht. Ben je echt heel erg verliefd, zeg het dan gewoon. Persoonlijk ben ik van de directe aanpak, in plaats van het spelen van allerlei gemene spelletjes met Spaanse vlieg, ‘toevallige’ ontmoetingen, en krampachtig op zoek gaan naar gedeelde hobby’s. Echter, een beetje subtiliteit en tact is geboden, daar mannen over het algemeen schrikachtiger zijn dan wezels. Dus zeg niet: “Hey, wil je ook een biertje? Ik ben trouwens vre-se-lijk verliefd op je. Wat is hier op je antwoord?” want voor je het weet zit-ie bibberend in de meterkast. Misschien kan je hem uitnodigen met je mee te gaan naar Frankrijk, en slaat daar, op de brug van Avignon, de echte vonk over. Draag een mooie jurk zou ik zeggen.
----
He Mees. Welk kleine vogeltje zat vanochtend van mijn vetballen te snoepen?
J.
Gatverdamme.
----
Waarom vind ik vrijdag eigenlijk de leukste dag van de week?
GvdT
L.S., hoewel ik vind dat je een beetje een voor de hand liggende dag hebt uitgekozen (dinsdag zou bijvoorbeeld een verrassender keus zijn geweest) vanwege de aflopende werkweek en veel georganiseerde fuiven en partijen, is het voor sommigen wellicht verwonderend dat je niet voor de zaterdag gaat. Op zaterdag kan je uitslapen, uren koffie leuten, uitgaan, en de volgende dag wéér uitslapen. Wat wil je nog meer? Maar ik, ik voel je. Feesten op vrijdag zijn vrijwel zonder uitzondering leuker dan op zaterdag, wanneer de gehele provincie zich infiltreert in het grootstedelijke uitgaansleven. Bovendien knalt iedereen harder omdat ze die dag juist een gevoel van afsluiting en voldoening hebben, wat zich op euforische wijze uit. Op zaterdag lig je toch uiteindelijk bekaterd en vies in je nest te rotten, daar word je ook niet vrolijk van. Maar, lieve GvdT, beperk je niet tot de vrijdag. Verschuif indien mogelijk je werkweek, en stap af van het concept weekend. Ook de maandag en dinsdag lenen zich bij uitstek om ten volste van te genieten. Veel succes.
----
Hey Mees. Sinds een jaar heb ik een -steeds dieper wordende- rimpel tussen mijn ogen. De gedachte dat deze nooit meer weg zal gaan stemt me depressief, en draagt zo waarschijnlijk zelfs bij aan het dieper worden van de gehate rimpel. Weet jij raad? Ik ben achtentwintig jaar.
H, per mail.
L.S., hoewel ik van mening ben dat rimpels en grijze haren iemand karakter geven, ben ik me er van bewust dat ik deze mening waarschijnlijk voornamelijk er op na houd vanwege mijn jonge leeftijd. Hoe nu verder? Bestudeer je ouders. Zijn ze erg verrimpeld? Dan heb je genetische aanleg. Met rimpels zul je moeten leren leven, maar er is wel een oplossing. Lachrimpels zijn namelijk verschrikkelijk charmant, dus het is zaak de frons te vervangen met een lach. Ben je niet erg vrolijk ingesteld? Zie het dan als een oefening. Ga in een stoel zitten, en beweeg je mondhoeken gedurende een halfuur omhoog, en weer naar beneden. Omhoog, en weer naar beneden. Wanneer je dit overigens voor een spiegel doet ga je snel genoeg vanzelf echt lachen. Smeer ondertussen dagelijks het aftreksel van kervel (te maken door twee handenvol aan de kook te brengen en dit minstens een halfuur te laten trekken) op je ongewilde rimpel, en deze zal al spoedig verminderen.