Een radioprogramma over sociologie. Wat zegt hoe jij je boterham smeert over je afkomst?" />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Thinking Allowed

TIP

Tekst Eva

Thinking Allowed wordt gemaakt door de BBC, dat de beste radio ter wereld maakt, in de mooiste taal die er is. In tegenstelling tot de vorige zin is het altijd genuanceerd, goed onderbouwd en verbazingwekkend vermakelijk. Thinking Allowed is namelijk een radioprogramma over sociologie. Sociologen onderzoeken hoe mensen samenleven, hoe ze dingen samen doen (psychologen houden zich bezig met het individu). Alles kan dus een onderwerp zijn, van de betekenis van het orgasme in het westen tot de relatief lage straffen voor witteboordencriminelen, of de motieven van de negentiende-eeuwse bourgeoisie om met hun neef of nicht te trouwen.


Illustratie: Ignacio RojasPresentator Laurie Taylor voelt zijn gasten deskundig en uitzonderlijk beleefd aan de tand en klinkt ondertussen als de leukste schoolleraar die je nooit had. Vaak vertelt een socioloog over zijn eigen onderzoek, wat soms voortkomt uit hun persoonlijke achtergrond, als Death Metal-fan (over subculturen), als nachtclubdanseres (over arbeidsomstandigheden in stripclubs) of als jazzmusicus (over samenwerken door onderhandelen). Juist door het belang van het detail te tonen en de nadruk op verborgen processen te leggen, weet Thinking Allowed echt alles interessant te maken (wat zegt hoe je jij boterham doormidden snijdt over je afkomst?). Ook nog eens in 25 minuten, die veel te snel voorbij zijn.

Abonneer je op de podcast, maar struin ook eens door het op onderwerp geordende archief, want dat is een schatkistje.

http://www.bbc.co.uk/radio4/factual/thinkingallowed/archive.shtml


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Eva
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd