Asset 14

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas.

Beste baas, nee, lieve baas, toch beste baas,

In november 2023 ben ik geopereerd aan mijn linkerbeen dat na een bedrijfsongeval op jouw bedrijf, dat je samen met je broer runde, in principe blijvend verlamd zou zijn geweest. Sinds die bewuste dag op 2 februari 2013 heb ik met een handicap rondgelopen, mentaal en fysiek. Een tijdje daarvoor was ik bij je komen werken als invalkracht in de tulpen om zo wat extra geld te verdienen voordat ik weer een poging tot studeren zou maken. Het is voor mij nu heel makkelijk om je weg te zetten als een slechte baas die zijn zaken niet op orde had, en alhoewel die niet op orde waren, is dit een brief van vergeving.

Om je geheugen wat op te frissen: ik was die jonge jongen van 18 jaar die je bij een lopende band voor tulpen liet werken, met daaronder een niet afgeschermd kassensysteem mét scherpe klepel. Je had voor het gemak de veiligheidskap eraf gehaald tijdens een onderhoudsbeurt en die er nooit meer opgezet. De noodknoppen van de machine deden het niet, want ja, onderhoud kost geld. Zolang de Polen, Portugezen, en ik die voor je werkten maar wisten welke knop we dan moesten gebruiken om de machine uit te doen, dacht je dat het wel goed zat. Een paar weken voor februari 2013, zat iemands broekspijp al eens vast tussen de machine. Je deed het af met het plaatsen van een briefje, ‘kijk uit!’, en een belofte dat je de veiligheidskap snel zou plaatsen.

Iedereen rende weg in paniek maar jij, lieve baas, rende direct naar mij toe en belde de ambulance

Tot het moment daar was dat het gruwelijk mis ging. Een bedrijfsongeval. En niet zomaar een, ook mijn broekspijp bleef tussen de scherpe klepel hangen en duwde mijn linkerbeen tegen een stuk staal aan. Doordat de noodknop het niet deed veranderde dit scenario al snel in een scène uit een horrorfilm. De scherpe rand van de klepel ging van mijn enkel tot aan mijn knie door mijn been heen. Ik zal je de details besparen, maar de strandlanding op D-Day in de film Saving Private Ryan was er niks bij. Vanuit een mengeling van oerkracht om te blijven leven en adrenaline wist ik mijn been uit de machine te halen, waarna er niet zo heel veel van het been overbleef. Iedereen rende weg in paniek maar jij, lieve baas, rende direct naar mij toe en belde de ambulance. Je omschreef de wond tot in detail en viel daarna flauw. Dit was ook een horrorscenario voor jou. De ambulancebroeders waren er in luttele minuten, maar voor mij voelde het als dagen, nee, maanden. Zij vervoerden mij naar het ziekenhuis waar voor mij het proces begon. Ik veranderde die dag van gezonde jongeman, naar iemand met letsel. Naar iemand met een handicap.

Eigenlijk zou ik jou en je broer moeten haten voor de nalatigheid die jullie hadden gecreëerd. En ja, als ik met de auto langs je bedrijf rijd dan voel ik nog steeds, na al die jaren, een gevoel van spanning en verdriet bij mij naar boven komen. Aan de andere kant, weet ik van horen zeggen, dat je daarna al snel in een burn-out belandde en daar nooit helemaal van hersteld bent. Boontje komt om zijn loontje? Ik wil niet op die manier in het leven staan. Ondanks je moment van nalatigheid ben je een aardige man, die eigenlijk wel het beste met iedereen voor heeft.

In de afgelopen elf jaar heb ik veel tijd gehad om over het ongeluk na te denken, tijdens de talloze bezoeken aan de ziekenhuizen, second opinions, fysiotherapeuten, en spalkenmakers. Ja. Je hebt mij getekend voor het leven. Het grote litteken is nog steeds zichtbaar en ziet eruit als een grote bliksemschicht of een wortel van een boom. Het is een wrange herinnering, mijn oorlogswond. Of althans, zo voelt het en dat zal het altijd doen. Soms vraag ik mij wel eens af of je weet hoeveel invloed dit heeft gehad op mijn leven, de keuzes die ik heb moeten maken, en de dromen die ik heb moeten laten varen omdat ik dingen simpelweg fysiek niet meer kon. Of je hierdoor nachten wakker lag, net als ik. Of je ooit hebt gedacht mij een brief te schrijven.

Eindelijk was er een mogelijkheid om van mijn handicap af te komen

Alles veranderde vorig jaar, elf jaar na dato. Eindelijk was er een mogelijkheid om van mijn handicap af te komen. Of eigenlijk, gedeeltelijk, door middel van een ingrijpende operatie. Mijn been zal natuurlijk nooit meer tot 100% kunnen functioneren. In aanloop van de operatie merkte ik dat mijn hele rug vast begon te zitten door de stress. Wat als het mis ging en ik nog verder van huis zou zijn? Nachtmerries over machines, snijdende geluiden en mijn eigen geschreeuw vulden weer mijn nachten, net zoals in de maanden na mijn ongeluk elf jaar geleden. De operatie betekende wel dat ik weer opnieuw een identiteitsverandering - van gehandicapt naar een persoon zonder handicap - moest ondergaan. Net zoals dat ik na februari 2013 moest wennen aan een leven met een lichamelijke beperking. Een andere mentale aanslag was dat ik nu zelf de keuze moest maken drie maanden in een bed te liggen, in het huis van mijn moeder, op mijn dertigste, in de zogenaamde bloei van mijn leven. Ondanks dat vrienden mij af en toe kwamen opzoeken voelde ik mij eenzaam en alleen. Aan het bed gebonden en gekluisterd in een kamer. Terwijl ik ook wist waar ik het voor deed. Ik zag gedeeltelijk het licht weer aan het einde van de tunnel. De mentale problemen die mij mijn hele leven omtrent dit ongeluk hebben geteisterd voelden weer lichter aan. De heftige angst- en paniekaanvallen die ik voelde voordat ik de operatie aanging ebden weg. Ik zou meer dingen kunnen. Sterker nog, ik kon een lang hoofdstuk uit mijn leven misschien zelfs wel beëindigen. De operatie had mij doen laten inzien dat er altijd een kans is op verbetering. Na de eerste stappen die ik zette op mijn kersverse been, zag ik in dat die verbetering mijn gevoel van geluk een enorme boost gaf. Ik besefte mij dat het leven te kort is om ons te lang te laten beïnvloeden door zaken uit het verleden. Dat gun ik jou ook. Mijn hoofdstuk van ziekenhuizen, nieuwe spalken, fysiotherapeuten, experts en het continue rekening houden met wat ik misschien niet kan heeft eindelijk een slotstuk gekregen.

En dat is de reden dat ik je deze brief schrijf, lieve baas. Want ook jij mag dit hoofdstuk beëindigen. Ik hoor af en toe wel eens van je buren of van mijn vader die je wel eens tegenkomt in het dorp dat je altijd nog wat depressief rondloopt en minder functioneert door schuldgevoel door jouw nalatigheid. Ook je broer met wie je het bedrijf runde is in een burn-out beland en is al jaren niet meer aan het werk. Willen jullie het loslaten? Zullen we het samen loslaten? Ik vergeef het jullie. Het is zonde om met zoiets groots te blijven doorlopen, want voor je het weet is de tijd om te leven om. Ik wil dat je geniet van het opgroeien van je kinderen, je samen met ze in de tuin rondrent, want ook ik kan straks weer rennen.

Liefs,

Jop

Mail

Jop Koopman is antropoloog aan de Vrije Universiteit en beginnend literair schrijver. Hij heeft een interesse in de politieke organisatie van de natuur, meer-dan-menselijke relaties en dystopische technologieën. In het dagelijks leven, reflecteert hij op de rol van de mens in de wereld en de impact op niet-menselijke wezens en onszelf. Dit doet hij via academisch en literair werk, evenals geluids-experimenten.

Sterre Meijerink is een illustrator uit Utrecht die veel waarde hecht aan analoge materialen, door deze goed te beheersen creëert Sterre dromerige werelden waarin grote en kleine verhalen tot leven komen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer