Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Mulisch' werkkamer

Tekst Beeldredactie &
Beeld Aart-Jan Venema

Op 30 oktober, de sterfdag van Harry Mulisch (1927-2010), vroegen wij illustrator Aart-Jan Venema om tweeëneenhalf uur lang zijn kunst uit te oefenen in de werkkamer van de schrijver. ’s Avonds, in zijn eentje.


Op maandag hadden we nog niets van Aart-Jan vernomen.

De redactie herinnerde zich toen dat het datzelfde weekend ook Halloween was geweest, en wij begonnen ongerust te worden over het lot van de trouwe hard//hoofd illustrator. Het leek bijna onverantwoord, om iemand zo dicht bij Allerzielen alleen in de iconische werkkamer te laten zitten. Wij zijn nauwelijks bijgelovig, maar toch.

Op dinsdag kregen wij de verlossende illustratie. ‘Alles is er, behalve Harry,’ luidde het bijgaande bericht. De dingen die hij achterliet schetsen de contouren van een leven. Decor dat opgebouwd is door een inmiddels onzichtbare hand.

Aan Mulisch’ wens om zijn werkruimte als museum open te stellen voor bezoekers wordt nog hard gewerkt. Dit weekend, op 6 en 7 november, is de kamer wel al vrij toegankelijk voor ieder met een kaartje voor Museumnacht, of een Harry! Festival passe-partout.

mullischuis 1

Beeld: Aart-Jan Venema 
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Aart-Jan Venema is freelance illustrator en verhalenverteller. Hij werkt onder andere voor NRC.next, de Groene Amsterdammer en hard/hoofd.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd