Asset 14

Verhuur je brein niet

Op een huis in mijn straat staat de spreuk "Arbeid is Zegen". Dat hebben de bewoners niet zelf bedacht; dat is er ooit opgezet toen dit Drentse dorpje nog een Kolonie van Weldadigheid was. Verderop in het dorp vind je ook wel "Flink en Vlug", "Zorg en Vlijt" en "Een van Zin". Stichtelijke spreuken die de burger moed moeten geven. Op ons huis, het lelijke eendje in de straat, staat niets, maar we mogen graag over filosoferen over onze eigen leus. Momenteel laveren we tussen "Werk in Uitvoering" (niets doet het) en "Koek en Ei" (mijn man bakt graag).

Maar "Arbeid is Zegen", dat geeft te denken. Niet om de wat ongelukkige associatie met het later bedachte "Arbeit Macht Frei"; ik geloof gerust dat de bedenker het niet ironisch bedoelde. Nee, het is meer dat de moed me ervan in de schoenen zinkt. Flink en vlug, dat is haalbaar, en zorg en vlijt heb ik als jonge ouder leren waarderen, maar arbeid een zegen? Is mijn werk dat? Zo niet, zou het dat dan moeten zijn? Of verwacht ik teveel van mijn werkende leven? En wat zou er gebeuren als ik die gedachte juist losliet?

Ik vraag het, omdat ik mijn werk zo vreselijk vind. Ik doe een promotieonderzoek, het gaat over communicatie in de kankerzorg, het is Hartstikke Relevant en als ik erover vertel op feestjes zeggen mensen, wat een Leuk Onderwerp. Het is een flexibele baan en mijn begeleiders hebben me carte blanche gegeven voor de invulling ervan. Wat een vrijheid. Maar wat een gevangenis. Ik heb misschien niet mijn ziel, maar wel mijn pen aan de wetenschap verkocht. Wat ik denk en schrijf, moet haar toekomen. "A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction," schreef Virginia Woolf. Dat ja, en een niet-verhuurd brein.

Nou goed. Ironisch genoeg is mijn arbeid wel degelijk een zegen, voor iemand anders. Mijn man stopt binnenkort als docent op een middelbare school (zijn werk was vreselijker) om hobbyboer en thuisvader te worden. We zijn ervoor naar het noorden verhuisd: lage hypotheek, grote tuin, winkelluwe omgeving. Het geld gaat er een stuk minder hard uit. Hij neemt de taken op zich die mij als vrouw zouden hebben geketend. En zo, indirect, ben ik toch een beetje vrij. Ik ben alleen mijn ontsnappingsroute kwijt. Ik mocht zo graag fantaseren over hoe en wanneer ik ontslag zou nemen.

Op het huis naast "Arbeid is Zegen" staat "Kennis is Macht". Zo is het ook wel weer. Het kan deuren voor me openen. Ik doe het ergens voor. Waarvoor is me niet duidelijk (moeten schrijvers gepromoveerd zijn?), maar wie weet is het een zegen in vermomming. We zullen zien. In de tussentijd schrijf ik in ieder geval maar eens over het schrijven dat ik niet doe. In mijn kamer voor mezelf. Want die heb ik alvast.

--
Elin Derks woont in Veenhuizen.

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Verf op je kleren #1 - Het Proces

Verf op je kleren #2 - Fictie en werkelijkheid

Waar ligt de grens tussen fictie en werkelijkheid, en hoe zet je die grens op spanning, zonder dat het saai of aanstellerig wordt? Lees meer

Column: Ik wens je alle goeds

Ik wens je alle goeds

Een afwijzing komt Eva koud op haar dak vallen. ‘Ik vond hem leuk, hij vond mij ook leuk, hij vond mij dus niet leuk, ik ben gewoon niet leuk genoeg.’ Lees meer

Kak! Een kritische kunstkoerier over De Kunstbode 1

Kak! Een kritische kunstkoerier over De Kunstbode

Als 'kritische kunstkoerier' neemt Marc Schoorl je mee door de kunstbijlage van zijn favoriete ochtendkrant. Lees meer

Nieuws in beeld: En hoe zit het met de achterstand in welzijn?

En hoe zit het met de achterstand in welzijn?

Na twee jaar af en aan wel en geen onderwijs op school te hebben gehad, ervaren leerlingen dat er 'hiaten in hun kennis' zijn ontstaan. Lees meer

Koop de roze bril

Koop de roze bril

Lang geloofde Shulamit Löwensteyn dat een ingebouwd stapelbed de oplossing zou zijn voor al haar moeilijkheden. Had ze daar gelijk in? Een tip over tulpen, taart en het kopen van troost. Lees meer

Automatische concepten 73

Engeland is gesloten

Maar liefst 28.000 vluchtelingen staken in 2021 het Engelse Kanaal over, met gevaar voor eigen leven. Lees meer

Nieuwe coronificatie

Nieuwe coronificatie

Marthe van Bronkhorst opent het nieuwe jaar op poëtische wijze. Lees meer

Column: Het enige woord dat het omschrijft

Het enige woord dat het omschrijft

Het voorlopig laatste uitstapje naar de bios met haar vader krijgt voor Eva een duistere lading. Lees meer

Verf op je kleren #1 - Het Proces

Verf op je kleren #1 - Het Proces

In Verf op je Kleren onderzoekt schrijver en documentairemaker Tiemen Hageman alle aspecten van het creatieve proces. Hij gaat in gesprek met allerlei creatieve makers, over hun proces en hoe je dat nou eigenlijk doet, werk maken. In deze eerste aflevering: schrijvers Martijn Brugman en Merlijn Huntjens. Lees meer

Stop met schrijven!

Stop met schrijven!

Jens Meijen vergelijkt het schrijfproces met auto-onderhoud en weet hoe je als schrijver goed zorgt voor je mentale gezondheid. Wat heeft schrijven te maken met het worden van een popster en waarom moet je volgens Jens eerst stoppen met schrijven? Lees meer

Ballen en Engelen

Ballen en Engelen

Na een klassiek ongemakkelijke kerstborrel op kantoor gaat Sascha mee naar huis met Ariane van hr. Maar dan neemt de avond een griezelige onverwachte wending... Een kerstverhaal van Loren Snel. Lees meer

Op elk potje past een probleempje

Op elk potje past een probleempje

Waarom moeten lesbische relaties in films altijd zo tragisch afgelopen? Esther Lamberigts pleit voor een positiever beeld van queer levens in hedendaagse media. Lees meer

Kon je maar aanbeden worden

Kon je maar aanbeden worden

Hologrammen, goud licht en een religieus lam laten Marthe van Bronkhorst zich klein voelen tijdens een kerkbezoek. Lees meer

Nieuws in beeld: Wat 'huist' er op de achterkant van de maan?

Wat 'huist' er op de achterkant van de maan?

Vond de Chinese maanlander een hutje, een kleine triomfboog, of toch maar gewoon een grote rots? Lees meer

Wees talentloos

Wees talentloos

Tijdens een date raakt Wolter de Boer verwikkeld in een socratisch vraaggesprek rond talent. Een tip over het afschaffen van aanleg. Lees meer

Nieuws in beeld: Weg met het kerstpakket!

Weg met het kerstpakket!

Er zit zelden iets in waar je op zit te wachten, laat staan iets van kwaliteit. Lees meer

Over geluk is het moeilijk praten 2

Over geluk is het moeilijk praten

Filmmaker Agnès Varda was een uitgesproken feminist. Julia de Dreu zag in haar een geestdriftige, politiek geëngageerde vrouw. Maar Varda's film 'Le bonheur' lijkt een ode aan het traditionele huwelijksgeluk. Wat wilde ze ons vertellen met dit onuitgesproken drama? Lees meer

Masterclass

Een vrouw die met zichzelf in de knoop zit besluit om een masterclass acteren te volgen. Een kort verhaal door Renske van den Broek over opnieuw leren lopen, majorettemeisjes en vrede sluiten met wie je bent. Lees meer

Stemmen op je zestiende voor een sterkere democratie

Het is goed voor Nederland als zestienjarigen mochten stemmen, zegt Jazz Komproe. Lees meer

Ik sla een praatje op het Godenpad

Shimanto Reza gaat tegen zijn achterhoofdstem in en ontdekt de waarde van taboes. Lees meer