Boris van der Ham (1973) is Tweede Kamerlid voor D66. Hij maakte de Toneelschool van Maastricht af, was landelijk voorzitter van de Jonge Democraten en columnist voor GeenStijl. Van der Ham is sowieso erg actief op internet: hij heeft 14648 volgers op Twitter (twitter.com/borisham), 5014 vrienden op Hyves, 2018 op Facebook en een eigen Youtube-kanaal (youtube.com/user/Borisvdham). Tijdens het D66-congres werd hij, net als bij de laatste verkiezingen, door de leden gekozen als nummer twee op de lijst. Op 27 april liet hij tijdens het halfjaarlijks jubileumfeest van Hardhoofd in Pakhuis de Zwijger zijn favoriete Youtube-filmpjes zien.
Van der Ham geniet van Kabouter Wesley in Pakhuis de Zwijger (Foto: Mirte Slaats)
BvdH: "Dit heb ik echt ontdekt via internet, waar het een enorme hype was. Het verspreidde zich als een lopend vuurtje via Youtube en dat snap ik heel goed, want het is gewoon heel grappig. Ik ben een grote fan, elke maandagavond of dinsdagochtend zoek ik naar de nieuwste aflevering."
BvdH: "Ook zo'n internethype die ik kan waarderen. Mensen bekijken een heel smerig filmpje (2 Girls 1 Cup) en de reactie wordt gefilmd. Dat filmpje is helemaal niet interessant, maar die reacties zijn een eigen leven gaan leiden. Iedereen probeerde hier iemand mee te pakken, om die reactie vervolgens op internet te zetten. Je eigen Banana Split. De kracht van de suggestie vind ik mooi; het filmpje zelf is goor, maar hierbij kan je als kijker alleen maar kijken naar iemand anders die in shock raakt. Subtiel en hilarisch."
BvdH: "Een beetje tegengewicht voor de eerdere filmpjes. Dit vind ik ook heel mooi aan Youtube: het is een enorm archief. Je wordt ergens aan herinnerd, zoekt het op en vaak hebben ze het dan ook gewoon. Fantastisch! Dit is iets waar mijn ouders naar luisterden en ik ook, al is het eigenlijk voor mijn tijd. Het is tuttig, niet spectaculair, maar zo mooi en typisch Nederlands. Ik word hier heel melancholisch van. Als ik een nieuwe stagiaire heb, dan laat ik hem of haar dit altijd even zien."
BvdH: "Ook hier de kracht van het archief. Ik had de film Frost/Nixon gezien en was benieuwd naar het bronnenmateriaal. Dan is dat dus direct voorhanden. Nixon was een boef die het absoluut verdiende om afgezet te worden. Maar toch bezorgt deze afscheidsspeech voor zijn staf me kippenvel. Zijn stem breekt en je voelt hoe echt dat is. Dan krijg ik toch sympathie voor zo'n man. Heel ontroerend."
BvdH: "Dit is typisch voor de haat/liefde-verhouding met Amerika. Whitney Houston zingt het volkslied tijdens de Superbowl van 1991. Alles is pompeus en overdreven: het koortje, Houston's zang en de overvliegende straaljagers. Maar tegelijk is het heel mooi en indrukwekkend. Ik kwam hierop doordat ik een artikel las over een mislukt concert van haar, ergens in Amerika. Mensen eisten hun geld terug omdat ze zo slecht zong. Toen, in 1991 (ik was 18), was ze nog op de top van haar kunnen."
BvdH: "Ik eindig met mezelf. Ik doe elke week een 'Vrijzinnige schriftlezing' (www.vrijzinnig.com) op Youtube. Dat is begonnen als reactie op de Nieuwjaarstoespraak van Beatrix, waarin ze afgaf op internet en de individualisering. Ik dacht: ik ga als atheïstische, seculiere dominee een les geven over de geschiedenis van het vrijzinnige denken in Nederland. Er zijn conservatieve krachten die daar denigrerend over doen. Zo van: ach ja, die vrijheid ook altijd. Maar het is heel belangrijk dat we het vrijzinnige, progressieve gedachtegoed blijven eren en voortzetten. Het is dus een weerwoord met een knipoog én een serieuze ondertoon."