Asset 14

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Duurzame kunst maken in een vervuilende wereld, kan dat? De kunstenaars van kunstresidentie SOPRA SOTTO zochten het uit tijdens een drieweekse zoektocht naar duurzaamheid in de Toscaanse kunst- en textielwereld. Martine Bontjes was voor enkele dagen op bezoek en doet verslag van haar ervaringen.

Op de oevers van de Bisenzio-rivier in Toscane kwamen vanaf de twaalfde eeuw kooplieden van over de hele wereld samen om de beste wol en zijde in te kopen. Kwaliteit was leidend. Tegenwoordig wordt op deze plek de meest laagwaardige vorm van kleding geproduceerd. Steeds meer textielbedrijven trekken weg uit Azië om in Europa de kledingproductie voort te zetten. Kortere levertijden en flexibelere logistiek trekken bedrijven over de streep. In de Toscaanse stad Prato zijn de afgelopen jaren steeds meer fast fashion ketens gevestigd die zich hoofdzakelijk richten op ‘pronta moda’: het snel produceren van goedkope kleding. Deze contradictie was reden voor Constance van Berckel, oprichter van kunstresidentie SOPRA SOTTO, om een groep textielkunstenaars uit te nodigen in Toscane om te reflecteren op de ecologische voetafdruk van de kunst- en textielwereld. “Kunstenaars vormen de spiegels en vertellers van onze cultuur”, meent Van Berckel, maar wat als die verteller zelf onderdeel is van het probleem? Zijn kunstenaars wel de aangewezen personen om uiting geven aan een thema als duurzaamheid, als de niche waarin zij opereren op zichzelf enorm vervuilend is? De Italiaanse textielontwerper en fashionconsultant Alessia Pasquini meent van wel. Als je het systeem wilt veranderen, moet je verzet tonen binnen de wereld die je wilt veranderen. Anders blijft je boodschap ongehoord, meent ze. Pasquini ziet hoe steeds meer Italiaanse textielbedrijven nieuwe oplossingen vinden om kleding van fast fashion ketens te recyclen. Zij bracht de kunstenaars Maud van Baar, Celine Hurka, Phlox van Oppen en Nynke van Eggen mee naar creatieve laboratoria als Altremani, LottoZero en Goritex, om hen te leren over het Italiaanse innovatieve vakmanschap.

Als je het systeem wilt veranderen, moet je verzet tonen binnen de wereld die je wilt veranderen

De aanpak van Phlox van Oppen is slechts één voorbeeld van hoe kunstenaars met behulp van herbruikbare materialen en slow fasion technieken de kunstwereld verduurzamen. Als klein meisje leerde Van Oppens grootmoeder haar haken, breien en naaldvilten, technieken die Van Oppen zich de afgelopen jaren steeds meer eigen maakte. Toen bleek dat deze technieken niet waren opgenomen het curriculum aan De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, ging ze in de leer bij textielkunstenares Claudy Jongstra. Jongstra leerde haar wol vilten, daarnaast ontwikkelde de kunstenares een liefde voor andere ambachtelijke textiel technieken als tuften, weven, borduren en knopen. Van Oppen vindt haar inspiratie in de overgebleven voorwerpen van haar studentenhuis waar zij met 36 vrouwen samenwoont: van overgebleven textiel uit de wasdroger tot aan draden van Albert Heijn tassen en verpakkingsmateriaal van menstruatieproducten. In haar ‘vier seizoenen waskalenders’ toonde ze de schoonheid van overgebleven stoffen uit de wasdroger van haar vrouwenhuis. Maar wie de achtergebleven schoonheid van textielstoffen wil tonen, wil zich blijven verwonderen, op zoek naar nog meer potentieel. Dat deed ze tijdens haar bezoek aan Altremani, een laboratorium in Toscane waar overgebleven textielproducten uit de regio worden gerecycled. Van Oppen raakte gebiologeerd door een massa diep gereinigde theezakjes en nam een tas mee naar huis. Maar hoe geef je nieuw leven aan een gebruikte stof die van alle kleur en elasticiteit is ontdaan? Hiervoor liet Van Oppen zich inspireren door de workshop van conceptontwikkelaar Batriz Sandini, die de Toscaanse villa voor even omtoverde tot ambachtsschool. Ik mocht deelnemen aan de workshop en zag hoe de residenten nieuw leven creëerden uit verwaarloosde materialen.

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat 2
Afbeelding 2: Rechts de gewoven theezakjes van Phlox van Oppen. Fotograaf Céline Hurka.

Aardse geuren van boomschors en meekrap vulden de koele kelder. Op tafel stonden grote pannen met paars-, geel- en roodkleurige vloeistoffen. Mijn handen vulden zich met zachte witte lappen wol, zijde en katoen, die ik langzaam liet zakken in baden van uitgekookte natuurlijke grondstoffen. Binnen enkele seconden veranderen de lappen stof in felle kauwgomballenkleuren. Deze ogenschijnlijk milde kleurstoffen bleken al snel een invasieve werking te hebben, zowel op textiel als huid. De kleurstoffen van uienvellen, meekrap en kurkuma thee bleken een uitstekende basis om wol, zijde en katoen in nieuwe kleuren te veranderen. De paarse extractie van takjes teakhout zou nog dagenlang zijn sporen nalaten in de kloven van mijn vingers. Van Oppen liet haar theezakjes weken in een roodbruin bad van meekrap, ze knoopte ze aan elkaar en een nieuwe stof werd geboren (afb. 2). Het is niet onwaarschijnlijk dat ze straks haar 36 huisgenoten zal oproepen hun theezakjes in een gescheiden afvalbak te deponeren.

Textiel- en performancekunstenaar Maud van Baar maakt kostuums en accessoires van overgebleven dekzeilen, Ikea-zakken en plasticfolie. Haar zachte sculpturen activeert ze door ze zelf te dragen in de publieke ruimte. Zo liep ze al eens door de metrostations van Barcelona met een mensgrote handtas om aandacht te vragen voor onze obsessie met designermerken. Te denken valt aan het Franse tassenmerk Hermès, dat ondanks haar opmerkelijke verkoopbeleid nog altijd nieuwe klanten aan zich weet te binden. Tijdens de residentie werd Van Baar gegrepen door de enorme hoeveelheden kledingrestanten die zijn opgeslagen bij recycle laboratorium Goritex (afb. 3). Hoewel steeds meer recycle laboratoria er in slagen het leeuwendeel van de ingekomen kleding te recyclen, blijven ook hier restproducten achter. De vezels van labels die op kleding zijn geborduurd, kunnen niet aan elkaar worden geplakt, en dus eindigen ze op een grote hoop. Van Baar nam een tas met labels mee naar huis als inspiratie voor een nieuw kostuum. Wie weet treffen we haar binnenkort in de Kalverstraat in Amsterdam in een kleurig kostuum gemaakt van aan elkaar gewoven labels van ZARA, H&M of Primark.

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat 1
Afbeelding 3: Goritex. Fotograaf Constance van Berckel.

Maar is het adresseren van deze problemen genoeg? Kunnen kunstenaars de kudde kopers op Kalverstraat op zo’n manier interesseren, dat zij daadwerkelijk iets aan hun eigen kledingconsumptie willen veranderen? Confrontatie is een goede eerste stap. Dat mag van mij wel wat vaker en heviger. Bijvoorbeeld op onverwachte plekken, zoals aan de wanden van het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag waar het werk van Van Oppen te zien is, of als performance in drukke metrostations. Deze kunstenaars houden ons een spiegel voor in onze alledaagse ruimtes. Het is een ongevraagde confrontatie met onze eigen passiviteit, en daarmee kunnen zaadjes voor verandering worden geplant.

Anders dan Van Oppen en Van Baar besloot Nynke van Eggen haar ideeën te communiceren binnen de modewereld. Ze startte enkele jaren geleden haar eigen zero waste modemerk met een minimale voetafdruk. Door zelf het goede voorbeeld te geven, hoopte ze andere ontwerpers ook te stimuleren andere keuzes te maken. Toch besloot ze zich terug te trekken als producent, ze wilde niet langer bijdragen aan deze vervuilende industrie. Inmiddels leert ze vanuit haar rol als consultant hoe bedrijven duurzamere keuzes kunnen maken. Ze confronteert managers en CEO’s van kledingbedrijven met hun vervuilende verkoopstrategieën. Daarin kan de kunstwereld ook nog grote stappen maken. Denk aan de energie slurpende verlichting die soms dag en nacht galerieruimtes oplichten. Of de enorme hoeveelheden verpakkingsmateriaal om kunstwerken de wereld over te laten reizen: van noppenfolie en kartonnen dozen, tot op maat gemaakte kisten die met privé koeriers worden afgeleverd bij opslagloodsen van investeerders. Volgens Van Eggen moeten kunstenaars ook verantwoordelijkheid nemen, ze vraagt zich af of zij zich ook niet vaker zouden moeten terugtrekken in deze vervuilende wereld, zeker wanneer zij een thema als duurzaamheid adresseren dat overal zit verweven.

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat 3
Afbeelding 4: Workshop natuurlijke kleurstoffen door Batriz Sandini. Fotograaf Céline Hurka.

Vooralsnog houdt ze het bij duurzame adviezen en vindt ze het belangrijk dat duurzame keuzes in alle haarvaten van de productieketen worden doorgevoerd, zoals bij die van autonome kunstenaars die op kleine schaal hun ecologische voetafdruk willen terugdringen. Van Eggen leerde de residenten om met een kritische blik naar hun eigen praktijk te kijken, zo waren zij zich nog niet altijd bewust dat flyers en visitekaartjes grote hoeveelheden lijm, hars en kleurstoffen bevatten en welke vervuiling dat met zich meebrengt. Ook deelden de kunstenaars hun dillema’s wat betreft reizen: zo vloog de ene resident met een goedkope vlucht naar de Designweek in Milaan om kosten en tijd te besparen, terwijl een ander de komende maand een lange treinreis aflegt en waarschijnlijk nog wat laatste hand-en-spandiensten in de coupé zal moeten voltooien. Feit blijft: wie kunst maakt, put uit. Toch droom ik stiekem weg bij kleurige en gerecyclede gevilte visitekaartjes van Van Oppen, of gewoven galerie uitnodigingen van Van Baar.

Ze vraagt zich af of zij zich ook niet vaker zouden moeten terugtrekken in deze vervuilende wereld

Eenmaal neergestreken in de glooiende groene heuvels van de Toscaanse villa schrob ik de laatste restjes paarse kleurstof van mijn duim en denk ik terug aan mijn eerste bezoek aan de Biënnale in Venetië. In 2017 kreeg textielkunstenares Sheila Hicks een afgedankte plaats in de grote zaal van de Arsenale. "Ze gaven me een tentoonstellingsruimte die geen enkele andere kunstenaar wilde hebben omdat er gaten in het dak zaten", vertelde Hicks hier over. Toch vulde ze de grote zaal met haar gigantische installatie: een muur van aan elkaar gewoven kleurige ballen, van de vloer tot aan het plafond. Ze werd gedwongen een semipermanente kleurstof te ontwikkelen die was opgewassen tegen de nodige klimaatschommelingen. Ze vulde de gaten, en het werd een van de meest spraakmakende werken van dat jaar. Die marge, dat was haar plek, het daagde haar uit om over de grenzen van haar eigen kunst te kijken. Zij vond haar plek daar waar niet werd gezocht, in de mogelijkheden, het potentieel. Op die plek heeft de creativiteit vrij spel en ontstaat er ruimte voor nieuwe oplossingen. Het is dezelfde blik waarmee de residenten van SOPRA SOTTO mij leerde kijken. Zij tonen mij dat recycling laboratoria, die in feite bestaan bij de gratie van onze consument gedreven samenleving, niet automatisch bijdragen aan een duurzame toekomst. Wel dagen ze ons uit om met een frisse blik te blijven zoeken naar nieuwe manieren om verzet te tonen in de vervuilende wereld die wij samen hebben gecreëerd. Duurzaamheid zit overal verweven en we hebben er allemaal mee te maken, toch zijn het slechts de kunstenaars die de kracht hebben om met ongebruikelijke technieken en materialen ons op onverwachte plekken te confronteren met die onbestendige wereld. In die wereld laten ook zij hun voetafdruk achter, maar wel met een spoor dat navolgbaar is en uitnodigt tot het verkennen van nieuwe wegen. Want juist in de marge, waar de wereld zich niet direct richt, vinden we de ruimte om te experimenteren en werkelijk duurzame verandering te creëren.

 

Headerbeeld: Links Maud van Baar en rechts Batriz Sandini. Fotograaf Céline Hurka.

Mail

Martine Bontjes (1995) onderzoekt graag de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis. Eerder schreef zij over dit onderwerp voor NRC, Article en The Florentine. Zij werkt in de Amsterdamse galeriewereld. Daarnaast biedt ze stadswandelingen in Amsterdam aan, waarbij ze de geschiedenis van de stad vertelt vanuit het perspectief van vrouwen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024) 1

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024)

De gemiddelde Nederlander koopt vaak kleding, en heeft er vaak ook nog geen overzicht over. Columnist Loïs Blank houdt haar eigen koopgedrag elk jaar weer bij. Lees meer

Even zweven de levende wezens

Even zweven de levende wezens

Voor Hard//hoofd dicht Pim te Bokkel over de verschillende facetten van water: de kalmte en geborgenheid ervan, of juist de dreigende weidsheid. Dit is een voorpublicatie uit de bundel 'Even zweven de levende wezens' die op 16 januari bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt. Lees meer

Een echte vis

Een echte vis

In dit verhaal van Maartje Franken dreigt er meer dan alleen een storm. Kinderen gaan op zomervakantie in de regen, ontdekken een verzonken stad en proberen te documenteren zoals Bear Grylls. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Oproep: bel de Hard//hoofd Biechtlijn

Op zoek naar een luisterend oor? Bel de Hard//hoofd Biechtlijn op 06 16 85 74 57 en word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier om de collectieve audiobiecht te beluisteren. Lees meer

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Misschien heb jij hem nu wel aan: de kersttrui. Een onschuldig grapje of een kledingstuk dat perfect toelicht wat er mis is met de kledingindustrie? Lees meer

Lichamen en monden

Lichamen en monden

Hoelang blijf je toekijken? Wanneer dondert alles in elkaar? Waar zit de zwakke plek van passiviteit? Pieter van de Walle neemt je in dit kortverhaal mee als apathische visverzorger in een Berlijns aquarium. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine! 1

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Welk verlangen kenmerkt jouw leven en waar snak jij naar? Stuur voor 14 februari 2025 je pitch in en voed ons met jouw ideeën over (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek voor het magazine ‘Honger’. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Voor ‘Honger’, het najaarsnummer van 2025 van Hard//hoofd, zijn we op zoek naar illustrator die de cover van ons magazine wil maken. Lees meer

Lieve groetjes van Venus

Lieve groetjes van Venus

Lieke van den Belt vertelt in deze column over haar relatie met en tot Venus. Kijken ze elkaar aan? En zien ze de ander dan ook? Lees meer

De Groep

De Groep

'Ik ben Jane en Kevin is een lul die te veel ruimte inneemt.' Amal Akbour schreef een verhaal over Jane, een narcistische jonge vrouw die voor het eerst deelneemt aan groepstherapie. Dit is een voorpublicatie van het verhaal dat Amal schreef als onderdeel van het Veerhuis Talentenprogramma. Lees meer

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars! 1

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars!

Als dank voor hun steun, ontvangen onze ruim 1.700 kunstverzamelaars in januari een prachtig werk van beeldend kunstenaar Dakota Magdalena Mokhammad. Om welk werk het precies gaat blijft een verrassing, maar in gesprek met onze chef Kunst Jorne Vriens licht Dakota een tipje van de sluier op. Lees meer

Auto Draft 1

Hoe jij politiek je zin weer krijgt: valse dilemma’s, overdrijven en nog drie tactieken die ik leerde van mijn vader

Marthe van Bronkhorst leerde van haar vader dat goed vals niet lelijk is. In deze column legt ze je drie technieken uit om je (politieke) zin te krijgen. "Links, doe nou eens wat mijn vader deed: nooit genoegen nemen met minder." Lees meer

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way'. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan. Lees meer

Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Zoals dagtoeristen in Amsterdam naar het grachtenmuseum, het microbenmuseum en het hennepmuseum kunnen, heeft Barcelona een chocolademuseum, mummiemuseum en sinds vorig jaar ook: het Museum voor Verboden Kunst. Ferenz Jacobs bracht een bezoek en ontdekte al snel dat de werken uit deze privécollectie, afkomstig uit verschillende gebieden en tijdsperiodes, allen een gemeenschappelijke deler hebben: controverse. Lees meer

Word vóór 1 februari trouwe lezer en ontvang Hard//hoofd magazine ‘Ssst’ in maart!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Ssst’ verkennen we de (zelf)opgelegde stilte. Fluister je met ons mee? Word vóór 1 februari trouwe lezer voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart 120 pagina’s over de kracht, het geweld en de kwetsbaarheid van stilte op de mat. Veel leesplezier!

Word vóór 1 februari trouwe lezer