Ook in 2020 bood Hard//hoofd een podium aan scherpe critici met waardevolle inzichten. Wat hield hen dit jaar bezig? Tien hoogtepunten van een jaar discussies, ruzies en gepassioneerde betogen die de revue passeerden.
5 maart: Je bent woke – fijn, maar maak er geen wedstrijd van
Dat ze niet op de hoogte was van inclusieve pronouns kwam Vivian Mac Gillavry op afkeurende reacties te staan. Behalve door een van de aanwezigen, die haar gebrek aan 'wokeness' geduldig opvulde.
4 juni: De goede kant van de geschiedenis is solidair, ook als het even niet uitkomt
Racisme is een diep verweven onderdeel van het narratief van Nederland, waar we nog dagelijks de gevolgen van kunnen zien en voelen. Het is niet genoeg om je stil en afzijdig te houden van onrecht: verandering vereist actie, schreef Jihane Chaara kort na de eerste grote antiracismedemonstratie in Nederland.
11 juni: Ga weg met je loonoffer
De coronacrisis werd een economische crash van jewelste. Met de vorige crisis nog vers in het geheugen, staan we nu aan de vooravond van een nieuwe, waarschijnlijk nog zwaardere recessie, schreef Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United en gemeenteraadslid in Tilburg. Maar als we niet oppassen, dragen ook nu weer de zwakste schouders de zwaarste lasten.
15 juni: De anderhalve meter negeren mag best, maar alleen als het geld oplevert
Twee weken nadat de coronamaatregelen werden versoepeld, was een toename in het aantal coronabesmettingen te verwachten. Wie daarvan de schuld zouden krijgen, liet zich raden, schreef Julius Koetsier: de antiracismedemonstranten die begin juni op de Dam stonden.
16 juni: ‘Black Lives Matter’ betekent óók in Nederland politiegeweld tegengaan
In navolging van de demonstratiegolven in de VS en elders tegen racistisch politiegeweld, keken steeds meer Nederlanders kritisch naar hun eigen agenten. Geweldsgebruik en etnisch profileren door de politie stonden meer dan ooit in de schijnwerpers, zag Archana Srinivasan. Wat bleek? Ook in Nederland is er sprake van stijgende geweldsaanwending, zeker tegen mensen van kleur. Ondertussen stond een wetswijziging die agenten nog meer geweldsbevoegdheden zou geven in de steigers.
22 oktober: Het EU-migratiepact versterkt ongelijkheid
In het nieuwste EU-migratieplan, eerder dit jaar, leek het alsof de EU tegen vrije migratie is. Staatsgrenzen worden strenger gecontroleerd en asielprocedures moeten sneller tot afwijzingen leiden. Intussen investeerde de EU in vliegverkeer en versoepeling van grensovergangen. De houding van EU-instanties tegenover menselijke beweging is zeer paradoxaal, schreef Jaël in ’t Veld.
20 november: Hoe serieus kan de studentendemocratie zichzelf nog nemen?
Kostbare prijzen uitdelen in ruil voor inspraak in de studentenraad is in de Nederlandse onderwijsinstellingen niet ongewoon. Multinationals en andere bedrijven veranderen ons onderwijs zo stapsgewijs in lopendebandwerk dat op hun wensen aansluit. Door haar eigen universiteit voor het gerecht te slepen, hoopt UvA-student Tammie Schoots de vrije en emancipatoire kern van het onderwijs te beschermen.
26 november: Lijden onder vrouwelijk leiderschap
Kamala Harris werd de eerste vrouwelijke vicepresident en Sigrid Kaag wil in 2021 de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Harriet Bergman juicht vrouwelijk leiderschap toe, maar vraagt zich wel af of representatie alleen genoeg is. Moeten we een Thatcher-fan verwelkomen alleen omdat ze een vrouw is?
3 december: Waarom laten we een cruciaal EU-wetsvoorstel over Big Tech zomaar vallen?
De Europese Commissie stelt voor het eerst in twee decennia nieuwe regels op voor digitale diensten. Jonathan Luger vindt het onbegrijpelijk dat er nauwelijks aandacht is voor de cruciale beslissingen die worden genomen over de macht en invloed van Big Tech.
17 december: Vergeet het lichaam van de ander niet
Juist in een tijd waarin gezondheid als een individuele verplichting wordt gezien, dwingt een pandemie ons om over onze lichamelijkheid na te denken, merkt Rijk Kistemaker. En over die van de ander. Een pleidooi voor barmhartigheid naar de lichamen van vreemden.