Asset 14

Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Mijn neef F. geeft les op een middelbare school en begeleidt een profielwerkstuk. De leerling onderzoekt waarom mensen soms niet de waarheid vertellen, en hoe vaak ze dat doen. Enthousiast laat hij me het mapje zien met de geprinte A4’tjes met afbeeldingen van hersenen, grafiekjes en mensen die met hun ogen naar links- of naar rechtsboven kijken. Volgens zijn leerling liegen we allemaal gemiddeld drie keer per dag.

Om eerlijk te zijn vind ik mezelf (zoals wel meer mensen) een bijzonder betrouwbaar persoon, aangezien ik bijna dwangmatig eerlijk ben. Dit brengt me weleens in benarde situaties. Als een vriend vraagt of ik zijn nieuwe broek mooi vind en dat is niet zo, dan krijg ik het niet door mijn strot gewurmd om te zeggen dat ik hem wél prachtig vind staan. Het lukt me niet, want het is niet wáár. Heb ik zin om mee te gaan naar een borrel? Nee (maar ik ga vervolgens wel). Of de ingewikkeldste: hoe gaat het met me? Best vaak niet zo supergoed. Inmiddels weet ik dat mijn gesprekspartner natuurlijk zelden op die waarheid zit te wachten.

Ik ga er blind van uit dat de rest van de wereld zo eerlijk is als ik

Los van het feit dat mijn eerlijkheid me regelmatig sociaal ongemak bezorgt, zijn bijkomende voordelen dat mijn vrienden er inmiddels prima mee om kunnen gaan en ik niet geheimzinnig hoef te doen over mijn ideeën of gevoelens. Ik verstrek alleen informatie die klopt met de werkelijkheid, voor zover ik die kan kennen (de vraag in hoeverre we dat kunnen laat ik gemakshalve even links liggen). Als iemand me vraagt hoe lang iets duurde, en ik vond het heel lang duren, dan heb ik zin om te overdrijven, maar dat lukt me niet omdat ik meteen denk aan hoe lang het eigenlijk was. Als ik iets niet helemaal zeker weet, zal ik nooit beweren dat het echt zo ís.

Dit botst soms met mensen die hier anders tegenaan kijken. Ik ga er namelijk blind van uit dat de rest van de wereld ook zo eerlijk is, me nooit informatie zou verstrekken die niet zeker is, en ben daardoor een van de meest goedgelovige mensen die ik ken. In de loop der tijd echter kwam ik erachter dat veel van de informatie die neef F. verstrekt onjuist is. Hij vertelt me dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof. Ik hoef volgens hem geen paraplu mee te nemen, en kom doorweekt aan op mijn bestemming. Enthousiast vertelt hij dat ‘musea’s’ een nieuwe correcte meervoudsvorm zou zijn. Als ik hem confronteer (‘je zei dat er inreisbeperkingen waren naar Duitsland twee dagen voor ik op vakantie ging, maar dat was niet zo, hoe kan dat nou?’) trekt hij zijn wenkbrauwen op en lijkt hij weinig onder de indruk van mijn verontwaardiging: hij dacht dat het echt zo was. Dat ik me daardoor op de kast heb laten jagen, is niet zijn probleem.

F. zegt dat gemiddelde van drie leugens per dag zelf nooit te halen; in zijn beleving liegt hij immers nooit. Ik krijg zin om het profielwerkstuk erop na te slaan: is het verstrekken van foutieve informatie ook liegen? ‘Nee hoor,’ is F. me voor. Hij vertelt dat je als informatiebehoeftige altijd kritisch moet blijven. Dat doet hij zelf ook: die afbeelding van die vrouw die omhoogkijkt klopt niet, mensen kijken naar links- in plaats van naar rechtsboven als ze liegen. Ik zie zijn ogen afdwalen.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Dymphie Huijssen (1995) is een illustrator en animator die zich bezighoudt met het visualiseren van complexe gevoelens. Haar werk kenmerkt zich door een zekere elegantie, kwetsbaarheid en een tikkeltje melancholie.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

Column: Keihard chillen 2

Keihard chillen

Eva zet haar vraagtekens bij het fenomeen chillen. 'Eerlijk gezegd denk ik dat een wereld als deze, waarin fascisme oprukt, waarin genocide nog steeds bestaat, waarin het onrecht en de pijn en het verdriet van mijn schermen afspat, weinig reden geeft tot chillen.' Lees meer

We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

In een overvolle trein ontwaart Aisha de eerste tekenen van het nieuwe verhaal waar ze - of iedereen? - naar op zoek is. Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer