Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " /> Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " />
Asset 14

Kakinvestering

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Onze redacteuren zijn heerlijk uitgerust teruggekomen van vakantie, maar daardoor niet minder verontwaardigd. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

Machtige Media

Pas op voor de nieuwe journalistiek!

Onder de kop ‘Gevaarlijker dan je denkt’ plaatste NRC Handelsblad vorige week een groot artikel over de veiligheid van liften. U weet wel, die dingen die ons op en neer brengen in hoge gebouwen. De veiligheidsinspectie van dit belangrijke transportatiemiddel vertoont vele gebreken, zo blijkt uit een uitgelekt rapport.
De Peter R. de Vries-achtige hijgerigheid waarmee het avondblad deze semi-interessante scoop presenteerde, was te gênant voor woorden. De redactie leek een hond die de sensatiegeile hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn slippers kwam brengen. “Deze nog vertrouwelijke nota van de inspectie is in het bezit van redacteuren Freek Staps en Annemarie Kas van NRC Handelsblad.” Wow! Wat gaaf!
De toon verschilde nauwelijks van die van het item dat Hart van Nederland al in mei over liftgevaren uitzond. Het was ordinaire bangmaakjournalistiek van een van de laatste kwaliteitskranten, zoals het uitspitten van de e-mails van Mariko Peters eerder al een mooi staaltje vermomde, maar niet minder gore roddeljournalistiek van de Volkskrant was. De gevestigde media zijn in paniek over het weglopen van lezers en de voortdurende bezuinigingen. Dat is heel begrijpelijk. Maar ze vluchten nu naar methodes en onderwerpen waar ze boven zouden moeten staan, in plaats dat ze naar echte vernieuwing zoeken. Dát is gevaarlijker dan je denkt.
Wist u trouwens al dat u AIDS krijgt van pinautomaten? Dat vierendertig keer per jaar een Nederlandse douchekop op iemands hoofd valt, met risico op blijvende hersenschade? Dat uw dochter op dit moment verkracht wordt? Ja, misschien zit ze naast u, maar dat is de nieuwe afleidingshologram die verkrachters speciaal hebben ontwikkeld. Koopt u nu onze krant, alstublieft? Hier, ik laat mijn billen zien. Zijn ze niet mooi?

Door Rutger Lemm

Commentaar

Kakinvestering

De paniek is weer toegeslagen op beurzen wereldwijd. Terwijl de herfstige zomer in een regenachtig najaar verandert, duikelt de wereld in halsbrekend tempo richting een dubbele dip. “Alles herinnert aan de herfst van 2008 na de val van Lehman,” citeert de Volkskrant Josef Ackerman, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Een mooie duistere achtergrond voor het kabinet om op Prinsjesdag nog meer bezuinigingen aan te kondigen.
Bezuinigen. Mark, Jan Kees en Halbe lieten het woord al zo vaak van hun tong rollen dat het inmiddels doorklinkt in elke zucht, kreun en snurk. Al wat bezuinigt vinden zij goed. Banken, koninklijke telecombedrijven en overheidsapparaten fuseren en krimpen in. Dat heet efficiency, en daar is de regering trots op. Er zijn zelfs drie Zuid-Hollandse universiteiten die samen willen smelten tot een mega-school. Kijk toch eens, mijnheer Zijlstra, hoe efficiënt. Niemand die er bij stil staat dat de massawerkloosheid die voortkomt uit deze schijn-efficiëntie ook wat kost.
Investeren, dat doet het kabinet liever niet. Hooguit in een omstreden straaljager. Verder laat het investeren over aan een stel randdebielen op de Zuidas. Hoe goed dat gaat, toonden de makers van het TV-Lab programma RamBam afgelopen vrijdag. Zij verzonnen een fictief product, textiel gemaakt van verwerkte koeienmest, en noemden het Caxza (spreek uit als kak-za). Een optreden in Business Class, het programma van Harry Mens met 14.500 inschrijfgeld en een redactie die het nalaat research te doen, en de investeerders stroomden binnen. "Dat was een onverwacht groot succes, poep verkopen met Harry Mens," aldus redacteur Linda Hakeboom.
In Nederland bezuinigen we op cultuur en onderwijs, en investeren we in stront. Het ging zojuist wat harder regenen.

Door Kelli van der Waals

Nieuws in beeld

Saab staat aan de rand van de afgrond.

Illustratie: Elise van Iterson

Rolmodel

Lipstick feminist avant la lettre

Op het filmfestival van Venetië ging Madonna’s tweede speelfilm, W.E., in première. Een behoorlijk belabberde film over de verhouding tussen Wallis Simpson en de Britse prins Edward ‘David’ Windsor, die in 1936 werd gedwongen de troon op te geven. Ten gunste van zijn liefje Wallis, maar minder goed voor de monarchie, die de prins hiermee in gevaar brengt.
Jarenlang werd Wallis Simpson – zoals veel vrouwen die té goed gekleed/mooi/rijk en tegendraadse zijn – door zowel man als vrouw verguisd. "Wat een held!" moet Madonna gedacht hebben. Tijd om dit onderbelichte historische randfiguur eens van stal te halen en op te poetsen. En geef Madonna eens ongelijk. Want wat is er niet interessant aan dit paar? Helemaal in vergelijking met boring old koning George VI, die nooit Benzadrine met champagne mixte (en zich als filmpersonage bovendien niet goed leent voor een wilde dansscène op Pretty Vacant van de Sex Pistols in het gezelschap van een lang, zwart, kaalgeschoren model - maar dat terzijde).
En er is een goede reden voor historisch revisionisme. Wallis werd voorheen als een sletterige bon vivant neergezet om zo de aandacht wat van de instabiele en stotterende koning Bertie af te leiden en zo de degelijkheid van het koningspaar te onderstrepen. Wij moderne vrouwen vinden het een stuk makkelijker om de scherpzinnige Wallis in een elegante jurk te begrijpen. Hoe erbarmelijk de term lipstickfeminisme ook is, Wallis Simpson was een lipstickfeminist avant la lettre. Zij laat zien dat je ook in stijl een mannenestablishment kan trotseren en niet per se een seksloos Angela Merkel-kostuum hoeft aan te trekken om te laten zien dat je ballen hebt.
In Thailand hebben ze dit al begrepen. Deze week verkoos Thailand haar eerste vrouwelijke president, de 44-jarige Yingluck Shinawatra. Nederland blijft zoals gewoonlijk een achter, maar dat vergeten we voor het gemak even om in deze jubelstemming te blijven: Girlpower, man!

Door Annabel Troost

Commentaar

Ongelukkig jubileum

Gouden bergen werden ons beloofd: samen met mijn vrienden begon ik in 2001 aan het laatste jaar van mijn middelbare school. De arbeidsmarkt zou perfect zijn als wij afgestudeerd waren, we konden zoveel lenen als we wilden en ons grootste probleem was dat we niets wisten welke studie we moesten kiezen. Ik had een scheiding in het midden, een spijkerjasje met opzettelijk versleten plekken en een bierflesje in mijn linkerhand omdat een vriend jarig was, toen ik live op televisie zag hoe de torens van het World Trade Center instortten.
Ondanks onze puistjes was onze mening achteraf volwassen: dit waren gekken en die zullen er altijd zijn. We keken er een uur naar en daarna gingen gewoon door met het vieren van de verjaardag. De rest van de wereld was een andere mening toegedaan. Ineens bleek er een invasie van moslims te zijn. De politieke elite had liggen slapen. Overal hadden terroristen hun messen geslepen, gulzig starend naar onze kinderen. Wat voor elf september een gouden toekomst was, was na elf september een crisis.
De oorlog tegen het terrorisme is nooit onze oorlog geweest. De aanslagen werden gebruikt als stok om mee te slaan. Er ontstond een politieke crisis rond de multiculturele samenleving en later volgde een economische crisis. Mijn vrienden met hun gel en gympjes werden ineens een linkse elite. Er werd bezuinigd op ons onderwijs en onze kunst; de arbeidsmarkt is ingestort en een hypotheek kan niemand meer krijgen.
Op onze openbare middelbare school bestond zo ongeveer de helft van de klas uit moslims. Het was ook niet hun oorlog. Samen zagen we aanslagen en samen hebben we gegruweld. De oorlog hebben we te danken aan George Bush, Mohammed B., Geert Wilders, Bin Laden en de Tea Party. Maar wij mogen het opruimen.

Door Tim de Gier

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Hard//talk: Evita 3.0 1

Evita 3.0

De voormalige Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner overleeft een aanslag op haar leven, maar een twaalfjarige gevangenisstraf vanwege corruptie hangt boven haar hoofd. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 3/3: Métro

In ieder geval bleven we stuurloos - Métro

Zelfs de sterkste vriendschappen leden aan betonrot. Vrienden verjaren hier als sprinkhanen, hele groepen ontstonden en verdwenen in enkele seizoenen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 2/3: Á pied

In ieder geval bleven we stuurloos - À pied

 Voor eenzaamheid heb je geen kostschool nodig. Niemand keek op wanneer ik ‘DRRRAAAAK’ schreeuwde zonder mijn pas te vertragen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 1/3: Vélo

In ieder geval bleven we stuurloos - Vélo

Tijdens een afdaling vol kinderkoppen ging mijn hangslot uit zichzelf op slot, waarna mijn sleutelbos in een nabijgelegen afvoerputje verdween. Lees meer

Nieuws in beeld: Het kind in het badwater terugvinden

Het kind in het badwater terugvinden

Amerikaanse onderzoekers wisten het geheugen van 150 ouderen te verbeteren middels een schokkend badmutsje. Lees meer

Automatische concepten 78

De natuur huilt droge tranen

Europa maakt waarschijnlijk het ergste droogteseizoen mee in ruim 500 jaar. Lees meer

 1

Tijd voor een dekoloniale Indië-herdenking!

Benjamin Caton organiseert jaarlijks op 16 augustus een dekoloniale Indië/Indonesië-Nederland Herdenking, omdat een grote en groeiende groep mensen zich niet gezien voelt door de Nationale Indië-herdenking, een dag ervoor. Lees meer

Nieuws in beeld: Van Trump mag de FBI de pot op

Van Trump mag de FBI de pot op

Elf 'topgeheime' documenten nam de FBI mee van Donald Trumps landgoed. Hij wil ze terug. Lees meer

Nieuws in beeld: Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Sommige loofbomen begonnen vorige maand al hun bladeren af te stoten - veel vroeger dan normaal. Lees meer

Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Nieuws in beeld: We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

Hoelang kunnen we nog boven de zelfgegraven afgrond blijven bungelen? Lees meer

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij. Lees meer

Nieuws in beeld: We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

Om de gasvoorraden te ontzien, mogen de (uiterst vervuilende) kolencentrales jarenlang op volle toeren draaien. Lees meer

Nieuws in beeld: Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties tijdens boerenprotesten te ver gaan. Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Nieuws in beeld: Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Illustrator Finn Rogers liet zich inspireren door een gedachte-experiment: wat als we - met één zwaai van een toverstaf - al het plastic lieten verdwijnen? Lees meer

Evi Aarens is een troll 1

Evi Aarens is een troll

Je als gearriveerde schrijver verschuilen achter een pseudoniem om kritiek op anderen te spuiwen geeft geen pas, aldus Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Op een waddenvakantie dringt de vervreemding zich aan Nina op bij zoveel ingekaderd vertier. “Er klopt iets niet aan dit uitstapje.” Als de weidsheid van het Wad niet meer voldoende blijkt om uit de aangeharkte realiteit van onze maatschappij te ontsnappen, vindt ze elders een ervaring van oneindigheid. Lees meer

Nieuws in beeld: 'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

Voor de lezers van het 'lijfblad voor 's werelds allerrijksten' komt de echte wereld toch iets te dichtbij. Lees meer

Nieuws in beeld: Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Artsen en verpleegkundigen krijgen 'les in vreedzaam sterven'. Lees meer

Het is eindelijk zover: 12,5 jaar Hard//hoofd in Het HEM!

Op zaterdag 1 oktober viert Hard//hoofd haar 12,5-jarige jubileum in kunsthal Het HEM, een oude munitiefabriek die is omgetoverd tot culturele vrijplaats. In 2020 moesten we ons 10-jarige jubileum om bekende redenen helaas annuleren, nu vieren we alsnog het verleden, het heden en de toekomst van Hard//hoofd!

Bestel je ticket!