Asset 14

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De gelauwerde acteur Pierre Bokma maakte de verwachtingen van een spraakmakende televisieavond meer dan waar. In het drie uur durende interview mochten we kijken naar de chaos van een gelaagd mens. Saai werd het nooit. Dit alles dankzij de informele dynamiek tussen hem en de weergaloze interviewer Hanneke Groenteman, zijn uitgesproken persoonlijkheid en misschien ook een beetje de wijn. Een verslag aan de hand van vijf theatrale ijkpunten.

De epiloog
Laten we beginnen bij het einde. Op de huiveringwekkende gitaarklanken van Jimi Hendrix zien we Bokma en Groenteman napraten. Wanneer de aftiteling het scherm in rolt, en de gekozen fragmenten nog eenmaal in vogelvlucht achter hen worden geprojecteerd, besef ik mij dat dit bombastische eindbeeld het perfecte slot is van deze avond. Vlak hiervoor vonden ze elkaar in een woedende aanklacht tegen het verdwijnen van de grote theatergezelschappen De warme winkel en Orkater. IJkpunten, zoals Bokma ze noemt, in het alsmaar afbrokkelende theaterlandschap. De kers op de taart van een gesprek dat naarmate de avond vorderde steeds intenser werd.

De karakteromschrijving
Via Bokma’s keuzefilm We Need To Talk About Kevin, een film van Lynne Ramsay uit 2011, leren we over Bokma’s onstuimige jeugd. Hij werd als baby weggehaald bij zijn moeder, die in een streng katholiek milieu op haar zeventiende van hem beviel. Als kind heeft hij bij meerdere pleeggezinnen in huis gewoond. Hij noemt zichzelf een gevaarlijk, onhandelbaar kind dat zich vaak vervreemd heeft gevoeld van de mensen met wie hij woonde, die voor hem probeerden te zorgen. Het is ontroerend hoe hij, na een ietwat pijnlijke opmerking van Groenteman: ‘je bent er wel mooi van gaan spelen, van dit alles’, naar beneden kijkt en met iets dat tussen verdriet en gelatenheid in zit antwoordt: ‘Ik weet niet of dat daaraan ligt, Hanneke’. Nadat de katholieke kinderbescherming vergeten was hem uit te schrijven voor de militaire dienstplicht heeft hij in militaire dienst een opleiding tot officier gedaan. Zonder die opleiding zou hij niet weten wat er van hem gekomen zou zijn.

Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op

Op de Toneelacademie Maastricht beleefde hij een moeilijke tijd nadat hij daar met zijn ‘jasje en dasje’ uit de toon viel. Hij vond hierna echter snel zijn ‘soulmate’, toneelregisseur Johan Simons, met wie hij nog altijd een diepe artistieke verwantschap voelt. Zo groots en meeslepend als hij kan vertellen over zijn fascinaties, zo klein en kwetsbaar zien we hem als hij praat over zijn turbulente jeugd. Iets waar hij moeilijk over praat. Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op. Het zijn vooral zijn vrienden die hem mentaal in het reine houden. Het maakt hem tot een uiterst interessant en gelaagd ‘personage’. Op het eerste gezicht lijkt hij een zeer dominante, ietwat arrogante persoonlijkheid. Toch voel je onder al het verbale geweld ook de constante worsteling met de leegte die zijn jeugd heeft achtergelaten.

Het hoogtepunt
Het absolute hoogtepunt van de avond is het fragment van prins Claus. In een interview met Ria Bremer uit 1986 vertelt de echtgenoot van koningin Beatrix openlijk over zijn depressieve periode. We moeten vooral op de handen letten, verzekert Bokma ons voordat we naar het fragment gaan kijken. De handen vertellen ons in welke toestand hij verkeert. Een regieaanwijzing aan de kijker, die overigens ook zeker van toepassing is op Bokma zelf. Met veel interesse kijk ik naar hoe het lichaam van deze 68-jarige acteur zijn gemoedstoestand volgt en weergeeft. Met veel groteske armgebaren vertelt hij een smakelijke anekdote over hoe Beatrix niks moest hebben van toneel. Met eenzelfde intensiteit valt zijn kin op zijn borst wanneer hij vertelt over zijn angstaanvallen op de toneelacademie en hoe hij een ‘schandalige flirt’ had met een opkomende depressie. Het fragment met Claus is nog op een andere manier interessant. In alles lijkt Claus namelijk de tegenpool van Bokma. Bedachtzaam, zacht en traag staat Claus in het fragment zijn interviewer te woord. Bokma daarentegen walst zo nu en dan als een bulldozer over het gesprek heen. Zeker richting het einde van de avond buitelen de gedachtes en statements over elkaar heen. Hier verdient Groenteman een compliment. Heel even lijk je in haar ogen iets van onrust te ontwaren over de zichtbare losbandigheid die meester wordt van Bokma, maar op subtiele wijze weet ze zowel ruimte te geven aan Bokma’s karakter, als het gesprek inhoudelijk interessant te houden.

De hoofdrol
Groenteman opent de avond op een ‘ongebruikelijke’ manier. Het eerste fragment is namelijk door haar gekozen. Een fragment uit De Joodse Raad, een pas verschenen dramaserie over De Joodsche Raad waarin Bokma een van de hoofdrollen vertolkte. Die rol heeft hem, zoals Groenteman mooi verwoordt, ‘verdiept’. In een kwetsbaar moment noemt hij zichzelf een narcist, een alfa-aap die vaak gelijk denkt te hebben. Door zijn rol in De Joodse Raad, lijkt een deel van dat probleem opgelost. De essentie van het toneelspelen ligt in de gezamenlijkheid en naar zijn zoontje roept hij op het voetbalveld vooral: ‘passen, passen!’. Leiderschap is volgens hem overleggen en ook assistkoning Luka Modric verdient een lofzang, ten koste van superspits Erling Haaland. Uit al deze voorbeelden ontstaat het beeld van iemand die hard aan de slag is gegaan met zijn zelfbenoemde narcisme.

Bokma mag dan in zijn carrière twee keer een Louis d’Or hebben gewonnen (de prijs voor beste hoofdrol), Groenteman zou een Theo d’Or verdienen voor beste bijrol

Het is fascinerend om te zien dat hij in het tweede deel van de avond meer en meer vervalt in het alfagedrag waar hij naar eigen zeggen vanaf was. Wellicht heeft dat iets te maken met de wijn die plotseling op tafel verschijnt. Waar hij aan het begin van de avond de regie nog braaf aan Groenteman liet, doet hij naar het einde toe steeds vaker zelf de aankondiging van de aanstaande fragmenten. De dialoog wordt steeds vaker een monoloog. De hoofdrol wordt dan toch nog opgeëist. En juist op dat moment toont Groenteman zich een begenadigd toneelspeler. Ze laat hem razen en gunt het tv-publiek waar zij voor gekomen zijn. En hoe heerlijk is het dan om naar zo’n theatraal mens te kijken. Bokma mag dan in zijn carrière twee keer een Louis d’Or hebben gewonnen (de prijs voor beste hoofdrol), Groenteman zou een Theo d’Or verdienen voor beste bijrol.

De proloog
We sluiten af bij het begin. In haar aankondigingspraatje zegt Groenteman: ‘Als het aan mij ligt, gaan we er een feestje van maken vanavond.’ Een hele opgave dacht ik vanaf de bank. Van zomergasten een feestje maken is een beetje als van een oorlogsfilm een comedy maken. Toch zijn deze twee veteranen in hun eigen vakgebied daar wonderwel in geslaagd. Pierre Bokma was de ideale laatste zomergast. Een zomergast waar de theatraliteit vanaf druipt.

Mail

Reinout Bongers is theatermaker/regsisseur. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Hij maakte voorstellingen voor o.a. Toneelschuur producties, Boslab en de Parade. Het theater dat Reinout maakt is scherp, beeldend, grotesk en kleurrijk. Daarnaast is hij eindredacteur bij Hard//Hoofd.

Jeltje de Koning (zij/haar) is een illustrator uit Utrecht. Ze geeft kleur en vorm aan ons gevoelsleven, hoe we liefhebben, lachen, huilen, vieren, rouwen, stilstaan, reflecteren en weer doorgaan. Gevoel, emotie en contact met elkaar, onszelf en alles wat je ooit geweest bent staat centraal. Wat zie je als je verder kan kijken dan dat er op het eerste ogenblik zichtbaar is?

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:Hoe te dromen:  Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Hoe te dromen: Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Als Stella Kummer ’s ochtends wakker wordt, bespreekt ze in bed haar dromen met haar vriend. Terwijl ze aan hem vertelt wat er die nacht in haar droomwereld is omgegaan, denkt ze na over dromen over de wereld. Begint het veranderen van de wereld niet eigenlijk gewoon in bed? Lees meer

Auto Draft 8

Een transformatie van verlangen: brieven over consent

Wat als we consent en verlangen zélf als de voorwaarden van bevrijding en sociale rechtvaardigheid zien? Yousra Benfquih licht toe hoe genot-activisme ons niet alleen toelaat om ons tegen de dingen te verzetten, maar ook om te onderzoeken waar we naar verlangen. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Auto Draft 2

'Kunnen we vrienden zijn?': over een noodzakelijk veranderende mens-natuur relatie

Wanneer Jop Koopman afreist naar Lombok om de Indonesische visie op mens-natuurrelatie beter te begrijpen, gaat hij op pad met een lokale mysticus. In dit essay onderzoekt hij hoe we de verhouding mens-natuur opnieuw kunnen vormgeven; wat de agency is van onze omgeving, en waarom we vrienden moeten worden met alles rondom ons. Lees meer

Stil protest

Stil protest

Nadeche Remst laat zien hoe slaap, verdriet en dissociatie meer zijn dan persoonlijke reacties: ze worden een vorm van stil verzet tegen een wereld die kwetsbaarheid buitensluit. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer