Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Finse meisjes

TIP

Tekst IJssel de Kwartelaere

'Als drank, roet en sauna niet helpen, is de ziekte dodelijk' – Fins gezegde

Arnon Grunberg, Arjan Peeters; niet de minsten gingen mij voor in het verlangen deze dichtbundel in zoveel mogelijk handen te duwen. De dichtregels van Kira Wuck (1978) maken dan ook dat je hoopt op groots bereik.

Poëzie is een kunstvorm die zich vaak buiten de realiteit voltrekt, iets dat ik betreur. Poëzie moet ontsluiten en niet versluieren. Zij kan reflecteren hoe wij nu leven en liefhebben: Kira Wuck doet het. Stevig geaard in het hier en nu, met een prettige lichtvoetigheid die een nors doch vriendelijk laissez faire lijkt voor te stellen in de strijd om een waardig bestaan. Wuck toont ons een universum waar eenzaamheid naar kalfslever in een ovenschaal ruikt, een ode aan Boris Ryzhy je even in een Russische industriestad op het ijs doet liggen en waarin boze vrouwen rotte zalm versturen. Wandel naar de boekhandel, schaf het aan en vraag je af wie het licht meeneemt.

Familie

Hierna drink ik niet meer doordeweeks zei ik
en vroeg aan willekeurige oude mannen
onder aan roltrappen of ze mijn opa waren
eentje antwoordde dat het hem speet

Toen ik hem vond liepen we door de stad
en wou dat iedereen zag dat ik een opa had
hij marcheerde door de straat met een rechte rug
de oorlog zat nog in zijn ledematen

Ik dacht aan de man die tussen ons in was gestorven
hoe zijn tijd op een schaakklok korter werd
hoe mijn opa hem als straf sambal had gevoerd
De brief die mijn vader schreef en nooit had verzonden


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
IJssel de Kwartelaere
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd