Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: De vragen van Proust, elke week achterin Vanity Fair." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

De Proust Questionnaire

TIP

Tekst Tim

Toen hij nog een tiener was heeft Marcel Proust een vragenlijst ingevuld in het "Album to Record Thoughts, Feelings, etc." van zijn vriendin Antoinette, de dochter van de Franse premier Felix Fauré. Het was een verzameling vragen die de smaak en gedachten van haar vrienden in beeld moest brengen. Eigenlijk een soort negentiende eeuws poëziealbum dus. Proust zou de lijst nog een aantal keer in zijn leven beantwoorden en daardoor kwam de vragenlijst bekend te staan als de “Proust Questionnaire.” Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair heeft de afgelopen vijftien jaar de vragen voorgelegd aan allemaal beroemdheden en nu zag ik afgelopen week dat er een verzameling is verschenen.

Ik vond de bundel in boekhandel Atheneum op het Spui in Amsterdam, maar vermoedelijk is het niet de enige boekhandel die het boek in de etalage heeft. Het is uitstekende toiletliteratuur, ook omdat de combinatie “Proust” en “je behoefte doen” bescheiden maar toch smaakvol staat als je onverhoopt opgebeld wordt.

Internationale beroemdheden hebben antwoord gegeven op de vragen. Zo noemt Dave Brubeck, Huckleberry Finn zijn favoriete personage uit de fictie. Michael Caine geeft toe heel graag het talent te willen hebben om te tapdansen. Johnny Cash zegt in zijn zes-woorden beschrijving van het paradijs: Deze morgen. Met haar. Koffie drinkend. Julia Child vindt een slechte maaltijd de grootste misère. Allen Ginsberg wil soms in London wonen, soms in Parijs, soms in Benares, soms in San Fransisco en soms in New York. Tom Waits vindt zijn grootste kwaliteit het analyseren van een boek dat hij nooit gelezen heeft. En Arthur Miller wilde dat hij op zijn dertigste wist over vrouwen wat hij wist toen hij zestig was.
Vanity Fair zal nog wel even doorgaan met de questionnaire. Momenteel ontbreekt er nog een Nederlander in het boek. Denk dus alvast na, mochten ze je opbellen.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Tim
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd