Asset 14

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

B. wordt – ‘heel snel al!’ – vader. Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost.

‘Ik word papa!’ roept B.
Ik heb mijn voordeur nauwelijks achter hem dichtgedaan en hij brengt het nieuws al terwijl hij op zijn hurken in mijn gang zit om zijn schoenen uit te trekken. Ik sta met mijn armen over elkaar tegen de muur aangeleund en hoor mezelf reageren.
‘God, dat meen je niet. Gefeliciteerd.’ Het komt er norser uit dan ik wil. Vervolgens: ‘Ik dácht het al.’

Het is een halfjaar terug dat ik vriend B. voor het laatst sprak. Tot een paar jaar geleden woonden we samen in een huis in Arnhem, we aten vaak met zijn tweeën, hij paste op mijn kat als ik op vakantie wilde en we doorstonden het eerste en naarste deel van de pandemie met elkaar. Toen hij verliefd werd op een vrouw in Nijmegen en ik naar Utrecht wilde verhuizen, scheidden onze wegen zich. Ik mag B. heel graag, maar de afstand speelt ons parten in onze vriendschap: hij is naar eigen zeggen niet goed in appen, ik houd niet van bellen en de reistijd naar de ander is ruim 1,5 uur.

Ik zou graag de vriendin zijn die zonder enig eigenbelang verheugd is voor vrienden die stappen nemen op de gebaande paden

Een paar weken terug stuurde hij een bericht. Dat hij weer eens af wilde spreken, hij had het over een aantal ‘life events’ die gaande waren. In mijn hoofd ging ik na wat het zou kunnen zijn: een overleden ouder, een nieuwe baan, een onverwachte verliefdheid? Heel even schoot door me heen dat hij misschien een kind zou krijgen: samen met zijn vriendin had hij een mooi huis met twee slaapkamers gekocht, ze hadden twee katten, een auto, allebei een goede baan. Hij volgde een script waar een kind in paste, maar over een gezin had hij nooit eerder iets gezegd.

B. laat zich niet afschrikken door mijn reactie en vervolgt zijn mededeling. ‘En heel snel al!’ Ik probeer te schakelen: hoeveel vaart kan dit lopen, ik zie niks aan hem, oh nee want hij heeft geen baarmoeder, dit is leuk voor hem, maar zou het gepland zijn, en vervolgens: die ga ik de komende vier jaar dus écht niet meer spreken.

‘Wanneer dan?’ vraag ik terwijl B. opstaat, zijn armen hangen ongemakkelijk naast zijn lichaam maar in zijn ogen zie ik opwinding. In mijn achterhoofd speelt misschien nog een keer naar de film samen vóór die tijd, een kraamvisite plannen ná die tijd, ik heb het contrastboekje dat ik koop voor alle baby’s die om me heen ter wereld komen opgeslagen onder mijn favorieten bij Bol.com, alle baby’s vinden dat leuk, moet ik vast mijn online winkelmandje vullen?

‘Over twee maanden!’ roept B. ‘Weet je nog dat F. zich niet zo lekker voelde de laatste keer dat je langskwam? Toen was ze dus nét zwanger!’

Ik kan het besef in mijn achterhoofd niet uitzetten dat onze vriendschap nog verder zal veranderen

Ik zet B. met een alcoholvrij biertje op de bank en vraag naar het verloop van de zwangerschap, de babynamenzoektocht, het regelen van de opvang en hoe het voelt voor B. om een kind te krijgen. Ik probeer bemoedigende woorden te spreken en blij voor hem te zijn, tegelijkertijd kan ik het besef in mijn achterhoofd niet uitzetten dat onze vriendschap nog verder zal gaan veranderen. En ik weet dat B. het merkt.

Ik zou graag de vriendin willen zijn die zonder enig eigenbelang verheugd is voor vrienden die volgende stappen nemen op de gebaande paden, die partners ontmoeten, huizen kopen, gezinnen beginnen. Ik zou vervuld van oprechte blijdschap mijn gelukwensen willen uitspreken. Al een aantal keer heb ik kunnen oefenen, en ik word er nog steeds niet beter in.

B. kletst over zijn werk (inderdaad: een nieuwe baan), zijn katten (eentje is twee maanden geleden verongelukt, hij schiet nog steeds vol). De baby wordt alleen op mijn initiatief besproken. Als ik B. uitlaat en hem een knuffel geef zeg ik dat ik zeker weet dat hij een supergoede vader wordt. Het kostte me drie uur verwerkingstijd, maar ik voel dat ik het meen. En dat B. daarop hoopte.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Ondraaglijk gewicht

Ondraaglijk gewicht

Een opmerking van een kennis activeert bij Aisha een stroom van onzekere gedachten. Waarom wordt ons zelfbeeld zo beïnvloed door externe standaarden? Lees meer

Wegwerpliefde

Wegwerpliefde

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 7

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel vier. Lees meer

Une Belle Histoire

Une Belle Histoire

Als Aisha haar moeder vertelt over haar vakantieplannen in Bretagne reageert ze nuchter. ‘Dan kun je gelijk wel tante Ans uitstrooien’. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 6

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel drie. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 3

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel twee. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel een. Lees meer

Zeggen dat ik schrijver ben

Zeggen dat ik schrijver ben

Voorafgaand aan een netwerkevenement besluit Eva dat het maar eens afgelopen moet zijn met haar heimelijke schrijverschap. Lees meer

Geesten uit mijn datingverleden

Geesten uit mijn datingverleden

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven? Lees meer

‘Sexy, dat beenhaar’

‘Sexy, dat beenhaar’

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige. Lees meer

Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

De dingen die we onszelf vertellen

De dingen die we onszelf vertellen

Aisha Mansaray vraagt zich af waarom mensen elkaars misstappen zo uitvergroten. Zeggen onze ergernissen misschien juist meer over onze eigen gebreken dan die van een ander? Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer