Asset 14

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Het moment waarop ik me realiseerde dat ik geen zin meer had om A. te zien, was nadat we voor de vierde keer met elkaar hadden afgesproken. Ergens in mijn achterhoofd zweefde nog een quote die ik ooit ergens had gelezen of gehoord: ‘een vijfde date bestaat niet, dan ben je gewoon met elkaar ‘aan het daten’.’ Niet dat ik me nu echt iets aan wilde trekken van de uitspraak van iemand van wie ik me niet eens meer de naam wist, maar zo gaat dat soms.

A. is een interessante man, maar hij lijdt aan een karaktertrek die ik inmiddels meermaals ben tegengekomen in mijn dateleven: hij praat veel over zichzelf. Een van de trucs die 32 jaar rondwandelen op aard me geleerd heeft: als je iemand op zijn/haar/diens gemak wil stellen, probeer dan aan te voelen waar iemand graag over praat en vraag ernaar. Dat doe ik vaak op eerste dates.

Dit heeft een keerzijde, namelijk als de tegenpartij (in mijn geval meestal mannen) die truc van vragen aan anderen stellen nog niet helemaal heeft opgepikt. Ik ben best een aanwezig iemand, heb regelmatig een mening en soms ook iets te vertellen, maar als iemand me geen vraag stelt over wie ik ben, wat me bezighoudt, hoe mijn dag was, wat ik aan het lezen ben, dan weet ik niet waar te beginnen. A. was niet de enige. Het moeilijkste is het bij mannen die ook oprecht interessante ideeën en levens hebben: lange tijd blijf ik geboeid luisteren, tot ik me raar voel. Soms komt er wel een vraag, iets als ‘Wat ga je morgen doen?’ en dan antwoord ik ‘Naar een concert met mijn huisgenoot’ en dan krijg ik als reactie ‘Oh leuk ik ga volgende week ook naar een concert’ en dan gaat de rest van de komende drie minuten over dat vast en zeker leuke concert waar mijn gesprekspartner naartoe gaat.

Nadat ik het zorgvuldig van tevoren offline geformuleerde berichtje verstuur, komt er helaas meteen een bericht terug.

Met lood in mijn schoenen schrijf ik een berichtje aan A.: dat ik geen zin meer heb om af te spreken, omdat ik me ‘niet echt verbonden voelde’ de laatste keer dat we elkaar zagen. Nadat ik het zorgvuldig van tevoren offline geformuleerde berichtje (zodat hij niet ziet dat ik heel lang ‘aan het typen…’ was) verstuur, komt er helaas meteen een bericht terug, met excuses voor zijn mentale staat afgelopen keer. Hij was moe, een jetlag, kunnen we praten?

Ik begin te twijfelen maar heb ook geen zin in een onderhandeling, dus leg de situatie aan mijn vrienden voor. L. en K. weten dat ik niet de meest introverte persoon op aarde ben en meestal best ruimte in kan nemen. Waarom doe ik het dan niet? Kies ik ze erop uit? Tot vriendin K. me erop wijst dat zij het buiten de spreekkamer van haar therapeut helemaal niet leuk zou vinden om twee uur alleen maar over zichzelf te praten. En dat je je af kunt vragen voor iemand dat als een geslaagde avond zou beschouwen.

Ik schrijf aan A. eerlijk terug dat ik vond dat hij te veel over zichzelf praatte, hij stuurt terug dat dit niet de eerste keer is dat hij dat hoort en biedt zijn excuses aan, die ik aanvaard. Excuses van het type mens dat geleerd heeft ruimte in te nemen in een wereld die nu eenmaal meer ruimte aan hem biedt dan aan anderen, namelijk: een man. Voor de uitnodiging voor de vijfde date bedank ik nogmaals vriendelijk, en ik bespaar mezelf een avond praten over vermoeidheid en jetlags en verklaringen waarom A. zoveel over zichzelf praat.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

Column: Keihard chillen 2

Keihard chillen

Eva zet haar vraagtekens bij het fenomeen chillen. 'Eerlijk gezegd denk ik dat een wereld als deze, waarin fascisme oprukt, waarin genocide nog steeds bestaat, waarin het onrecht en de pijn en het verdriet van mijn schermen afspat, weinig reden geeft tot chillen.' Lees meer

We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

In een overvolle trein ontwaart Aisha de eerste tekenen van het nieuwe verhaal waar ze - of iedereen? - naar op zoek is. Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer