Asset 14

Vermaak ons

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vijf commentaren van onze redacteuren, in woord en beeld.

De Hofstad

Timmermans vs. bagger Nederland

En toen was ik ook eens bij het ontstaan van een mediarel. Erg enerverend was dat niet. Vorige week woensdag was op het Binnenhof het symposium Nederlandse Democratie – quo vadis? Daarbij zei Frans Timmermans, wellicht aanstaand minister van BuZa, dat “een partij als de PVV in Duitsland verboden zou worden”. De Limburger en Dagblad van het Noorden kopten de volgende dag: "Timmermans zinspeelt op verbod PVV". Daarna stond Timmermans met een Hitlersnor op GeenStijl en schoot Geert in zijn bekende Twitterreflex: “Foute man, mag nooit minister worden”. Of, zoals Timmermans het uitdrukte, “heel bagger Nederland valt nu weer over me heen.”
Laten we eens fact-checken. De uitspraak dat een partij als de PVV in Duitsland verboden zou worden, is geen feit maar een redenering. Gezien het standpunt van de PVV over artikel 1, het gebrek aan leden en de schimmige partijfinanciering is die gevolgtrekking valide. Dat zo’n verbod in Nederland ook niet gek zou zijn, is een suggestie. In Duitsland werkt het vrij aardig om extreem-rechts buiten de deur te houden, beter dan in de rest van Europa, dus zo’n gekke suggestie is het niet. Maar het is niet iets wat Timmermans letterlijk gezegd heeft. Naderhand voegde Timmermans toe dat een anti-antidemocratenwet waarschijnlijk niet tot een verbod op de PVV zou leiden: “Ik denk dat Wilders dan aan de eisen van de wet zou voldoen”. Dat is een hypothese, en gezien het bewezen opportunisme van de PVV een zeer plausibele. Je kunt zwartepieten over “uit context gerukte” uitspraken of ontkenning achteraf, maar er is geen aperte onzin verkondigd.
Uiteindelijk bleef de rel rond Timmermans rumoer in de marge. Dat zegt wellicht nog het meest over de stand van de democratie. Voorheen konden Geert en GeenStijl nog minister Vogelaar mollen, benoemingen bij de Hoge Raad frustreren en de kandidatuur van Timmermans als EU-mensenrechtencommissaris traineren. Hun huidige fitta is kansloos. Dat stemt hoopvol.

Door Floris Solleveld

 

Machtige Media

Persmonster

Maandag werd bekend dat De Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant en Trouw, provinciale bladenuitgever Wegener wil overnemen. Persgroep-eigenaar Christian van Thillo zou in dat geval de baas worden van een wel heel reusachtig mediaconglomeraat.
Als de steenrijke baas van een dergelijk conglomeraat kun je twee kanten op. 1: Je besluit je kranten niet te onderwerpen aan de dictatuur van de winst, maar het algemeen belang van goede journalistiek in te zien. Je investeert in redacties en zorgt voor een optimaal klimaat om sterke verslaggeving te bedrijven. Je gelooft dat je lezers heus minder dom en oppervlakkig zijn dan het boulevardgehalte van concurrent TMG doet geloven. Rijke idealisten zijn er maar weinig, maar jij bent er verdorie één van.
Of 2: Je laat je geweten voor wat het is en probeert als superrijk persoon gewoon nog veel rijker te worden. Omdat je bedrijf zo belachelijk groot is heb je vaak last van belangenverstrengeling, dus zorg je dat het nieuws in jouw kranten zoveel mogelijk op entertainment gaat lijken. Bijkomend voordeel van slap nieuws: je kan er meer van produceren met minder mensen (goed voor de winst!). Als je het medialandschap dusdanig verziekt hebt dat beroemdheden gaan zeuren over je gestalk, dan doe je gewoon als mediamonster Rupert Murdoch en scheld je ze uit op Twitter.
Dat Murdoch Van Thillo’s grote voorbeeld is, en dat een Vlaamse collega eens van hem zei dat zijn enige doel "nog meer geld en nog meer macht" is, stemt natuurlijk wel een beetje pessimistisch. Dus doen we een schietgebedje voor de bezorgde redacteuren van Wegener, en hopen we op een verteerbaar alternatief voor deze iets te grote mediabaas.

Door Kelli van der Waals

 

Nieuws in Beeld

"Prehistorische mens at panda"

Illustratie: Canan Yurdakul

 

Commentaar

Vermaak ons

Jaren geleden ging ik in mijn eentje naar Rock Werchter. Na een enthousiast plan met vrienden bleek ik als enige ook echt een kaartje te hebben gekocht, maar ik ging toch. Op de openingsavond zag ik Björk, Radiohead en Underworld optreden. Het ging mij vooral om Radiohead. Toen het hele publiek meebrulde met ‘This is what you get, when you mess with us!’, dacht ik dat we als een leger naar de VS zouden trekken om Bush omver te werpen. Zanger Thom Yorke keerde na het laatste nummer nog een keer terug om met ons a cappella ‘For a minute there, I lost myself’ te zingen. Ik had Radiohead gezien en kon gelukkig sterven.
Afgelopen zondag in de Ziggo Dome zag ik de band voor de achtste keer in het wild. Naast mij zaten twee dertigers verveeld toe te kijken. Ze klapten niet, maar speelden met hun telefoons, filmden stukjes van het optreden en maakten hip bewerkte foto’s. Ik dacht, zoals vaker wanneer ik concertgangers een show louter door een schermpje zie bekijken: je bent hier toch zelf aanwezig! Sommige mensen (zakenrelaties?) verlieten de Dome al na drie nummers.
Hier was een aantal dingen aan de hand. Radiohead en ik waren ouder geworden. De band speelde een set zonder tierelantijnen en ik had niet mijn best gedaan zo dicht mogelijk bij ze te staan. Maar om me heen zag ik de decadente verveling van het Nederlandse volk. Een te klein, te rijk land, waar de gentrification van al het leuke in een mum van tijd is voltooid. Lowlands is uitverkocht voordat het programma bekend is. Het alternatieve café staat na een maand vol lallende corpsballen. Vermaak ons! Je kunt een kaartje zo duur maken als je wilt - wat concertprogrammeurs dan ook gretig doen - met dramatische gevolgen voor het soort publiek.
Beneden op het podium stortte een kunstenaar zijn hart en ziel in Nude en verwoordde zijn woede over yuppies en zielloze boeven. Diezelfde iPhone-verslaafde mensen voelden zich niet aangesproken, keken vrolijk kletsend op hem neer en weigerden te klappen.

Door Rutger Lemm

 

De Hofstad

Hoge Idealen

De afgelopen week hebben vrijwel alle media de kans gegrepen zich op de crisis binnen GroenLinks te storten. Terugkijkend op hun berichtgeving is het eindoordeel helder. Om Aukje van Roessel (De Groene) te parafraseren: goed partijprogramma, weg met de partij. Het doodvonnis van GroenLinks werd niet geveld vanwege de standpunten, maar vanwege de mensen. “Die mensen deugen niet”, zei Frénk van der Linden in DWDD.
Dat prominente GroenLinksers de laatste tijd niet netjes met elkaar om zijn gegaan moge duidelijk zijn, maar vanwaar die grove generalisatie? Deugden GroenLinksers altijd al niet? Zo niet, waarom werd dan massaal geconcludeerd dat de gehele partij op moet doeken, zelfs nadat alle verantwoordelijken van het toneel waren verdwenen?
Mijn vermoeden: GroenLinks werd zo bespuugd omdat het de laatste partij is die Hoge Idealen nastreeft. Voor wie ze zelf niet heeft, is niets zo ergerlijk als mensen met Hoge Idealen. Volgens het stereotype is een GroenLinkser iemand die recyclet, vegetariër is, op de fiets naar een baan bij een non-profit organisatie gaat en onderdak geeft aan zwerfkatten. Met dat beeld in het achterhoofd is het natuurlijk heerlijk om te zien dat de partijleden niet onfeilbaar zijn. De vragen van verslaggevers barstten van het leedvermaak: “En, is GroenLinks nog te redden? Niet hè?”
Ik gun journalisten hun pleziertjes, maar wie weet is deze crisis juist de redding van GroenLinks. De partij weet nu hoe het is om smerig te zijn, om deals te sluiten, om ruzie te maken. Kortom: hoe het is om een politieke partij te zijn. De tijd van naïviteit is voorbij. Als GroenLinks hier uitkomt, dan zal dat volwassener zijn, met meer zelfspot. Klaar voor de toekomst, maar straks echt.

Door Emy Koopman

 

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Nieuws in beeld: Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Artsen en verpleegkundigen krijgen 'les in vreedzaam sterven'. Lees meer

Aanrommelen

Aanrommelen

De afvalcontainer in mijn straat staat ter adoptie aangeboden. Als adoptant gooi je het afval dat je buurtgenoten naast de container hebben geplaatst er alsnog in, of je maakt een melding bij de gemeente als het ruimtelijk niet past. Zo’n dergelijke adoptie is nodig, want er staat regelmatig nijpend veel afval náást de container. De... Lees meer

Dit is geen NFT, maar een simpele jpeg - weliswaar zonder uitstoot

Ook feministische NFT’s zijn een aanslag op het milieu

Feministisch platform The TittyMag wil het NFT-aanbod diverser maken. Kan het platform die markt niet beter links laten liggen? Lees meer

 1

Vat het nou alsjeblieft niet persoonlijk op

Corona lijkt alweer bijna iets uit het verleden maar de financiële effecten ervan zijn nog steeds voelbaar in de culturele sector. Vivian Mac Gillavry blikt terug op een periode waarin bestuurders kunstenaars zonder schuld of schaamte voor de bijl gooiden. Lees meer

 1

Pim Fortuyn, aartsvader van conservatieve camp

Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn is camp een belangrijk onderdeel van extreem-rechtse politiek geworden. Hoe komt de bal weer bij 'ons' te liggen? Lees meer

Nieuws in beeld: Voor de klas? Mij niet gezien!

Voor de klas? Mij niet gezien!

Tien jaar geleden waren er zo'n 3000 à 4000 docenten nodig. Vorig jaar 18.000. Lees meer

Nieuws in beeld: Steek je hand op als ook jij...

Steek je hand op als ook jij...

De politie registreerde bijna 40 procent meer gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Lees meer

Vrouwen van kleur! Stop met uitblinken en sluit je aan bij de dutjesrevolutie! 1

Vrouwen van kleur! Stop met uitblinken en sluit je aan bij de dutjesrevolutie!

Bij uitstek vrouwen van kleur gaan onderdoor aan de hoge eisen die hun werkomgevingen aan hen stellen, omdat ze constant moeten bewijzen even harde werkers te zijn als hun witte mannelijke collega's door veel meer dan hen te doen. Tijd dus om eens languit dwars te zitten: tijd voor de dutjesrevolutie! Lees meer

Nieuws in beeld: Als de prijzen de frituurpan uit rijzen

Als de prijzen de frituurpan uit rijzen

Consumenten zitten in de patatten. Lees meer

De twee realiteiten van Rusland

De twee realiteiten van Rusland

Russische feministen blijven onder grote druk van het regime nieuwe vormen van activisme bedenken. Een interview met drie anti-oorlogsactivisten. Lees meer

Nieuws in beeld: Desinformatie als wapen

Het nieuws is nep, de gevolgen heel erg echt

Behalve in en boven Oekraïne, voert Poetin ook een oorlog op het internet. De wapens in de 'informatieoorlog' zijn gemaakt van leugenachtige woorden en slim geframede beelden. Lees meer

Als je snel wilt, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen

Harriet Bergman vindt dat we met z'n allen wat meer van Twitter af mogen en meer de actievergaderingen in. Want politiek is iets wat je doet; niet wat je etaleert. Lees meer

Trialoog: Titane

Titane

edacteuren Marthe van Bronkhorst en Stefanie Gordin bekeken de heftige film Titane. Deze Belgisch/Franse film bleek een achtbaan van emoties met een hoop bloed en geweld, maar ook met veel tederheid. Lees meer

Nieuws in beeld: Sancties, poeh poeh

Sancties, poeh poeh

Rueben Millenaar is - net als de oppositie in de Tweede Kamer - niet erg onder de indruk van de Nederlandse sancties tegen Rusland. Lees meer

Wie in transitie wil, wacht een lange hindernisbaan - maar waarom?

Wie in transitie wil, wacht een lange hindernisbaan - maar waarom?

In mei 2021 kwam de VUmc genderpoli in opspraak doordat het transitietraject moeizaam, lang en pijnlijk zou zijn. Daarnaast klinkt steeds luider de vraag of genderdysforie überhaupt als mentale stoornis moet worden gezien. In deze dialoog praten therapeute Marthe van Bronkhorst (zij/haar) en ervaringsdeskundige Kris van der Voorn (die/diens) met elkaar om te begrijpen waar de tweedracht tussen transzorg en patiënt vandaan is gekomen. Lees meer

 1

Natuur in nood

Het Nederlandse natuurbeleid schiet ernstig tekort en de staat van de Nederlandse natuur is 'ronduit slecht', aldus een snoeihard rapport. Lees meer

De Surinaamse geschiedenis is ook jouw geschiedenis

De Surinaamse geschiedenis is ook jouw geschiedenis

Jazz Komproe wil de rijke en gelaagde geschiedenis van Suriname terugzien in het Nederlandse onderwijs. Niet alleen als 'zwarte bladzijde'. Lees meer

De wereld in het klein

De wereld in het klein

'Welke kennis ligt in de liefde besloten?' Carlijn Cober realiseert zich dat literaire analyse niet los kan staan van liefde. Ze denkt terug aan het college dat ze gaf over Frankenstein/Frankusstein en verkent de gevoelens die haar kinderwens oproepen. Lees meer

Nieuws in beeld: Het nieuwste dieptepunt

Poetins raketten slaan dieptepunt na dieptepunt

Russische raketten verwoestten een operatief ziekenhuis annex kraamkliniek in Marioepol. Lees meer

Plantaardig egoïsme

Plantaardig egoïsme

In de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel legt Max Beijneveld uit hoe het hem lukte plantaardig te gaan leven. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd! 

Als je je nu aansluit, dan ontvang je jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars. Meld je vóór 1 juni aan en ontvang deze zomer al je eerste kunstwerk én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel