Illustratie: Irene Wiersma

het is ook godgeklaagd want nu begint het tranen " />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Dichter des Vaderlands

Poëzie

Tekst IJssel de Kwartelaere

Illustratie: Irene WiersmaDichter des Vaderlands


oh jij
jij bent zo’n grote meneer
er komt licht uit je borstkas
er rollen woorden als hoepels van je tong
aangejaagd door het voortschrijdend licht uit je borstkas
oh jij

en dan
oh ik
kom ik aangehaperd
steekt een scherfje in mijn oog
vloek toch jammerend als een ketter met het wrijven
aangejaagd door het scherfje
oh ik ook

en jij weer
jij rolt je hoepels tot de wereld
van de bladzij vallen ze rinkeldekinkel in mijn schoot
poëzie die aankomt zetten als een joelende reus
een joelende reus met bedoelingen
een reus als medusa
met voortschrijdend licht uit zijn borstkas

dan eindelijk het scherfje uit mijn oog
het is ook godgeklaagd want nu begint het tranen
gods water over gods akkeren
maar dan juist niet
snap je
aanstormende reus
met licht uit je borstkas
die nu voor me staat te shinen op tafel
en uitstraalt over de wijde wereld

oh ik
ik leg mijn verblinde gedachten even
heel even tegen zijn stralende schenen
en in een reflex
grijpen mijn handen omhoog
omklem ik zijn broekspijpen
en klim ik op zijn reuzenschoenen

en als ik mijn tranende ogen dicht doe
opent mijn borstkas op een kiertje
en dansen we –heel even
dwars door de tijd
en het boek
op tafel

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
IJssel de Kwartelaere
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd