Steun ons op Voordekunst, jij prachtig mens." /> Steun ons op Voordekunst, jij prachtig mens." />
Asset 14

Houd Hardhoofd Hard!

Hard//hoofd bestaat twee jaar en we zijn klaar voor een volgende stap! We willen ons jubileum vieren samen met onze redactie, de trouwe lezers, betrokken kunstenaars, samenwerkingspartners en alle mensen met een hart voor kunst en journalistiek die we nog niet hebben ontmoet. De komende maanden zamelen we geld in via een crowdfundingtraject van Voordekunst.nl. Hier lees je Wat het plan is, Wat we gaan doen (Tentoonstelling! Feest! Diner!) en Wat jij van ons kan krijgen (Giften!). Doneren kan hier.

Wat is het plan?

"Hard//hoofd heeft een visie en wil verlichten in een tijd waarin wij rondjes lopen. Het is slim, maar neemt zichzelf niet te serieus. Het is hard, maar niet beledigend. Het is naakt, maar gaat naar de sportschool." - Hard//hoofd-proclamatie (juni 2009)

Al ruim twee jaar is hard//hoofd een online tijdschrift voor kunst en journalistiek, met onder andere elke dag columns, sketches, muziek, foto’s, korte films, hoorspelen, smsjes, korte verhalen en beeldende kunst. Het is een kweekvijver voor jong talent en een speelplaats voor gevestigde namen. We bieden een podium aan kunstenaars, wetenschappers en journalisten.

Hard//hoofd heeft zich ontwikkeld tot een medium met een eigen geluid. Waar het internet meestal snel, vluchtig en plat is, brengen wij reflectie, diepgang en humor. Wij leven niet naar de waan van de dag, maar varen een strakke koers met een open blik. Hard//hoofd is gemaakt voor mensen die zoeken naar dat wat online niet gebeurt en offline niet meer kan.

Dit vergt tijd, reflectie en werk. Hard//hoofd wordt vrijwillig gemaakt door een grote groep gedreven mensen. Wij hebben de afgelopen jaren gedraaid op doorzettingsvermogen, idealen en de loyaliteit van al onze medewerkers; en bovenal op de steun en waardering van onze lezers. Zonder jullie is er geen hard//hoofd.

Daarom doen we een beroep op jou: doneer en HOUD hard//hoofd HARD! Jouw bijdrage stelt ons in staat om de plannen te realiseren waar wij nu nog van dromen. Wij willen meer, beter en verder. Wij willen je versteld doen staan, met onder andere:

Een nieuw ontwerp dat wederom een standaard zet. Onze teksten, video-, audio- en beeldproducties zijn onze trots, die verdienen de best mogelijke presentatie! Bovendien beloven we dat je nooit meer verdwaald zult raken op onze frontpage.

Meer eigen film-, muziek en kunstproducties! Onze eerste korte film Audiotour maakten we voor vier euro en een hamburger en werd over de hele wereld vertoond. Dat willen we vaker, professioneler en nog beter doen!

Minstens vier hard//hoofd evenementen. We bieden artiesten niet alleen online, maar ook offline graag een podium. Onze feesten en ons festival verkochten uit, dat is voor regelmatige herhaling vatbaar. Doneer je meer dan €50,- dan ben je een heel jaar verzekerd van toegang!

Het ontwikkelen van grote journalistieke series. We hadden series over studentenprotesten en duurzaamheid en twee afleveringen van hard//hoofd-TV. We willen hiermee een blijvende stem in het publieke debat worden. Zonder hard te schreeuwen.

Met jouw bijdrage kan ons online tijdschrift blijven bestaan en verder groeien. Het verzekert hard//hoofd van een stevige basis voor een glorieuze toekomst. Want hard//hoofd is keihard nodig.

DONEER OP VOORDEKUNST

Wat gaan we doen?

Een tentoonstelling in galerie Artpocalyps Collective, Amsterdam van 17 november tot en met 26 november!  Het wordt een vertaling van het online tijdschrift naar een expositie, dus verwacht een bonte mix van werk dat de afgelopen jaren op de site verscheen: illustraties, foto’s, video’s en meer. En Vedett. Opening donderdag 17 november, met drank (van Vedett,) muziek, gezelligheid, de vochtige aanwezigheid van veel hard//hoofd-redactieleden en Vedett!

Een hard//hoofd-feest op 2 december in Studio K! Bands: Houses, Amarins & le Gatte Negre en SKIP&DIE. DJ's: Mr. Diggins, Lustige Lola & Weltschmerz en Pretty Young Trouble! Reken verder op een typische hard//hoofd-randprogrammering. Voor een donatie van €15,- ben je er bij.

Een exclusief viergangendiner op een bijzondere locatie door hard//hoofd-kok en -schrijfster Hiske Versprille; met verrassend entertainment en bediening door alle medewerkers van hard//hoofd. 17 december; kaartverkoop start binnenkort.

DONEER OP VOORDEKUNST

Wat krijg jij van ons?

In ruil voor je bijdrage op www.voordekunst.nlhebben we het volgende voor je bedacht:

10,- Je krijgt een persoonlijke, handgeschreven ansichtkaart van h//h -schrijfster Anna van Leeuwen.

15,- Je staat op de gastenlijst voor het hard//hoofd-feest op vrijdag 2 december in Studio K., Amsterdam. Met onder ander “Houses” en “Skip & Die.” (300 kaarten beschikbaar!)

20,- Je krijgt tien persoonlijke muziektips van h//h-columnist Kasper van Royen, aan de hand van je eigen muzieksmaak.

30,- Je krijgt een uniek hard//hoofd T-shirt, ontworpen door één van onze vormgevers of illustratoren.

50,- Je krijgt een hoogstpersoonlijke welkomsboodschap op je voicemail van a-capellagroep Herman in een Bakje Geitenkwark.

100,- Je krijgt een bijzondere poster van het topstuk uit onze foto-estafette. Mooi gedrukt en fraai verpakt.

150,- Je krijgt een privé-adviessessie van h//h-columniste Ava Mees List. Tien keer beschikbaar!

250,- Een date met h//h -columniste Brankele Frank, de mooiste neurobioloog van Nederland. Vijf keer beschikbaar!

300,- Hard//hoofd organiseert jouw huisfeest! (exclusief drank). Maar twee keer beschikbaar!

400,- Een rol in een unieke “spontanimatie”-animatiefilmpje van de onvolprezen h//h-animatiekoning Job Steggink. Maar één keer beschikbaar.

500,- H//h-tekenaar Joost Dekkers maakt een mooi getekend portret van u of uw gezin.

1000,- Hard//hoofd gaat met u rond de tafel zitten over een passende zakelijke/creatieve dienst of een op maat gemaakte beloning.

DONEER OP VOORDEKUNST

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnChef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Hoe goedgelovig mag een mens eigenlijk zijn? Waar Eva van den Boogaard soms dwangmatig eerlijk is, blijkt haar neef F. regelmatig informatie aan haar te verstrekken die niet klopt. Lees meer

Automatische concepten 70

Vertrouw de dingen die je met gemak doet

Vivian Mac Gillavry vraagt haar docenten van de Gerrit Rietveld Academie naar het beste advies dat zij ooit kregen. Vandaag: Geert Mul, die onder meer computeranimaties, installaties en sculpturen maakt. 'Als iets geforceerd was, dacht ik dat dat dan wel kunst zou zijn.' Lees meer

Zomergast Robert Vermeiren bleef aan de oppervlakte

Zomergast Robert Vermeiren bleef aan de oppervlakte

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren – de derde Zomergast van 2021 – liet interviewer Janine Abbring en de kijker niet zomaar binnen. Gaandeweg de avond leek het plots of de kijker naar twee verschillende programma’s had gekeken, zag Tessa van Rooijen. Lees meer

Nieuws in beeld: In memoriam Dusty Hill

In memoriam Dusty Hill

Illustrator Anne Schillings brengt een postume ode aan de deze week overleden ZZ Top-bassist en -achtergrondzanger Dusty Hill. Lees meer

Ons Eiland en wat we vonden op de kust 3

Ons Eiland en wat we vonden op de kust

In Ons eiland en wat we vonden op de kust (het afstudeerwerk van Liene Schipper) wordt je meegenomen naar een wereld die bijna lijkt op de onze, maar waar olifanthotels kunnen praten, eenzame koeien luid loeien en brandstichting soms de oplossing lijkt. Een zoektocht naar hoe we elkaar kunnen proberen te begrijpen, en wat je nou eigenlijk moet doen als je denkt dat je elkaar eindelijk begrepen hebt.  Lees meer

De schrijver mag schrijven, de lezer mag lezen

De schrijver mag schrijven, de lezer mag lezen

Nee, er bestaat geen censuur in Nederland. Een witte auteur mag schrijven over mensen van kleur en een hetero schrijver over homoseksuele relaties. Maar of de lezer het ook wil lezen, dat is nog maar de vraag. Lees meer

Zomergast Roxane van Iperen was hard aan het werk

Zomergast Roxane van Iperen was hard aan het werk

De schrijver en jurist ging radicaal op zoek naar het grijze gebied. Lees meer

Nieuws in beeld: Jeff Bezos zet het ons betaald

Jeff Bezos zet het ons betaald

Na zijn korte bezoekje aan de rand van de ruimte, eerder deze week, bedankte oud-Amazon-baas Jeff Bezos de werknemers en klanten van zijn bedrijf. 'Want jullie hebben hiervoor betaald'. Een perverse grap, vonden critici. Lees meer

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

''Het is een dag waarop je stevig in je schoenen moet staan.''
Lees een fragment uit het afstudeerwerk Stormvogel & Gelegenheidshaiku van Suzanne Reedijk: een tweeledige novelle over de zee, het leven dat soms vastloopt, en een reuzenkind dat in een veld verschijnt, en dat ook weer verdwijnt. Lees meer

Tendresse / Nederzettingen

Tendresse / Nederzettingen

Met zijn 'overrompelende, rijke poëzie' won dichter Erwin Hurenkamp dit jaar Editio's Debutantenschrijfwedstrijd. De jury roemde zijn poëzie, die vertrouwde thema's wonderlijk uitwerkt. Lees meer

Zomergast Floris Alkemade wilde boven alles de goede vrede bewaren

Zomergast Floris Alkemade wilde boven alles de goede vrede bewaren

Floris Alkemade trapte het nieuwe seizoen Zomergasten af. Tot al te boude uitspraken liet de Rijksbouwmeester zich niet verleiden. Lees meer

Wat een week

Wat een week

Zie het nieuws maar eens in beeld te brengen in een week waarin drama zich op drama stapelde. Illustrator Rueben Millenaar liet zich niet uit het veld slaan: hij maakte maar liefst 6 illustraties. Een rampweek in beeld. Lees meer

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Malika Soudani verzamelt de herinneringen die ze nog heeft aan alle plekken waar ze een slaapkamer heeft gehad, vanaf haar geboorte tot aan het moment waarop ze haar afstudeerbundel schrijft. Hier lees je een fragment uit 'Waar ik een slaapkamer heb gehad'. Over een zusje met kanker, twee culturen onder één dak, bruin zijn in een witte familie en een gebroken gezin.  Lees meer

Vergeetweek mixtape

Een onvergetelijke mixtape

Traditiegetrouw sluiten we onze themaweek af met een mixtape, met nummers gekozen door onze redacteuren. Welke muziek doet ons vergeten of herinneren? Welke artiest maakte het beste nummer over vergeten en welk nummer waren we zelf geheel vergeten - en misschien was dat maar beter zo? Lees meer

Nieuws in beeld: En nu met z'n allen

En nu met z'n allen

Sinds vorige week zondag schrijven 155 democratisch verkozen volksvertegenwoordigers een nieuwe grondwet voor Chili. Ze hebben negen maanden de tijd om een grondwet te schrijven waarin iederéén wordt gerepresenteerd. Lees meer

Wat ik mezelf beloof

Wat ik mezelf beloof

Een poging om alles te vergeten, om je af te sluiten voor je herinneringen, is op voorhand gedoemd om te mislukken. Een kort verhaal over de (on)mogelijkheid om schoon schip te maken. Lees meer

 Weet je nog, de nacht?

Weet je nog, de nacht?

Het ‘vergeten’ nachtleven krabbelt terug, en onze eigen lichamen blijken zich als gisteren te herinneren hoe ze van hun eigen bewegingen kunnen genieten. Lees meer

Het Juttersmuseum, de plek van alles wat je vergeten bent

Het Juttersmuseum, de plek van alles wat je vergeten bent

Marthe van Bronkhorst leidt haar lezer rond tussen de verloren schoenen en vergeten herinneringen in het Juttersmuseum. We stuiten op drie vergeten gedichten. Lees meer

Kunnen we de wandaden van een kunstenaar vergeten?

Kunnen we de wandaden van een kunstenaar vergeten?

Critici en liefhebbers zitten in hun maag met de wandaden van hun culturele helden. Moeten ze worden vergeven of ‘gecanceld’? Stefanie is vooral blij met de democratisering van de kunstwereld. Lees meer

Vergeet de lelijke kanten van dementie niet

Vivian Mac Gillavry begon op haar 19de haar vader te verliezen aan dementie. Ze schrikt van hoe mediamakers met dementie omgaan: het is goed om te laten zien hoe ermee valt te leven, maar wat als we zóveel focus leggen op de kwaliteit van leven, dat we vergeten te praten over hoe moeilijk dementie kan zijn? Lees meer