Beeld: beeldredactie

In samenwerking met Entrée brengt hard/hoofd thematische artikelen. Deel 2: poëzie van onze huisdichteres IJssel." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Eclips

Klank en kleur

Tekst IJssel de Kwartelaere

Gedurende het hele jaar zal hard//hoofd in het kader van zogenoemde Late Night Café's samenwerken met Entrée. De zes edities van het Late Night Café zijn elk gekoppeld aan een eigen thema. Elke editie wordt aan twee van onze redactieleden de opdracht gegeven een bijdrage te leveren, geïnspireerd op het thema van de betreffende avond. Het resultaat hiervan verschijnt op onze website en zal op de Late Night's eveneens onderdeel uitmaken van het programma.Aanstaande vrijdag 24 september vindt de eerste editie van Late Night Café plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. Met het thema Klank en Kleur in haar achterhoofd maakte IJssel dit gedicht.


_________

Beeld: beeldredactie


zacht flap flap flap uit een rietkraag
betekent nog niets

wie een geheim zoekt
zet zijn ogen en oren aan

wie een geheim zoekt
drage een groene jas
-met een wax laagje

wie een roerdomp is -in eclips
kijkt op naar de hemel
in stokstijve adoratie

dan
-bleke zon achter zwart hoofd
druppelt een kano langs het riet

daar trilt de pubervogel
zijn onervaren huid vaal

hij zwijgt
hij kijkt wel uit
hij weet welk bezeten loeigeluid
zijn hese keel ontsnapt
hij wacht

zoals een potloodtekening aan diepte wint
door bepaalde lijnen uit te vegen
zo heeft hij zijn kleed verveegd

zoals een gebedsruimte vol is van verwachting
zo stapt hij de stilte in –in zijn schriele borst die ruimte

de pubervogel kent zijn geliefde
ze draagt een groene zuidwester
en onsterfelijk stralende eieren

komt ze in de lente
hij zal zijn nek intrekken zijn vleugelen schikken
luid en fel zijn voor haar volle aanwezigheid

een kano peddelt stroomopwaarts - beeld uit
riet ruist
geen flap flap flap
riet riet geworden

_________

Het Late Night Café is onderdeel van de AAA-Serie van het Koninklijk Concertgebouworkest. "Klank & Kleur" is de eerste in een serie van zes Late Night Café's, verspreid over heel komend seizoen: Klank & Kleur (24 september), Het Geheim (29 oktober), Second Life (10 december), De Nacht (21 januari), Out of Control! (24 maart) en En Route (17 juni).
Aanstaande vrijdagavond 24 september vanaf 22.00u vindt Late Night Café: "Klank & Kleur" plaats in het Concertgebouw Café te Amsterdam. Voor meer informatie over de line-up van de avond zie www.entreeweb.nl.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
IJssel de Kwartelaere
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd