Een avond van de Erasmus Universiteit over de debattechnieken van Wilders leidde tot Kamervragen over deze 'anti-PVV-cursus'." /> Een avond van de Erasmus Universiteit over de debattechnieken van Wilders leidde tot Kamervragen over deze 'anti-PVV-cursus'." />
Asset 14

De frames van Wilders

De PVV stelde Kamervragen over een debatavond die werd georganiseerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het was een uitstekende demonstratie van de retorische techniek die het onderwerp was van de betreffende avond: framing.

Martin Bosma van de PVV stelde deze week Kamervragen over een vermeende 'anti-PVV-cursus' die aan de Erasmus Universiteit zou zijn gegeven. Het betrof geen college maar een 'Denkcafé' in het cultuur- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. Dit wordt maandelijks georganiseerd in samenwerking met Studium Generale, verantwoordelijk voor de buiten-curriculaire intellectuele verdieping van de studenten aan de Erasmus Universiteit. Deze avond wordt niet enkel door studenten, maar door allerlei geïnteresseerden uit de regio bezocht. Dit keer ging het over 'framing en de PVV' en was drukker dan gewoonlijk: Wilders sells. Ik was op deze avond de moderator. Over hoe een debatavondje over framing zelf slachtoffer werd van framing.

Framing

Framing is een nieuwe naam voor een oud fenomeen: een retorische techniek waarvan tegenstanders nooit lijken te winnen in een debat. De Amerikaanse cognitieve linguist George Lakoff gooit hiermee de laatste jaren hoge ogen door zijn analyse van Amerikaanse politiek in zijn boeken Don't think of an Elephant! en The Political Mind. Lakoff is een progressieve Amerikaan die het niet aan kan zien dat zijn politieke idealen altijd het onderspit delven. Zijn boeken zijn dan ook te lezen als handboeken: hoe versla ik de hardnekkige conservatieve retoriek?

Lakoff komt uit de cognitieve wetenschappen en weet framing te verankeren in onze hersenstructuur. Volgens hem gebeurt ál ons denken via frames, via metaforen die niet neutraal zijn maar beladen met emotie. Het grote probleem van progressieve politiek is dat ze verwachten dat kiezers zich laten overtuigen door neutrale, rationele argumenten. Dit noemt hij 'ouderwets verlichtingsdenken'. Conservatieve politiek begrijpt beter hoe het brein werkt, niet neutraal, maar met emotioneel geladen ideeën die via frames aan elkaar hangen. Benoem één onderwerp en je appelleert aan een heel wereldbeeld bij je luisteraars. Dit verklaart waarom mensen vaak stemmen op partijen die niet direct hun eigen belang dienen. Een beroemde uitspraak van Lakoff is dan ook "People do not necessarily vote in their interest. They vote their identity."

Geer Wilders instrueert zijn PVV-fractie.

Politiek geframe

Je kunt framing natuurlijk ook begrijpen zonder de wetenschappelijke basis en je concentreren op de werking en effectiviteit van frames in politiek debat. Dat is wat Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft, doet in zijn boek Geert Wilders in Debat. In dit boek past hij de ideeën over framing toe op de Nederlandse politieke situatie en laat zien hoe Wilders uitblinkt in deze techniek. De Bruijn was de hoofdgast van de beruchte avond in Arminius

Wilders is erg behendig in het framen van onderwerpen en zijn tegenstanders trappen dan ook vaak in de val door met hem mee te gaan in zijn frames. Dat is een venijnige eigenschap van overtuigende frames: ook wie een bepaald frame probeert te ontkennen, bevestigt het ongewild. Als Wilders roept dat alle Marrokanen straatterroristen zijn en iemand tegenwerpt dat dat niet geldt voor álle Marrokanen, dan bevestig je in ieder geval het bestaan van straatterroristen. Dit geeft mensen het idee dat de persoon die dit onderwerp heeft geagendeerd toch wel ergens een punt moet hebben.

Nog een eigenschap van framing is dat een frame gebruik maakt van emotie (zoals een beladen woord als 'straatterrorist') en concrete gevallen ('Mevrouw Jansen uit Gouda') het altijd wint van een abstract en neutraal frame ('volgens de grondwet moeten we elkaar gelijk behandelen'). Hans de Bruijn legt uit hoe Wilders een concreet incident altijd weet te koppelen aan een achterliggend groter frame; 'de islamisering van Nederland' of 'de elite is de weg kwijt'. Wilders zet het politieke debat zó naar zijn hand dat we enkel nog in zijn terminologie en frame over een onderwerp discussiëren.

Zoals gezegd, één term of woord kan een heel frame triggeren. Een term als 'linkse hobby' bijvoorbeeld verenigt enerzijds dat kunst en cultuur enkel voor mensen van één bepaalde politieke kleur zou zijn en anderzijds dat het slechts een hobby betreft, dus niet een noodzakelijk goed voor een samenleving. De kunst- en cultuursector is hiermee effectiever dan ooit in de verdediging gedwongen. In dit frame is 'subsidie' is niet langer een stimulerend middel van de overheid voor de verrijking van de maatschappij, maar een misbruik van belastinggeld dat door elitaire vriendenclubjes wordt verdeeld om hun eigen politieke ideeën te verspreiden.

Dit laatste frame is precies wat Martin Bosma heeft toegepast in zijn Kamervragen over het Denkcafé in Arminius. Hij wil graag weten waarom de Erasmus Universiteit een anti-PVV-cursus organiseert en waarom linkse mensen een cursus nodig hebben op kosten van de belastingbetaler, vervolgens wil hij dat de overheid de kosten van deze avond mindert op overheidsgeld dat naar de Erasmus Universiteit gaat. Steven de Jong van het NRC Handelsblad concludeerde terecht dat de woordvoerder van de EUR zelf opnieuw in het PVV-frame stapte door te antwoorden dat de avond 'hooguit 300 euro heeft gekost'. Het hoeft namelijk niet ter discussie te staan dat de EUR-studenten buiten hun studie nog wat extra verdieping aanbiedt en het is onwenselijk dat politieke partijen zich met de inhoud van die verdieping gaan bezig houden. Alhoewel de redactie van het Denkcafé (bestaande uit vrijwilligers, ook van buiten de EUR zoals ikzelf) geen politieke agenda heeft, hoeft dat natuurlijk niet te gelden voor onze gasten. Juist een sterke overtuiging in debat is het middel bij uitstek om de geest te scherpen.

Debatavond geframed

Toch namen onze gasten juist deze avond géén politieke stellingname. In het vraaggesprek dat ik met Hans de Bruijn voerde, kwamen ook velen frames van andere partijen zoals Groen Links en D66 aan de orde. Na het vraaggesprek kwam acteur Arjan Kindermans in actie om de theorie te demonstreren in de praktijk. Het publiek mocht met hem als denkbeeldig PVV-politicus in debat en Hans de Bruijn analyseerde na afloop hoe dat debat verliep voor beide partijen. Dat de acteur enkel een PVV-politicus speelde, kan de suggestie wekken dat dit een anti-PVV-cursus was. Toch was dit niet de strekking, het ging erom te laten zien dat de PVV van alle partijen het sterkste zijn debatten weet te framen en dat links dit verleerd lijkt te zijn. Sterker nog, de avond zou opgevat kunnen worden als een groot compliment voor de PVV! Ik citeer de aankondiging van het Denkcafé zoals die in het Algemeen Dagblad stond: "Leer debatteren als Geert Wilders. Krijg inzicht in de alom geroemde debattechnieken van Geert Wilders, woensdagavond 20 oktober..." Een verdiepende avond over framing is interessant voor zowel vóór- als tegenstanders van de PVV.

Maar ik vrees dat ik zelf een fout heb gemaakt met een staaltje 'ouderwets verlichtingsdenken', door de avond in te leiden met de mededeling dat ‘de avond niet gaat over of je vóór of tegen de ideeën van Wilders bent, maar dat we gaan analyseren hoe Wilders framing nu zo effectief in het debat weet in te zetten’. Deze intentie om neutraliteit te waarborgen, om analyse en waardeoordeel te scheiden, verliest volgens Lakoff namelijk altijd van de emotionele argumenten. De PVV bewijst hiermee wederom waar het om gaat bij framen, namelijk niet of de feiten kloppen, of de voorstellen wel haalbaar zijn, maar de emotie waarvan de beleidsvoorstellen en Kamervragen een uitdrukking zijn. In dit geval, een uiting van het verongelijkte gevoel dat de hele 'linkse kerk' met 'linkse hobby's' een complot smeedt tégen de PVV met misbruik van belastinggeld.

Links:
Kamervragen PVV op pvv.nl
Artikel van Steven de Jong op het weblog van de NRC

Eeva Liukku (1983) is een Fins-Vlaamse Rotterdamse die aan de Universiteit van Amsterdam de onderzoeksmaster Wijsbegeerte heeft voltooid. Ze woont in Rotterdam.

Mail

Eeva

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

De rode draad 1

De rode draad? Dat zijn wij, voor elkaar

Jihane Chaara is geen determinist, maar vraagt zich toch af of sommige ontmoetingen in het leven wel echt toeval zijn. Wat als we allemaal volgens een rode draad met elkaar verbonden zijn, zowel in ons huidige netwerk, als ook met degenen die op magische wijze ons leven in komen? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

Huizen, omhulsels 1

richtingen, ruimtes, rijping

Anne Ballon schreef drie gedichten over een innerlijk dialoog. Met zachte, precieze en lichamelijke beelden neemt Anne ons mee in een conflict tussen een ‘jij’ die naar geborgenheid in seksuele ervaringen zoekt en een ‘ik’ die aan dit zoeken probeert te ontsnappen. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Luister de collectieve biecht uit 'Ssst'!

Voor Hard//hoofd magazine 'Ssst' verzamelden we biechten; de collectieve audiobiecht luister je hier! Lees meer

Met deze column kan ik de wereldvernietigen

Met deze column kan ik de wereld vernietigen

‘Maar als ik die column nu verder schrijf’ zegt Marthe van Bronkhorst, ‘dan komt deze informatie online, en kan ik die AI op ideeën brengen.' Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Stilte

Stilte

Haren wassen bij de kapper, of een ochtendkoffie in een treincoupé. Angelika Geronymaki neemt je in dit gedicht mee langs vormen van stilte. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Lieve Yas 1

Lieve Yas

'Ik ben langzamerhand gaan inzien dat voor mij de scheidslijn tussen absolute vrijheid en eenzaamheid vaag is.' Mischa Daanen schrijft een brief aan zijn ex-date, die na een lange relatie vooral toe was aan vrijblijvendheid. Kan iets wel echte liefde zijn, als je beide andere voorwaarden stelt aan een relatie? Lees meer

Schieten op de maan

Schieten op de maan

'I shot the moon, and I’ll do it again if I have to.' Julien Staartjes vindt het moeilijk te bevatten hoe de wereld letterlijk in brand staat, maar er toch vooral ogen zijn gericht op wie de grootste raket kan bouwen. Daar kan geen fictie tegenop, maar je moet het toch proberen. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Ik was elf

Ik was elf

In dit verhaal onderzoekt Jochum Veenstra waar de grens tussen fictie en werkelijkheid ligt voor kinderen. En tot welk punt kan je als ouder je zoon beschermen? Lees meer

Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem 1

Kun je liefde delen?

Marthe van Bronkhorst onderzoekt polyamorie: 'Als ik mijn hart versplinterd heb, kan ik het dan minder hard breken?' Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer