Het is niet altijd alleen maar ver weg. Soms gebeurt er ook dichtbij iets ergs." /> Het is niet altijd alleen maar ver weg. Soms gebeurt er ook dichtbij iets ergs." />
Asset 14

Seventy Seconds [12/52]

Gedurende het priemjaar 2011 maakt audiokunstenaar Harold Schellinx een geluidskiekje van tien seconden. Elke dag van de week, op steeds wisselende uren. Of hij nou in Amsterdam of in Parijs is, in Brussel of in Kyoto, in Brooklyn of in Wiesengrund. Iedere zondag hoor je op hard//hoofd de zeven geluidsprentjes van de week daarvoor, aaneengeregen tot een stukje van 70 seconden: de tijd die het ook ongeveer zal kosten om het bijhorende tekstje te lezen.
Op precies hetzelfde moment maakt fotograaf Pieter van Wynsberge ergens een foto...

Mail

Oostende, 24/03/11, 11.23u
Foto: Pieter van Wynsberge

SEVENTY SECONDS [ 12 / 52 ]

Het is niet altijd alleen maar ver weg. Soms gebeurt er ook dichtbij iets ergs.
Zo gaf de pasgeboren dochter van een goede vriend plotseling de jonge geest, terwijl hij op zijn laptop facebookte en haar onderwijl wiegde in een zitje dat op de grond bij de tafel aan zijn voeten stond, met ritmische tikjes van zijn grote teen.
Hij had het niet in de gaten.
Ze werd drie dagen later begraven, op de grootste gemeentelijke begraafplaats van Parijs. Die is buiten de stad, in Thiais, tegenover een modern shopping center dat La Belle Epine heet.
Het was op een vroege lenteochtend.
De hemel was diepblauw.
De zon straalde.
Ik haastte me over de nog lege parkeerplaats van het winkelcomplex in de richting van het kerkhof. Om me heen klonk het twinkelende gekwetter van wel honderden vogels, dat zich voegde naar het klakken van mijn hakken op het steen.
Het was alsof ik door een reuzenvolière stapte.

Pas minuten later drong het tot me door dat er rondom dat hele Belle Epine geen boom, geen struik, geen gras en geen vogel te bekennen waren. Wel stonden er overal hoge metalen masten, met allemaal rondom in de top een setje luidsprekers.

19 - 25 maart 2011
Amsterdam (4), Maastricht, Amsterdam (2)

Harold Schellinx

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5