Een antropoloog legt uit wat Youtube voor ons betekent." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Michael Wesch

TIP

Tekst Eva

Dat er op YouTube interessante dingen gebeuren, daar werd in 2010 iedereen het wel over eens. In Nederland organiseerde Upload Cinema al jaren bioscoopvoorstellingen met YouTube-films en onlangs wijdde zelfs kunsttempel Guggenheim te New York een tentoonstelling aan het platform, genaamd YouTube Play.

Maar als je je echt wilt verdiepen in wat er op of dankzij YouTube gebeurt, dan wordt het tijd kennis te maken met de cultureel antropoloog Michael Wesch. Deze Amerikaanse wetenschapper bestudeert hoe mensen gebruik maken van technologie zoals YouTube en hoe die technologie menselijke relaties beïnvloedt. De vragen die hij probeert te beantwoorden zijn: hoe willen we samen leven en hoe zien we onszelf? Hij gaf een toegankelijke en fascinerende lezing over community, identiteit en digitale etnografie, die al anderhalf miljoen keer (!) is bekeken.Naast ‘traditionele’ uitleg, maakt Wesch dus ook zelf video’s, waarvan deze de bekendste is (ruim 11 miljoen keer bekeken):en deze:


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Eva
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd