Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " /> Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " />
Asset 14

Kakinvestering

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Onze redacteuren zijn heerlijk uitgerust teruggekomen van vakantie, maar daardoor niet minder verontwaardigd. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

Machtige Media

Pas op voor de nieuwe journalistiek!

Onder de kop ‘Gevaarlijker dan je denkt’ plaatste NRC Handelsblad vorige week een groot artikel over de veiligheid van liften. U weet wel, die dingen die ons op en neer brengen in hoge gebouwen. De veiligheidsinspectie van dit belangrijke transportatiemiddel vertoont vele gebreken, zo blijkt uit een uitgelekt rapport.
De Peter R. de Vries-achtige hijgerigheid waarmee het avondblad deze semi-interessante scoop presenteerde, was te gênant voor woorden. De redactie leek een hond die de sensatiegeile hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn slippers kwam brengen. “Deze nog vertrouwelijke nota van de inspectie is in het bezit van redacteuren Freek Staps en Annemarie Kas van NRC Handelsblad.” Wow! Wat gaaf!
De toon verschilde nauwelijks van die van het item dat Hart van Nederland al in mei over liftgevaren uitzond. Het was ordinaire bangmaakjournalistiek van een van de laatste kwaliteitskranten, zoals het uitspitten van de e-mails van Mariko Peters eerder al een mooi staaltje vermomde, maar niet minder gore roddeljournalistiek van de Volkskrant was. De gevestigde media zijn in paniek over het weglopen van lezers en de voortdurende bezuinigingen. Dat is heel begrijpelijk. Maar ze vluchten nu naar methodes en onderwerpen waar ze boven zouden moeten staan, in plaats dat ze naar echte vernieuwing zoeken. Dát is gevaarlijker dan je denkt.
Wist u trouwens al dat u AIDS krijgt van pinautomaten? Dat vierendertig keer per jaar een Nederlandse douchekop op iemands hoofd valt, met risico op blijvende hersenschade? Dat uw dochter op dit moment verkracht wordt? Ja, misschien zit ze naast u, maar dat is de nieuwe afleidingshologram die verkrachters speciaal hebben ontwikkeld. Koopt u nu onze krant, alstublieft? Hier, ik laat mijn billen zien. Zijn ze niet mooi?

Door Rutger Lemm

Commentaar

Kakinvestering

De paniek is weer toegeslagen op beurzen wereldwijd. Terwijl de herfstige zomer in een regenachtig najaar verandert, duikelt de wereld in halsbrekend tempo richting een dubbele dip. “Alles herinnert aan de herfst van 2008 na de val van Lehman,” citeert de Volkskrant Josef Ackerman, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Een mooie duistere achtergrond voor het kabinet om op Prinsjesdag nog meer bezuinigingen aan te kondigen.
Bezuinigen. Mark, Jan Kees en Halbe lieten het woord al zo vaak van hun tong rollen dat het inmiddels doorklinkt in elke zucht, kreun en snurk. Al wat bezuinigt vinden zij goed. Banken, koninklijke telecombedrijven en overheidsapparaten fuseren en krimpen in. Dat heet efficiency, en daar is de regering trots op. Er zijn zelfs drie Zuid-Hollandse universiteiten die samen willen smelten tot een mega-school. Kijk toch eens, mijnheer Zijlstra, hoe efficiënt. Niemand die er bij stil staat dat de massawerkloosheid die voortkomt uit deze schijn-efficiëntie ook wat kost.
Investeren, dat doet het kabinet liever niet. Hooguit in een omstreden straaljager. Verder laat het investeren over aan een stel randdebielen op de Zuidas. Hoe goed dat gaat, toonden de makers van het TV-Lab programma RamBam afgelopen vrijdag. Zij verzonnen een fictief product, textiel gemaakt van verwerkte koeienmest, en noemden het Caxza (spreek uit als kak-za). Een optreden in Business Class, het programma van Harry Mens met 14.500 inschrijfgeld en een redactie die het nalaat research te doen, en de investeerders stroomden binnen. "Dat was een onverwacht groot succes, poep verkopen met Harry Mens," aldus redacteur Linda Hakeboom.
In Nederland bezuinigen we op cultuur en onderwijs, en investeren we in stront. Het ging zojuist wat harder regenen.

Door Kelli van der Waals

Nieuws in beeld

Saab staat aan de rand van de afgrond.

Illustratie: Elise van Iterson

Rolmodel

Lipstick feminist avant la lettre

Op het filmfestival van Venetië ging Madonna’s tweede speelfilm, W.E., in première. Een behoorlijk belabberde film over de verhouding tussen Wallis Simpson en de Britse prins Edward ‘David’ Windsor, die in 1936 werd gedwongen de troon op te geven. Ten gunste van zijn liefje Wallis, maar minder goed voor de monarchie, die de prins hiermee in gevaar brengt.
Jarenlang werd Wallis Simpson – zoals veel vrouwen die té goed gekleed/mooi/rijk en tegendraadse zijn – door zowel man als vrouw verguisd. "Wat een held!" moet Madonna gedacht hebben. Tijd om dit onderbelichte historische randfiguur eens van stal te halen en op te poetsen. En geef Madonna eens ongelijk. Want wat is er niet interessant aan dit paar? Helemaal in vergelijking met boring old koning George VI, die nooit Benzadrine met champagne mixte (en zich als filmpersonage bovendien niet goed leent voor een wilde dansscène op Pretty Vacant van de Sex Pistols in het gezelschap van een lang, zwart, kaalgeschoren model - maar dat terzijde).
En er is een goede reden voor historisch revisionisme. Wallis werd voorheen als een sletterige bon vivant neergezet om zo de aandacht wat van de instabiele en stotterende koning Bertie af te leiden en zo de degelijkheid van het koningspaar te onderstrepen. Wij moderne vrouwen vinden het een stuk makkelijker om de scherpzinnige Wallis in een elegante jurk te begrijpen. Hoe erbarmelijk de term lipstickfeminisme ook is, Wallis Simpson was een lipstickfeminist avant la lettre. Zij laat zien dat je ook in stijl een mannenestablishment kan trotseren en niet per se een seksloos Angela Merkel-kostuum hoeft aan te trekken om te laten zien dat je ballen hebt.
In Thailand hebben ze dit al begrepen. Deze week verkoos Thailand haar eerste vrouwelijke president, de 44-jarige Yingluck Shinawatra. Nederland blijft zoals gewoonlijk een achter, maar dat vergeten we voor het gemak even om in deze jubelstemming te blijven: Girlpower, man!

Door Annabel Troost

Commentaar

Ongelukkig jubileum

Gouden bergen werden ons beloofd: samen met mijn vrienden begon ik in 2001 aan het laatste jaar van mijn middelbare school. De arbeidsmarkt zou perfect zijn als wij afgestudeerd waren, we konden zoveel lenen als we wilden en ons grootste probleem was dat we niets wisten welke studie we moesten kiezen. Ik had een scheiding in het midden, een spijkerjasje met opzettelijk versleten plekken en een bierflesje in mijn linkerhand omdat een vriend jarig was, toen ik live op televisie zag hoe de torens van het World Trade Center instortten.
Ondanks onze puistjes was onze mening achteraf volwassen: dit waren gekken en die zullen er altijd zijn. We keken er een uur naar en daarna gingen gewoon door met het vieren van de verjaardag. De rest van de wereld was een andere mening toegedaan. Ineens bleek er een invasie van moslims te zijn. De politieke elite had liggen slapen. Overal hadden terroristen hun messen geslepen, gulzig starend naar onze kinderen. Wat voor elf september een gouden toekomst was, was na elf september een crisis.
De oorlog tegen het terrorisme is nooit onze oorlog geweest. De aanslagen werden gebruikt als stok om mee te slaan. Er ontstond een politieke crisis rond de multiculturele samenleving en later volgde een economische crisis. Mijn vrienden met hun gel en gympjes werden ineens een linkse elite. Er werd bezuinigd op ons onderwijs en onze kunst; de arbeidsmarkt is ingestort en een hypotheek kan niemand meer krijgen.
Op onze openbare middelbare school bestond zo ongeveer de helft van de klas uit moslims. Het was ook niet hun oorlog. Samen zagen we aanslagen en samen hebben we gegruweld. De oorlog hebben we te danken aan George Bush, Mohammed B., Geert Wilders, Bin Laden en de Tea Party. Maar wij mogen het opruimen.

Door Tim de Gier

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Word vóór 1 februari trouwe lezer en ontvang Hard//hoofd magazine ‘Ssst’ in maart!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Ssst’ verkennen we de (zelf)opgelegde stilte. Fluister je met ons mee? Word vóór 1 februari trouwe lezer voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart 120 pagina’s over de kracht, het geweld en de kwetsbaarheid van stilte op de mat. Veel leesplezier!

Word vóór 1 februari trouwe lezer