Asset 14

'Het kán dus wel'

'Het kán dus wel.'

Mijn goede vriendin L. is verliefd. Ze kan zich niet meer concentreren, hangt dagen achter elkaar rond met haar lover en haar eetlust is verdwenen. Ze vertelt me dat ze soms in haar eentje danst op haar kamer, gewoon omdat ze niet kan werken van verliefdheid. Terwijl ze erover vertelt glundert haar gezicht zoals ik lange tijd niet gezien heb. Dan komt ze met nieuws op de proppen: sinds eergisteren heeft ze officieel een relatie. Ik ben dolblij voor haar. En stikjaloers. ‘Het kán dus wel,’ zegt ze, in een poging me hoop te geven. Ik denk aan het geploeter in mijn liefdesleven de afgelopen drie jaar. L. ziet mijn gezicht: ‘Dat is toch een fijn idee?’

Toen L.’s relatie een jaar geleden uitging waren we allebei vrijgezel, en we wonen vlakbij elkaar. Eerst was er de fase van verdriet en afkeer en we analyseerden samen wat er fout was gegaan met haar ex-geliefde, maar ook herontdekten we kneuterige bordspellen en gingen we samen winkelen omdat L. echt een andere kledingstijl wilde. Ze knipte haar haar af en doneerde het aan een pruikenmaker. We overwogen samen een huis te kopen, vierden Kerst met zijn tweeën, huurden in de zomer een huis in Frankrijk en sliepen daar een week lang in hetzelfde bed. Daarna installeerden we samen een nieuwe datingapp.

Het was niet de eerste keer dat ik de digitale liefde een kans gaf, en ik vroeg me af waarmee ik dit keer mijn profiel moest vullen: niet te veel selfies (maximaal 1), geen foto’s met zonnebrillen, eventueel wel een kiekje van mezelf met vriendin F. maar niet met vriendin I. want we lijken te veel op elkaar. Ik vroeg L: zou iemand zo in kunnen schatten hoe ik er echt uitzie? Doe ik me beter voor dan ik ben (ja, natuurlijk), is dat erg? Zou iemand met wie ik dan uiteindelijk aan een tafeltje in een café beland zien dat ik alleen maar goedkope Kruidvatmake-up heb, dat er altijd snot uit mijn neus loopt als het fris is buiten, ook al ben ik niet verkouden, dat ik eigenlijk best veel kraaienpootjes heb?

Ik voel een duistere winter aankomen en stel me voor hoe ze samen Kerst vieren.

L. en ik gaven elkaar adviezen, praatten elkaar moed in na verschillende updates over nieuw dateleed, en waar mijn vrienden met relaties ook graag op de hoogte bleven, voelde ik met L. een soort kameraadschap. Veel meer dan met vrienden die nog nooit op datingapps gezeten hadden (en die ze opvallend genoeg meestal razend interessant vinden), bespraken L. en ik de saaie dates, de ongemakkelijke, de dates met mensen die antivaxxers bleken te zijn of die alle boeken van Jordan Peterson in hun kast hadden staan.

En nu is L. verliefd. Ze kwamen elkaar tegen, gewoon op een feestje van een gezamenlijke vriend. Als ze erover praat wordt ze een beetje verlegen, haar ogen glinsteren, de zinnen waarin ze hem omschrijft zijn een stuk literairder dan de ‘hoe laat ben je bij mij neem je chocola mee’ appjes die ik normaal gesproken krijg.

Ik voel een duistere winter aankomen en stel me voor hoe L. en haar nieuwe lief samen Kerst vieren terwijl ik in mijn eentje thuiszit. Even zwelg ik ongegeneerd in mijn groteske zelfmedelijden, als mijn telefoon trilt. Een appje van L.: ‘Oh ik ben in een wolk – R. was hier, we vergaten de tijd en gingen helemaal in elkaar op.’ Ik knabbel op een koekje, zet nog een nieuwe Netflixaflevering aan. Mijn telefoon licht weer op: ‘Kom je trouwens kerstavond hier langs? Lijkt me gezellig. Geen nachtmis dit jaar, maar gewoon met zijn tweeën Kerst vieren, dat kan dus wél.’

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Dymphie Huijssen (1995) is een illustrator en animator die zich bezighoudt met het visualiseren van complexe gevoelens. Haar werk kenmerkt zich door een zekere elegantie, kwetsbaarheid en een tikkeltje melancholie.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

  • Jochum VeenstraHoofdredacteur
  • Mark de BoorderUitgever
het laatste
Automatische concepten 55

Mijn vader en ik, mijlenver uiteen

Hoe blijf je strijdvaardig als misstanden generatie na generatie niet worden opgelost? Marthe van Bronkhorst reflecteert op de relatie met haar vader en hoe ze verschillend met onrecht omgaan. Lees meer

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

Een koetjes-en-kalfjesgesprek tussen Eva en een collega in de trein wordt ongemakkelijk wanneer hij ongefundeerde aannames doet over haar privéleven. Lees meer

een persoon die naar hun eigen vervormde gezicht staart in de weerspiegeling van een telefoon

AI-angst

Wanneer Aisha in het bibliotheekcafé ineens met een human robot hybrid wordt geconfronteerd die rechtstreeks uit the Uncanny Valley schijnt te komen, lijkt het toppunt van haar industrialisatieverwarring bereikt. Lees meer

Baas in eigen brein

Baas in eigen brein

Marthe van Bronkhorst loopt in haar werk als psycholoog tegen een dilemma aan - is medicatie wel echt altijd de oplossing voor psychische problemen? Lees meer

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Eva slaapt de laatste tijd slecht. De nachtelijke hersenspinsels die ze compulsief noteert 'rieken een beetje naar waanzin'. Lees meer

Verliefde klimaatvluchtelingen

Verliefde klimaatvluchtelingen

Het is midden november en 17 graden. Twee geliefden kuieren het strand af en aanschouwen de vreemde schoonheid van het industriële landschap. Waar zullen ze gaan wonen als het water komt? Lees meer

Welkom in het circus van de dood

Het circus met één wild dier

Marthe van Bronkhorst verbaast zich tijdens een circusact die verkeerd afloopt over hoe laconiek het publiek reageert: "We hadden met zijn allen bij de galg kunnen staan, een standrechtelijke executie, een heksenverbranding – de popcorn was rondgegaan." Lees meer

Onthouden dat ik het even moet vergeten 1

Onthouden dat ik het even moet vergeten

Heeft iedereen zo'n fabelachtig goed geheugen voor schijnbaar onbenullige details, of ligt het aan Eva? Lees meer

Vriendschapsverdriet

Vriendschapsverdriet

Marthe van Bronkhorst worstelt met de abrupte beëindiging van een vriendschap. Lees meer

Automatische concepten 86

De lelijke waarheid van het wachten

Wachten is niet Eva's sterkste kant, zeker wanneer er hartstocht in het spel is. Lees meer

22 dingen om te onthouden uit 2022

22 dingen om te onthouden uit 2022

Marthe van Bronkhorst combineert plaktivisten, het WK en boze boeren in haar muzikale terugblik op 2022. Lees meer

Automatische concepten 84

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Eva denkt terug aan alle keren dat haar bedpartners ervan uitgingen dat zij wel maatregelen zou treffen ter voorkoming van een zwangerschap. Lees meer

Automatische concepten 83

Je bent onironisch goed

Een muzikaal jaaroverzicht drukt Marthe van Bronkhorst met haar neus op het feit dat ze een onironische wansmaakhebber is. Lees meer

Mensen uit een ander leven

Mensen uit een ander leven

Tijdens een schrijfretraite op het Noord-Franse platteland ontmoet Eva van den Boogaard twee mensen met wie het meteen klikt. Maar zo snel het contact was gelegd, zo snel is het weer verbroken bij het afscheid. Of ziet ze ze nog terug? Lees meer

Column Marthe

De liefde tegen het systeem

Kan de liefde alle verschillen tussen mensen overwinnen? Marthe van Bronkhorst betwijfelt het na een vurig debat tijdens een date. Lees meer

Monddood

Schrijven is eigenlijk monddood maken

Je kan altijd over de rug van de ander schrijven, toch? Marthe van Bronkhorst raakt hierover in discussie op een literaire avond die steeds absurdistischer wordt. Lees meer

Een docent met een lichaam

Een docent met een lichaam

Ook wanneer Eva voor de klas staat is ze in de eerste plaats een mens met een lichaam dat behoeftes kent. Maar dat blijkt minder vanzelfsprekend dan het lijkt in het onderwijs. Lees meer

Stadsmens (v, jong, cynisch) zoekt boer

Stadsmens (v, jong, cynisch) zoekt boer

Marthe van Bronkhorst wordt in een sprookjesachtig eilanddorp geconfronteerd met haar cynisme. Lees meer

Een mens zoals alle anderen

Een mens zoals alle anderen

Eva probeert zich in de metro te gedragen op een manier die voor normaal moet doorgaan, maar dat valt nog niet mee. Lees meer

Dé vluchteling bestaat niet

Dé vluchteling bestaat niet

Marthe van Bronkhorst hoort bij de huisartsenpraktijk verhalen van vluchtelingen. Ze raakt gefrustreerd, omdat de politiek niet ziet 'dat een individu meer is dan twee vierkante meter ruimte en een lichaam dat gevoed moet worden'. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Sluit je nu aan en ontvang jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel