Asset 14

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden?

Deel 1. 


Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van een duinmeertje. Ik ben misschien drie jaar oud, mijn roze babybillen zitten onder het zand. Vanaf een plek buiten beeld klinkt: ‘Let je wel goed op haar?’ In de woorden klinkt een ijskoude angst, die dwars door de broeierige zomerbeelden heen snijdt. Het is de stem van mijn oma.

Toen ik twaalf was, wilde een jongen die ik leuk vond geen verkering met mij, omdat ik als enige een helm droeg op de fiets. Ik was woest - niet op hem, maar op mijn moeder, van wie ik dat onding als enige nog moest dragen. Lange tijd begreep ik niet waarom mijn moeder niet snapte dat cool zijn veel belangrijker was dan veilig zijn. Van ouders op het voetbalveldje kreeg ik te horen dat mijn moeder ‘wel erg ongerust was’, en dat ik en mijn broertjes en zusje daarom ‘zielig’ waren. Wij mochten niet doorvoetballen na het donker of naar partijtjes in het zwembad. Aan het einde van de zomers op het strand van Zandvoort bleef er een afdruk achter op onze polsen van het bandje waarop mijn vaders telefoonnummer stond — dat we overigens ook uit ons hoofd hadden geleerd.

Tijdens mijn studietijd werden de consequenties knallend zichtbaar. Bijna obsessief zocht ik naar avontuur, naar vrijheid. Ik had geluk, want het was de tijd dat vrouwelijke studentes zich steeds vaker uitspraken over slutshaming. Hoewel mijn moeder mij voorzichtig steunde, kon oma mijn uitgesproken openheid over dates en bedpartners niet aanhoren. De afstand groeide, naarmate het kleinkind dat oma’s zelfgemaakte jurken droeg steeds verder transformeerde in een licht ontvlambare jongvolwassene.

De verwachtingen van onze grootouders sijpelen door in ons leven via onze ouders, maar ze komen uit een voorbije tijd, een andere cultuur, een toekomst die al verdwenen is.

Mijn oma werd net na de Tweede Wereldoorlog geboren in een katholiek gezin met vier oudere broers. Het enige wat van haar werd verwacht, was dat zij iedere ochtend hun bedden opmaakte. Ze was slim, maar in plaats van te studeren trouwde ze toen ze 21 jaar oud was. Toen ze even oud was als ik nu, trof het noodlot haar. Een groot, eenzaam verlies. In een kil kantoortje vertelde een arts zonder op te kijken van zijn schrijfblok dat het verdriet na een paar maanden wel weer over zou zijn. Ze kon er met niemand, ook mijn opa niet, over praten. Ieder jaar op die dag is ze muisstil.

Nu ik ouder word, begrijp ik steeds beter waarom we elkaar soms niet begrijpen.

Deel 2.

In de tentoonstelling My Oma in Melly zag ik het werk EXPECTING van Marcos Kueh. Gewoven kleden met op elke een afbeelding van een urn, met eromheen de woorden: ‘In loving memory of her expectations.’ De woorden zijn gericht aan zijn moeder, wie hij nooit kleinkinderen zal geven. Het kunstwerk bracht me meteen terug naar de blik van mijn oma wanneer ze mijn keuzes veroordeelt. De verwachtingen van onze grootouders sijpelen door in ons leven via onze ouders, maar ze komen uit een voorbije tijd, een andere cultuur, een toekomst die al verdwenen is. Ik voelde een mengeling van dankbaarheid voor de verworven keuzeruimte die het mogelijk maakt deze verwachtingen te verloochenen en verdriet over de afstand die ontstaat zodra je dat doet, die als een onzichtbare sluier van onbegrip tussen generaties in hangt.


Tijdens protesten tegen fossiele subsidies op de A12 viel het me op hoeveel verschillende leeftijden er zij aan zij staan. Opa’s en oma’s zijn solidair met hun kleinkinderen in de klimaatbeweging. De sluier van onbegrip lijkt doorbroken te worden door een gedeeld doel, en wellicht een schuldgevoel over eerder ontbrekende actie. Maar emancipatie betekent voor iedere generatie iets anders, hoe zeer we ook erkennen dat we op de schouders van anderen staan. In de media worden emancipatiekwesties nauwelijks met verschillende generaties besproken. Gaat het over moederschap, dan zitten er alleen personen die pas moeder zijn geworden, of de leeftijd hebben waarop dit een rol speelt. Nooit zie ik een intergenerationeel gesprek over anticonceptie, veiligheid op straat of activisme. Kan feminisme intergenerationeel zijn?

Volgens het woordenboek betekent solidariteit ‘een gevoel van een-zijn met anderen’. Ik denk aan oma, en vraag me af langs welke verhalen of assen kan solidariteit kan ontstaan. Soms lijkt het alsof de offers die zij heeft moeten brengen haar gevoel van solidariteit met mij in de weg staan. Wat als ik geen kleinkinderen kan of wil geven? Wat als ik keuzes maak die zij veroordeelt? Wat heb ik te bieden aan degene die offers moest brengen, en wiens verwachtingen ik niet waar kon maken?

Zou oma ook iets van mij hebben geleerd?

Als kunsthistoricus ga ik vaak te rade bij kunstenaars. Mijn zoektocht naar antwoorden op deze vragen leidde me naar het werk van de Australische kunstenaar Judy Watson. Als afstammeling van de Waanyi mensen, zoekt zij naar manieren om haar band met de verloren grond van haar voorouders te hervinden. In het hartverscheurende werk grace horen en zien we haar grootmoeder, Grace Isaacson, een geleefde vrouw met een zachte blik. In een luchtig t-shirt zit ze op een plastic tuinstoeltje in de warme wind, terwijl de tranen over haar wangen biggelen. Ze beschrijft hoe ze als klein meisje bij haar moeder werd weggehaald door Australische autoriteiten. Deze brute praktijk was bedoeld om de banden tussen Aboriginal kinderen en inheemse gebruiken en tradities af te breken.

Watson onderzoekt door middel van haar kunstpraktijk hoe ze de wonden uit deze donkere geschiedenis van Australië kan helen. Daarbij reikt ze een dun touwtje door de duisternis aan: het idee van ‘rematriëring’. Dit is het door vrouwen geleidde werk om de relatie tussen inheemse bewoners en hun land te herstellen; een vorm van verbinding die voorbij gaat aan het patriarchaat en eigendomsrecht, waarbij matrilineale tradities – die van moeder op dochter werden doorgegeven - worden gehonoreerd en kennis weer wordt verweven met het land via monumenten en activiteiten waarbij verschillende generaties samenkomen. Voor Watson betekent dit dat ze de band met haar vrouwelijke familieleden, zoals grootmoeder Grace, en het Waanyi land, actief onderzoekt en probeert te hervinden.

Deel 3.

Het werk van Judy Watson zette me aan het denken: misschien ontstaat de sluier van onbegrip tussen generaties vanwege het patriarchale kader waarin we denken over solidariteit. Als solidariteit enkel bestaat rondom gedeeld onrecht - wat zich altijd uittekent binnen de lijnen van welke vrijheden we op dat moment (nog) niet hebben verworven - wordt intergenerationele solidariteit kwetsbaar. Misschien kan ook ik op zoek gaan naar een vorm van solidariteit buiten deze structuren.

Tijdens re-matriëringsactiviteiten leren jongere generaties gebruiken kennen uit het verleden, om zo het heden te herstellen. Het delen van kennis tussen verschillende generaties lijkt mij dan ook een van de krachtigste manieren om de weg vrij te maken voor intergenerationele solidariteit. Niet alleen leren we van het activisme van eerdere generaties, maar door naar elkaars ervaringen te luisteren creëer je ook begrip voor de tijdsgeest en omgeving waarin iemand is opgegroeid. Bovendien verbindt het overdragen van kennis. Ik kan me nog goed herinneren hoe oma mij leerde mijn eerste knopen aan te zetten. Hoe ze me leerde de naaimachine te gebruiken. Wanneer ze achter me zat terwijl ze met haar rimpelige handen op de mijne voorzichtig de stof meebewoog langs de naald, was het even alsof we een waren.

Zou oma ook iets van mij hebben geleerd?


Ik wil me vasthouden aan de dunne draad van solidariteit die onder de sluier doorloopt, terug de geschiedenis in.

Deel 4.

Zodra de liftdeuren openen zie ik haar al in de gang staan. Ze wacht me op in een beige broek en een groene trui die ze al tien jaar heeft (zij heeft mij geleerd dat het belangrijk is om altijd goede stoffen te kopen). Terwijl opa een salade maakt en oma eieren bakt, kletsen we wat over het nieuws, kunst en mijn reis naar Tbilisi. Oma leest een boek waarin de geschiedenis van Georgië wordt verteld aan de hand van levens van vrouwen uit verschillende generaties. 'Hoe vind je dat perspectief?' vraag ik haar. 'Heel herkenbaar.' Ik zie aan de lichtjes in haar ogen dat ze het meent.

Oma’s grootmoeder was heel muzikaal, maar zat thuis altijd achter de naaimachine. Haar moeder was een van haar acht kinderen, en trouwde met een streng katholieke man. Van hem moesten jongens en meisjes gescheiden zwemmen, maar dat vond oma’s moeder maar onzin. Daarin schitterde een klein beetje rebellie. Verder moest mijn oma als enige meisje in het gezin meewerken in het huishouden, waar ze vaak ruzie over had met haar moeder.

'Heb je ooit het gevoel gehad dat je mij niet begreep?' vraag ik plotseling aan oma. Ze kijkt verbaast. 'Nee hoor,' antwoordt ze. 'Omdat we altijd veel contact hebben met jullie, onze kleinkinderen, blijven we bij de tijd, en begrijpen we jullie wereld.' Wat ze van mij had geleerd, daar moet ze even over nadenken. Dat ik me zo uitsprak, dat waardeert ze heel erg. 'Maar,' zegt ze terwijl ze haar wenkbrauwen betekenisvol optrekt, 'op het gebied van seks moet je niet doorslaan.' Dankbaar dat ze zo eerlijk antwoordt, maar teleurgesteld dat ze dit benoemt, voel ik dat de sluier van onbegrip zich weer zachtjes sluit. Ik vraag niet verder. Ik wil me vasthouden aan de dunne draad van solidariteit die onder de sluier doorloopt, terug de geschiedenis in. Een draad gesponnen uit doorgegeven kennis van generatie op generatie en de kleine vormen van rebellie die in iedere tijd een andere gedaante hebben. Daarlangs kunnen we elkaar vinden, ook al begrijpen we niet alles. In mijn gedachten volg ik de draad terug langs alle dochters, moeders en oma’s, uitkomend bij de naaimachine van mijn betovergrootmoeder.

Mail

Laura Korvinus

Isis van Duijn (1999) is een illustrator die beeldend verhalen vertelt. Gevoelige en intieme gebeurtenissen, ervaringen en momenten laat ze spreken in haar werk. Het roept herkenning op.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

:‘Booking profiteert, Israël bombardeert’: waarom gerichte demonstraties mij energie geven 2

‘Booking profiteert, Israël bombardeert’: waarom gerichte demonstraties mij energie geven

Booking.com pretendeert op te komen voor mensenrechten en verdient tegelijkertijd geld aan verhuur in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Juul Kruse beschrijft hoe het is om tegen dit bedrijf te demonstreren. Lees meer

:Perfect Days: over ritme en ontwakende schoonheid

Perfect Days: over ritme en ontwakende schoonheid

Daria Rizvic zag de film Perfect Days op precies het juiste moment in haar leven. Een persoonlijk verhaal over de kracht van regelmaat. Lees meer

Enge man

De echte ‘sfeerboosdoener’ was de ME

Hoe kan een universiteit die in bijna elk curriculum aandacht besteedt aan dekolonisatie en de kritische blik van haar studenten, zich hier in de praktijk, wanneer het over hun eigen rol gaat, aan onttrekken? Lees meer

 1

Museumwanden heringericht: Hoe moeten vrouwelijke kunstenaars nu gecureerd worden?

Waarom hangt er nog steeds zo weinig werk van vrouwelijke makers in Nederlandse musea? Isabella Legebeke onderzoekt dit aanhoudende gebrek in een hoopvol essay. Lees meer

:Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

In het tweede deel van dit essay onderzoekt Ida de complexe verhouding tussen de ‘nuchtere’ Nederlandse cultuur en fantasy. Druist fantasie eigenlijk wel zo tegen onze natuur in als we denken? Hoe is dat eigenlijk mogelijk, als we tegelijkertijd zo van fantasy houden? Lees meer

Kom naar de Lief kutland // Lancering!

Op 21 september van 17.00 – 20.00 lanceren we ons nieuwste magazine ‘Lief kutland’ in OT301 in Amsterdam! Samen met je favoriete dichters, auteurs, essayisten en illustratoren pluizen we dit stipje op de aardbol uit. Voor €8,70 ben je erbij!

Kom naar de lancering