Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " /> Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " />
Asset 14

Kakinvestering

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Onze redacteuren zijn heerlijk uitgerust teruggekomen van vakantie, maar daardoor niet minder verontwaardigd. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

Machtige Media

Pas op voor de nieuwe journalistiek!

Onder de kop ‘Gevaarlijker dan je denkt’ plaatste NRC Handelsblad vorige week een groot artikel over de veiligheid van liften. U weet wel, die dingen die ons op en neer brengen in hoge gebouwen. De veiligheidsinspectie van dit belangrijke transportatiemiddel vertoont vele gebreken, zo blijkt uit een uitgelekt rapport.
De Peter R. de Vries-achtige hijgerigheid waarmee het avondblad deze semi-interessante scoop presenteerde, was te gênant voor woorden. De redactie leek een hond die de sensatiegeile hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn slippers kwam brengen. “Deze nog vertrouwelijke nota van de inspectie is in het bezit van redacteuren Freek Staps en Annemarie Kas van NRC Handelsblad.” Wow! Wat gaaf!
De toon verschilde nauwelijks van die van het item dat Hart van Nederland al in mei over liftgevaren uitzond. Het was ordinaire bangmaakjournalistiek van een van de laatste kwaliteitskranten, zoals het uitspitten van de e-mails van Mariko Peters eerder al een mooi staaltje vermomde, maar niet minder gore roddeljournalistiek van de Volkskrant was. De gevestigde media zijn in paniek over het weglopen van lezers en de voortdurende bezuinigingen. Dat is heel begrijpelijk. Maar ze vluchten nu naar methodes en onderwerpen waar ze boven zouden moeten staan, in plaats dat ze naar echte vernieuwing zoeken. Dát is gevaarlijker dan je denkt.
Wist u trouwens al dat u AIDS krijgt van pinautomaten? Dat vierendertig keer per jaar een Nederlandse douchekop op iemands hoofd valt, met risico op blijvende hersenschade? Dat uw dochter op dit moment verkracht wordt? Ja, misschien zit ze naast u, maar dat is de nieuwe afleidingshologram die verkrachters speciaal hebben ontwikkeld. Koopt u nu onze krant, alstublieft? Hier, ik laat mijn billen zien. Zijn ze niet mooi?

Door Rutger Lemm

Commentaar

Kakinvestering

De paniek is weer toegeslagen op beurzen wereldwijd. Terwijl de herfstige zomer in een regenachtig najaar verandert, duikelt de wereld in halsbrekend tempo richting een dubbele dip. “Alles herinnert aan de herfst van 2008 na de val van Lehman,” citeert de Volkskrant Josef Ackerman, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Een mooie duistere achtergrond voor het kabinet om op Prinsjesdag nog meer bezuinigingen aan te kondigen.
Bezuinigen. Mark, Jan Kees en Halbe lieten het woord al zo vaak van hun tong rollen dat het inmiddels doorklinkt in elke zucht, kreun en snurk. Al wat bezuinigt vinden zij goed. Banken, koninklijke telecombedrijven en overheidsapparaten fuseren en krimpen in. Dat heet efficiency, en daar is de regering trots op. Er zijn zelfs drie Zuid-Hollandse universiteiten die samen willen smelten tot een mega-school. Kijk toch eens, mijnheer Zijlstra, hoe efficiënt. Niemand die er bij stil staat dat de massawerkloosheid die voortkomt uit deze schijn-efficiëntie ook wat kost.
Investeren, dat doet het kabinet liever niet. Hooguit in een omstreden straaljager. Verder laat het investeren over aan een stel randdebielen op de Zuidas. Hoe goed dat gaat, toonden de makers van het TV-Lab programma RamBam afgelopen vrijdag. Zij verzonnen een fictief product, textiel gemaakt van verwerkte koeienmest, en noemden het Caxza (spreek uit als kak-za). Een optreden in Business Class, het programma van Harry Mens met 14.500 inschrijfgeld en een redactie die het nalaat research te doen, en de investeerders stroomden binnen. "Dat was een onverwacht groot succes, poep verkopen met Harry Mens," aldus redacteur Linda Hakeboom.
In Nederland bezuinigen we op cultuur en onderwijs, en investeren we in stront. Het ging zojuist wat harder regenen.

Door Kelli van der Waals

Nieuws in beeld

Saab staat aan de rand van de afgrond.

Illustratie: Elise van Iterson

Rolmodel

Lipstick feminist avant la lettre

Op het filmfestival van Venetië ging Madonna’s tweede speelfilm, W.E., in première. Een behoorlijk belabberde film over de verhouding tussen Wallis Simpson en de Britse prins Edward ‘David’ Windsor, die in 1936 werd gedwongen de troon op te geven. Ten gunste van zijn liefje Wallis, maar minder goed voor de monarchie, die de prins hiermee in gevaar brengt.
Jarenlang werd Wallis Simpson – zoals veel vrouwen die té goed gekleed/mooi/rijk en tegendraadse zijn – door zowel man als vrouw verguisd. "Wat een held!" moet Madonna gedacht hebben. Tijd om dit onderbelichte historische randfiguur eens van stal te halen en op te poetsen. En geef Madonna eens ongelijk. Want wat is er niet interessant aan dit paar? Helemaal in vergelijking met boring old koning George VI, die nooit Benzadrine met champagne mixte (en zich als filmpersonage bovendien niet goed leent voor een wilde dansscène op Pretty Vacant van de Sex Pistols in het gezelschap van een lang, zwart, kaalgeschoren model - maar dat terzijde).
En er is een goede reden voor historisch revisionisme. Wallis werd voorheen als een sletterige bon vivant neergezet om zo de aandacht wat van de instabiele en stotterende koning Bertie af te leiden en zo de degelijkheid van het koningspaar te onderstrepen. Wij moderne vrouwen vinden het een stuk makkelijker om de scherpzinnige Wallis in een elegante jurk te begrijpen. Hoe erbarmelijk de term lipstickfeminisme ook is, Wallis Simpson was een lipstickfeminist avant la lettre. Zij laat zien dat je ook in stijl een mannenestablishment kan trotseren en niet per se een seksloos Angela Merkel-kostuum hoeft aan te trekken om te laten zien dat je ballen hebt.
In Thailand hebben ze dit al begrepen. Deze week verkoos Thailand haar eerste vrouwelijke president, de 44-jarige Yingluck Shinawatra. Nederland blijft zoals gewoonlijk een achter, maar dat vergeten we voor het gemak even om in deze jubelstemming te blijven: Girlpower, man!

Door Annabel Troost

Commentaar

Ongelukkig jubileum

Gouden bergen werden ons beloofd: samen met mijn vrienden begon ik in 2001 aan het laatste jaar van mijn middelbare school. De arbeidsmarkt zou perfect zijn als wij afgestudeerd waren, we konden zoveel lenen als we wilden en ons grootste probleem was dat we niets wisten welke studie we moesten kiezen. Ik had een scheiding in het midden, een spijkerjasje met opzettelijk versleten plekken en een bierflesje in mijn linkerhand omdat een vriend jarig was, toen ik live op televisie zag hoe de torens van het World Trade Center instortten.
Ondanks onze puistjes was onze mening achteraf volwassen: dit waren gekken en die zullen er altijd zijn. We keken er een uur naar en daarna gingen gewoon door met het vieren van de verjaardag. De rest van de wereld was een andere mening toegedaan. Ineens bleek er een invasie van moslims te zijn. De politieke elite had liggen slapen. Overal hadden terroristen hun messen geslepen, gulzig starend naar onze kinderen. Wat voor elf september een gouden toekomst was, was na elf september een crisis.
De oorlog tegen het terrorisme is nooit onze oorlog geweest. De aanslagen werden gebruikt als stok om mee te slaan. Er ontstond een politieke crisis rond de multiculturele samenleving en later volgde een economische crisis. Mijn vrienden met hun gel en gympjes werden ineens een linkse elite. Er werd bezuinigd op ons onderwijs en onze kunst; de arbeidsmarkt is ingestort en een hypotheek kan niemand meer krijgen.
Op onze openbare middelbare school bestond zo ongeveer de helft van de klas uit moslims. Het was ook niet hun oorlog. Samen zagen we aanslagen en samen hebben we gegruweld. De oorlog hebben we te danken aan George Bush, Mohammed B., Geert Wilders, Bin Laden en de Tea Party. Maar wij mogen het opruimen.

Door Tim de Gier

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
 Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met Black Friday bestelden we massaal lucht

Met name kleine webshops zijn vaak genoodzaakt om (veel) groter verpakkingsmateriaal te gebruiken. Illustrator Chloé Pérès-Labourdette brengt het nieuws in beeld. Lees meer

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Lijden onder vrouwelijk leiderschap

Moeten we een minister-president die Thatcher-fan is verwelkomen, alleen omdat ze een vrouw is? Lees meer

Ware kennis… Wat is dat eigenlijk en hoe vinden we die?

Ware kennis... Wat is dat precies en hoe vinden we die?

Ware kennis is kennis die door zo veel mogelijk mensen is ingegeven. Toch houden sommige leerprogramma’s van de studie filosofie nog geen of erg weinig rekening met de wijze waarop categorieën als gender, klasse en etniciteit invloed hebben op de politieke theorieën van een filosoof. En daar moet heel snel verandering in komen, aldus Stefanie Gordin. Lees meer

 Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

Dankzij haar hoef je niet zonder eten naar bed

'Ik neem de eerste hap, dan neem jij de tweede,' zegt Sara Sadok, voor ze een hap neemt van een karameldonut. Lees meer

Hard//talk: Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?

Door haar eigen universiteit voor het gerecht te slepen, hoopt UvA-student Tammie Schoots de vrije en emancipatoire kern van het onderwijs te beschermen. Lees meer

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Waarom ziektemetaforen niet vermeden hoeven worden

Hoe kunnen we zorgen dat een ziekte ‘gewoon’ een ziekte is en het lijden niet wordt versterkt door de denkbeelden die we eropna houden? In een tijd waarin bijna 60% van de bevolking met een chronische ziekte leeft is het belangrijk stil te staan bij hoe een ziekte-idee van invloed kan zijn op de ervaring van het ziek zijn, stelt Tiare van Paridon. Lees meer

 Geen regenboog op de refoschool

Geen regenboog op de refoschool

Jongeren op reformatorische scholen geven aan dat er in de praktijk best over verschillen in geaardheid kan worden gepraat, maar dat betekent niet dat ze zelf voor hun identiteit uit durven komen. Lees meer

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

'Beste Arie, wat als ik je zoon was?'

De schrijver van deze brief ging tegelijkertijd en naar dezelfde school als de kinderen van minister Arie Slob, en leeft nog altijd met de wonden van de homofobie op die school. Lees meer

Teleurstellende feministen

Teleurstellende feministen

Vivian Mac Gillavry voert gesprekken met vrienden over de discrepantie in het feminisme tussen theorie en keuzes in het persoonlijke leven. 'De definitie van feminisme is zo breed dat het lijkt alsof álles wat met keuzevrijheid en gelijkwaardigheid te maken heeft, onder de noemer geplaatst kan worden.' Lees meer

Filmtrialoog

Kajillionaire

Redacteurs Jozien Wijkhuis, Loren Snel en Oscar Spaans togen naar de bioscoop voor Kajillionaire van Miranda July, en zagen een absurdistisch verhaal over een paar ouders dat hun dochter als verdienmodel ziet. Lees meer

Racisme, weet je nog?

Racisme, weet je nog?

We zijn een halfjaar verder en het gesprek over racisme is weer terug bij af. Waar wachten we op? De volgende catastrofe? Lees meer

 1

Antropoloog op de barricades
(David Graeber, 1961 - 2020)

Jonathan Luger eert de helaas te vroeg overleden antropoloog-activist David Graeber, door onder andere terug te blikken op Graebers inspirerende optreden bij de Maagdenhuisbezetting. Lees meer

 Nee, jijbakt er niets van!

Nee, jijbakt er niets van!

De in Los Angeles geboren illustrator Sebastian Eisenberg woont sinds kort in België. Hij ervaart hoe het is om de Amerikaanse verkiezingen vanuit Europa te volgen. Lees meer

Hard//talk: het nieuwste EU-migratiepact houdt ongelijkheid in stand

Het EU-migratiepact versterkt ongelijkheid

Het nieuwe EU-migratiepact is geen ‘oplossing’ voor het ‘probleem’ van migratie. Lees meer

 Kerkgangers gaan viraal

Kerkgangers gaan viraal

Voor fervente kerkgangers is het te hopen dat het virus zich deze maand niet van zijn vrome kant laat zien. Lees meer

 Kolven tegen corona

Kolven tegen corona

Vanaf volgende week wordt de moedermelk van zo'n 7500 oud-coronapatiënten opgehaald. Die bevat antistoffen, en is dus een perfect ingrediënt in - bijvoorbeeld - ijsjes! Lees meer

 Inktviswijsheid

Inktviswijsheid

Gaat de inktvis ons een pijnstillend medicijn leveren, beter leren plannen of de oorzaken van autisme blootleggen? Lees meer

Trialoog: Antebellum

Antebellum

Onze redacteuren durfden het aan om de horrorfilm Antebellum te gaan zien. Ze hopen op een golf aan sociaalbewuste horror, maar twijfelen of deze film een van de klassiekers van die stroming wordt. Lees meer

 Zij kozen níet voor deze mannen

Zij kozen níet voor deze mannen

Over iets meer dan vijf weken mogen de Amerikanen ja zeggen tegen een van deze mannen. Illustrator Veerle van der Veer toont ons de mensen die dat eerder níet deden. Lees meer

 The Notorious RBG is niet meer

The Notorious RBG is niet meer

Illustrator Pirmin Rengers maakte dit prachtige portret ter ere van Ruth Bader Ginsburg, de Amerikaanse opperrechter die afgelopen vrijdag overleed. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan