Asset 14

Vervuilende Zenmachine

Column: Vervuilende Zenmachine

‘Huh, heb jij een auto?’ vragen de mensen op het feestje als ik verklaar dat ik niet kan drinken omdat-ik-nog-moet-rijden. Mijn vrienden verwachten niet dat ik, de persoon die een paar minuten eerder nog met een vol buffetbord in de hand met zijn broekband aan een deurklink bleef haken, een van de meest gevaarlijke machines ter wereld kan besturen. Daarnaast kunnen ze zich niet voorstellen dat ik zo’n ultiem volwassen onderdeel aan mijn leven heb toegevoegd.

Die verbazing is niet onterecht. Tijdens mijn vijfde rijles zag ik via een van de vele spiegels de oprechte wanhoop in de ogen van mijn instructeur Delano. Tegen zoveel zenuwen en onvermogen was zelfs zijn Amsterdamse branie niet opgewassen. Ik kreeg het maar niet voor elkaar om te voelen op welk punt ik de koppeling moest loslaten. Nadat ik een middagje met mijn vader op een verlaten parkeerterrein had geoefend (in mijn moeders auto uiteraard), ging het beter. Maar ook nadat ik mijn rijbewijs had gehaald, baadde ik na elke autorit in het zweet. Ik voelde me nooit op mijn gemak achter het stuur.

De auto waar ik nu in rijd is van mijn schoonfamilie; hij staat bij ons omdat je in onze pauperbuurt nog gratis mag parkeren. In het begin vond ik het een burgerlijke nachtmerrie, zo’n auto voor de deur. Het leverde ook ongemakkelijke interacties op, zoals met de kalende benzinepompmedewerker die bij het afrekenen opmerkte: ‘Zo, een Peugeot 206 CC, die heb ik ook net gekocht.’ Ik had geen idee wat voor type mijn auto was, dus knikte ik maar vriendelijk. Even later stond ik drop uit te zoeken en verscheen hij weer naast me, om foto’s op zijn telefoon te laten zien. ‘Prachtig hè, ik kan niet wachten om ermee de wei in te gaan.’ ‘Ja’, zei ik. Het was stil. Toen hoorde ik tot mijn afgrijzen uit mijn mond komen: ‘’t Is mooi speelgoed.’

Maar het ongemak verdween en naarmate ik vaker ritjes maakte, kreeg ik meer zelfvertrouwen. Nu voel ik me voor het eerst zoals mijn vader zich voelde als hij reed: kalm, in control. Sterker nog, de auto heeft me spiritueel verrijkt.

In Amerikaanse films zeggen mensen vaak als ze ergens over moeten nadenken: ‘I’m going out for a drive’. In het kleine Nederland zijn we minder aan onze auto gebonden. Als je in Rotterdam ‘out for a drive’ gaat, ben je zo in België.

Toch begrijp ik die romantische behoefte aan voortglijdende afgeslotenheid, juist omdat ik in een overbevolkt land woon. Zo gebruik ik het wekelijkse ritje naar mijn voetbaltraining om hardop tegen mezelf te praten. Tijdens dat halfuur neem ik de week door, zet ik mijn zorgen op een rijtje, en verras ik mezelf vaak. Het is net als cognitieve gedragstherapie, waarbij je je eigen gedachten hardop uitspreekt en dan pas hoort hoe belachelijk ze eigenlijk zijn.

Dat ik zo gehecht zou raken aan de auto had ik niet verwacht. Mijn vrienden hebben gelijk: het past niet bij me. Ik associeerde auto’s met allerlei zaken waar ik een hekel aan heb: uitlaatgassen, lawaai, macho’s, en de VVD. Maar hij zit net zo vol tegenstellingen als jij en ik. Een auto is een rijdende meditatieruimte. Een vervuilende Zenmachine. Bovendien heb je tijdens het hardop praten altijd het excuus van handsfree bellen. Tenzij je huilend in de achteruitkijkspiegel naar jezelf aan het schreeuwen bent. Dan kijken mensen wel vreemd op.

Mail

Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Rosanne van Leusden is illustrator, wonend en werkend in Amsterdam.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Gatool Katawazi
  Gatool KatawaziRedacteur
Lees meer
het laatste
Slentermijmeringen uit Rotterdam

Slentermijmeringen uit Rotterdam

In de zomerserie ‘Slentermijmeringen’ reist Annelies van Wijk naar vier Europese steden. Dolend langs Manneke Pis, reuzencitroenen en pijnlijke herinneringen, treedt ze in een sprankelende dialoog met de plekken, hun taal en hun bewoners, maar vooral ook met zichzelf. Vandaag: Rotterdam. Lees meer

Column: Vervuilde idylle

Vervuilde idylle

Iduna Paalman belt vanuit de camping in Frankrijk met haar oma. Net daarvoor las ze nog in de dichtbundel van de Duitse Monika Rinck. Lees meer

Slentermijmeringen uit Londen

Slentermijmeringen uit Londen

In de zomerserie ‘Slentermijmeringen’ reist Annelies van Wijk naar vier Europese steden. Dolend langs Manneke Pis, reuzencitroenen en pijnlijke herinneringen, treedt ze in een sprankelende dialoog met de plekken, hun taal en hun bewoners, maar vooral ook met zichzelf. Vandaag: Londen. Lees meer

Tip: zoek je partner in zelfontplooiingscrime

Zoek je partner in zelfontplooiingscrime

Wat te doen als je gelooft dat ieder mens bestaansrecht heeft, behalve jij? Op grijze dagen verliest ook Annelies van Wijk zichzelf weleens uit het oog. Een tip om je ondermijnende gedachtes 180 graden te draaien. Lees meer

Column: Het is tijd

Strijdlied voor een nieuwe tijd

In haar eerste column op Hard//hoofd toont Marthe van Bronkhorst zich meteen onverschrokken: ze heft een strijdlied aan voor de nieuwe wereld. Lees meer

 I Am OK

I Am OK

Gevoelens van somberheid, eenzaamheid, rusteloosheid en verdriet voelt en herkent iedereen, maar sommigen van ons voelen ze dagelijks. Hoe ga je daar als maker mee om? Hoe visualiseer je iets wat vaak niet zichtbaar is aan de buitenkant? Lees meer

Tip: Beleef een walgelijke extase 1

Beleef een walgelijke extase

Na het lezen van Clarice Lispectors meesterwerk, moet Rijk Kistemaker zich inhouden om niet allerlei wilde flora en fauna te gaan lastigvallen. Een tip over de verzoening met sidderende geleedpotigen en ander niet-menselijk gespuis.  Lees meer

Column: De jaren '20: brullen tot we gehoord zijn

De jaren '20: brullen tot we gehoord zijn

Nu Eva van den Boogaard lange, dunne sigaretten rookt en in een monument uit 1922 woont, vraagt ze zich af of ze misschien een soort heimwee heeft naar die jaren 20 van de vorige eeuw. Lees meer

Tip: Boodschappendagen als bietenakkers

Boodschappendagen als bietenakkers

Loren Snel werkte als vrijwilliger op een Duitse eco-boerderij, en sindsdien koestert ze de weldaad van routinematige klusjes. Een deugdzame tip voor ook de minder deugdzame dodo’s onder ons, want door vrijwillig een ander te helpen, help je net zo goed jezelf. Lees meer

Tip: Blijf even kijken

Welkom in mijn raamkozijn

Terwijl de anderhalvemetersamenleving op gang komt, kruipt Iris Blaak nog even achter haar spreekwoordelijke geraniums. Ze ontdekt: het lijntje tussen voyeurisme en nieuwsgierige interesse is flinterdun. Een tip om in het voorbijgaan niet te snel weg te kijken. Lees meer

TIP: Verander je perspectief

Verander je perspectief

De geschiedenis maar ook het heden lijken vaak een ver-van-ons-bed-show. Else Boer onderzoekt hoe je belangrijke gebeurtenissen pijnlijk dicht naar je toe haalt. Een tip om op zoek te gaan naar verhalen die je wereld- en zelfbeeld doen kantelen. Lees meer

 1

Met een liefdevolle blik

Deze week worden we blij van een documentaire over een Japanse oudtante, een datingshow op Netflix en een podcast over misdaad en alcohol. Lees meer

Wen niet aan het leven in de quarantaineshuttle

Wen niet aan het leven in de quarantaineshuttle

Alex Philippa moet niks hebben van zij die het quarantaine-leven willen optimaliseren. Zelfisolatie is niet optimaal, maar onnatuurlijk en eenzaam. Lees Alex' tip over zelfbehoud in lockdown. Lees meer

Alles vijf sterren: 27

Het mag eindelijk (weer)

Deze week worden we blij van een serie uit de zeroes, een boek dat ons meeneemt naar Istanbul en, eindelijk, weer een bezoekje aan het theater. Lees meer

 Het verhaal achter het verhaal

Het verhaal achter het verhaal

"Ieder beeld dat ik laat zien is een wereld, een verhaal op zich. Ik filter de details uit het grotere geheel en hoop dat ik mijn kijker aan het denken zet, even stil laat staan." Lees meer

Tip: Fantaseer over een andere werkelijkheid

Fantaseer over een andere werkelijkheid

Emma Stomp leerde van haar oma de wereld spannender te maken door haar fantasie in te zetten. Dat wegdromen is vaak geen onderdeel meer van onze dagelijkse routine. Een tip om het fantaseren weer nieuw leven in te blazen. Lees meer

Automatische concepten 39

Vraag geen cadeaus (en krijg iets beters)

Jarig zijn én wereldproblematiek willen aanpakken, Jozien Wijkhuis leed eronder. Haar tip aan de (virtuele) verjaardagsbezoeker: geef cadeaus die geen geld kosten, of stort een bedrag dat de jarige zelf cadeau kan doen aan een medemens in nood. Lees meer

Tip: Ga naar je werk

Ga naar je werk

Ook als je kantoortuin of favoriete koffietentje met laptopaansluiting gesloten is, kun je naar werk. Nora van Arkel liet zich betoveren door het sprankje magie dat nodig is om onszelf van eindeloze pyjamadagen te bevrijden. Lees meer

Tip: Ga een potje schaken

Ga een potje schaken

Jihane Chaara heeft een hobby uit de oude doos nieuw leven ingeblazen: het schaken. Het spel blijkt een grote metafoor voor het echte leven. Een tip om niet te haasten, je verbeelding in te zetten en natuurlijk om een vermakelijk spel te spelen. Lees meer

Alles Vijf Sterrenbeelden: Een kosmische quarantaine 7

De kosmische kijk- en luisterhoroscoop

Onze mediums hebben een horoscoop gemaakt om je weer terug op aarde te brengen. Voor als je even uit je hoofd en in je scherm of je speakers wilt. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan