Asset 14

Lieve Yas

Lieve Yas 1

'Ik ben langzamerhand gaan inzien dat voor mij de scheidslijn tussen absolute vrijheid en eenzaamheid vaag is.' Mischa Daanen schrijft een brief aan zijn ex-date, die na een lange relatie vooral toe was aan vrijblijvendheid. Kan iets wel echte liefde zijn, als je beide andere voorwaarden stelt aan een relatie?

Lieve Yas,

Herinner je je ons samenzijn nog? Ik denk er nog vaak aan terug. Ik zou je graag nog wat dingen zeggen, maar heb je nummer verwijderd. Daar heb ik nu spijt van.
Ik schrijf je daarom maar een brief. Een brief die ik je niet kan sturen: ik weet namelijk niet waar je nu woont. Ik liep laatst langs je huis, maar je lijkt er niet meer te zijn. Je fiets staat er niet meer, en op het bordje bij de deurbel staat inmiddels een andere naam.

De laatste keer dat ik je een handgeschreven kaartje stuurde, zei je dat je mijn handschrift niet goed kon lezen. Laat staan toen ik White Nights op je nachtkastje had achtergelaten, met de Franse titelpagina door mij haastig volgekalkt met hoe gek ik op je was, terwijl jij stond te douchen. Desondanks vond je het wel een lief gebaar. Ik heb deze brief daarom voor de zekerheid maar getypt en voor je geprint. Niet erg romantisch zo in Arial 12, maar wel makkelijk leesbaar.

Het is bijna een jaar geleden dat ik je voor het laatst zag. De oliebollenkraam staat er inmiddels weer. Herinner je je onze eerste weken samen nog? Onze eerste ontmoeting? Ik nog wel, maar al te goed zelfs.
Op onze eerste date drong jij er na twee drankjes op aan met me mee naar huis te gaan. Je voorstel overrompelde me nogal, maar ergens vond ik het ook wel stoer. Die assertiviteit was ik niet gewend, maar het stond je wel, die vastberadenheid. Ik voelde me behoorlijk gevleid.
Eenmaal thuis stelde ik voor om nog wat te drinken op de bank en verder te kletsen, maar dat sloeg je af en je begaf je gelijk naar mijn slaapkamer. Een intense eerste keer volgde. Ik denk er nog vaak aan.

Op het bordje bij de bel nog jullie beide namen, verbonden met een &, als een setje

Je zou niet blijven slapen die avond. Rokend uit het raam, op de rand van mijn bed, vertelde je dat je net je relatie had beëindigd na zeven jaar samen te zijn geweest. Noodgedwongen woonden jullie nog samen, totdat hij in zijn nieuwe appartement kon.
Zo snel als je je had uitgekleed, kleedde je je ook weer aan. Hij zou straks thuiskomen, en je wilde niet dat hij iets vermoedde. Niet uit angst, maar omdat je hem niet wilde kwetsen. Dat vond ik ergens wel lief van je, op een vreemde manier. Je was wild, onbevangen en spontaan. Je intenties leken mij puur en liefdevol.

Zou ik je nog een keer zien? Dat wist je niet zeker. Eind van de maand zou hij vertrekken en daarna zou je het appartement voor jezelf hebben.
Je zou het me laten weten.

Dat duurde je blijkbaar te lang. Nog datzelfde weekend appte je me of ik langs wilde komen. Hij was naar vrienden toe, en jij was alleen. Ik twijfelde, maar wilde je wel graag nog een keer zien. Een halfuur later stond ik voor je deur. Op het bordje bij de bel nog jullie beide namen, verbonden met een &, als een setje.

Vanaf toen werd het wekelijks stiekem samen afspreken. Op straat of in een café; samen oliebollen halen bij de kraam tegenover je huis om ze vervolgens koukleumend, maar wel knus tegen elkaar aan op een bankje in het park, op te eten. Samen naar de IJ-hallen om outfits voor je te scoren en nieuwe spullen voor in je huis te halen. Samen naar feestjes en daar met elkaar en anderen dansen, en dan tongen op de achterbank van de Uber terug naar huis. De hele dag met elkaar praten en appen; heel veel appen. Stiekem. Van onschuldige selfies, muziek, videoclips, films, memes, outfitchecks, boektitels en jeugdfoto’s, tot hitsige berichtjes en foto’s met eenmalige weergave onder werktijd aan toe. Het voelde onschuldig, fris, nieuw, geil, leuk en gezellig; onbevangen.

De laatste sporen van je eerste serieuze relatie, die zeven jaar duurde, waren nog niet uitgewist of ik liet mijn sporen alweer na

Toen hij eenmaal verhuisd was, ging het al gauw van stiekem buiten afspreken — bang om hem of vrienden van hem tegen te komen — naar samen koken, drinken, tv-kijken, in de huiskamer dansen en seksen, blijven slapen, samen ontbijten, met je kat Pierre spelen en nieuwe meubels voor je kopen bij de IKEA of op Marktplaats bij oude vrouwtjes die zeiden dat ze ons een schattig stel vonden samen. Dat vond ik stiekem ook. Hand in hand liepen we dan samen terug. Jij met een nieuw bijzettafeltje onder de arm, ik met vlinders in m’n buik en een grote glimlach op m’n gezicht.

Zo hadden we wekenlang schik met elkaar. Altijd. Ik ontmoette je vriendinnen en je collega’s, en we gingen vaak samen uit. De volgende ochtend in bed spraken we dan de avond door en praatten we veel. Over onze levens, onze jeugd, familie en vrienden, relaties, over dromen, onzekerheden, verlangens en wensen. Ik vond dat fijn. Ik wilde alles van je weten. Je écht leren kennen.

Soms moest ik vlug m’n kleren bijeen rapen en de deur uit. Hij zou zijn laatste spullen komen ophalen, wilde je nog een laatste keer spreken, Pierre nog een keer aaien en jou gedag zeggen, sleutels inleveren of post ophalen. Zodra hij weer vertrokken was, belde je mij gelijk op dat de kust veilig was en ik zo snel mogelijk weer naar je toe moest komen. Jij lag dan al in bed op mij te wachten. De laatste sporen van je eerste serieuze relatie, die zeven jaar duurde, waren nog niet uitgewist of ik liet mijn sporen alweer na in je appartement in de vorm van een per ongeluk expres vergeten horloge, sjaal, natte handdoek, tandenborstel of gebruikt condoom. Je bent geen dag alleen geweest. Dat zal niet makkelijk voor je zijn geweest.

Heb je dat boek nou al gelezen dat ik je gaf? Ik heb de mooiste passages erin voor je gemarkeerd. Achterin heb ik ook nog wat liefs voor je geschreven. Heb je dat wel gezien? Je zei dat je het zou lezen en legde het op je nachtkastje bij de rest van je boeken. De laatste keer dat ik bij je was, lag het er nog onaangeroerd tussen, een ander nieuw boek erbovenop. Dat kwetste me. Ik hoopte dat je een cadeau gekregen boek nog diezelfde avond zou lezen; benieuwd wat iemand je ermee probeert te vertellen wat diegene zelf niet lukt. Bestaat er een grotere bekentenis van liefde dan dat?

Maar misschien is dat juist wat je vreesde: een liefdesbekentenis. Daar had je immers geen behoefte aan, geen tijd voor, stond je hoofd nu niet naar. Je wilde vrij zijn. Daar verlangde je hevig naar, na een klein decennium samen te zijn geweest. Je had je al zó lang niet single, vrij en zelfstandig meer gevoeld en het was tijd om te ontdekken wie je écht was, wie jij wilde zijn, wat jij wilde doen, en met wie je dat wilde doen. Voor nu was dat met mij, maar misschien morgen niet meer. Dat wist ik ook wel.

Ik was niet de enige die je zag. Dat wist ik ook. Daar was je heel duidelijk over vanaf het begin. Dat hebben we meermaals besproken. Je zei dat je contacten met anderen vluchtig en oppervlakkig waren, maar dat je het toch nodig had; die aandacht, dat avontuur, sporadisch een date. Vooral als ik er even niet was, of geen tijd voor je had. Ik vond dat prima. You do you. Je zei dat je mij het leukste vond. Ik mocht van jou dan ook met iemand anders op date als ik dat wilde. Van mij hoefde dat niet zo. Ik had aan jou genoeg. Meer dan genoeg.

Maar was het wel echte liefde, met de voorwaarden die jij stelde aan onze relatie?

Onze connectie begon als open, vrij en ongedwongen, maar ik raakte steeds meer aan je gehecht. Ik werd echt verliefd. Maar was het wel echte liefde, met de voorwaarden die jij stelde aan onze relatie? Of stelde ik andersom misschien net zo goed voorwaarden aan ons contact, die voor jou niet opgingen?

Ik mis hoe het was toen we elkaar net leerde kennen. Toen alles nog casual en onschuldig was. Toen ‘anderen’ nog niet ter sprake kwam. Alles is sindsdien zo snel veranderd. Waarom? Was er iets mis met enkel ons twee samen? Wat wij hadden was toch leuk genoeg? Had je daar echt anderen bij nodig?
Ik mis de Yas die samen met mij naar meest foute en toeristische tenten van de stad wilde gaan om daar samen te eten, lol te trappen, mensen uit te lachen, hardop te boeren en met de barman te flirten voor gratis shots die we vervolgens, de onschuld zelve, dan zonder hem opdronken.
Ik zie ons liever samen lol hebben en lachen, in plaats van elkaar te moeten delen.

And when nobody wakes you up in the morning, and when nobody waits for you at night, and when you can do whatever you want. What do you call it, freedom or loneliness?

Ik ben langzamerhand gaan inzien dat voor mij de scheidslijn tussen absolute vrijheid en eenzaamheid vaag is, en een dun koord om op te dansen. Eén waar je vroeg of laat geheid vanaf valt. Zoals wij nu. Die paar betekenisloze wilde escapades waar jij zo naar smachtte, op momenten dat je misschien beter alleen had kunnen zijn, was dat het nou waard?

Misschien bedenk je je en hoor ik nog een keer van je. Hopelijk is die Yas van toen er dan nog. Laat je het me dan weten?

Vind jij intussen maar jezelf, dansend op dat koord, daar ergens tussen die twee uitersten.

Ik wens je niets dan goeds toe.

Mail

Mischa Daanen studeerde Theory & History of Psychology en werkt tegenwoordig als redacteur aan psychologie- en managementboeken. In zijn vrije tijd maakt hij graag ruzie met zijn huisbaas of schrijft hij veel te uitgebreide Goodreads-reviews die waarschijnlijk toch nooit iemand leest.

Anne Carlijn Werink (2002) is kunstenaar en illustrator. Ze laat zich graag inspireren door zonnige rustmomenten, buiten spelen en intimiteit. Het hele jaar door droomt ze beeldend over de zomer.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

De rode draad 1

De rode draad? Dat zijn wij, voor elkaar

Jihane Chaara is geen determinist, maar vraagt zich toch af of sommige ontmoetingen in het leven wel echt toeval zijn. Wat als we allemaal volgens een rode draad met elkaar verbonden zijn, zowel in ons huidige netwerk, als ook met degenen die op magische wijze ons leven in komen? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

Huizen, omhulsels 1

richtingen, ruimtes, rijping

Anne Ballon schreef drie gedichten over een innerlijk dialoog. Met zachte, precieze en lichamelijke beelden neemt Anne ons mee in een conflict tussen een ‘jij’ die naar geborgenheid in seksuele ervaringen zoekt en een ‘ik’ die aan dit zoeken probeert te ontsnappen. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Luister de collectieve biecht uit 'Ssst'!

Voor Hard//hoofd magazine 'Ssst' verzamelden we biechten; de collectieve audiobiecht luister je hier! Lees meer

Met deze column kan ik de wereldvernietigen

Met deze column kan ik de wereld vernietigen

‘Maar als ik die column nu verder schrijf’ zegt Marthe van Bronkhorst, ‘dan komt deze informatie online, en kan ik die AI op ideeën brengen.' Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Stilte

Stilte

Haren wassen bij de kapper, of een ochtendkoffie in een treincoupé. Angelika Geronymaki neemt je in dit gedicht mee langs vormen van stilte. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Schieten op de maan

Schieten op de maan

'I shot the moon, and I’ll do it again if I have to.' Julien Staartjes vindt het moeilijk te bevatten hoe de wereld letterlijk in brand staat, maar er toch vooral ogen zijn gericht op wie de grootste raket kan bouwen. Daar kan geen fictie tegenop, maar je moet het toch proberen. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer